Winter Guide 2013: ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Winter Guide 2013: ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ! Facebook Twitter
0

Το νησί των Θησαυρών

Winter Guide 2013: ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ! Facebook Twitter

Μετά την περσινή της επιτυχία η μουσικοθεατρική παράσταση που βασίζεται στο πασίγνωστο, ομώνυμο μυθιστόρημα του Robert Louis Stevenson επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Θωμά Μοσχόπουλου.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Νέος Εκθεσιακός Χώρος, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 210 7282333, 21-30/12, εισ.: €12, www.megaron.gr

Ο Καραγκιόζης Καπετάνιος

Winter Guide 2013: ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ! Facebook Twitter
 

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί ένα πρωτότυπο παραμύθι βασισμένο σε μύθους, θρύλους και παραδόσεις του ελλαδικού χώρου, με στοιχεία από λαϊκά παραμύθια και προφορικές αφηγήσεις που σχετίζονται με το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Καραγκιόζης, που περιπλανιέται από την Ανατολή έως τη Δύση παρέα με ένα μελωδικό πλάσμα, την Αγάπη, και τους χάρτινους φίλους του. H σκηνοθεσία και το Θέατρο Σκιών είναι του Ηλία Καρελλά. Συμμετέχουν η Αρετή Κετιμέ στο σαντούρι και τη φωνή και οι Burger Project.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Banquet, Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη,  210 7282333, 20-30/12. Ώρα έναρξης: 17.00. εισ.: €10-15, www.megaron.gr

Tα Χριστούγεννα του Σέρλοκ Χολμς

Με έμπνευση και αφετηρία τις ιστορίες του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ ο σκηνοθέτης και σκηνογράφος Πάρις Μέξης, ο συνθέτης Στάθης Γυφτάκης και η πολυβραβευμένη σολίστ εκκλησιαστικού οργάνου Ουρανία Γκάσιου δημιουργούν και παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη παράσταση, με πρωταγωνιστή τον διασημότερο ίσως ντετέκτιβ όλων των εποχών. Το έργο είναι βασισμένο στην αυθεντική ιστορία του Σέρλοκ Χολμς The adventure of the blue carbuncle αλλά και σε άλλες γνωστές και λιγότερο γνωστές υποθέσεις του διάσημου ντετέκτιβ.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 210 7282333, 20-29/12. Ώρα έναρξης: 20.30. εισ.: €5-30, www.megaron.gr

Το Παραμύθι των Χριστουγέννων

Winter Guide 2013: ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ! Facebook Twitter
 

Μέσα σε μια ονειρική και παραμυθένια ατμόσφαιρα η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μια πρωτότυπη παραγωγή για μικρούς και μεγάλους. Τα 34 παιδιά της Παιδικής Χορωδίας ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη, παρουσιάζουν το «Παραμύθι των Χριστουγέννων», ένα μουσικό θέαμα γεμάτο παραμύθια που βασίζονται στις πασίγνωστες ιστορίες των αδελφών Γκριμ, μαζί με παραδοσιακά κάλαντα, λυρικά χορωδιακά από διάσημες όπερες και αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες των Τσαϊκόφσκι, Μπρίτεν και Γκρούμπερ.

Εθνική Λυρική Σκηνή, Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, 210 3662100, 21/12-5/1, www.nationalopera.gr

Ο Καρυοθραύστης

Winter Guide 2013: ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ! Facebook Twitter
 

Ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών ζωντανεύει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα. Όλα ξεκινούν με το όνειρο της Κλάρας, δείχνοντας τη διαδικασία ενηλικίωσης, η οποία περνάει μέσα από την αγάπη και τον φόβο. Η παράσταση παρουσιάζεται με το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των Γιώργου Βράνου και Στέφανου Τσιαλή.

Εθνική Λυρική Σκηνή, Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, 210 3662100, 18/12-5/1, εισ.: €15-50, www. nationalopera.gr

Πινόκιο του Κάρλο Κολόντι

Winter Guide 2013: ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ! Facebook Twitter
 

O Βασίλης Μαυρογεωργίου παρουσιάζει στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ το διαχρονικό παραμύθι του Πινόκιο, του μικρού, ξύλινου ψεύτη που παρασύρεται από τον κόσμο του θεάματος, μαγεύεται από τη δύναμη του χρήματος και γίνεται μια άβουλη μαριονέτα, μέχρι που, τελικά, το συνειδητοποιεί.

Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11, 210 3643700, 21-29/12, εισ.:€7, www.acropoltheater.gr

Σπείρα σπείρα με σπιρούνια

Winter Guide 2013: ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ! Facebook Twitter
 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα παρουσιάζουν το έργο «Σπείρα σπείρα με σπιρούνια», μια μουσική παράσταση με ρυθμό, κίνηση, χρώμα και τραγούδι. Τέσσερα θρυλικά παραμύθια μπλέκονται με τον λυρικό λόγο της Λίνας Νικολακοπούλου και τις συνθέσεις του Σταμάτη Κραουνάκη στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, 210 341 8550, κάθε Κυριακή έως την Κυριακή των Βαΐων, εισ.: €10-12, www.mcf.gr

Ο Μόγλης και οι περιπέτειές του στη ζούγκλα

Winter Guide 2013: ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ! Facebook Twitter
 

Η γνωστή ιστορία ενός παιδιού που μεγαλώνει έχοντας μέσα του κομμάτια του κόσμου των ζώων και των ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της παράστασης η πλατεία του θεάτρου μετατρέπεται σε ζούγκλα και οι θεατές μαζί με τους ηθοποιούς και τους μουσικούς ζουν την πλοκή σαν μια πραγματική περιπέτεια.

Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Rex - Παιδικό Στέκι - Σκηνή «Κατίνα Παξινού», Πανεπιστημίου 48, 210 3301881, 15/12-12/1, 210 3305074, εισ.: €10, www.n-t.gr

Το Πνεύμα των Χριστουγέννων

Η όμορφη χριστουγεννιάτικη νουβέλα του Καρόλου Ντίκενς ζωντανεύει στη σκηνή του ολοκαίνουργιου Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά για 4 μόνο παραστάσεις. Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ο τσιγκούνης Eμπενέζερ Σκρουτζ, είναι ένας άκαρδος μισάνθρωπος που έχει ως μοναδικό του σκοπό τον πλούτο. Αυτή του η στάση και φιλοσοφία ζωής θα αλλάξει μέσα σε μια νύχτα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα βρίσκεται ο Άκης Σακελλαρίου, ενώ σε αυτόν του αφηγητή η Αναστασία Γιαννάκη.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, 210 4143310, 23/12-6/1, εισ.: €5

***

Δήμος Αθηναίων

Το πρόγραμμα των παιδικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων είναι πλούσιο σε παραστάσεις, συναυλίες και εργαστήρια. Εμείς διαλέξαμε και προτείνουμε τα παρακάτω:

24 Δεκεμβρίου

Πλατεία Συντάγματος

10:00 Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στους δρόμους της Αθήνας με «ανοιχτό λεωφορείο».

11:00-13:00 Χριστούγεννα στο δάσος. Μουσική, τραγούδι και κατασκευές, από το εργαστήριο «Άκου Κοίτα».

13:00-15:00 Νεραϊδο-κομμωτήριο και προσωπομαγείες από την ομάδα Σφυριχτρούλες.

29 Δεκεμβρίου

Αμφιθέατρο Ρ/Σ Αθήνα 9.84

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τον θρυλικό Ντον Τζιοβάνι του Mότσαρτ με τη μορφή της «Όπερας της Βαλίτσας», στο πλαίσιο του προγράμματος Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού  Ίδρυμα Νιάρχος, 20:00

Πλατεία Συντάγματος

11:00-14:00 Τέχνες και παιχνίδια από όλο τον κόσμο.
Εργαστήριο Κατασκευών.

11:00-12.00 Παιχνίδια όλου του κόσμου με την ομάδα paperdollwise.

17:00-18:30 Ο «Παπουτσής και ο Καλικαντζαρής». Παιδική παράσταση από την ομάδα Artoo Paspartoo.

31 Δεκεμβρίου

11:00-14:00 Παιχνίδι με τις αισθήσεις μας. Εικαστικό εργαστήριο.

12:00-13:00 «Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη».
Παιδική παράσταση από τις Μικρές Ιστορίες.

17:00-18:30 Παραμυθένιοι ήρωες. Παιδική παράσταση από την ομάδα Ανεμόσκαλα.

Τα παιδιά καθημερινά μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια, παιχνίδια από όλο τον κόσμο, χριστουγεννιάτικες παραστάσεις κ.ά. Για γενικές πληροφορίες και το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων αναλυτικά δείτε στο christmasinathens.gr.

cityofathens.gr

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργύρης Ξάφης: «Η φράση “πάμε κι ό,τι γίνει” είναι ενδεικτική μιας νοοτροπίας που μας έχει γαμήσει σε αυτή τη χώρα σε κάθε επίπεδο»

Θέατρο / Αργύρης Ξάφης: «Να μου προτείνουν τι; Να αναλάβω το Εθνικό; Δεν με ενδιαφέρει»

Το «Πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» είναι από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν και με την ευκαιρία βρεθήκαμε με τον Αργύρη Ξάφη στο θέατρο Θησείο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Θέατρο / Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλά για τις εργασίες μεταστέγασής του στην οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, για την πολύτιμη αρχειακή συλλογή αλλά και για το τι αναμένεται να γίνει με τα καμαρίνια σπουδαίων ηθοποιών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Περιμένοντας τον Γκοντό του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Θέατρο / «Περιμένοντας τον Γκοντό»: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για το αριστούργημα του Μπέκετ

Ένα ταξίδι, μια παράσταση, μια συνάντηση με τον σημαντικότερο εν ζωή Έλληνα σκηνοθέτη: από το Μιλάνο στην Αθήνα, από το Piccolo Teatro στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Θεόδωρου Τερζόπουλου προσφέρει μια ριζοσπαστική ανάγνωση του έργου του Μπέκετ.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT