Θέλεις να μου πεις μερικά πράγματα για σένα;

Single white male. Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1978, αλλά μεγάλωσα στην Κρήτη. Ήθελα από 6 ετών περίπου να γίνω ζωγράφος, χωρίς να γνωρίζω όμως τι μπορεί να σημαίνει αυτό ακριβώς. Έμαθα στην πορεία.

 

Πώς προέκυψε ο τίτλος της έκθεσης «Release Τhe Kraken»;

Έως και έναν μήνα πριν σκόπευα να χρησιμοποιήσω έναν άλλο τίτλο που είχα στο μυαλό μου για καιρό, όμως δεν ήμουν απόλυτα σίγουρος πως ήταν αυτό που ήθελα. Σε ένα post μου στο Instagram, κάποιος έγραψε από κάτω ως σχόλιο «Release Τhe Kraken». Μόλις το είδα, αμέσως κατάλαβα πως αυτός ήταν ο τίτλος που έψαχνα για μήνες.

 

Πρόκειται για τη δημοφιλή ατάκα του Δία στην ταινία Clash of the Titans (όταν σε μια σκηνή ζητάει από το Ποσειδώνα να απελευθερώσει ένα θαλάσσιο τέρας ονόματι Kraken), από την οποία προέκυψε σειρά αμέτρητων macro images αστείων στο Διαδίκτυο.

 

Αυτή η χιουμοριστική προσέγγιση της φράσης την καθιστά, κατά τη γνώμη μου, ό,τι πιο ακριβές θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να χαρακτηρίσω την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμουν όλο το διάστημα που δούλευα πάνω στα συγκεκριμένα έργα, πάντα με διάθεση αυτοσαρκασμού βέβαια.

 

Τι θα δούμε στην έκθεση;

Μια σειρά ζωγραφικών έργων (λάδι σε λινό καμβά), σπουδές σκηνικών από αγαπημένες σειρές και ταινίες που έβλεπα μικρός.

 

Αντωνάκης releases the Kraken
Αντωνάκης, Release Τhe Kraken

 

Αντωνάκης releases the Kraken
Αντωνάκης, Release Τhe Kraken

 

Περίγραψέ μου δυο-τρεις εικόνες που σου έδωσαν έμπνευση;

Αν πρέπει να μιλήσω για έμπνευση, θα αναφερθώ στη μουσική που ακούω όταν ζωγραφίζω – γι’ αυτή την έκθεση, Weeknd, Lana και μια ανθολογία από psychedelic rock, funk και folk κομμάτια από το 1968 μέχρι σήμερα, επιλεγμένα από τον σχεδιαστή Christophe Lemaire με τίτλο «Where are you from?».

 

Πώς είναι η σχέση σου με την τηλεόραση;

Εξαιρετική. Παρακολουθώ όσο πιο πολύ μπορώ. Πρόκειται για ένα από τα βασικά εργαλεία στη δουλειά μου αλλά και για ένα από τα μέσα που διαθέτω για για να ξεχνάω τα προβλήματά μου. Αν δεν έκανα τη δουλειά που κάνω, θα ήθελα να έχω τη δική μου στήλη στο «Entertainment Weekly».

 

Ποια ήταν η τελευταία σειρά που είδες μανιωδώς;

Τον πρώτο κύκλο ενός αριστουργήματος που λέγεται «The Deuce» σε ένα βράδυ.

 

Info: Τα εγκαίνια της έκθεσης του Αντωνάκη «Release The Kraken» στην Eleftheria Tseliou Gallery (Ηρακλείτου 3, Κολωνάκι) είναι την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, 20:00-22:30. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός