Γιατί οι γάτες δεν θα γίνουν ποτέ ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Γιατί οι γάτες δεν θα γίνουν ποτέ ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου Facebook Twitter
"Wild at heart", από τον χρήστη του Flickr, Guyon Moree
10

Ναι, οι λάτρεις των σκυλιών θα υποστήριζαν ότι τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά των γατών είναι και αυτά που δεν τις αφήνουν να δεθούν με τον άνθρωπο. Κι όμως, δεν είναι (μόνο) αυτό. Ο πραγματικός, επιστημονικός, λόγος που οι γάτες δεν έγιναν ποτέ ο "καλύτερος φίλος του ανθρώπου" κρύβεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την εξελικτική πορεία του είδους τους. Eν μέρει ακόμη είναι άγρια ζώα.

"Οι γάτες, σε αντίθεση με τους σκύλους, δεν έχουν εξημερωθεί πλήρως από τον άνθρωπο", αναφέρει ο Wes Warren, καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Washington.

  

Συγκρίνοντας τις διαφορετικές στο DNA γατών που είναι κατοικίδια και άγριων γατών, ο Warren και οι συναδέλφοι του ανακάλυψαν ότι οι διαφορές στα γονίδια τους σχετίζονταν με τομείς όπως τα μοτίβα της γούνας τους, η χάρη και η υπακοή τους. Η "υπακοή" αναφέρεται στα γονίδια που επηρεάζουν συμπεριφορές όπως η επιδίωξη της επιβράβευσης και η αντίδραση στον φόβο. 

Το περικείμενο αυτών των διαφορών μας δίνει πολλά στοιχεία. Ο διαχωρισμός των γονιδίων πρέπει να ξεκίνησε περίπου 9000 χρόνια πριν, όταν ο άνθρωπος στράφηκε για πρώτη φορά προς τη γεωργία. Οι αγριόγατες φαίνεται πως προσείλκυσαν τους πληθυσμούς εκείνους και ξεκίνησαν να αλληλεπιδρούν μαζί τους λόγω των τρωκτικών που συγκεντρώνονταν στα χωράφια τους στις περιόδους συγκομιδής των σιτηρών. Οι ερευνητές υποθέτουν πως οι άνθρωποι προσέφεραν στις γάτες τροφή σαν επιβράβευση για την εξολόθρευση των τρωκτικών και συνέχιζαν να ταΐζουν εκείνες που παρέμειναν κοντά τους. 

"Η επιλογή να γίνουν πιο υπάκουες, λόγω του φαγητού που τους έδιναν οι άνθρωποι, φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος παράγοντας που άλλαξε τα πρώτα γονίδια των εξημερωμένων γατών", αναφέρουν οι ερευνητές. Με άλλα λόγια, οι γάτες που έμειναν κοντά στους ανθρώπους, ήταν εκείνες που τα γονίδιά τους τούς έδιναν την προδιάθεση να ζήσουν μαζί τους και μετέδωσαν αυτά τα χαρακτηριστικά σε όλο τον μετέπειτα πληθυσμό των εξημερωμένων γατών. 

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι τα χαρακτηριστικά των γατών που δεν άλλαξαν με την εξημέρωσή τους και μετά από 9000 χρόνια. Οι "γάτες των σπιτιών" συνεχίζουν να έχουν την καλύτερη ακοή μεταξύ των σαρκοβόρων ζώων. Διατήρησαν τις ικανότητες την νυχτερινής όρασης και της πέψης φαγητού υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πρωτεΐνες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν εξαρτώνται από τον άνθρωπο για την τροφή τους. 

Η διατήρηση των παραπάνω χαρακτηριστικών δηλώνει μόνο μερική επιρροή της εξημέρωσης στα γονίδια των γατών, σε αντίθεση με την επιρροή της σε εκείνα των σκυλιών. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι, σύμφωνα με τα γονίδιά τους, τα σκυλιά είναι ο "καλύτερος φίλος του ανθρώπου" εδώ και 11000 με 16000 χρόνια, όταν ακόμα οι άνθρωποι ήταν απλοί κυνηγοί. 

Γιατί όμως οι γάτες διατήρησαν την άγρια πλευρά τους; Η χαρτογράφηση των γονιδίων τους μας δίνει τη θεωρία ότι αυτό συνέβη διότι οι εξημερωμένες γάτες συνέχισαν να ζευγαρώνουν με τις αγριόγατες. Ίσως τελικά ο άνθρωπος να είναι ο καλύτερος φίλος της γάτας!

5 ακόμα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γάτες:

1) Μπορούν να διαισθανθούν τους σεισμούς (δευτερόλεπτα πριν συμβούν).

2) Μπορούν να καταπιούν και να χωνέψουν το φαγητό τους χωρίς να το μασήσουν.

3) Μπορούν να ονειρευτούν!

4) Μπορούν να γουργουρίζουν συνεχόμενα, όπως αναπνέουν. 

5) Έχουν μεγάλη αντοχή στη ζέστη (αφού λέγεται ότι κατάγονται από την Αίγυπτο).

It's Viral
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
πιστευω ειναι λιγο λαθος να περιγραφουμε ζωακια με ανθρωπινα επιθετα. οι γατες ειναι σιγουρα πιο αγρια ζωα απο φυσικου, ομως συμφωνα με την εμπειρια μου αν εχεις μια γατα απο μικρη κι ασχοληθεις μαζι της, την εκπαιδευσεις / της μαθεις τροπους τοτε οταν μεγαλωνει γινεται ενα χρυσο πλασματακι. παντα τα πηγαινα καλα με τις γατες, ισως επειδη δεν ορμαω να τις χαιδεψω με τη μια τρομαζοντας τις αλλα αφηνω χρονο να ερθουν αυτες σε μενα (ερχονται ΠΑΝΤΑ, η γνωστη περιεργεια των γατιων<3). κι εχει τυχει πολλες φορες να με "ερωτευτουν" γατες με τη μια (ενω τους υπολοιπους που ηταν παροντες ουτε να τους φτυσουν). νομιζω οτι ειναι επειδη ειμαι συγκρατημενη και παιρνω κι εγω το χρονο μου να ζεστανω απεναντι τους. ετσι δεν νιωθουν απειλη και μου εχουν περισσοτερη εμπιστοσυνη.και τα σκυλια ειναι καλα, μονο που εγω πολλες φορες τα φοβαμαι και δεν τα παμε καλα συνηθως. εκτος κι αν εχουν εξαιρετικα ησυχο και γλυκο χαρακτηρα, εκει θελω να τα ζουληξω για παντα <3 (μια γειτονισσα μου εχει ενα τετοιο αλλα δυστυχως εχω αλλεργια στη γουνα του :( )
Είναι γνωστό ότι στα είδη με στοιχειώδη νοημοσύνη και κοινωνικοποίηση αναπτύσσονται μορφές κοινωνικής ιεραρχίας και οι γάτες δεν αποτελούν εξαίρεση.Επίσης, αντίθετα από ότι το βλέπουμε εμείς, τα ζώα μας δεν ξεχωρίζουν είδη. Για αυτά, είμαστε και εμείς ζώα της αγέλης και υπαγόμαστε στην ιεραρχία της.Το πρόβλημα με ορισμένες γάτες (αυτές που βγάζουν το "κακό όνομα" σε όλες) είναι ότι θεωρούν τον εαυτό τους ως A Cat, δηλαδή κυρίαρχο του κοπαδιού. Γεγονότα όπως η αυξημένη νοημοσύνη του ανθρώπου, το περιβάλλον που διαμορφώνεται από τον άνθρωπο (σπίτι) κλπ, για αυτές αποτελούν λεπτομέρειες, ενώ η παροχή τροφής μάλλον σαν "υποχρέωση" του ανθρώπου προς την Α Cat αντιμετωπίζεται παρά σαν χάρη. Για τις γάτες αυτής της νοοτροπίας, υπάρχουμε για να τις υπηρετούμε και αν προβάλλουμε πότε πότε αξιώσεις από αυτές, τι να γίνει είναι μια ιδιοτροπία που πρέπει να ανέχονται από έναν καλό υπηρέτη.Αν μπορούσαμε να διαβάσουμε το μυαλό τους πιθανόν θα βλέπαμε κάτι σαν "για να με φροντίζουν τόσο και να μου κάνουν τα χατήρια, σημαίνει ότι είμαι και η πρώτη. Καλά θα κάνουν λοιπόν να συνεχίσουν. Και εννοείται ότι δεν θα τους δίνω και λογαριασμό για το τι κάνω".Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και σε ορισμένους σκύλους, συνήθως μικρές ράτσες, που είναι πιο καλομαθημένοι.Ένα ωραίο άρθρο που εξηγεί τα βασικά της ιεραρχίας των γατο-κοινωνιών κάνει και μια εύστοχη αναφορά στην αντιμετώπισή τους προς εμάς :"Rubbing Establishes HierarchyHow often does your cat greet you by rubbing her body affectionately against your legs? It's your cat's way of letting you know that you rank higher than her in the household hierarchy.Cats rub against their companions to mingle their scents and reinforce their bond. A cat's social standing can be measured by how often other cats rub against her. Cats higher up the hierarchy are rubbed against a lot, while lower ranking cats do most of the rubbing."Επομένως, αν η γάτα σας τρίβεται συχνά στα πόδια σας, τουλάχιστον αναγνωρίζει την θέση σας στην αγέλη. Και πάλι θα είναι πιο ανεξάρτητη από έναν σκύλο, αλλά στα πλαίσια της "κοινωνικής της θέσης".Α η γάτα σας σας γράφει κανονικά και περιμένει από εσάς να την χαιδέψετε (προφανώς όταν έχει διάθεση για αυτό), μάλλον έχετε γίνει ο υπηρέτης της. Αν δεν έχετε πρόβλημα με αυτό, εμένα δεν μου πέφτει λόγος (προσωπικά προτιμώ τους goofy-σκύλους :) )
Οι σκύλοι έχουν αφεντικά....οι γάτες έχουν προσωπικό.Όσο και να μου αρέσουν τα σκυλιά (ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ). Είναι τόσο υποταγμένα και πιστά στον άνθρωπο που δέχονται ακόμα και την κακοποίηση χωρίς διαμρτυρία. Οι γάτες από την άλλη όταν είναι μαζί σου είναι γιατί τις έχεις κερδίσει και όχι γιατί είσαι το "αφεντικό" τους και ακόμα και τότε δεν είναι δεδομενη η αφοσίωσή τους. ΓΑΤΕΣ FTW
δεν ειμαι απο αυτους που λενε μισω τις γατες γιατι οντως ειναι λιγοτερο εξημερωμενες αλλα οταν βλεπω το σκυλι μ να τρεχει να πιασει το μπαλακι που μολις πεταξα σαν παλαβο,τρεχωνταςι με τοση στοργη πισω με κανει να πιστευω οτι οτι ο σκυλος ειναι η ανωτατη κατηγορια κατοικιδιου/φιλου/συντροφου πειτε το οπως θελετε...βασικα μονο φιλος ειναι τωρα που το ξανασκεφτομαι ...
Κ οι γατες πιανουν μπαλακια κ στα επιστρεφουν!Τουλαχιστον η δικια μου το κανει!!!! Περα απο την πλακα ολα τα ζωα ειναι απιστευτοι φιλοι,φτανει να μην εχουμε την ταση να τα "υποταξουμε"!
η αληθεια ειναι οτι δεν ειχα ποτε οικόσιτη γατα(αν κ θα ηθελα)παντως θυμαμαι ειχα δει ενα βιντεο παλια στο youtube(δεν εχω link)σαν αυτα τα κλασσικα με αμερικανους πεζοναυτες που επιστρεφουν μετα απο καιρο στο σπιτι...λοιπον, το βιντεο το τραβαγαν μεσα στο σπιτι κοντα στη πορτα και το σκυλι που προφανως ειχε μυρισει οτι ερχοταν αρχιζε και χοροπηδαγε περα δωθε πριν καν μπει μεσα ο στρατιωτης και οπως ηταν λογικο οταν μπηκε μονο που δεν λιποθύμησε(σαν αυτο το πρόσφατο βίντεο π κυκλοφορει)...εν αντιθέσει όμως υπήρχε κ μια γάτα διπλα στη πόρτα και καθόταν όλη την ώρα σε ένα κάτι σαν ράφι ατάραχη ξαπλωμένη, ακόμα κ οταν μπηκε ο στρατιωτης..προφανως η γατα μπορει να μν ειχε ορεξη εκεινη τι ωρα αλλα το σκεπτικο μ στο γεγονος οτι θεωρω καλυτερο το σκυλο ειναι αυτο: ο σκυλος παντα θα ειναι πιστος στον ανθρωπο,παντα θα εχει πιο πολυ ορεξη απο αυτον και παντα θα είναι προστάτης του