Ξεκινώντας με σπουδές Μαρμαρογλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου και συνεχίζοντας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Θόδωρο Παπαγιάννη, ο Άρης Κατσιλάκης έχει ασχοληθεί επίμονα με την απόδοση του όγκου στον χώρο ενώ η επίδραση της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον αλλά και πάνω στο ίδιο το ανθρώπινο είδος κυριαρχεί στην καλλιτεχνική του έκφραση.

 

Σημείο εκκίνησης των έργων του είναι ερεθίσματα της φύσης και του κόσμου γύρω του, τα οποία όμως στη συνέχεια μεταμορφώνονται ολοκληρωτικά, μέχρι που στην τελική τους αποτύπωση δε θυμίζουν πλέον σχεδόν τίποτα από την εικόνα της αρχικής τους προέλευσης.

 

Η μετάλλαξη αυτή ενσαρκώνεται μέσα από διαφορετικά υλικά: από το πλέον σκληρό πρωταρχικό υλικό, το μάρμαρο, σε χρησιμοποιημένες ύλες όπως χαρτόνια, εφημερίδες, σπάγκους, ακατέργαστο μαλλί αλλά και ευτελή υλικά καταλήγοντας, τα τελευταία χρόνια, στον λευκό πηλό. 

 

Με αναφορές στην Arte Povera αρχικά και σε ένα οριακό αμάλγαμα νέο-μπαρόκ και μινιμαλισμού έπειτα, οι γλυπτικές φόρμες του Κατσιλάκη μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ευρήματα από το μέλλον». Προέρχονται σαφώς από την φύση και τα έμβια όντα γύρω μας αλλά δεν μπορούν να ταυτιστούν με κανένα συγκεκριμένα˙ προσομοιάζουν απολιθώματα οργανισμών που συνήθως ανακαλύπτονται από αρχαιολόγους και επιστήμονες και εκτίθενται σε γυάλινες προθήκες προσφέροντας γνώση του παρελθόντος, αλλά τα πλάσματα που συγκροτεί προοικονομούν μελλοντικές μεταλλάξεις. Προοιωνίζουν έτσι τις επερχόμενες μεταλλάξεις των ανθρώπινων οργανισμών σε μια εφιαλτική μεταβιομηχανική εποχή.

(Απόσπασμα από κείμενο της κας. Ανθής Αργυρίου, Θεωρητικού Τέχνης - Επιμελήτρια)

 

Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 23 Μαρτίου, 19:30

ΠΟΤΕ23/03/2017 - 29/04/2017
ΠΟΥALMA
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός