ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Σαν νάνος ανάμεσα σε γίγαντες

Σαν νάνος ανάμεσα σε γίγαντες Facebook Twitter
0

Ο Σωκράτης Πλούσσας είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων και συνδημιουργός της Σynergies. Μίας συλλογικής προσπάθειας που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (κράτος, πανεπιστήμια, τοπικούς φορείς κλπ.) Καλεσμένος της συζήτησης που διοργάνωσε το Free Thinking Zone με θέμα «Αυτοί που προσφέρουν» μίλησε στη LiFO για το περίφημο booming των start ups, τον τρόπο που μπορεί να καλυφθεί η απόσταση μεταξύ αρχικής ιδέας και δράσης, αλλά και το πώς ένιωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να συμμετάσχετε στην ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων και μάλιστα σε μία τέτοια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι ότι αιτία δεν ήταν η δύσκολη συγκυρία. Αυτό ήταν η αφορμή. Πίστευα και πιστεύω πολύ στην ανάπτυξη μέσα από την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα - αυτά που ονομάζουμε start-ups - οπότε με το που είχα την ευκαιρία ήθελα να ευαγγελιστώ αυτό το νέο.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο χώρος των start ups; Βρίσκεται σε ύφεση αυτό το περίφημο booming των τελευταίων ετών;

Όχι βέβαια, τουναντίον. Είμαστε στην μέση μιας φούσκας, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Στην Αμερική πλησιάζει το τέλος τους αλλά ο θόρυβος δεν θα είναι μεγάλος καθώς έχουν την εμπειρία του dot.com. Στην Ευρώπη θα είναι μάλλον μικρός ο θόρυβος λόγω του συντηρητισμού που δεν επέτρεψε μεγάλα «ανοίγματα». Πιστεύω ότι στην Ελλάδα είμαστε μάλλον στην αρχή όμως ωριμάζουμε.

Στη συζήτηση κάνατε λόγο για τη μεγάλη απόσταση που υπάρχει μεταξύ της αρχικής ιδέας και της υλοποίησης της. Μεταξύ ακρόασης και δράσης. Είπατε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε περισσότερους μέντορες από start-ups». Με ποιο τρόπο μπορεί ν' αλλάξει αυτό;

Μόνο με επιτυχίες που θα αποτελέσουν παραδείγματα. Επίσης με πολύ προσωπικό trial & error και βέβαια τόλμη που είναι μάλλον κοινωνική ανάγκη και συνδυάζεται με τον φόβο της αποτυχίας. Η έλλειψη τόλμης είναι γενικότερο πρόβλημα με προεκτάσεις και στην πολιτική και κοινωνική μας συμπεριφορά.

O ελληνικός καφές Bravo βοηθάει στις επιχειρηματικές σας αποφάσεις;

Με κρατάει ξύπνιο οπότε προφανώς!

Πώς σας φάνηκε η συζήτηση και οι ιστορίες των συμπρωταγωνιστών της βραδιάς;

Αξίζουν τον κόπο τελικά αυτού του είδους οι εκδηλώσεις; Με την επιστροφή μου στο σπίτι έγραψα ότι ένιωσα πραγματικά νάνος ανάμεσα σε γίγαντες. Το εννοώ, άλλωστε δεν ξέρω αν θα ξαναδώ αυτούς τους ανθρώπους. Η αξία αυτών των γεγονότων έχει να κάνει με την «διασπορά» της έννοιας της τόλμης. Ολοι αυτοί οι τύποι τόλμησαν και ξεβολεύτηκαν. Μεγάλο μάθημα.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ