Farmers Republic

Farmers Republic Facebook Twitter
0

Farmers Republic Facebook Twitter

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου ανοίγει στον Άγιο Στέφανο Αττικής το Farmers Republic, μια τεράστια στεγασμένη αγορά με φρέσκα λαχανικά, φρούτα και τυποποιημένα προϊόντα από τις παραγωγικές γωνιές της χώρας μας.

Εμπνευστής της ιδέας είναι ένας νέος επιχειρηματίας με σπουδές οικονομολόγου, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, που έχοντας εργασθεί σε μεγάλες εταιρείες εξαγωγικού λιανικού εμπορίου, επιλέγει να «επιχειρήσει» στον χώρο του τροφίμου. Όπως πολλοί άλλοι νέοι της γενιάς του, πιστεύει ότι το ελληνικό τρόφιμο και το ελληνικό φαγητό μόλις τώρα αρχίζουν να κερδίζουν το διεθνές επενδυτικό αλλά και εγχώριο καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Χίλια διακόσια τετραγωνικά μέτρα όμορφα διακοσμημένα, κλιματιζόμενοι χώροι, οι Έλληνες παραγωγοί παρόντες για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, ηλεκτρονικό κατάστημα για δωρεάν αποστολή στο σπίτι, 40 παραγωγοί φρέσκων προϊόντων, 100 παραγωγοί με περισσότερα από 200 προϊόντα στο παντοπωλείο του Farmers Republic αρχικά, το όλο εγχείρημα παραπέμπει στα υπερκαταστήματα τροφίμων Eataly (Eat+Italy) που εγκαινίασαν Ιταλοί επιχειρηματίες πριν από μερικά χρόνια με σκοπό να βοηθήσουν τις εξαγωγές ιταλικών προϊόντων αλλά και να παρουσιάσουν στους καθημερινούς πελάτες τους ό,τι καλύτερo έχει να προσφέρει η γείτονα χώρα, με τη συμβουλευτική καθοδήγηση όμως του μεγαλύτερου διατροφικού κινήματος για καλύτερη τροφή, της Slow Food. Oι εμπνευστές του ελληνικού Farmers Republic επισκέφθηκαν τα Eataly και δεν κρύβουν ότι εμπνεύστηκαν από τη μεθοδικότητα και τη φιλοδοξία τους να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι το Farmers Republic έρχεται σε μία αγορά-κονφούζιο, που πολλές φορές μπερδεύει και παραπλανεί τον καταναλωτή τόσο ως προς την ποιότητα, την αληθινή προέλευση των προϊόντων αλλά και τις τιμές που τραμπαλίζονται εντυπωσιακά από το ένα κατάστημα στο άλλο!

Farmers Republic Facebook Twitter

Λαϊκές αγορές, βιολογικές αγορές, καταστήματα με ελληνικά προϊόντα, παζάρια, κινήματα παραγωγών για απευθείας σύνδεση με τους καταναλωτές σε γειτονιές, καλάθια από τον μπάρμπα στο χωριό, σούπερ μάρκετ, υπερ-μάρκετ... Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τι επιπλέον έχει να προσφέρει αυτό το καινούργιο επιχειρηματικό τόλμημα στον καταναλωτή, ιδίως σε μια εποχή που πρωτίστως η τιμή –και, δυστυχώς, η ανάλογη ποιότητα δευτερευόντως– παίζει αποφασιστικό ρόλο; Συνεργάτες τους δηλώνουν ότι «δεν επιδιώκουν την τοποθέτηση ακριβών προϊόντων στο παντοπωλείο τους, το οποίο άλλωστε δεν εξυπηρετεί και την πολιτική τους για χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις παραδοσιακές αγορές. Επίσης, βασική αρχή της εταιρείας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι να προσφέρουν την καλύτερη σχέση τιμής-ποιότητας. Συνεπώς, κάθε προϊόν που μπαίνει στην αγορά τους έχει υποστεί έλεγχο από την ομάδα του Farmers Republic, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία».

Το Farmers Republic επίσης, εκτός του καταναλωτή, φιλοδοξεί να στηρίξει τον Έλληνα γεωργό, κτηνοτρόφο, οικοτέχνη και βιοτέχνη τροφίμων με την απευθείας πώληση, χωρίς μεσάζοντες, «αναδεικνύοντας τα παραδοσιακά πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, επαναφέροντας τις αξίες και την ηθική στη διάθεση των τροφίμων» και, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του Farmers Republic, επενδύοντας στην εργατικότητα, στις επιχειρηματικές ικανότητες, τις παραδόσεις και τις αξίες των Ελλήνων παραγωγών τροφίμων, δημιουργώντας έτσι ένα δυναμικό και εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης».

Το Farmers Republic έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη τολμά τη νομοθεσία που δεν υποστηρίζει τους παραδοσιακούς σπόρους και δεν ενδιαφέρεται τόσο για τα μικρά ή μεγάλα αγροκτήματα που συνεχίζουν να καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα με σπόρους που επί γενιές κρατούν στα χέρια τους σαν χρυσάφι, εξασφαλίζοντας ποιότητα και πάνω απ' όλα... γεύση! Ρωτώ αν το Farmers Republic θα υποστηρίξει την παραγωγή και με παραδοσιακούς σπόρους ή μόνο με συμβατικούς.

«Η ομάδα επιλέγει κάθε προϊόν με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για τα στάνταρ που έχουν τεθεί, όπως το προϊόν να είναι πιστοποιημένο βιολογικό ή προϊόν ήπιας καλλιέργειας. Η επιλογή του σπόρου που θα χρησιμοποιηθεί είναι καθαρά ευθύνη του παραγωγού. Είναι έξω από το πεδίο αρμοδιότητάς της εταιρείας και δεν προτιθέμεθα να εμπλακούμε σε μια τέτοια διαδικασία. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργηθεί μια αγορά που να δίνει βήμα και πρόσβαση σε όλους και να είμαστε εναρμονισμένοι με το νομικό πλαίσιο που προωθείται από το υπουργείο για τη λειτουργία των Farmer's Markets στην Ελλάδα. Οι προτάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη αποτέλεσαν και αυτές μια σοβαρή αφορμή για την πραγμάτωση του εγχειρήματος».

Η Λαϊκή Αγορά λειτουργεί αρχικά κάθε Σάββατο από τις 11:00 έως 16:00, ενώ το παντοπωλείο και το ηλεκτρονικό κατάστημα καθημερινά.

Και μία σημαντική λεπτομέρεια, σημείο των καιρών μας: οι παραγωγοί που συνεργάζονται με το Farmers Republic προσφέρουν τα προϊόντα τους σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς, στηρίζοντας, για παράδειγμα, την οργάνωση «Μπορούμε», που συγκεντρώνει φαγητό ή τρόφιμα από διάφορες επιχειρήσεις και εστιατόρια, συμβάλλοντας στη σίτιση των απόρων.

http://twominutesangie.blogspot.gr

http://www.lifo.gr/team/u34535

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ