Συναρπαστικές ιστορίες που προβάλλουν προϊόντα και προορισμούς

Συναρπαστικές ιστορίες που προβάλλουν προϊόντα και προορισμούς Facebook Twitter
0

Η Έφη Λαζαρίδου είναι συνιδρύτρια του The Pepper Tree, μιας νεοσύστατης start up εταιρείας που συνδυάζει την ιστορική τεκμηρίωση με σύγχρονα εργαλεία αφήγησης και τεχνολογίας (viral videos, website, mobile apps κ.α) προκειμένου ν' αναδείξει συναρπαστικές ιστορίες γύρω από ελληνικά προϊόντα και προορισμούς. Προσκεκλημένη της συζήτησης που διοργανώθηκε στο Free Thinking Zone με θέμα την Επιχειρηματικότητα των Νέων και μιλάει στη LiFO για την έμπνευση της ιδέας, τις υπηρεσίες που είναι σε θέση να προσφέρει το The Pepper Tree και την Ελλάδα που είναι γεμάτη άγνωστες, συναρπαστικές ιστορίες.

Τι ακριβώς είναι το The Pepper Τree και πώς εμπνευστήκατε την ιδέα γύρω από τη δημιουργία του;

 

Στην κυριολεξία, το peppertree είναι ένα διακοσμητικό δέντρο που στολίζει κήπους και πάρκα. Στην ειδυλλιακή του σκιά λέγεται πως έχουν γραφτεί και διαβαστεί εκατομμύρια γοητευτικές ιστορίες. Η ιδέα για το δικό μας δέντρο ιστοριών, την «The Pepper Τree», γεννήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Με τους συνεργάτες μου Μπάμπη Μητσιόπουλο και Γιάννη Ασπιώτη αναζητούσαμε νέους τρόπους να αξιοποιήσουμε το τεράστιο ανεκμετάλλευτο πολιτισμικό και ιστορικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την «The Pepper Τree» προκειμένου να αναδείξουμε συναρπαστικές ιστορίες γύρω από ελληνικά προϊόντα και προορισμούς, κάνοντας τα ακόμη πιο ελκυστικά στα διεθνή ακροατήρια.

Συνδυάζοντας ιστορική τεκμηρίωση με σύγχρονα εργαλεία αφήγησης και τεχνολογίας ζωντανεύουμε και εμπλουτίζουμε εμπορικές προσφορές και προορισμούς με ελληνική προέλευση, είτε δημιουργώντας πρωτότυπες καμπάνιες, είτε αναπτύσσοντας νέες θεματικές πολιτιστικού τουρισμού, πάντα με βάση γοητευτικές ιστορίες, άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Ακολουθώντας το νήμα της κάθε ιστορίας συνδέουμε τόπους, δραστηριότητες, γαστρονομία, τέχνη, πολιτισμό και προϊόντα δημιουργώντας μία θεματική εμπειριακή αφήγηση. Αναπτύσσουμε συναρπαστικό περιεχόμενο και δημιουργούμε εργαλεία όπως viral videos, website, mobile apps. Ακόμη, εμπλουτίζουμε τη φυσική εμπειρία δημιουργώντας ψηφιακή σήμανση για τα σημεία ενδιαφέροντος και θεματικούς εμπειριακούς χώρους, ενώ διοργανώνουμε αφηγηματικές εκδηλώσεις για το κοινό.

Από τον Δεκέμβριο του 2013 η «The Pepper Τree» επιλέχθηκε ως ανερχόμενη start up από την Ολλανδική Πρεσβεία και εντάχθηκε στο Orange Grove, την πρωτοβουλία στήριξης αξιόλογων νεοφυών επιχειρήσεων.

O καφές Bravo σας βοήθησε στην έμπνευση σας;

Είμαστε φανατικοί του ελληνικού καφέ Bravo! Μία κούπα με ελληνικό καφέ Bravo είναι απαραίτητο ξεκίνημα για την ημέρα και ο ιδανικός σύντροφος στις πολύωρες συζητήσεις για τα μελλοντικά μας σχέδια.

Πείτε μας δύο λόγια για την ομάδα που βρίσκεται πίσω από το The Pepper Tree.

Στην αρχική ομάδα των τριών μας προστέθηκαν γρήγορα αξιόλογοι, έμπειροι και επιτυχημένοι συνεργάτες. Σήμερα, η The Pepper Tree αποτελείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες και επιστήμονες με διαφορετικά προφίλ δημιουργώντας μία πολυσυλλεκτική και άκρως δημιουργική ομάδα: ιστορικοί ερευνητές, ειδικοί του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας, γευσιγνώστες, designers, μουσειολόγοι και storytellers. Μας ενώνει το κοινό πάθος για την Ιστορία και τις συναρπαστικές Ιστορίες πίσω από αυτή. Σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμο και το νέο μας website.

Αν καταλαβαίνω σωστά βασικό εργαλείο της λειτουργίας του Τhe Pepper Tree είναι ο εμπλουτισμός εμπορικών προσφορών και προορισμών στην Ελλάδα, μέσω της ανάδειξης γοητευτικών ιστοριών γύρω από αυτές, ιστορίες που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό. Γιατί επιλέγετε ν' αναπτύξετε τη δουλειά σας με βάση τις ιστορίες αυτές;

 

Σήμερα τα διεθνή ακροατήρια, αναζητούν συναρπαστικές ιστορίες, και όχι μόνο γενικές πληροφορίες, πριν κάνουν κάποια καταναλωτική ή ταξιδιωτική επιλογή. Έτσι παρατηρούμε πλέον ότι η επικοινωνία των brands και των προορισμών στηρίζεται ολοένα και περισσότερο σε αυτές τις ιστορίες, οι οποίες, μάλιστα, φαίνεται να εξελίσσονται σε σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το βλέπουμε πολύ έντονα στον κλάδο των τροφίμων, όπου η τελευταία τάση για "local food" βασίζεται στις ιστορίες που μαρτυρούν την αυθεντικότητα, την προέλευση, τη σύνδεση με τον τόπο και την ιστορία του.Στην Ελλάδα είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί, γιατί οι προορισμοί και τα προϊόντα μας συνδέονται άρρηκτα με τη μακρά ιστορία του τόπου και των ανθρώπων, τα ήθη και τα έθιμα, την τέχνη. Αυτή τους η «πολιτιστική» διάσταση, οι «ρίζες» τους στο χρόνο προσδίδουν αυθεντικότητα και ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία σε καταναλωτές και ταξιδιώτες.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του ελληνικού καφέ: μία απόλαυση που έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση των λαών της Ανατολικής Μεσογείου και συνδέεται με συναρπαστικές προσωπικές ιστορίες, ενώ ήταν παρούσα σε όλες τις κοινωνικές και εθνικές εξελίξεις. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο καφές Bravo ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «ελληνικός καφές» τη δεκαετία του '60, ταυτίζοντας τον με τη γευστική τελετουργία του προσωπικού χρόνου, τη φιλική συντροφιά, και τη ζεστασιά της σπιτικής φιλοξενίας.

Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα πρακτικής εφαρμογής των υπηρεσιών που προσφέρει το The Pepper Tree για να το καταλάβουμε καλύτερα;

Μία από τις πιο σαγηνευτικές ιστορίες που ανακαλύψαμε, και σχεδιάζουμε σύντομα να μετατρέψουμε σε εμπειριακή αφήγηση, αφορά το Μαλβάζιο Οίνο. Πρόκειται για ένα βυζαντινό δεσποτικό γλυκό κρασί που ξεκίνησε από τη Μονεμβασιά και μεσουράνησε στις αυτοκρατορικές αυλές της Ευρώπης για 5 ολόκληρους αιώνες (12ο-16ο μ.Χ.), ενώ λόγω της εμπορικής του επιτυχίας αντιγράφηκε από πολλές περιοχές της Μεσογείου. Μάλιστα το 2013 ξεκίνησε και πάλι η παραγωγή και εμφιάλωσή του στη Μονεμβασιά.

Σκοπεύουμε να αναδείξουμε τη γοητευτική αυτή αφήγηση με άξονες τόπους, μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος που συνδέονται με την παραγωγή και την εμπορία του μαλβάζιου οίνου. Μέσα από συναρπαστικό περιεχόμενο βασισμένο σε επιστημονικά ιστορικά δεδομένα και χρησιμοποιώντας σειρά από viral videos, website, και εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας θα δημιουργήσουμε την υποδομή για όποιον θέλει να ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή ανακαλύπτοντας μαζί με το μαλβάζιο οίνο και μία ολόκληρη εποχή. Παράλληλα θα δημιουργηθούν θεματικοί εμπειριακοί χώροι σε επιλεγμένα σημεία και σειρά ειδικών εκδηλώσεων. Είμαστε ήδη σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και ιδιώτες που θα στηρίξουν την προσπάθεια

Ποια είναι τα επόμενα σας βήματα;

Η μακραίωνη γοητευτική ιστορία και ο πολιτισμός είναι συστατικά της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας και στις γειτονικές χώρες αναδεικνύοντας γοητευτικές ιστορίες γύρω από τους προορισμούς και τις εμπορικές τους προσφορές.

Πώς σας φάνηκε η εκδήλωση στο Free Thinking Zone; Γιατί θεωρείται σημαντικό ν' αναδεικνύονται ιδέες και ιστορίες όπως η δική σας;

Συζητήσεις όπως αυτή με κάνουν ακόμη πιο αισιόδοξη: η Ελλάδα που τολμάει και δημιουργεί υπάρχει και είναι πιο δραστήρια από ποτέ! Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που έχουν ιδέες και –το σημαντικότερο- τις υλοποιούν με πάθος και επιμονή. Αναδεικνύοντας τις προσωπικές τους ιστορίες βοηθάμε ακόμη περισσότερους να τολμήσουν, να κυνηγήσουν μία ιδέα, ένα όνειρο. Το σημαντικό είναι να πιστέψεις ότι μπορείς, να κάνεις το πρώτο βήμα και να υποστηρίξεις τον στόχο σου με πείσμα και αισιοδοξία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερώνεστε από το site του the pepper tree που θα είναι έτοιμο σε λίγες ημέρες

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ