Το δακτυλίδι της Τίρυνθας (από τον λεγόμενο θησαυρό της Τίρυνθας) 
Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι, το μεγαλύτερο γνωστό στον μυκηναϊκό κόσμο, με
πομπή λεοντοκέφαλων δαιμόνων που προχωρούν προς θεά καθιστή σε θρόνο. Η θεά φορά μακρύ χιτώνα και υψώνει τελετουργικό σκεύος. Πίσω από τον θρόνο διακρίνεται αετός, σύμβολο εξουσίας, ενώ στον ουρανό εικονίζονται ο ‘τροχός’ του ηλίου και η ημισέληνος. 15ος αι. π.Χ. (αρ. ευρ.6208)
Το δακτυλίδι της Τίρυνθας (από τον λεγόμενο θησαυρό της Τίρυνθας) Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι, το μεγαλύτερο γνωστό στον μυκηναϊκό κόσμο, με πομπή λεοντοκέφαλων δαιμόνων που προχωρούν προς θεά καθιστή σε θρόνο. Η θεά φορά μακρύ χιτώνα και υψώνει τελετουργικό σκεύος. Πίσω από τον θρόνο διακρίνεται αετός, σύμβολο εξουσίας, ενώ στον ουρανό εικονίζονται ο ‘τροχός’ του ηλίου και η ημισέληνος. 15ος αι. π.Χ. (αρ. ευρ.6208)

 

Στο πλαίσιο των δράσεων που συνοδεύουν την επετειακή έκθεση «Οδύσσειες», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οργανώνει τη δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 12 π.μ. τον δεύτερο κύκλο κυριακάτικων περιπάτων στο μουσείο και μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις μόνιμες εκθέσεις των προϊστορικών και αιγυπτιακών αρχαιοτήτων μέσα από τις θεματικές που αναδεικνύουν οι «Οδύσσειες»: ταξίδια στις θάλασσες της ανατολικής Μεσογείου, μυθικές περιπέτειες σε τόπους μακρινούς, γοητευτικές θεότητες, ισχυροί βασιλιάδες και εμπορικές δραστηριότητες, θα ζωντανέψουν μέσα από τις αφηγήσεις αρχαιολόγων της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. Ο περίπατος καταλήγει στην έκθεση «Οδύσσειες».

 

Οι θεματικές περιηγήσεις του δευτέρου κύκλου:

 

Κυριακή 21 Μαΐου, ώρα 12 π.μ.

(Εκτάκτως για τον μήνα Μάιο, η παρουσίαση μετατίθεται μια εβδομάδα αργότερα):

"Θεοί και δαίμονες..."

Θρησκεία, θεότητες, ιερατείο και γιορτές στη μυκηναϊκή Ελλάδα

 

Κυριακή 11 Ιουνίου, ώρα 12 π.μ.

Ελλάδα-Αίγυπτος: μια διαχρονική διαπολιτισμική συνάντηση

 

Κυριακή 9 Ιουλίου, ώρα 12 π.μ.

Η Οδύσσεια των κοσμημάτων: το εμπόριο και η κατεργασία εξωτικών υλών στον Μυκηναϊκό κόσμο

 

 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 106 82

Τηλ: 213214 4891

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00

 

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.