LiFO Music Videos 01

LiFO Music Videos 01 Facebook Twitter
FKA twigs
2


 

«Video Killed The Radio Star» τραγουδούσαν κάποτε οι Buggles (Σεπτέμβριο του 1979 συγκεκριμένα), με το αντίστοιχο συνοδευτικό video να προβάλλεται για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1981 στο MTV:

 

Το αμερικανικό δίκτυο έφερε στη μικρή μας οθόνη χιλιάδες μουσικά βίντεο, τα θεοποίησε, κατόπιν τα απαξίωσε. Σήμερα, το κενό ήρθε να (υπέρ)καλύψει το ίντερνετ, που πλέον αποτελεί το βασικό άξονα διοχέτευσης μουσικών βίντεο κλιπ, κάθε μουσικής προτίμησης, με σκηνοθέτες, φωτογράφους, εικαστικούς, ηθοποιούς και πάσης φύσεως τεχνικούς και λοιπούς να εργάζονται νυχθημερόν. Τα video πλέον έρχονται κατά δεκάδες στην οθόνη των υπολογιστών, των smart phones και των κάθε λογής tablets ανά εβδομάδα. Μάλιστα, η νέα τάση φέρνει πλέον και αποκλειστικότητες σε διαδικτυακά περιοδικά, μουσικά και μη. Πρώτη μετάδοση ενός μουσικού βίντεο από τη Vogue, αποκλειστική προβολή στο NPR, εξ ολοκλήρου διαχείριση ενός βίντεο από το Pitchfork, περιοριστική διανομή από το Rolling Stone και πάει λέγοντας. Οι διαφημίσεις πέφτουν σωρηδόν, νέοι τρόποι εξεύρεσης εσόδων αναζητούνται, ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, η ποιότητα αγγίζει υψηλότατα επίπεδα. Όσο καλό άλμπουμ και να διαθέτεις, εάν δεν έχεις τουλάχιστον ένα καλό τραγούδι αποτυπωμένο σε εικόνα, χάθηκες. Ο ήχος δεν αρκεί, δεν φτάνει, τα μάτια είναι αδηφάγα, ο νους θέλει να ταξιδέψει ακόμη περισσότερο.

FKA twigs - Water Me

Video by Jesse Kanda

 

 

Στις 9 Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί το ντεμπούτο της EP στην Young Turks, δισκογραφική των περίφημων πλέον Xx. Μισή Τζαμαϊκανή, μισή Ισπανίδα, το πρωί κάνει μπαλέτο στη γειτονιά της στο Λονδίνο, το απόγευμα ακούει hip hop και υπογράφει τραγούδια με τον παραγωγό του Kanye West, Arca. Το πρόσωπό της σ' αφοπλίζει, η μουσική της έρχεται από μια μακρινή φουτουριστική εποχή. Τρομακτικά εθιστικό.

Larry Gus - The Night Patrols

Directed by Vasilis Katsoupis aka dipyadeep

 

 

Το πάρτι λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη, Μάιο του 2012, έπειτα από τα εγκαίνια των εκθέσεων φωτογραφίας «Animals» & «Grids» του καταξιωμένου Ryan McGinley. Οι εικόνες εναλλάσσονται απολαυστικά με τα beat του Larry Gus, που σουλατσάρει δεξιά κι αριστερά, ανάμεσα από το πλήθος. Το πάρτι, που περιλαμβάνει DJ set από τους Jonathan Galkin και Justin Miller (DFA), μεταξύ άλλων, κλείνει με την ασύλληπτη φιγούρα του Bradford Cox (Atlas Sound), ο οποίος αντισταθμίζει την τέχνη με τα περιττά κιλά, ενώ εμάς μας βρίσκει με φουσκωμένο το στέρνο, αναπολώντας τις εποχές που ο Παναγιώτης Μελίδης ηχογραφούσε στο διαμέρισμα της Αγγελικής, στη Βέροια Ημαθίας.

Tree - Karma Police

Directed by Oliver Tree Nickell & Steve Dabal

 

 

Έχουν περάσει κιόλας 16 ολόκληρα χρόνια από τότε που το πρωτοτραγούδησαν οι Radiohead. Εάν ξεπεράσεις το αρχικό σοκ και την ανάγκη σου να πατήσεις 2-3 χαστούκια στον πιτσιρικά που τολμάει, με θράσος, να συμπεριλάβει στο πρώτο του EP μια διασκευή του εν λόγω κομματιού, μπορεί και ν' αφεθείς στην ιδιαιτερότητά του. Ο Oliver Tree Nickell, μέλος μιας ευρύτερης καλλιτεχνικής κολεκτίβας από το San Fransisco, είναι μόλις 20 ετών, τραγουδάει, παίζει τα περισσότερα μουσικά όργανα, αναλαμβάνει την παραγωγή και την σκηνοθεσία του βίντεο μαζί με τον Steve Dabal. Καλογυρισμένο, δικαιολογείς τυχόν αστοχίες ή υπερβολές του, στο βωμό της νεότητας.

The National - Graceless

Directed by Sophia Peer

 

 

Οι τελευταίοι άνθρωποι στον πλανήτη που περίμενες να επιδίδονται σε παιδιάστικες δραστηριότητες και να παλιμπαιδίζουν βουτώντας με τα ρούχα τους στην πισίνα, ή να διασκεδάζουνε έξω καρδιά κάνοντας τσουλήθρα και παίζοντας μπέιζμπολ με κουτάκια μπίρας, είναι οι πενταμελής παρέα των National. Ωστόσο, η εικόνα αντιπαρέρχεται μάλλον όμορφα με τη στιβαρότητα του "Graceless" και την υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία του video, σε μια κατά τ' άλλα φυσιολογική ημέρα.

Erlend Øye - La Prima Estate

Shot by Marcin Öz and Gabriele Galanti

 

Ο Erlend Øye είτε πιάνει τις ακουστικές του κιθάρες με τους Kings Of Convenience, είτε αναλαμβάνει τα decks ως dj, είτε το ρίχνει στη disco με τους Whitest Boy Alive, έχει το χάρισμα να μετατρέπει κάθε του δραστηριότητα σε πολύ πολύ όμορφα πράγματα. Αυτή τη φορά αποφάσισε ν' αφήσει το Βορά και τη Νορβηγία, και να κατηφορίσει προς τη Σικελία, αγοράζοντας εκεί σπίτι κι ετοιμάζοντας το νέο του άλμπουμ στην Ιταλική γλώσσα. Το εν λόγω τραγούδι αγγίζει την ποπ τελειότητα, το βίντεο εκκρίνει χρώματα κι ευθυμία. Πώς να μην τον αγαπήσεις.

Belle & Sebastian - Your Cover's Blown (Miaoux Miaoux Mix)

Directed by Graeme O' Hara

 

Ο Stuart Murdoch στοιχειώνει τη νέα γενιά, η γλυκύτατη Hannah Murray (προσφάτως απέκτησε ρόλο και στο Game of Thrones) καταδιώκεται από χρώματα, λουλούδια, μάφινς και φλιτζάνια με τσάι. Το κομμάτι βρίσκεται στο «The Third Eye Centre», τη νέα συλλογή των Belle & Sebastian που συγκεντρώνει σπάνιες ηχογραφήσεις τους από την περίοδο 2003 - 2010, remixes και ακυκλοφόρητα τραγούδια τους. Όσο για το remix του νεαρού παραγωγού από τη Γλασκόβη Miaoux Miaoux, αποτελεί ένα απολαυστικό indie dance αριστούργημα.

Πολιτισμός
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πρόεδρος, μια ταινία-σκάνδαλο κι ένας εμφύλιος πόλεμος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Πρόεδρος, μια ταινία-σκάνδαλο κι ένας εμφύλιος πόλεμος από αύριο στους κινηματογράφους

Το πολυσυζητημένο Civil War του Άλεξ Γκάρλαντ, η νέα πρόκληση της Κατρίν Μπρεγιά και η βαμπιρομπαλαρίνα Abigail ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Ξεκίνησε το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία

Πολιτισμός / Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Μετά την αφή ξεκίνησε το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία

Τι έγινε στην τελετή αφής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Η πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά παρέδωσε τη φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο -χρυσό Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας- Στέφανο Ντούσκο
NEWSROOM
2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: 50 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις από την Κυριακή των Βαΐων ως τη Μεγάλη Τρίτη

Το Φεστιβάλ επιστρέφει σε χώρους ξεχωριστούς, ιδιαίτερους και κατανυκτικούς, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής.
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια