10 εκνευριστικά πράγματα: Στη Eurovision!

10 εκνευριστικά πράγματα: Στη Eurovision! Facebook Twitter
16

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΖΑΜΠΕΤΗ

 

10.

Η ελληνική συμμετοχή.

Η Μαρία Έλενα Κυριάκου εκπροσωπεί την Ελλάδα στη φετινή Eurovision

Για να ξεκινήσω με ένα ωραιότατο κλισέ, το ότι έχουμε αναγάγει τη Eurovision σε εθνική υπόθεση (αυτό ήταν το κλισέ) μπορεί να με οδηγήσει στην παράνοια. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα έγκυρα προγνωστικά των έμπειρων αναλυτών των πρωινάδικων, είναι ΠΑΝΤΑ πρώτη στα στοιχήματα, αλλά μόλις έρχεται η βραδιά του τελικού της Eurovision, με έναν μυστηριώδη τρόπο, μας τρώνε τα κυκλώματα και καταλήγουμε στη 17η θέση για να κερδίσει κάποιος τυχάρπαστος Ρώσος με μαλλί λασπωτήρα. Το εθνικό φρόνημα κρέμεται από μία κλωστή, αφού κάθε διχογνωμία μεταξύ κάποιου ξεχασμένου στιχουργού και της Μπέσσυς Αργυράκη μπορεί να κλονίσει συθέμελα τον πατριωτισμό και την ενότητα του ελληνικού λαού απέναντι στο ευρωπαϊκό τέρας.

9.

Οι επίμονοι συμμετέχοντες.

10 εκνευριστικά πράγματα: Στη Eurovision! Facebook Twitter
Η Chiara έχει εκπροσωπήσει τη Μάλτα 3 φορές στον διαγωνισμό της Eurovision. Φωτο: Indrek Galetin/ EBU

Πρόκειται για το γνωστό «σύνδρομο του τριτο-τέταρτου», ο οποίος φτάνει μία ανάσα από το να κρατήσει στα χέρια του το έπαθλο-γκουμουτσομικρόφωνο, αλλά έρχεται κάθε άσχετη κακοντυμένη Γερμανίδα να του το αρπάξει μέσα από τα χέρια. Μερικοί δικαιώνονται, άλλοι πάλι, χάνονται για πάντα στη λήθη της Eurovision και άλλοι επιμένουν από καθαρό βίτσιο. Από την Chiara της Μάλτας και την Carola της Σουηδίας μέχρι τα φωνητικά της Βικτώριας Χαλκίτη που δεν χάνει διαγωνισμό για διαγωνισμό, η μόνη φάτσα που πραγματικά θέλαμε να ξαναδούμε και δεν θα είχαμε πρόβλημα να βλέπουμε ΚΑΘΕ χρόνο με απευθείας ανάθεση (και απευθείας νίκη) είναι του Sakis.


8.

Οι παρουσιαστές.

Όχι ότι τους βλέπουμε και πολύ κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αλλά κάτι πρέπει να κάνουν κι αυτοί για να δικαιολογήσουν τα μισθά τους. Τελικά, αυτό που κάνουν, κυρίως, είναι να λένε κρυάδες, να μπερδεύουν τα λόγια τους και να ξεχνάνε τα ονόματα τραγουδιών/διαγωνιζόμενων/χωρών. Ήμαρτον, you had one job. Εκτός, αν είναι ο Sakis, με τον ενσωματωμένο προβολέα του, που έτσι κι αλλιώς μπλοκάρει την αίσθηση της ακοής.


7.

Οι συμμαχίες.

Από τη μία ενοχλητικό, από την άλλη αναπόφευκτο. Το καταδικάζω γιατί αφαιρεί κάθε στοιχείο έκπληξης από το διαγωνισμό. Ζούμε για μια ίντριγκα την ώρα της ψηφοφορίας, πίπολ. Φτάνει με τις αγαπουλίτσες εκατέρωθεν.


6.

Οι Άγγλοι.

10 εκνευριστικά πράγματα: Στη Eurovision! Facebook Twitter
Η φετινή συμμετοχή της Αγγλίας είναι οι Electro Velvetμε το "Still in Love with You". Φωτο: Elena Volotova/ EBU

Σε ό, τι και να κάνουν στη Eurovision (ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια) , είτε αποτυγχάνουν, είτε ξεφτιλίζονται παντελώς -σαν να τους στοιχειώνει αρχαία ιρλανδική κατάρα ένα πράμα. Ακόμη και τις φορές που έχουν κερδίσει, το έχουν κάνει με συμμετοχές που θυμίζουν παιδικά τραγουδάκια που ακούγονται στα συγκρουόμενα του λούνα παρκ ή soundtrack ρομαντικής κομεντί του 1990. Τι να σου κάνει και ο Andrew o Lloyd o Webber;


5.

Η μετάφραση στα γαλλικά.

Μπονσουάρ, μερσί μποκού, λα Γκρες, ντουζ πουάν, ετσετερά. ΓΙΑΤΙ; Αφού τα λέτε στα αγγλικά και όλοι οι άλλοι στις χώρες τους μεταφράζουν, ΓΙΑΤΙ;


4.

Ο Σουηδός σκηνοθέτης.

10 εκνευριστικά πράγματα: Στη Eurovision! Facebook Twitter
Ο Μιχάλης Ρακιντζής στη Εurovision του 2002. Φωτο: EPA

Είναι ο άρχοντας των πάντων, ο μύστης της σκηνοθεσίας, αυτός που με μία του κίνηση μπορεί να κάνει ένα αναποδογυριστό σπειροειδές πλάνο και να βγει η Ουκρανή τραγουδίστρια σαν γκαργκόιλ σε καλειδοσκόπιο. Ο Σουηδός σκηνοθέτης είναι Ιδέα. Και συνήθως, ο άχρηστος που βρίζουν όλοι.


3.

Οι Γιουροβιζιονολόγοι.

Αναλύουν εμφανίσεις, ακόρντα και φωνητικές ικανότητες ωσάν να πρόκειται για την αντιμετώπιση μακροοικονομικών ισορροπιών στην Ευρωζώνη. Είναι εντεταλμένοι/διαπιστευμένοι/προορισμένοι από τη φύση και τον Θεό για να μεταλαμπαδεύουν γνώση σε όλους τους ανίδεους που τολμάνε να μην έχουν ringtone το "Ah-Bah-Nee-Bee" και θίγουν ως ζωτικό ζήτημα το αϊλάινερ της τραγουδίστριας της Τουρκίας που μπορεί να «καθορίσει την πρωτιά» (sic).


2.

Να «πατώνει» η χώρα σου.

Το χειρότερο αποτέλεσμα που έλαβε η Ελλάδα στον διαγωνισμό ήταν η 20η θέση, το 1998, με το κομμάτι «Μια κρυφή ευαισθησία»

Όσο να πεις, μια ακατάσχετη πατριωτική μανία σε κάτι τέτοια, σε πιάνει. Κι άμα είσαι και Eurofan, τότε είναι που φουσκώνεις από εθνική υπερηφάνεια με κάθε 12άρι. Γι' αυτό, όταν βλέπεις τις χώρες να σε «καβαλάνε» η μία μετά την άλλη στην κατάταξη, σου πέφτει κομματάκι βαρύ. Εμάς ρε; Τα παιδιά του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, που μια χορεύουν ροκ, την άλλη τσιφτετέλι; (p.s. τα φιλιά μας στην Καιτούλα τη Γαρμπή).


1.

Το κιτσαριό.

10 εκνευριστικά πράγματα: Στη Eurovision! Facebook Twitter
H συμμετοχή της Ουκρανίας το 2007.

Η εξτραβαγκάνζα που έγινε θεσμός. Η σκηνή της Eurovision δίνει απλόχερα τα 15' λεπτά δημοσιότητας στο κάθε νούμερο που θέλει να μεταμφιεστεί σε δράκο της Κhaleesi, Νεράιδα του Χιονιού, μικρή τυρολέζα ή αυτοσχέδιο λαμπατέρ, τους ειρωνεύεται, τους ζηλεύει, τους λατρεύει και μετά τους ψηφίζει.

 

 

[Πείτε και σεις!]

 

*Ζήστε την γιουροβιζιονική εμπειρία μαζί μας στο LIFO.gr όπου εκλεκτοί καλεσμένοι θα σχολιάζουν ζωντανά τα πράμματα και θάματα της τηλεοπτικής μετάδοσης. 

Τα 11 Χειρότερα Μηδενικά της Γιουροβίζιον

 

Ένα διαφορετικό live blogging. Συμμετέχει η Α,μπα; / ο Μανώλης Βαμβούνης / η Μαρία Ζαμπέτη / η Πωλίν Κόκλα / ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και πολλοί άλλοι καλεσμένοι έκπληξη.

 

Το πάρτι ξεκίνησε και είναι εδώ!

 

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

12 σχόλια
Εμ...η μετάφραση στα γαλλικά γίνεται για τυπικούς λόγους, καθώς τα γαλλικά μαζί με τα αγγλικά είναι οι 2 επίσημες γλώσσες της EBU (European Broadcasting Union - Union européenne de radio-télévision γαλλιστί). Just sayin'. :)
Άλλο εκνευριστικό οι συμμαχίες οι οποίες κατέστρεψαν την Ευρωβιζιόν. Για παράδειγμαμ η Ιταλία η οποία είναι μία μεγάλη χώρα στο τραγούδι και στις τέχνες με μια μακροχρόνια παράδοση όχι μόνον δεν διακρίνεται αλλά ούτε και προκρίνεται. Εντάξει μας έχουν πείσει οι διοργανωτές
Η Ιταλία απείχε από το διαγωνισμό για πολλά χρόνια. Επέστρεψε τo 2011 και πήρε τη 2η θέση και τις επομενες χρονιές τις θέσεις 9η, 7η, και 21η. Άρα δε μπορείς να πεις οτι δεν διακρίνεται, με 3 από τις 4 συμμετοχές στη δεκάδα.Επίσης η Ιταλία δεν έχει ανάγκη να "προκρίνεται" αφού είναι μία από τις Big Five και περνάει αυτομάτως στον τελικό. Εν ολίγοις, άκυρο το παράδειγμα της Ιταλίας. Κατά τα άλλα μόνο κατεστραμμένο δεν τον λες το διαγωνισμό. Αμφιβάλω αν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια δημοφιλία οπως τα τελευταία χρόνια.
Το να το λένε και στα Γαλλικά δεν βλέπω σε τι ενοχλεί. Η Γαλλική γλώσσα είναι η δεύτερη διεθνής γλώσσα της Ευρώπηςμ εκτός κι αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη Βρεττανική Αποικία. Εξ άλλου οι Άγγλοι είναι οι λιγότερο φιλοευρωπαίοι. Αυτό που ενοχλεί είναι γιατί μόνο στα Αγγλικάκαι στα Γαλλικά. Υπάρχουν γλώσσες εκφραστικότερες και πιό εύηχες από τα Αγγλικά
Το χειρότερο αποτέλεσμα που έφερε η Ελλάδα ισοφάρισαν πέρσι οι Freaky Fortune, που κατέληξαν επίσης στην 20ή θέση.O Sakis κρατάει το ρεκόρ της μεγαλύτερης ελληνικής βαθμολογίας με 252 βαθμούς το 2004 - 22 βαθμούς περισσότερους απ'την Παπαρίζου! Είναι επίσης ο μονος που ψηφίστηκε από όλες τις χώρες ανεξαιρέτως.
Μόνο σε μενα λειπει η παλια γιουροβιζιον του ισπανικου τσικι τσικι, των ρουμανοουκρανοτουρκοελληνικων κ λοιπων τσιφτικων συμμετοχων με τις παγιετες και τα μινι και τα μπουστα και τους κοιλιακους του Σακη καο ο κακος χαμος που σε καθε τραγούδι ησουν ορθιος και αντεγρεφες το χορευτικο με το παρεακι, και όταν επεφτε η μπαλαντα εκανες διαλλειμα και εκτιμουσες τη φωναρα. Νισαφι ωρε παιδια με το ποιοτικοοο. Ευροβιζιον και δεν είμαι καλά :ρ
Η ατελείωτη βαρεμάρα από τα χάλια τραγούδια. Ελάχιστα είναι καλά και αυτά συνήθως βγαίνουν πρώτα, ανεξάρτητα από τις συμμαχίες. Γέλασα πολύ με το άρθρο!Βέβαια δεν πρόκειται να δω eurovision με αυτό το τραγούδι που στέλνουμε, που το ξεχνάς ένα δευτερόλεπτο αφού τελειώσει...Με πιάνει κι εμένα το πατριωτικό μου, οπότε αφού θα πιάσουμε πάτο δεν θέλω να το δω.
Η καταδίκη να ακούς το πρώτο τραγουδι της eurovision αλλά και την ελληνική συμμετοχή όπου σταθεις κ όπου βρεθείς τουλαχιστον ένα αξάμηνο μετα το διαγωνισμό. Το 2005 δε έγινε πανικός. Προσωπικά μίσησα την Παπαρίζου έκτοτε.
Οι Eurovision fans θα πουν "Κράζεις;;; θαυμάζεις!!!!"-Εγώ δεν είμαι fan... Δε θα πω ότι δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ Eurovision αλλά νομίζω ότι παλιότερα ήταν πιο καλή από τα τελευταία χρόνια.-Και δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοιου είδους διαγωνισμός που δεν κρύβει κάτι από πίσω (θεωρίες συνωμοσίας #434)