Η τηλεόραση του νυχοκόπτη και της κατεβασμένης πιτζάμας

Facebook Twitter
3

Την πιο χυδαία εκδοχή της (ελληνικής) τηλεόρασης, τη βλέπουμε (ζούμε) τώρα. Όχι γιατί κατέρρευσε το lifestyle της τρύπιας κάλτσας (τώρα είναι σε έξαρση), ούτε γιατί λεφτά δεν υπάρχουν.

Αλλά γιατί ο μύθος της πτώσης αυτού του τρόπου ζωής (που συνεχίζεται κανονικά, απλώς σερβιρισμένος με κλάψα) παρέσυρε και το τελευταίο φύλλο συκής, την ποσέτ που έφραζε στόματα, αλλά και δρόμους για την (πολύ) αγοραία διάλεκτο, αυτή που λούφαζε από φόβο μη διαρραγούν οι «δημόσιες σχέσεις».

Μόνο που (ειδικά) η (ελληνική) τηλεόραση ήταν και είναι, ούτως ή άλλως, κατεστραμμένες σχέσεις. Φιλιά μπροστά και μαχαίρια πίσω, σάλια κάτω και κατάρες πάνω, σπάτουλα δεξιά και χολή αριστερά, συνηθισμένα πράγματα, δηλαδή.

Έτσι, στο σήμερα, πιο απροκάλυπτα από ποτέ «και να ‘ν’ καλά η κρίση που μας έκανε ειλικρινείς», με άνεση κρεβατοκάμαρας και κατεβασμένης πιτζάμας, μπορεί στον «αέρα» κάποιος να συμβουλεύσει κάποιαν να το βουλώσει, «μπας και βρει γκόμενο», να χαρακτηρίσει κάποιον άλλο σούργελο, να στήσει κάμερα απέναντι στον φασίστα και μετά να σε πει ανόητο επειδή δεν κατάλαβες τι έκανε, να κρίνει τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό με ύφος μπυραρίας και μετά να περάσει από μια σχολή δημοσιογραφίας να διδάξει (κάτι, οτιδήποτε). Εννοείται ότι όλα αυτά δεν έγιναν σε μια νύχτα. Η εκπαίδευση αυτιού και ματιού στην προσβολή είναι παλιά ιστορία. Ωστόσο, τώρα, είναι πιο χτυπητή γιατί:

  • Για περίπου 3 χρόνια κανάλια και εκπομπές είχαν «καλμάρει», σε μια άτυπη, σιωπηρή συμφωνία στη βάση της επιβιωτικής αρχής «να μη βγάλουμε τα μάτια μας ΚΑΙ μεταξύ μας».
  • Μεσολάβησε, φυσικά, το επώδυνο «λουκέτο» του Alter (και αρκετών ακόμη Μέσων) και το ρήμαγμα των εργαζομένων σε αυτά, που λογικό ήταν να φοβίσει / (φαινομενικά) συνετίσει / προβληματίσει κόσμο που είχε μετατρέψει το «γδάρσιμο» σε επάγγελμα.
  • Κυριάρχησαν οι επαναλήψεις και τα τούρκικα. Χάθηκε από τη μέση το υλικό με το οποίο θα μπορούσε ο επαγγελματίας του είδους να κόψει κιμά.

Φέτος, όμως, το «κυνήγι» ξανάρχισε. Τρία χρόνια «λουφάγματος» ήταν πολλά, η όποια αποθηκευμένη ρευστότητα "φαγώθηκε" και ήρθε ο καιρός να εγκαταλειφθεί η σπηλιά, οπότε βγήκαν όλοι οι νυχοκόπτες από τις θήκες και αφού αγοράστηκαν «φίρμες» σε βολική τιμή, έπιασαν το εργόχειρο: βίντεο και «κρατς», πάνελ και δαγκωνιά,  σχόλιο και μπουκιές προσωπικότητας φτυσμένες στην οθόνη.

Ο «μικρόκοσμος» μεγάλωσε ξανά, ξύπνησε και θέλει διαφήμιση, έστω και ισχνή, η διαφήμιση θέλει ποσοστά (από παλιά), τα ποσοστά θέλουν «αιματάκι» και πλέον τέτοιες μικροποσότητες υπάρχουν.

Δεν είναι καιρός για χατζάρες και σοβαρά τραύματα. Μικρά χρειάζονται, αλλά αποτελεσματικά, του νυχοκόπτη, της "γρατζουνιάς" που στο τέλος θα κατεβάσουν όλη τη μόστρα. 

«Επιβάλλεται να στηρίξουμε τη Χρυσή Αυγή», «δημοκρατία έχουμε, ας λέει ό,τι θέλει», «λες σαχλαμάρες», «είσαι αποτυχημένη», «γέρασες και δεν κάνεις πια για τηλεόραση», «το καλοκαίρι που σε είδα, ήσουνα λίγο βόδι», «δεν θέλω το παιδί μου να γίνει gay», «είσαι σούργελο», «είσαι πανηλίθια και αγράμματη», «εγώ μιλάω τώρα»: ατάκες που «έπαιξαν» liveστην τηλεόραση μόνο μέσα σε μία εβδομάδα,  ό,τι παλιότερα «ξάπλωνε» το μεσημέρι στο χαλάκι της κουζίνας, τώρα «πνίγει» το 24ωρο.

Ύβρεις και κλάψες, φτηνά show (όπως πάντα) και τσιρίδες, ζήτω η ελληνική μυθοπλασία και τα γυρίσματα του ενός δωματίου και του μονοκάμερου, οι Καλικάντζαροι ήρθαν πριν τα Χριστούγεννα και θα κάτσουν εδώ μέχρι να ανέβει αισθητά η διαφημιστική δαπάνη – το 2015 προβλέπουν τα στελέχη. Τα ίδια που προέβλεπαν ότι η κρίση θα κάνει το Μέσο ευρηματικό, έξυπνο, ευαίσθητο, παραγωγικό. Κατάλαβες.

 

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια