Δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων»

Από το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και για όλα τα Σαββατοκύριακα έως τις 18 Μαρτίου

LIFOTEAM 23.2.2018 | 16:28

Δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων -Η περιπέτεια συνεχίζεται», που διεξάγεται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες του.

 

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και για όλα τα Σαββατοκύριακα έως τις 18 Μαρτίου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον χώρο όπου εκτίθενται τα νέα ευρήματα από την ενάλια αρχαιολογική ανασκαφή στο περίφημο ναυάγιο, η οποία διενεργείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

 

«Μέσα από εκθέματα και βίντεο, οι επισκέπτες θα μάθουν για την ιστορία των ερευνών στο ναυάγιο από το 1901, οπότε και «γεννήθηκε» η Ενάλια Αρχαιολογία, μέχρι σήμερα. Έπειτα θα ταξιδέψουν στον χρόνο και θα θαυμάσουν έργα τέχνης από το φορτίο του πλοίου, τα οποία ανασύρθηκαν από τον βυθό των Αντικυθήρων τα τελευταία χρόνια των ερευνών (2014-2017).

 

Ανάμεσά τους, κομμάτια από χάλκινα αγάλματα, τμήματα από περίτεχνα έπιπλα, γυάλινα αγγεία, ένας αινιγματικός χάλκινος δίσκος με παράσταση ταύρου, ένα χρυσό δαχτυλίδι -πολλά από αυτά εκτεθειμένα σε δεξαμενές καθώς βρίσκονται σε διαδικασία αφαλάτωσης- συνθέτουν μία εικόνα για το μοναδικό φορτίο αυτού το πλοίου, μέρος του οποίου ήταν και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων» πληροφορεί το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική δραστηριότητά του, προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να μυηθεί στα μυστικά τού πιο σημαντικού αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο.

 

Σημαντικό μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από το ίδιο το αρχαίο σκαρί, από όπου αντλούμε πληροφορίες για την αρχαία ναυπηγική τεχνική. Τα νέα ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων δίνουν μία νέα διάσταση στις έρευνες και αναζωπυρώνουν τις προσδοκίες των επιστημόνων για επερχόμενες μεγάλες ανακαλύψεις.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 18 Μαρτίου 2018. Ώρες και μέρες ξεναγήσεων: Σάββατο και Κυριακή, 12:00, 13:00. Για τις ξεναγήσεις δεν χρειάζεται κράτηση θέσης.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός