Γιατί όλα μοιάζουν πιο ήσυχα όταν χιονίζει

Γιατί όλα μοιάζουν πιο ήσυχα όταν χιονίζει Facebook Twitter
2

Όσο το χιόνι πέφτει στο έδαφος και καλύπτει τα πάντα γύρω θα έχετε παρατηρήσει πως μοιάζει σαν όλα να γίνονται πιο ήσυχα και πως ο θόρυβος μοιάζει να γίνεται λιγότερος.

Αυτό το φαινόμενο οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινους και φυσικούς παράγοντες μια και η χιονόπτωση συνεπάγεται λιγότερη κυκλοφορία από ανθρώπους, αλλά και ζώα. Η κίνηση στους δρόμους είναι σαφώς λιγότερη, ενώ τα πουλιά έχουν βρει κάποιο καταφύγιο και παραμένουν σιωπηρά.

Ωστόσο, υπάρχουν και πιο επιστημονικοί λόγοι για την ηρεμία που απλώνεται σε ένα χιονισμένο τοπίο. Όταν ένα φρέσκο στρώμα χιονιού σκεπάσει το έδαφος κάνει πολύ περισσότερα από τα να το ομορφαίνει.  

 

"Όταν το χιόνι πέφτει, υπάρχουν κάποια ηχητικά κύματα που απορροφούνται", αναφέρει στο Mashable η διευθύντρια του προγράμματος Climate Central που ασχολείται και μελετά κλιματικά φαινόμενα.

"Όσο οι νιφάδες χιονιού συσσωρεύονται, υπάρχει περισσότερος χώρος που μένει κενός μεταξύ τους, σε σύγκριση με την επιφάνεια των υγρών στοιχείων όπως το νερό. Με όλο αυτό τον άδειο χώρο, ο ήχος δεν είναι σε θέση να αναπηδήσει από το χιόνι τόσο εύκολα όσο θα ήταν από το νερό και απορροφάται πολύ περισσότερο", αναφέρει στο Mashable η επιστήμονας η οποία προσπαθεί να δώσει μια απλή εξήγηση στο φαινόμενο. Όπως αναφέρει στην συνέχεια, όσο περισσότερο, πυκνότερο και "αφράτο" είναι το χιόνι, τόσο περισσότερο ήχο απορροφά και δίνει αυτή την αίσθηση της απόλυτης ηρεμίας.

Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας, όμως. Το άλλο έχει να κάνει με τη θερμοκρασία των αερίων μαζών. Όπως αναφέρει το medium.com, o επειδή ο κρύος αέρας είναι πυκνότερος από το ζεστό αέρα, ο ήχος επηρεάζεται καθώς ταξιδεύει πιο αργά μέσα από πυκνότερα υλικά.

Όταν το χιόνι πέφτει, έχουμε συνήθως θερμότερο αέρα κοντά στην επιφάνεια και τον κρύο αέρα πιο ψηλά Αυτό κάνει τον ήχο να ταξιδεύει πιο μακριά σε καμπύλη προς την ατμόσφαιρα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια