«Καμακώνοντας» πίσω από το Μουσείο της Ακρόπολης...

«Καμακώνοντας» πίσω από το Μουσείο της Ακρόπολης... Facebook Twitter
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC
0

Δεν είναι δα και κανένα αστικό μυστικό, ότι από την Ερμού έως τη Μακρυγιάννη, η διαδρομή εκπέμπει ψυχοβάλσαμα και χωράει τα πάντα. Και τους πάντες.

Από το βάρος στο κεφάλι και την καρδιά, που το «ρουφάει» σταδιακά η πέτρα και τα δέντρα, όσο πλησιάζεις έξω από το Ηρώδειο, μέχρι τα παράξενα μικροτσούρμα που συναντάς στον δρόμο ως το Μουσείο της Ακρόπολης.

Πλανόδιοι μικροπωλητές και καλλιτέχνες, κατά μήκος της Ερμού, της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου, μαριονέτες και κουκλοθέατρο, αυτοσχέδιοι πάγκοι με χειροποίητα κοσμήματα, ερασιτέχνες και επαγγελματίες του σκίτσου, της μουσικής, της παντομίμας, του χορού, του τραγουδιού, αλήθεια- χωράνε όλοι.

Στην Πλάκα κάνουν «καμάκι» στον πελάτη, (που άμα λάχει και) φοράει φούστα, μαζί με τον κατάλογο σερβίρουνε και νάζι και βγαίνει «πρόγραμμα» η σταβλίσια στη Μακρυγιάννη, ακριβώς τη στιγμή που ο τουρίστας (και ο ντόπιος) «χωνεύει» ακόμη τη μαγεία της Καρυάτιδας.

Όχι ότι δεν πέσανε και φάπες και κυνηγητό και τσαμπουκάδες με τη Δημοτική Αστυνομία (κι ακόμη πέφτουνε), πριν και μετά την πεζοδρόμηση,  για να (μη) «χωρέσουν» όλοι. Και όλα. Όμορφα και άσχημα.

Παπατζήδες και ζαράκηδες στα γύρω στενά στο Μοναστηράκι, χορευτές tango καταμεσής της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σαντούρια και άνθρωποι – ορχήστρες, όλοι τους, κάπως, «χώρεσαν» στην καθημερινότητα των περαστικών και των μαγαζατοραίων, όλοι «βρήκαν» τα τετραγωνικά τους, με άδεια ή χωρίς,  και (οι πιο ευσυνείδητοι) μάζεψαν τα σκουπίδια τους, όλοι κάπου στριμώχτηκαν και έγιναν κομμάτι της τεράστιας γειτονιάς που ξεκινάει από την καθημαγμένη εμπορική καρδιά και καταλήγει κάτω από την Ακρόπολη.

Εδώ «χώρεσαν», αν και δεν φτούρησαν πάντα, οι «φαεινές» ιδέες των εκάστοτε δημάρχων (άλλος με τα οικολογικά σακουλάκια για τα κακά των σκύλων, άλλος με τα παρκόμετρα και τα καγκελάκια του κι άλλος με τις ποδηλατάδες του και τα ενοχλητικά τρενάκια της ξενάγησης, ο Θεός να την κάνει) και δεν θα «χώραγαν», όσοι παλεύουν για το 2ευρο, στο όριο της νομιμότητας;

Ας όψεται και το Ηρώδειο που συγκρατούσε (και συγκρατεί) τα ήθη, να ‘ναι καλά και η αξιοπρεπής οικογένεια που διατηρεί το θερινό (και βραβευμένο) «Σινέ Θησείο» να «ραντίζει» νυχτολούλουδο και γιασεμί τα πέριξ και τελοσπάντων, ακόμη και οι πολύ θρασείς δίσταζαν να «στήσουν» το πλανόδιο μαγαζί τους έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης (ο φυστικάς εξαιρείται για λόγους prestige).

 

Μέχρι που ήρθαν και μέρες ένδοξες, καλή ώρα σαν αυτές που περιγράφουν τα δελτία, με τα ευρήματα της Αμφίπολης να θυμίζουν ότι για όσο οι εκεί Καρυάτιδες δεν θα είναι ακόμη για επισκέψεις και συστάσεις, θα υπάρχουν πάντα οι πολύτιμες οικοδέσποινες του Μουσείου της Ακρόπολης.

Και πύκνωσε (κι άλλο) η προσέλευση κι «άνοιξε» κάπως η κίνηση στα μαγαζιά πίσω από το Μουσείο και όλοι χάρηκαν, μόνο που κάποιοι λίγοι ξεχάστηκαν και ξέχασαν και πού βρίσκονται κι αμόλησαν «κράχτες». Κατά το κοινώς λεγόμενον, «καμάκια».

Κι αυτό που ήταν πρακτική και χούι στα Βλάχικα της Βάρης («βάλτο μέσα, κουμπάρε! Όλοι χωράμε!»), που καλή και ευλογημένη, αλλά δεν της έριχνε σκιά ο Παρθενώνας, έγινε εδώ και λίγο καιρό συνήθειο, όπισθεν του Μουσείου. Και ο «μεγάλος περίπατος», όπως τον ξέρουν οι πρεσβύτεροι, μαζί με όλα του τα βάλσαμα, στο τέλος του, «σκοντάφτει» σε δίμετρους με κολοβά αγγλικά και κουτσαβακίστικη ποζερία.

Που, όπως στην Πλάκααλλά της Πλάκας οι αμαρτίες είναι παλιές: 9 ευρώ ο μουσακάς και 19 η μοσχαρίσια... – κάνουν «καμάκι» στον πελάτη, (που άμα λάχει και) φοράει φούστα, μαζί με τον κατάλογο σερβίρουνε και νάζι και βγαίνει «πρόγραμμα» η σταβλίσια στη Μακρυγιάννη, ακριβώς τη στιγμή που ο τουρίστας (και ο ντόπιος) «χωνεύει» ακόμη τη μαγεία της Καρυάτιδας.

Μόνο που «εκεί», κυρίως εκεί - που ακόμη το νταβαντούρι με τους "κράχτες" είναι μικρό- ο τόπος βαστεί. Κι αν η περιοχή τους «χώρεσε» όλους – πλανόδιους, καλλιτέχνες, ΜΑΤατζήδες και καστανάδες-  ήταν γιατί το άντεχε η αισθητική και το μεράκι της. Το μεράκι της, όχι το «καμάκι» της. Κι αν «κρατιέται», ακόμη και τις μέρες αιχμής (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιές, Καθαροδευτέρες και σχόλες) είναι γιατί έχει χαρακτήρα. Κι αυτός – με το συμπάθειο – δεν «χωράει» ψηστήρια.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ