2011 : Μία. Ακόμη. Ανασκόπηση.

Facebook Twitter
0

 

Μήλα, πορτοκάλια και (βιολογικές) πατάτες, σε μια παρανοϊκή λίστα για τα ψώνια που έκανα στη λαϊκή του 2011

 

25. Youtube


Συνεχώς αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν, την εποχή που βλέπουμε πλέον το μπιμπίκι του Ronaldo σε ανατριχιαστικό HD close up, να έχει ακόμη τόσο μεγάλη επιτυχία (τρίτο δημοφιλέστερο site για το 2011) το youtube με τα μέτριας (έως άθλιας) ποιότητας κλιπάκια του κάθε ατάλαντου έφηβου. Μετά βλέπω κάτι ιδιοφυιές, αστείο και αλλόκοτο σαν κι αυτό το παρακάτω και παύω να αναρωτιέμαι (αλήθεια, ξέρουμε όλους τους ιδρυτές πλέον, του google, του facebook, του twitter, αυτοί οι δύσμοιροι που έφτιαξαν το youtube που εξαφανίστηκαν;)

 

 

 

24. TP Videogame


Τώρα και σε ipad edition (not)

 

 

 

23. Ιnstagram

 

...και όλα τα δορυφορικά του sites (όπως το πανέξυπνο stickygram, χαρίστε κι εσείς την κιτρινισμένη ρετρό φάτσα σας ως μαγνητάκι ψυγείου, κι ας καταλήξετε και στο μπάνιο). Επιτέλους, δεν υπάρχει πλέον κακή φωτογραφία!

 

 

 

 

22. f.lux


Στην αρχή θα σας φανεί περίεργο που σιγά σιγά η οθόνη σας θα αρχίσει να παίρνει μια πορτοκαλί απόχρωση, όμως το f.lux είναι σωτήριο για τα ματάκια σας, ειδικά αν περνάτε πάνω από 12 ώρες την ημέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή. "During the day, computer screens look good—they're designed to look like the sun. But, at 9PM, 10PM, or 3AM, you probably shouldn't be looking at the sun." Φυσικά είναι δωρεάν

 

 

 

 

21. tosh.0


Συνήθως με απωθεί το χονδροειδές αμερικάνικο χιούμορ, αυτός ο τύπος όμως ακροβατεί επικίνδυνα στα όρια του τηλεοπτικά αποδεκτού σατιρίζοντας κυρίως τους περιστασιακούς "ήρωες" των viral videos. Και μαλάκα να τον πεις δε θα παρεξηγηθεί και κανείς. Η ένοχη απόλαυση της χρονιάς.

 

 

 

20. punchfork

Όχι μόνο για το προφανές, το τι-θα-μαγειρέψω-σήμερα-μ'αυτά-που-έχω-στο-ψυγείο-μου, αλλά κυρίως για το απλό, χρηστικό, λαχταριστό design του. Αν δεν καταφέρει το Punchfork να σας κάνει να ασχοληθείτε με τη μαγειρική, δε θα το καταφέρει κανείς.

 

 

 

19. Pinterest

Άλλο ένα success story του 2011. Παρόμοιο interface-μωσαϊκό, 'καρφιτσώστε' ότι βρίσκετε ενδιαφέρον στο ίντερνετ, και βρείτε άλλους με τα ίδια ενδιαφέροντα με σας.

 

 


18. Tumblr

Όπως το twitter καθιερώθηκε ως μια πιο μίνιμαλ, ελαφριά, χρηστική, άμεση εκδοχή του facebook, ήταν αναμενόμενο να συμβεί το ίδιο και στα blogs με την πλατφόρμα του tumblr. Το ότι στηρίχτηκε στις φωτογραφίες, τα videos, και φυσικά τα animated gifs (το άλλο μεγάλο trend του 2011) ήταν το βασικό συστατικό της επιτυχίας του

 

 


17. Michael

Όπως και τα ζόμπι, οι εξωγήινοι, οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ κλπ, πρέπει δυστυχώς να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι και οι παιδόφιλοι ζουν ανάμεσά μας. Μια ΠΟΛΥ 'ενοχλητική' ταινία

 

 


16. Tales Of The Bodiless

 

 

15. Homeland

Επιτέλους μια πετυχημένη, καλογυρισμένη, mainstream αμερικανική σειρά με συναρπαστική πλοκή, εξαιρετικές ερμηνείες και αποφυγή δαιμονοποίησης του Ισλάμ ως Απόλυτου Κακού. (Η λέξη κλειδί στα παραπάνω είναι φυσικά το mainstream)

 

 

 

14. Cold Cave

Τα 80s επικράτησαν και φέτος στις επιρροές των νέων συγκροτημάτων και οι Cold Cave φιλτράρισαν τις επιρροές αυτές κρατώντας μόνο τα στοιχεία που έπρεπε για να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε όλα αυτά τα γκρουπ με τον electropop ήχο φασόν. Το συγκλονιστικό εναρκτήριο The Great Pan Is Dead ήταν το αγαπημένο μου scare-the-neighbours τραγούδι για το 2011.

 

 

 


13. Cults Live


Τέλειο pop ντεμπούτο, νιάτα, δροσιά, ακαταμάχητες μελωδίες και μια απίθανη τραγουδίστρια στη σκηνή. Η Ronnie Spector θα'ταν περήφανη

 

 

 

12. Elena

Τον αγαπήσαμε με την Επιστροφή και ο Ρώσος δημιουργός Andrei Zvyagintsev δεν μας απογοήτευσε ούτε με το φετινό του πικρό, κυνικό πορτρέτο της σύγχρονης Ρωσίας

 

 

 

11. Iron

Με αυτό το video της χρονιάς, οι Woodkid καπάρωσαν από νωρίς τον τίτλο του καλύτερου νέου σχήματος του 2011. Σκηνοθέτης, συνθέτης και τραγουδιστής ο πολυτάλαντος κύριος Yoann Lemoine (σκηνοθέτης του Born To Die της Lana Del Rey, του Teenage Dream της Katy Perry κα). Το καταπληκτικό τους ομώνυμο EP έδωσε τις καλύτερες υποσχέσεις για ένα σπουδαίο άλμπουμ μέσα στο 2012.

 

 


10. Keep Shelly In Athens

Με κάθε βήμα τους μέσα στη φετινή χρονιά (και ήταν πολυάριθμα, σταθερά κι επιτυχημένα) μετέτρεψαν την ελπίδα μας σε βεβαιότητα: το 2012 θα είναι η χρονιά που θα κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με κριτική και εμπορική επιτυχία εκτός Ελλάδος

 

 


9. Flipboard

Το application της χρονιάς και δίκαια. Ζωντανεύει και το πιο άχαρο timeline, το πιο κατινίστικο wall, το πιο αδιάφορο rss feed.

 

 


8. Position Among The Stars

Πόσο συναρπαστική μπορεί να είναι η επί 12 έτη κινηματογράφιση μιας οικογένειας στις παράγκες της Τζακάρτα; Πολύ! Ενδεικτικό δείγμα από την εξαιρετική φετινή συλλογή ταινιών του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, του σημαντικότερου πολιτιστικού θεσμού αυτής της πόλης κατά την ταπεινή μου άποψη.

 

 

 

7. Pina

Λίγο το 3D, που εδώ είναι απολύτως δικαιολογημένο, λίγο (πολύ) η Pina, λίγο το Βερολίνο, ε, βάλε και λίγο Βέντερς (τις ταινίες του οποίου ποτέ δε συμπάθησα και ιδιαίτερα).. όλα αυτά συνθέτουν μια από τις πιο συγκινητικές κινηματογραφικές εμπειρίες της χρονιάς.

 

 


6. Louie

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και πρωταγωνιστής, ο Louis CK έδωσε τα ρέστα του στην εκπληκτική φετινή 2η σεζόν της ομώνυμης σειράς. Με διαφορά ότι καλύτερο στην τηλεόραση αυτή τη στιγμή.

 

 


5. Let England Shake

Καλά, εμείς τα υποπτευόμασταν (;) από πέρυσι αυτά που θα ζούσαμε. Μπορούσε όμως κανείς να φανταστεί τα London Riots και το Occupy Wall Street κίνημα; Και στις δύο βασικές αυτές χώρες παραγωγής της μουσικής που όλοι ακούμε, ποιοι, πόσοι ήταν αυτοί που μίλησαν για αυτά που πραγματικά συμβαίνουν, που αγνόησαν αυτή την απύθμενη ανοησία που μας περιβάλλει, την σ'αγαπώ-μ'αγαπάς θεματολογία και τις Κιμ Καρντάσιαν αυτού του κόσμου; Μόνο αυτή η σπουδαία τραγουδοποιός. Ο όρος αριστούργημα έχει χάσει πλέον τη σημασία του αλλά δεν υπάρχει καταλληλότερη λέξη για να περιγράψει αυτό το μεγαλειώδες έργο. Εύχομαι κάποτε να ταρακουνηθεί και η χώρα μας από ένα αντίστοιχο Ελληνικό άλμπουμ

 

 

 

4. Το Παιδί και το Ποδήλατο

Σε μια μέτρια κινηματογραφική χρονιά η ωριμότητα των σπουδαίων Βέλγων δημιουργών ήρθε να σώσει το παιχνίδι με ένα φιλμ που, επιτέλους, μπορείς να το συστήσεις και στο κοινό των multiplex.

 

 

 

3. Wild Beasts

Ακόμη πιο χαμηλόφωνο, ακόμη πιο εσωστρεφές από το προηγούμενο, το φετινό άλμπουμ των αγαπημένων μας Βρετανών κλείνει την τριλογία και την πρώτη τους περίοδο με υποδειγματικό τρόπο.

Single Of The Year : Bed Of Nails

 

 

 

2. The Age Of Adz tour

Έχω δει πολλά και πλέον μπορώ να πω ότι τα είδα όλα

 

 

 

1. Destroyer - Kaputt

Ambient disco, Steely Dan, Roxy Music, Aphex Twin, Talk Talk, Kenny G meets Style Council.. αυτά και άλλα πολλά αντιφατικά και διθυραμβικά διαβάζει κανείς στις διάφορες κριτικές για αυτή τη μοναδική ηχητική ατμόσφαιρα που κατάφερε να δημιουργήσει ο σπουδαίος Dan Bejar, στο καλύτερο ένατο (!) άλμπουμ συγκροτήματος ever. Ένα πολυσύνθετο σουρεαλιστικό έπος που σου δίνει την εντύπωση πως είναι προϊόν ενός ωριαίου αυτοσχεδιασμού 

 

 

 

καλή χρονιά

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ