9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού

9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού Facebook Twitter
Mια κονσέρβα σαρδελάκια είναι και μια νοστιμότατη πρώτη ύλη, ένα εργαλείο στα χέρια του μάγειρα που θέλει να την εκμεταλλευτεί σε μια γρήγορη δημιουργία.
1

Όσο τρελαμένος υγιεινιστής κι αν είσαι κι όσο να εχθρεύεσαι την κονσέρβα, αποκλείεται από το ντουλάπι σου να μην έχει περάσει ένα κουτί σαρδελάκια.

Η κονσέρβα σαρδέλα για τον Έλληνα είναι κάτι παραπάνω από σνακ ή ένα πρόχειρο φαγητό της στιγμής. Είναι ο Ζήκος και όλοι οι Μπακαλόγατοι της παλιάς μπακαλοταβέρνας, είναι η παρέα του ούζου και του τσίπουρου, είναι ο φτωχικός μεζές που ανοίγει μόλις εμφανιστούν μουσαφιραίοι, είναι η νοστιμιά της καβάντζας όταν η κουζίνα δεν έχει μαγειρέψει στο σπίτι, είναι η θάλασσα όταν δεν είσαι κοντά της, του κουτιού και με τα Ω3 της, η μνήμη μιας παλιάς Ελλάδας του ταπεινού μεζέ, η Μεσόγειος που ξέρει ότι το μικρό ψάρι έχει τη νοστιμιά.

Πέρα απ’ όλ’ αυτά, μια κονσέρβα σαρδελάκια είναι και μια νοστιμότατη πρώτη ύλη, ένα εργαλείο στα χέρια του μάγειρα που θέλει να την εκμεταλλευτεί σε μια γρήγορη δημιουργία.

9 τρόποι για κάτι «στα γρήγορα»

1. Τις σερβίρουμε ολόκληρες με ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες ή φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγη κάπαρη και χυμό λεμονιού.

2. Τις σερβίρουμε ολόκληρες πάνω σε χούμους, ρεγγοσαλάτα ή ταραμοσαλάτα.

3. Τις σερβίρουμε με ντομάτα και ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι κομμένα σε μικρά καρεδάκια.

4. Τις σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί αλειμένο με πελτέ ντομάτας, πασπαλισμένες με ρίγανη.

5. Ταιριάζουν πολύ ωραία σε όλες τις σαλάτες με όσπρια, όπως στις φακές με φρέσκα μυρωδικά ή τα φασόλια πιαζ, αλλά και στη σκορδάτη πατζαροσαλάτα και όλες τις πατατοσαλάτες.

6. Φτιάχνουμε μπρουσκέτες με αραβική πίτα ζεσταμένη στο γκριλ, αλειμένη με σάλτσα pesto και ψιλοκομμένο σκορδάκι.

7. Φτιάχνουμε σάντουιτς με ζεστό μαύρο ψωμί αλειμμένο με σάλτσα pesto, φέτες ώριμης ντομάτας, μανούρι και λίγη ρίγανη.

8. Τις σερβίρουμε πάνω σε τετράγωνα φρεσκοψημμένης σφολιάτας με μια λεπτή φετούλα λεμόνι και ψιλοκομμένο άνηθο.

9. Χτυπάμε στο μπλέντερ 2 κουτιά σαρδέλες με το λάδι τους, 2 σκελίδες σκόρδο, το χυμό από ένα λεμόνι, πιπέρι και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Το χρησιμοποιούμε σαν ντιπ ή το αλείφουμε πάνω σε φρυγανισμένα ψωμάκια. Μπορούμε επίσης να γεμίσουμε μικρές πατατούλες που θα βράσουμε σε αλατισμένο νερό και θα τις κουφώσουμε στο εσωτερικό τους, σαν πρώτο πιάτο.

9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού Facebook Twitter
Φτιάχνουμε μπρουσκέτες με αραβική πίτα ζεσταμένη στο γκριλ.

5 εύκολες σαλάτες με σαρδελάκια του κουτιού

1. Τις προσθέτουμε σε μια απλή μαρουλοσαλάτα με κρεμμυδάκι, άνηθο, μαϊντανό και ραπανάκια σε ροδέλες.

2. Κόβουμε ένα αγγούρι σε λάμες από τον τρίφτη της πατάτας, προσθέτουμε μισό ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο, τις σαρδέλες και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και σησαμέλαιο. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι.

3. Κόβουμε ένα πορτοκάλι σε κυβάκια, προσθέτουμε τις σαρδέλες, μια ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, ελάχιστο κύμινο, μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό και λαδολέμονο.

4. Κόβουμε σε μπουκίτσες δυό κουτιά σαρδέλες και τις γαρνίρουμε με ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, λίγη κάπαρη, αγγουράκι, θυμάρι, χυμό λεμονιού, καβουρδισμένο κουκουνάρι και κρουτόν από χωριάτικο ψωμί ψημμένα στο τηγάνι.

5. Ταραμοσαλάτα από σαρδέλες. Χτυπάμε στο μίξερ 240 γρ. σαρδέλες, 100 γρ. γιαούρτι, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, 10cl κονιάκ και μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό.

9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού Facebook Twitter
Προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα γυρίζουμε στο τηγάνι για 3 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα αρώματά τους.

+ Μία συνταγή με έμπνευση από τη Σικελία

Μακαρονάδα με σαρδέλες

Υλικά για 4 άτομα

1 πακέτο σπαγγέτι

3 κουτιά σαρδέλες στραγγισμένες από το λάδι τους

1 φινόκιο ψιλοκομμένο

Mισή κούπα καβουρδισμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα στο μπλέντερ

1 κουταλιά της σούπας μαύρη σταφίδα

1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρια

μερικές ίνες σαφράν

μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το φινόκιο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα γυρίζουμε στο τηγάνι για 3 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα αρώματά τους. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα μακαρόνια και τα γυρνάμε δυό φορές με τη σάλτσα ώστε να πάει ομοιόμορφα παντού. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η σαρδέλα στο ράφι

Trata

Σαρδέλες από τις θάλασσες του Βορείου Αιγαίου. Σχετικά μικρές σε μέγεθος, με λευκή, συνεκτική και «ζωντανή» σάρκα. Νόστιμες και ήπια αλμυρές. Ιδανικές για μακαρονάδες και καναπεδάκια.

Think Green

Επιλεγμένες σαρδέλες από τα καθαρά νερά του Βόρειου Αιγαίου, σε ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, εν ψυχρώ πίεσης, από επιλεγμένες βιολογικές καλλιέργειες. Με εύθριπτη, κοκκινωπή σάρκα, ισορροπημένη αλμύρα και κάπως καπνιστή γεύση. Ιδανικές για σαλάτες και μπρουσκέτες.

ΕΡΓΟΝ

Ψαρεμένες σε ελληνικές θάλασσες και συντηρημένες σε φυτικό λάδι, περα από τη νοστιμιά τους τις λατρεύεις πέρα από τη νοστιμιά τους για τη μαγική συσκευασία που σε γυρνά πίσω, στην Ελλάδα του ’60. Στα καταστήματα με ελληνικά τοπικά προϊόντα

Ambrosia

Με παράδοση από το 1928, η βολιώτικη Αμβροσία είναι από τις πρώτες ελληνικές εταιρίες που χώρεσαν τη σαρδέλα σε ένα κουτί. Ελληνικό ψάρι του Αιγαίου και καθόλου συντηρητικά, σε φυτικό λάδι, για μια από τις πιο νόστιμες σαρδέλες του κουτιού.

9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού Facebook Twitter
Oι σαρδέλες του Ergon
Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ