LiFO Music Videos - Xmas edition

LiFO Music Videos - Xmas edition Facebook Twitter
The Raveonettes
0

Μικρός αγαπούσα πολύ τα Χριστούγεννα. Φορούσα τις καινούριες μου γυαλιστερές φόρμες, ασορτί πάντα με τον -κατά επτά μήνες μεγαλύτερο- ξάδερφό μου και ορμούσαμε την παραμονή, πολύ πριν από τις επτά το πρωί, για να πούμε τα κάλαντα. Σκοτάδι ακόμη στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την υγρασία και το κρύο να τσιτώνουν το δέρμα. Εκκίνηση από τα αστικά της πόλης, συνέχεια στο λιμάνι, στις πλούσιες γειτονιές του κέντρου έπειτα (που συνήθως κάναμε τη μικρότερη μπάζα), αργότερα πιο περιφερειακά, στις περιοχές κοντά στα σπίτια και στους συγγενείς μας. Γλυκά, φωτάκια, χαμόγελα, παιχνίδια. Ήταν ωραία η ζωή, ήταν ωραία, όπως λέει και ο Παύλος.

Αργότερα, εφηβεία πια, ο ενθουσιασμός κάπου ξεθύμανε, αλλά και πάλι ήταν Χριστούγεννα. Φοιτητική ζωή έπειτα, Πολεμικό Ναυτικό, κάθε χρονιά είχε και το ανάλογό της πέρασμα από την γιορτή των Χριστουγέννων, άλλοτε καλύτερο, άλλοτε πιο αδιάφορο.

Μετά ήρθε η οριστική ενηλικίωση και η δουλειά. Και μάλιστα σε κατάστημα λιανικής πώλησης. Πού χρόνος για Χριστούγεννα. Να βλέπεις τις ουρές στα ταμεία και να σε πιάνει ναυτία. Έβγαζα από την τσέπη μου «Τα ημερολόγια από τη χώρα των Χριστουγέννων» του Ντέιβιντ Σεντάρις, τ' αγκάλιαζα και ψιθύριζα: «μόνο εσύ με καταλαβαίνεις Ντέιβιντ, μόνο εσύ». Φώναζε ο προϊστάμενος «Άρης, Άρης... που 'σαι βρε αγόρι μου» κι εγώ άκουγα Σεντάρις, Σεντάρις (κάνει και ρίμα, πανάθεμά το). Να τρέχω έπειτα πάνω κάτω αλαφιασμένος στις σκάλες να ξεφύγω, δεξιά αριστερά, αλλά που διέξοδος.

Η αγάπη μου για τα Χριστούγεννα ομολογώ πως άρχισε ν' ατονεί (μεταξύ μας, μπορεί και να τα μισούσα λιγάκι). Κάπου κάπου ένα μελομακάρονο με ηρεμούσε, μια ξεχαρβαλωμένη χριστουγεννιάτικη μελωδία από κάποιο μακρινό μπαλκόνι να μ' έφερνε στα ίσα μου, αλλά και πάλι, εκείνη η προσμονή είχε χαθεί.

Σκυμμένος τώρα πάνω από το γραφείο μου, ευελπιστώντας μη καταντήσω ως άλλος Εμπενέζερ Σκρούτζ, κι εκεί κάπου στα γεράματα μου χτυπήσει ρυθμικά την πόρτα το φάντασμα του Μάρλεϊ, αποφάσισα να τσιγκλήσω λιγάκι τον εαυτό μου και να μαζέψω από το περιβόλι του διαδικτύου μερικά αγαπημένα χριστουγεννιάτικα βίντεο. Καλή προβολή, καλά Χριστούγεννα σε όλους!

She & Him - Baby, It's Cold Outside (2012)

 

Ο M. Ward και η Zooey Deschanel αρέσκονται σε χριστουγεννιάτικες διασκευές, και μόλις πέρσι κυκλοφόρησαν αυτό το χαριτωμένο, animated, βίντεό τους. Βάλε ένα ποτήρι κρασί, που να τρέχεις με αυτό το κρύο έξω.

The Flaming Lips - Christmas At The Zoo (1995)

 

Τότε που το indie είχε ακόμη κάποιο λόγο ύπαρξης ως ορολογία και οι Flaming Lips ήταν ένα από τα πιο καλοκρυμμένα μυστικά της αμερικάνικης ποπ μουσικής, τότε που ακούγαμε μόνο τέτοια χριστουγεννιάτικα τραγούδια και απαξιούσαμε για οτιδήποτε mainstream. Christmas in the 90's.

Bing Crosby & David Bowie - The Little Drummer Boy / Peace On Earth (1977)

 

Δυο γενιές συναντιούνται, λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατο του Bing Crosby. Η εισαγωγή με τη μεταξύ τους συνομιλία, άβολη και απολαυστική συνάμα. Ο μικρός, που δεν είναι και τόσο νέος όσο φαίνεται, τριάντα έξι χρόνια μετά ακόμη διαπρέπει.

Sufjan Stevens - I'll Be Home For Christmas (2012)

 

Παιδί θαύμα τον είχανε χαρακτηρίσει, εκεί κάπου στις αρχές των 00's, για την συνθετική του δεινότητα, με τα τραγούδια του να ακούγονται πάντοτε όμορφα μες στις γιορτές των Χριστουγέννων. Αυτή τη φορά η διασκευή του, στο πασίγνωστο  άσμα που τραγούδησε για πρώτη φορά ο Bing Crosby το 1943, φέρνει λίγο σουρεαλισμό, αλλά και γοτθίζουσα αύρα. Το βίντεο είναι υπέροχο.


 

John & Yoko / The Plastic Ono Band - Happy Xmas (War Is Over) (1971)

 

Από τα πιο πολυδιασκευασμένα τραγούδια του σκαθαριού, που έγραψε μαζί με την γυναίκα του Yoko Ono. Σαράντα δύο χρόνια μετά, οι πόλεμοι υπάρχουνε ακόμη γύρω μας, με όπλα ή χωρίς.

The Raveonettes - The Christmas Song (2011)

 

Ασπρόμαυρο, γυρισμένο στο διαμέρισμα της Sune, με το ντουέτο να κάνει αυτό ακριβώς που χρειάζεται κάθε φυσιολογικός άνθρωπος κατά τις ημέρες των εορτών. Να τεμπελιάζει δηλαδή ασύστολα. Από τη Δανία με αγάπη.

The Pogues featuring Kirsty MacColl - Fairytale Of New York (1987)

 

Χριστουγεννιάτικος ύμνος για τους Βρετανούς και ιδιαίτερα για τους Ιρλανδούς. Με τον Matt Dillon να σέρνει τον Shane MacGowan σ' ένα ονειρικό ντουέτο με την Kirsty MacColl. Για όλους τους καταπιεσμένους, τους περιθωριακούς και αλκοολικούς αυτού του κόσμου.


 

RUN DMC - Christmas In Hollis (1987)

 

Οι RUN DMC σαμπλάρουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες και καμπανάκια, ο Rick Rubin αναλαμβάνει την παραγωγή, η rap μουσική δηλώνει βροντερά παρούσα τα Χριστούγεννα του '87. Naughty!

Sharon Jones & The Dap-Kings - Ain't No Chimneys In The Projects (2013)

 

Η Sharon Jones και η παρέα της επιστρέφει, μετά την περιπέτεια με την υγεία της που είχε στα μέσα της χρονιάς και μας προσφέρει ένα ολόφρεσκο βίντεο κινουμένων σχεδίων, στο κλίμα πάντα των ημερών. Με την ίδια να αναρωτιέται πώς ο Άγιος Βασίλης τοποθετούσε τα δώρα της κάτω από το χριστουγεννιάτικό τους δέντρο, καθότι δεν είχαν καμινάδες.
 

Belle and Sebastian - Santa Bring My Baby Back To Me (2010)

 

Οι Belle and Sebastian διασκευάζουνε Elvis Presley, οι fan των Σκοτσέζων στο Περού ετοιμάζουνε ένα υπέροχο βιντεάκι για να συνοδεύει το κομμάτι. Δεν είναι official, αλλά είναι τέλειο.

Υ.Γ. Από εδώ και πέρα δικό σας, τα σχόλια ελεύθερα, για να προσθέσετε κι εσείς όσα χριστουγεννιάτικα μουσικά βίντεο ξεγλίστρησαν κατά την αναζήτησή μου στο διαδίκτυο.

 

 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM