Οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων

Facebook Twitter
4

 

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα ήρωες που λάτρευα κι εχθρούς που απεχθανόμουν. Τη θεά Άρτεμη και τη θεά Αφροδίτη. Τον Τζέισον και τον Μαρκ από το «G-Force». Τον Αλκιβιάδη και το Νικία. Την Τζο και την Άμυ απ' τις «Μικρές Κυρίες». Τον Σάιμον Λε Μπον και τον Τζον Τέιλορ. Τον Κωνσταντίνο Κρηνίτη και τον Μιχαήλ Ιγερινό απ' τον «Καιρό του Βουλγαροκτόνου». Τον Τέρρυ και τον Άντονυ απ' την «Κάντυ-Κάντυ». Τον Άθω και τον Ντ' Αρτανιάν απ' τους «Τρεις Σωματοφύλακες». Για τους ήρωες και τους εχθρούς μου έδινα μάχη με κάθε ευκαιρία – συχνά και χωρίς να μου δοθεί ευκαιρία.


Ο πρώτος μου ήρωας ήταν το μπλε χρώμα και ο πρώτος μου εχθρός το κόκκινο χρώμα. Τη δεκαετία του '70 που γεννήθηκα δεν είχε επικρατήσει ακόμα η παντοκρατορία του ροζ κι έτσι τα περισσότερα κοριτσάκια φορούσαν κόκκινο. Όχι όμως εγώ. Ένιωθα ότι το μπλε χρώμα ήταν πολύ αδικημένο και από τεσσάρων χρονών έδινα αγώνα για την επιβίωσή του – με την οδοντόβουρτσά μου, το μαγιώ μου και τους μαρκαδόρους μου.


Παράλληλα με το μπλε χρώμα η μεγάλη ηρωίδα των παιδικών μου χρόνων ήταν η γιαγιά μου η Έλλη. Η λατρεία μου γι' αυτήν και, μεγαλώνοντας, ο θαυμασμός μου για την απέραντη καλοσύνη της, που την έκανε να βρίσκει πάντα δικαιολογίες για όλους, ακόμα και γι' αυτούς που την είχαν βλάψει, υπήρξε η πιο καθοριστική επιρροή της ζωής μου.

Ήμουν 21 χρονών όταν πέθανε και την σκέφτομαι ακόμα συνέχεια – άλλωστε στο σπίτι μου κάθομαι στην αγαπημένη της πολυθρόνα, τρώω με τα καλά της μαχαιροπήρουνα και σκεπάζομαι με τα ριγέ της σεντόνια.

Αν η γιαγιά μου ήταν το γυναικείο μου πρότυπο, το ανδρικό μου πρότυπο υπήρξε εξίσου υψηλό: ο πολυαγαπημένος μου Έκτορας. Προέβλεπε την πτώση της Τροίας, αλλά θεωρούσε καθήκον του να την υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Πήρε την απόφαση να μονομαχήσει με τον Αχιλλέα, μολονότι γνώριζε το αποτέλεσμα. Ο Έκτορας, ο ευγενέστερος των ομηρικών ηρώων. Πόσες μάχες δεν έδωσα για χάρη του στο σχολείο, απέναντι σε συμμαθητές και καθηγητές που εξυμνούσαν τον Αχιλλέα. Πόσο είχα θυμώσει που η αγαπημένη μου φιλόλογος, απηυδισμένη από τους λόγους μου, τον είχε αποκαλέσει «ήρωα με παντούφλες».


Οι ήρωες των παιδικών μου χρόνων. Η γιαγιά μου, η θεά Άρτεμις, το μπλε χρώμα, η Τζο Μαρτς, ο Τζέισον, η Λιλίκα, ο Κωνσταντίνος Κρηνίτης, η Σκάρλετ Ο' Χάρα, ο Κάρυ Γκραντ, ο Άθως, ο Λουκιανός Κηλαϊδόνης, ο Τέρρυ, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Αλκιβιάδης, η Αγκάθα Κρίστι, ο καπετάν Άγρας, ο Έκτορας, η Σίρλευ Τεμπλ. Δεν έχω ξεχάσει κανέναν τους.


Get a life, θα μου πείτε... Κι όμως έχω ζωή – έχω τρεις μικρές και πολύ αστείες κόρες, τον υπέροχο μπαμπά τους και μια καθημερινότητα γεμάτη ευχάριστες (και δυσάρεστες) εκπλήξεις.

  

Αλλά άκουγα πριν λίγο το τραγούδι των Pink Floyd «Wish you were here» κι όταν έφτασε στους στίχους «Did they get you to trade your heroes for ghosts?» (Σ' ανάγκασαν να ανταλλάξεις τους ήρωές σου για φαντάσματα;) δάκρυσα.

Και σκέφτηκα με συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη ότι μπορεί φέτος να έκλεισα τα σαράντα, αλλά ακόμα δεν ξεπούλησα τους ήρωες των παιδικών μου χρόνων. Απόδειξη πως όταν έμεινα έγκυος στο τρίτο μου παιδί αποφάσισα ότι αν είναι αγόρι θα το βαφτίσω Έκτορα κι αν είναι κορίτσι Έλλη. Όπως και έκανα!

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Πολυ ομορφο κειμενο....Υπεροχο βασικα...Κι εγω αναρωτιεμαι...Τι ειχαν οι γιαγιαδες μας και ηταν παντα σε ολους ακομα και μετα θανατον αξιαγαπητες...? Κι εγω τη γιαγια μου την εχω ακομα στο μυαλο μου σαν προτυπο και φοραω τα κοσμηματα της (σαν σημερα ειχε γενεθλια) και ακομα πιστευω οτι αν ζουσε, η ζωη μου θα ηταν αλλιως...Έχω εγω το ονομα της και ετσι δεν μπορουσα να ονοματισω την κορη μου...Αλλιως θα το ειχα κανει σιγουρα...
> το ανδρικό μου πρότυπο υπήρξε ο πολυαγαπημένος μου Έκτορας. Προέβλεπε την πτώση της Τροίας, αλλά θεωρούσε καθήκον του να την υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Πήρε την απόφαση να μονομαχήσει με τον Αχιλλέα, μολονότι γνώριζε το αποτέλεσμα. Ο Έκτορας, ο ευγενέστερος των ομηρικών ηρώων.«Ο πραγματικός τραγικός ήρωας» κατά τον [Καστοριάδη](http://bit.ly/104l9es):> Dans Homère, les personnages les plus émouvants, le plus humains ce sont pas les Grecs, ce sont les Troyens, c'est Hector. La vraie figure tragique héroique de l'Iliade n'est pas Achille, c'est Hector qui va être tué. Et Andromache est une figure extraordinaire.> η αγαπημένη μου φιλόλογος τον είχε αποκαλέσει «ήρωα με παντούφλες».Να σχετίζεται άραγε με τον γερμανό [Pantoffelheld](http://bit.ly/11GX7mB) (Pantofell = παντόφλα + Held = ήρωας) , δηλαδή αυτόν που τον κάνει η γυναίκα του ό,τι θέλει;> (Mitte 19. Jh.). Nach alten dt. Rechtsbräuchen gilt der Schuh als Symbol der Macht und Herrschaft, daran anknüpfend wird der Pantoffel, der Hausschuh, scherzhaft zum Sinnbild des häuslichen Regiments der Ehefrau. Vgl. unter dem Pantoffel sein, stehen ‘dem Willen der Ehefrau unterworfen sein’ (2. Hälfte 18. Jh.).(Μέσα 19ου αι.). Κατά τα παλαιά γερμανικά δικαϊκά έθιμα, το υπόδημα θεωρούνταν σύμβολο της δύναμης και κυριαρχίας, εξ ου η παντόφλα –το υπόδημα για μέσα στο σπίτι– χιουμοριστικά ως σύμβολο της κυριαρχίας της συζύγου μέσα στο σπίτι. Πρβλ. «είμαι κάτω από την παντόφλα», «υποτάσσομαι στη θέληση της συζύγου» (δεύτερο ήμισυ του 18ου αι.).
Υπέροχο και αληθινό κείμενο. Είμαι γεννημένος το 1980 και επιβιώνω και εγώ με τη σειρά μου με τους παιδικούς μου ήρωες είτε αυτοί ήταν καρτούν, ήρωες παραμυθιών, τραγουδιστές και η λίστα συνεχίζει. Προσωπικά δεν θα κάνω παιδιά μου ποτέ. Είναι κάτι που ούτε ως ένστικτο ή επιθυμία υπάρχει μέσα μου. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να με μεγαλώνω μέχρι τα βαθιά γεράματα...Είμαι σίγουρος πως είσαστε μία υπέροχη μητέρα και κάποια στιγμή μαζί με τις κόρες σας θα ανακαλύψετε ξανά τους ήρωες σας. Εκείνες, θα σας παρουσιάσουν τους δικούς τους. Η ιδιότητα του γονέα εάν γίνει σωστά είναι ένα από τα μυστικά της αιώνιας νιότης. Τα παιδιά είναι απίστευτη πηγή ενέργειας.
Πάρα πολύ όμορφο κείμενο.Και νομίζω πως έχεις απόλυτο δίκιο. Αν δεν προδίδαμε τους ήρωες των παιδικών μας χρόνων και όλα αυτά που ορκιζόμασταν τότε ότι θα τα κρατάμε πάντα ψηλά, θα ήμασταν οι πιο ευτυχισμένοι ενήλικες.όπως και να'χει, πολύ όμορφο κείμενο.Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να μαθαίνεις στα μικρά σου να προφυλάσουν για όσο περισσότερο μπορούν τους ήρωές τους.