Refugee Routes - Athens Photo Festival 2016

H μεγάλη γιορτή της φωτογραφίας, συνεχίζεται έως τη Κυριακή 31 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς)

LIFOTEAM 21.7.2016 | 14:15

 

Refugee Routes - Athens Photo Festival 2016

 

Μέρος του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2016 είναι  η εκθεσιακή ενότητα Refugee Routes: η video εγκατάσταση της Leila Alaoui εξερευνά τις εμπειρίες των Yποσαχάριων προσφύγων στο ταξίδι προς τις ευρωπαϊκές ακτές και στον καταυλισμό Chouchaμ ενώ o Samuel Gratacap  παρουσιάζει την δυσμενή αντιμετώπισή τους. 

 

Refugee Routes - Athens Photo Festival 2016

 

Στη Σμύρνη τους συναντά η Μυρτώ Παπαδοπούλου  ενόσω οι  «διευκολυντές μετανάστευσης» κερδοσκοπούν εις βάρος τους. Ως κύρια χώρα υποδοχής, η Ελλάδα τοποθετείται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και φωτογραφίζει στις παραλίες της, αυτή τη φορά και ανθρώπους χωρίς καμία τουριστική διάθεση.

 

Refugee Routes - Athens Photo Festival 2016

 

Η άφιξη και οι διαδρομές τους μέχρι τα σύνορα καταγράφονται από τον Γιώργο Μουτάφη, τα πλάνα του Νίκου Πηλού φωτίζουν την παραμονή στην Κω και στην Ειδομένη, ο Δημήτρης Κοιλαλούς εικονοποιεί σε πορτραίτα τηνεσωτερική μεταβατική κατάσταση.

 

Αποκλεισμένοι σε χώρο προσωρινής διαμονής στην ιταλική πόλη Pozzallo, οι ήρωες της Sofie Amalie Klougart βιώνουν την πρώτη επαφή τους με την Ευρώπη, και στη «Ζούγκλα», την τεράστια παραγκούπολη που είχε στηθεί στο Καλαί, δίνονταν σε πρόσφυγες μαθήματα ταχείας ενσωμάτωσης που ζωντανεύουν μέσα από το φακό της Isabelle Arvers.

 

Refugee Routes - Athens Photo Festival 2016

 

Η Aida Silvestri απεικονίζει τις διαδρομές και τις εμπειρίες τους από την Ερυθραία στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σχέση μεταξύ πατρίδας, τοπίου και ταυτότητας των γηγενών της Ρουάντα στην Ευρώπη αποτυπώνονται από τη Miia Autio, όταν η Andrea Gjestvang εστιάζει σε έναν δεύτερο στην ουσία εκτοπισμό, καταγράφοντας τον επαναπατρισμό εφήβων από τη Νορβηγία.

 

 

Mε τα χαραγμένα πορτραίτα, ο Sam Ivin αποτυπώνει την απώλεια ταυτότητας που βιώνουν πολλοί από εκείνους που ζητούν άσυλο, και τέλος, στα ψηφιακά τροποποιημένα βίντεο της Lia Sáile βλέπουμε τη διαδικασία διέλευσης των προσφύγων στα σύνορα μεταξύ Μεξικό και ΗΠΑ.

 

 

 

Athens Photo Festival 2016, Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς), Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00 έως Κυριακή 31 Ιουλίου