Η χολή, το internet και οι λαμέ γόβες.

Facebook Twitter
14

Όλα τα πράγματα στον μάταιο τούτο κόσμο κάνουν τον κύκλο τους. Το ελληνικό κοινό παρακολούθησε το τελευταίο επεισόδιο του Mikeus, αντέδρασε στο κλείσιμο της σελίδας του Γέροντα Παστίτσιου και αποχαιρέτησε όλο το εκλεπτυσμένο μουσικό team της Αννίτας Πάνια. Για όλα υπάρχει ένα ξεκίνημα, μία ανοδική πορεία, η κατάκτηση της κορυφής, η ρετσινιά του "mainstream", η σταδιακή αποσύνθεση και για κλείσιμο, ένα φανταχτερό φινάλε για να πούμε ότι κάτι κάναμε βρε αδερφέ. Για όλα εκτός από το "Κωνσταντίνου και Ελένης" καθώς πλέον οι συντελεστές του Αντ1 το αντιμετωπίζουν σαν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας ιστορίας και ωσάν σύγχρονοι Αρειανοί, παλεύουν να το περάσουν στις επόμενες γενιές προβάλοντάς το μέχρι και για τα τρισέγγονά σου+.

Κάπως έτσι λοιπόν έκλεισε και η Χολή. Για όσους έχουν στήσει το νοικοκυριό τους κάτω από μία υπερλούξ πέτρα και ζουν εκεί τον τελευταίο καιρό, έχουν επιλέξει την ασκητική ζωή ή απλά δεν έχουν Facebook (απολύτως κατανοητό) να εξηγήσω: η Χολή ήταν μία σατιρική σελίδα απείρου κάλλους. Εικόνες που δόξαζαν την trash κουλτούρα αντλούμενες από facebook pages νυχτερινών μαγαζιών και official sites Ιεχωβάδων με βαρύγδουπες φράσεις και πολύ glitter αποτελούσαν κατα κύριο λόγο το υλικό της σελίδας. Με μότο "εκτοξεύουμε χολή προς κάθε κατεύθυνση", οι συντελεστές σχολίαζαν εκπομπές, τα πολιτικά, ποικίλα lifestyles και ανθρώπους. Το ακραίο που προσέφερε έκανε τη Χολή διάσημη στο facebook με χιλιάδες likes ενώ ταυτόχρονα, κάθε φωτογραφία που ανέβαζε συγκέντρωνε χιλιάδες comments-κράχτες. Και από ένα report.

Γίνανε πολλές οι φωτογραφίες, γίνανε πολλά τα reports, ξέπεσε και λίγο το χιουμοράκι, συνηθίσαμε και το ακραίο σε σημείο να περνάει αδιάφορο και μία ωραία πρωία η Χολή έκλεισε. Φαίνεται υπήρξαν πολλοί που προσβλήθηκαν από την σκληρή κριτική που τους ασκήθηκε, δεν είναι και λίγο να βγαίνεις σε ένα club το βράδυ και το επόμενο πρωί να κυκλοφορεί φωτογραφία σου στο διαδίκτυο με 800 άτομα από κάτω να κράζουν σαν να μην υπάρχει αύριο. Όταν ξεκίνησαν λοιπόν οι συζήτησεις περί του εν λόγω κοσμοιστορικού γεγονότος (βλ. κλείσιμο Χολής), σχηματίστηκαν δύο groups: οι Χολικοί και οι Αντιχολικοί.

Χολικοί (ή αλλιώς τα δικαιώματα του internetόφιλου στον 21ο αιώνα και θάνατος στη Vagrancy):

"Το internet είναι ο χώρος όπου δεν υπάρχει λογοκρισία. Ο καθένας είναι ελεύθερος να γράψει ακόμα και τις σκέψεις "χωρίς-λόγο-ύπαρξης" του μετά το πρωινό κατούρημα. Η πληροφορία παράγει πληροφορία. Ο καθένας μπορεί να σχολιάσει όπως αυτός νομίζει, να υποστηρίξει την άποψή του, να κράξει, να επιβραβεύσει, να εγκρίνει και να κατακρίνει το κάθε τι που θα πέσει στην αντίληψή του. Γέμισε το imdb κριτικούς κινηματογράφου και τα blogs πολιτκούς αναλυτές, η Χολή τους πείραξε; Και στην τελική ρε μαν, όταν ο άλλος με προκαλεί με την εμφάνιση τύπου "Με πήρε ο ύπνος στο solarium αλλά τώρα πέταξα ένα Vagrancy μπλουζάκι πάνω μου και ήρθα να ρίξω γκομενάκια με τους τρομπέξ τρικέφαλούς μου." στο τρίτο κωλόμπαρο γωνία, ε να μην σχολιάσω; Αν αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τον καθρέφτη στο σαλόνι του, δεν φταίω. Και στην τελική, αν εγώ κυκλοφορούσα με τέτοιο παρουσιαστικό, δεν θα είχα το θράσος να ανεβάζω τέτοιες φωτογραφίες."

Αντιχολικοί (ή αλλιώς όλοι διαφορετικοί όλοι ίσιοι, αγαπάτε αλλήλους και οι τρέσες έχουν ψυχή)

"Το bullying, είτε γίνεται στα σχολεία είτε γίνεται διαδικτυακά, είναι το ίδιο απάνθρωπο. Το είπε άλλωστε και ο Κανάκης σε εκείνο το σποτάκι υπέρμετρης αισθητικής: είναι ψυ-χο-λο-γι-κή βία. Ήρθε το ντούκι να σχολιάσει τις δικές σου φωτογραφίες; Όχι. Ήρθε το ντούκι να σχολιάσει τις μάρκες που εσύ φοράς περήφανα καθημερινά; Όχι. Πώς ακριβώς «σε προκάλεσε» λοιπόν; Γιατί πιστεύεις πως η underground κουλτούρα σου είναι χιλιόμετρα μπροστά από την επιφανειακή αυτοπροβολή και τα λουστρίν δωδεκάποντα; Πρόκειται για διαφορετικές αντιλήψεις και διαφορετικά γούστα. Από τη στιγμή που το αποδέχεσαι δεν υπάρχει λόγος να στήνεις καρτέρι στο newsfeed σου περιμένοντας πότε θα εμφανιστεί η επόμενη φωτογραφία της Χολής για να πας να γράψεις το πρωτότυπο «Άσε μας κουκλίτσα μου»."

Σκεπτόμενη τα παραπάνω, δεν μπορώ παρά να καταλήξω στο εξής: καλώς ή κακώς η αυτοπροβολή μας στο internet έχει συνέπειες. Η σκληρή αλήθεια είναι πως ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες σου όπως επιθυμεί ο ίδιος. Εάν δεν επιθυμείς κάτι τέτοιο, υπάρχουν ρυθμίσεις που σε προστατεύουν (υποτυπωδώς μεν αλλά δεν νομίζω οι τύποι στις μυστικές υπηρεσίες όπου είσαι φακελωμένος να σχολιάσει το τατουάζ σου ως «fail» δε). Ό,τι κοινοποιείται στο διαδίκτυο μπορεί να σχολιαστεί και να κατακριθεί και εμείς που ανεβάζουμε τη φωτογραφία, ας το παραδεχτούμε, για αυτό το κάνουμε. Απλά την ώρα που γίνεται το upload ονειρευόμαστε likes και τον λαό μας να ξεσπάει σε λιγμούς στη θέα της απολλώνιας γοητείας μας και όχι εκατό άτομα να απαιτούν τη δημόσια καύση μας στην Αριστοτέλους.

Από την άλλη, ας γίνουμε επιτέλους άνθρωποι. Και για να το τερματίσω, άνθρωποι με ζωή. Δεν γίνεται κάθε φορά που βλέπουμε κάτι που δεν ταιριάζει στην αισθητική μας (την καλύτερη έκδοση αισθητικής που έχει αποκτήσει ποτέ άνθρωπος στον πλανήτη προφανώς) να το κράζουμε. Η τύπισσα με το λαμέ κολλητό φορεματάκι σου θυμίζει τσιπούρα με πόδια; Μην πας να το αγοράσεις. Ο τυπάς που βγήκε από διαφήμιση αναβολικών σου θυμίζει διασταύρωση hulk με oompa loompa? Δεν σε πίεσε κανείς να του μοιάσεις. Απόρριψέ το ειρηνικά και ήσυχα, το να «εκτοξεύσεις χολή» με κάθε τέτοια ευκαιρία απλά σε κάνει να δείχνεις στενόμυαλο και απόλυτο. Και η underground κουλτούρα θα απογοητευόταν αν ήσουν όντως έτσι.

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

10 σχόλια
Krima ekleise kai den prolava na do photo mou sti selida, sxoliazontas KAKOPROAIRETA panta. De leo, den eimai montelo, oute evgala kammia ilithi photografia, apla etyxe na vgo photografia apo ena karaoke se ena cafe. Kai rotao, apagoreuetai auto??? H mipos pros terpsi tis kai kala "trollias" (ti malakia tou egkefalou kai tin agamia tin vaftisme trollia ksafnika, neos oros) tou kathe xatzipapara APAGOREUETAI na dhmosieuontai sto internet photografies apo diafora events? Giati yphrxe kai mia alli photografia apo to idio event mias kopelas pou auth NAI einai montelo ki an den einai tha ginei. Kai o photografos goustare kai tin travhkse ki auti goustare pou pozare. Oi tsontes (apo 13 mexri 16) -pou kykloforoun sto diadiktyo kai polloi apo autous pou esteilan tis photografies mas exoun files sto facebook kai perimenoun pos kai pos na tis pidiksoun- den sas enoxloun. Kala ekleise loipon i thn kleisane alla krima xthes to ematha ego kai simera mpika na do poso MALAKAS itan autos pou sxoliase kai poso epishs MAGKAS htan autos pou tin pire kai tin evale. BRAVO PAIDIA, KANATE ENA MEGALO KALO. Mas kanate diashmous!!!!
Η μαλακια εχει γινει αναρπαστη. Ξεκιναει μια συζητηση κ επειδη το καζανι βραζει τοσο πολυ επικρατει παντα μια συγχυση πανω στην οποια προσπαθει να ισσοροπισει η λογικη και το δικαιο αλλα...οχι απλα αυτο ποτε δε γινετε ,αντιθετως, η ημιμαθεια του ελληνα σε αυτη την εποχη που ανοιξανε ξαφνικα τοσα στοματα κ οι χαμενες εννοιες των λεξεων που ο καθενας τις χρησιμοποιει οπως να ναι,μας κανουν οχι απλα να μη ξερουμε που ειναι το τόπι αλλα και γενικότερα το αν υπάρχει τελικά. Το χειροτερο βεβαια ολων ειναι οτι σε μια τετοια ελλαδα και σε μια τετοια εποχη τα μικρα παιδια μεγαλωνουν με χαοτικα μυαλα. Τεσπα, ας το παρουμε λιγο απο την αρχη γιατι μαζι με το Cyber-bullying χασαμε και τον μπουσουλα, ας κανει ενας ανθρωπος των γραμματων επεξηγηση του τι σημαινει Cyber-bullying και bullying και μετα με επιχειρηματα ας απαντησουν οι οποιοι, αν ασκουσε κατι τετοιο η χολη ή οχι. Προσωπικα θεωρώ οτι εισαστε πολυ κομπλεξικοι ρε παιδακι μου κ ελπιζω να φορατε τα λαμε σας οταν θα ζητιανευετε στους δρομους σε μια ελλαδα που θα ειναι η δευτερη αφρικη,αν ποτε εχετε δει τι συμβαινει εκει στην ρημαδα την αφρικη!έχετε άραγε?
Η ΧΟΛΗ ΖΕΙ ΡΕ!!..και υπήρχε τόση χολή που σκίσανε τα καλσόν τους.Το κακό είναι οτι φυτρώνουν μούφα σελίδες και δεν ξέρω ποιά είναι η κανονική. Νομίζω πάντως πως την βρήκα. Λένε πως υπήρχαν 6 διαχειριστές απο τους οποίους οι 3 ήθελαν να κάνουν περιοδικό (γεμάτο διαφημίσεις, φράγκα, ασυδοσία)* αλλά οι υπόλοιποι πέταξαν χολή και αποφάσισαν να συνεχίσουν να πιστεύουν στην χολιασμένη τζαμπέ αρχική ιδεολογία τους.Κάπως έτσι χώρισαν τα τσανάκια τους και τώρα πέφτει..χολή!*Διάβασα στην 'πουλημένη' σελίδα της χολής να ρωτάνε αν θα αγόραζαν το περιοδικό αν έβγαινε. Φυσικά Το βλέπω λίγο πολιτικοκοινωνικοοικονομικοσεξουαλικό το θέμα.Είναι ωραία σελίδα, χαίρομαι που τουλάχιστον τώρα θα πέφτει ακόμα περισσότερο γέλιο.
Ειναι τραγικο να εχουμε συνδεσει ορολογιες της πραγματικης ζωης με το ιντερνετ , σε λιγα χρονια σε οσους κοβουν το ιντερνετ επειδη δεν το πληρωσαν θα ειναι το ιδιο με το να τους εχουν κοψει το ρευμα για να μην πω τους εχουν στερησει την τροφη. Οσοι δεν καταλαβαινουν την διαφορα του πραγματικου bullying (μου μαθατε και το bullying επειδη εκανε ο Θεοδωρακης μια εκπομπη) και του ιντερνετικου, που στην ουσια δεν υφισταται , τοτε δεν μπορειτε να διακρινετε την διαφορα της πραγματικης και της virtual ζωης που ειναι το ιντερνετ.
Είναι τραγικό αλλά για κάποιους ανθρώπους, το internet σημαίνει δεύτερη ζωή όπου είναι πιο θεμιτοί (βλ. όλο το τσούρμο "μοντέλων"), πιο ενδιαφέροντες και πιο "ιδανικοί άνθρωποι" (ασχέτως αν η πραγματική τους ζωή ουδεμία σχέση έχει με τα pixels που σχηματίζουν το προφίλ τους). Οπότε αυτό ναι, είναι τραγικό.Όσο για το bullying, είναι η οποιαδήποτε άσκηση βίας -σωματικής αλλά και ψυχολογικής- που ασκείται με τη χρήση οποιουδήποτε μέσου σε έναν άνθρωπο. Οπότε το να στοχοποιώ κάποιον και να τον κράζω γιατί αντικειμενικά είναι σαν ένα ανάποδο μπλιαξ, πέφτει σε αυτήν την κατηγορία. Δυστυχώς όμως για το ανάποδο μπλιαξ, το internet είναι ο χώρος ελεύθερης εκφοράς απόψεων οπότε bullying ξε-bullying αυτό είναι.
ρε φιλε ναι πες τα!δεν εκλεισε απο καμια διωξη, ηταν τρολλια της χολης αυτο.μαζεψε 100.000 λαικς η σελιδα κι αποφασιστηκε να κλεισει για να ασχοληθουν με μαικιους και λοιπους σε ενα περιοδικο, για το οποιο υπαρχει και σελιδα.
Το κλείσιμο της Χολής είναι ακόμα μία νίκη της πλειοψηφίας των ηλιθίων. Δεν χρειάζεται καν ντιμπέιτ. Είναι αυτονόητο.Ό,τι γίνεται δημόσια, σχολιάζεται και κρίνεται δημόσια, με όποιο τρόπο. Κατόπιν, οι κρίνοντες κρίνονται. Ψόφος στους κομπλεξικούς που φιμώνουν και εξαφανίζουν οτιδήποτε δεν γουστάρουν. Επιτέλους σταματήστε οι ηλίθιοι να κάνετε κουμάντο απλώς επειδή είστε περισσότεροι και αφήστε μας στην ησυχία μας.
οπως ειχαν πει και στο ραδιο αρβυλα " εμεις σατυριζουμε οτι προβαλλεται με τον τροπο που γινεται αυτο" κι εκει συμφωνω κι εγω.. αν δεν γουσταρεις να γινεις αντικειμενο σχολιασμου μη βγαινεις φωτογραφια με το βρακι σου!
Η ανακοίνωση της Χολής λίγο πριν το κλείσιμο:"Η σελίδα μας...η σελίδα που πολλοί αγαπήσατε και άλλοι τόσοι μισήσατε...έπειτα από μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο και έχοντας ξεπεράσει πλέον τα 100.000 like..ολοκληρώνει τον κύκλο της και σταματά τη λειτουργία της. Η παρέμβαση της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος ήταν καθοριστική..μιας και οι αναρίθμητες καταγγελίες που έφταναν καθημερινά στα γραφεία της..κινητοποίησαν τον κρατικό μηχανισμό και έτσι έδρασε..δίνοντας μας ένα τελεσίγραφο..Σε περίπου 3 ώρες από τώρα λοιπόν..όταν η Παρασκευή περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και το Σάββατο έχει μπει πια για τα καλά..η σελίδα θα αποτελεί παρελθόν...Σας ευχαριστώ όλους για τις όμορφες στιγμές που περάσαμε μαζί...Όσοι θέλουν να με βρίσκουν από δω και πέρα..θα είμαι εδώ..ένα LIKE μακριά..στο LUBEN..ένα νέο περιοδικό που θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας...Τα λέμε σύντομα χολίτες μου...να προσέχετε..και να φοράτε πάντα ζακέτα...http://www.facebook.com/pages/Luben/151797498176405"
To bullying είναι εξαιρετικά απάνθρωπο και κατακριτέο. Εξίσου όμως κατακριτέα είναι και η στέρηση της ελευθερίας του λόγου ιδιαίτερα για πράγματα που γίνονται δημόσια και όχι στον ιερό χώρο του σπιτιού μας. Δεν έκλεβε φωτογραφίες η Χολή και τις ανέβαζε, τις έβρισκε όπως αναφέρει και το άρθρο από τις σελίδες των (μα πόσα πια είναι;;; ) εταιρειών αυτών που φωτογραφίζουν στα club και τα bar.Πρέπει κάποτε τα πιτσιρίκια και τα...μεγαλύτερα πιτσιρίκια να καταλάβουν το ρητό "συν Αθηνά και χείρα κίνει". Δε μπορείς να απαιτείς να σε προστατεύουν πάντα οι άλλοι είτει αυτές είναι οι αρμόδιες αρχές είτε ο μπαμπάκας. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι κάνουμε, τι λέμε και πού το κάνουμε ή το λέμε.Το internet γενικότερα και το facebook ειδικότερα δεν είναι ένας μαγικός κόσμος που ό,τι λες ή κάνεις ή δείχνεις ξεχνιέται αμέσως.Προστασία λοιπόν από τους bullies ναι, αλλά η προστασία (όπως και η βία) ξεκινά από το σπίτι.