ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Κωνσταντίνος Λαδιανός, Pink Boudoir

Σε ένα δωμάτιο βαμμένο ροζ ώστε να θυμίζει μπουντουάρ παρουσιάζονται ζωγραφικοί πίνακες με τη χαρακτηριστική τεχνική της αυγοτέμπερας σε ξύλο, επιτοίχια έργα και κατασκευές με ζωγραφική και ανάγλυφα στοιχεία σε αλουμίνιο, όπως και μία σειρά από έργα με κορδέλες και υφάσματα κεντημένα στο χέρι. Ο Κωνσταντίνος Λαδιανός αναμειγνύει προσωπικές μνήμες με θρησκευτικές εικόνες, μυθικές αναπαραστάσεις και λυρικές αφηγήσεις.

23/1-10/3, Γκαλερί CAN, Αναγνωστοπούλου 42, Κολωνάκι, Τρ.-Παρ. 11:00-15:00, 17:00-20:00 / Σάβ. 11:00-16:00

 

 

Χρίστος Χατζηστυλιανού, Πέντε παρερμηνείες

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Χρίστος Χατζηστυλιανού, Πέντε παρερμηνείες

 

Στις 15 Μαΐου 1886 πεθαίνει η Έμιλυ Ντίκινσον. Η αδερφή της Λαβίνια βρίσκει τις επόμενες μέρες στο δωμάτιό της πάνω από χίλια ποιήματα, τα περισσότερα καθαρογραμμένα σε αυτοσχέδια τετράδια ή στο πίσω μέρος φακέλων και επιστολών και βάζει στόχο να τα εκδώσει. Οι πρώτες προσπάθειες έκδοσης όμως «παρερμηνεύουν» το έργο της Ντίκινσον. Ο Χρίστος Χατζηστυλιανού παρουσιάζει τις δικές του «παρερμηνείες», αποδίδοντας το πρόσωπο της ποιήτριας σε πέντε μεταξοτυπίες με αρχική έμπνευση τη μοναδική σωζόμενη δαγκεροτυπία της.

Μέχρι 25/2, Φωταγωγός, Κολοκοτρώνη 59Β (εντός στοάς Κουρτάκη), Δευτ.-Παρ. 11:00-20:00, Σάβ.-Κυρ. 12:00-18:00

 

 

ΘΕΑΤΡΟ

Φθινοπωρινή Σονάτα

Η Μπέττυ Αρβανίτη, η Δέσποινα Κούρτη και ο Δημήτρης Ήμελλος ερμηνεύουν τους κεντρικούς ρόλους στο αριστούργημα του Μπέργκμαν. Το έργο παρουσιάζεται σε καινούργια μετάφραση από τα σουηδικά του Ζάννη Ψάλτη.

26/1-1/4, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, Tετ. 20.00, Πέμπ.-Σάβ. 21.00, Κυρ. 20:00, εισ.: 5-18 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

 

Τόσκα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Ο Λουκάς Καρυτινός διευθύνει το οπερατικό θρίλερ του Τζάκομο Πουτσίνι με τη Τσέλια Κοστέα στον κεντρικό ρόλο

 

Το οπερατικό θρίλερ του Τζάκομο Πουτσίνι σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια Νίκου Σ. Πετρόπουλου παρουσιάζεται για έξι παραστάσεις. Η ντίβα της όπερας Φλόρια Τόσκα ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Ο βαρόνος Σκάρπια είναι ένας σαδιστής με απόλυτη εξουσία. Ανάμεσά τους ο Μάριο Καβαραντόσι, που θα οδηγηθεί στον θάνατο επειδή κατέχει την Τόσκα.

26/1-9/2, ΚΠΙΣΝ, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, 26, 28, 31/1 & 4, 6, 9/2, 20:00, εισ.: 15-60 ευρώ

 

 

 

Misery

Ο διάσημος συγγραφέας Πολ Σέλντον, στη διαδρομή για το σπίτι του, εμπλέκεται σε ατύχημα και τραυματίζεται σοβαρά. Η νοσοκόμα και φανατική θαυμάστριά του Άνι Γουίλκς του σώζει τη ζωή και τον μεταφέρει στο απομονωμένο σπίτι της. Γρήγορα θα γίνει φανερό πως η Άνι βρίσκεται σε ασταθή ψυχολογική κατάσταση, ενώ ο Πολ καταλήγει παγιδευμένος, χτυπημένος και στο έλεός της. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Ρένη Πιττακή και ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος.

24/1-31/3, Ιλίσια - Βολανάκη, Παπαδιαμαντοπούλου 4, Τετ.-Πέμπ.-Κυρ. 20:00, Παρ.-Σάβ. 21:15, εισ.: 14-19 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Zombie Zombie

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Zombie Zombie

 

Το indie electronic τρίο από τη Γαλλία αγαπάει ιδιαιτέρως τα vintage συνθεσάιζερ και αντλεί επιρροές από το krautrock και τα σάουντρακ ταινιών τρόμου έως την πρώιμη ηλεκτρονική μουσική, τους Kraftwerk και την underground γαλλική σκηνή των ’70s. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους ήρθε το 2010 με το Zombie Zombie plays John Carpenter, μια δουλειά αφιερωμένη αποκλειστικά στο έργο του εμβληματικού κινηματογραφικού συνθέτη John Carpenter.

27/1, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, 22:00, εισ.: 15 ευρώ

 

 

0-808-Basslines: Kareem Kalokoh

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Kareem Kalokoh, Φωτο: Χρήστος Τζίμας

 

Μετά το ευρωπαϊκό mini tour του, o Kareem Kalokoh, μέλος και συνιδρυτής της κολεκτίβας Ath Kids (η οποία περιλαμβάνει beatmakers, DJs, MCs, φωτογράφους και γραφίστες), επιστρέφει στην Αθήνα. Τη βραδιά διοργανώνουν οι ομάδες Steam Athens, SSFR, Ath Kids και Black Athena.

25/1, Steam Athens, Ευρυμέδοντος 3, Αθήνα, 23:00

 

 

Elektrika: Vatican Shadow/ Tensal

Vatican Shadow είναι το techno προσωνύμιο του Dominick Fernow, γνωστού για το project noise μουσικής Prurient. Ο ήχος του περιλαμβάνει στιβαρά κρουστά, πλούσια synths και υπνωτικές, ambient μελωδίες.

26/1, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 00:00, εισ.: 10 ευρώ

 

 

ΓΕΥΣΗ

Ο Άρης Βεζενές στα Cycladic Talks

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Άρης Βεζενές, Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μια συζήτηση ανοιχτή στο κοινό θα κάνουν ο διακεκριμένος σεφ και ιδιοκτήτης του Bistrot Bar Vezené, Άρης Βεζενές, με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Ι. Ανέστη στο καφέ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η πρώτη γεύση που θυμάται, η απενοχοποιημένη άποψή του για το τι είναι ελληνικό και τα επόμενα βήματά του είναι μόνο μερικά μόνο από τα θέματα για τα οποία θα μιλήσουν. 

29/1, Cycladic Café, Νεοφύτου Δούκα 4, 19:00, είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

 

 

ΠΑΡΤΙ

Banana Tropical

Οι BananaBoys, διοργανωτές των πιο πρωτότυπων πάρτι, επιστρέφουν στο Booze με τον JohnJohn Papadopoulo στις μουσικές επιλογές.

27/1, Booze, Kολοκοτρώνη 57, 23:00, είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός