Αθήνα   26°C
LIFO
ΑΡΧΕΙΟ: Ιούλιος 2008
Τρι, 29 Ιούλ 2008 11:27 πμ

Πῶς χτίζονται οἱ Ὑστεροφημίες ἤ ἀλλιῶς:

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Χειροτονίες ποιητών και στοχαστών


Οι «Ερμηνείς της Διασποράς» και οι «Νεοελληνιστές της Αμερικής», δύο κατάλογοι με είκοσι τέσσερα χρόνια διαφορά αλλά ίδια λογική

Στο τεύχος 12 του περιοδικού «Χάρτης», Σεπτέμβριος 1984, ο Vassilis Lampropoulos που από τον Ιανουάριο ήδη του 1981 είχε δει στις σελίδες του 20ού τεύχους των «Σημειώσεων» το κείμενό του «Περί ερμηνείας», δημοσίευσε το κεντρικό και περιλάλητο άρθρο του «Οι Ερμηνείς της Διασποράς», το οποίο συνέβη να σχολιαστεί την ίδια χρονιά στο τεύχος 2-3 της δεύτερης σειράς της «Σπείρας» πολλαπλώς από τον Γ. Αριστηνό και τον υπογραφόμενο. Με έντονη τυπογραφική έμφαση επί εικονικού εξωφύλλου αναγράφεται το θεματικό υπό τον τίτλο παράθεμα: «Μέρες του Μπέρμιγχαμ, 1979». Σε υποσημείωση που αναφέρεται στον ισχυρισμό του ότι «η διάθεση της ουσιαστικής αμφισβήτησης και της συνεπούς αντίστασης κατά των θεσμοθετήσεων της αληθείας της γνώσης εκδηλώνεται με άλλους τρόπους και σε σύγχρονα έργα, που φυσικά, η Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης δεν έχει κανένα συμφέρον να προσέξει», παραθέτει λίστα με ονόματα Ελλήνων και ξένων, οι εργασίες των οποίων συγκαταλέγονται στην «κατηγορία» αυτή.

Χωρίς να σχολιάσουμε επί του παρόντος τον όρο «κατηγορία» από τις στυγνότερες και ετυμολογικά πιο βεβαρημένες παρασύνθετες λέξεις της ελληνικής (και όχι μόνο), καθώς και το γεγονός ότι πρόσφατα ο φίλος μας τη βρήκε από εκεί που δεν το φανταζόταν, από την αναγνώριση των Ομηρικών του καθηγητή Δ. Μαρωνίτη από τον Πατριάρχη της αμερικανικής και διεθνούς κριτικής, σπεύδω να αναγράψω τα ονόματα των κατά χειροθεσία εγχωρίων εκλεκτών του πρωθερμηνέα Βασίλη Λαμπρόπουλου: Ελ. Βακαλό, Ν. Βαλαωρίτης, Γ. Καλιόρης, Ν. Καλταμπάνος, Δ. Καψάλης, Π. Κονδύλης, Ρ. Κοσέρη, Μ. Λαμπρίδης, Β. Λεοντάρης, Α. Λεοντή, Γ. Λυκιαρδόπουλος, Μ. Μαρκίδης, Αν. Μυλωνάς, Αλ. Νεχαμάς, Κ. Παπαγιώργης, Στ. Ροζάνης, Μ. Σετάτος, Μ. Τσιανίκας και Γ. Τσιώλης.

Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα ο κατάλογος αυτός διά χειρός τώρα του Στάθη Γουργουρή, καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας στις ΗΠΑ και τρόπον τινά, παρά τη μετριοπάθειά του, προαλειφόμενου διαδόχου του Βασίλη Λαμπρόπουλου, κατόχου ήδη της έδρας «Κ. Π. Καβάφης» στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, διευρυμένος δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε απογευματινή εφημερίδα, στην ίδια ακριβώς όπου ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έδωσε όχι το καλύτερο δείγμα της εμπαθούς λιβελογραφίας του, είδους απαιτητικότατου και ασφαλώς κατ' ουδένα λόγο εξαιρετέου. Στον νέο κατάλογο ο δεύτερος τη τάξει Νεοελληνιστής της Αμερικής, μόλις «έθυσε τα διαβατήρια» (δηλαδή τέλεσε θυσία για την καλή διάβαση των ελληνικών συνόρων), κατά το ωραίο εύρημα και γλωσσικό δάνειο υπό το οποίο αρθρογραφεί στο περιοδικό «Πλανόδιον», έχρισε πρώτα πρώτα τη νέα nomenclaturam, ήτοι κατά σειράν τους Βαλαωρίτη, Πατρίκιο, Λεοντάρη, Ποντίκα, Αγγελάκη - Ρουκ, Χιόνη, Γκανά, Γαλανάκη, Λαϊνά, Πατίλη, Καλοκύρη, Χουλιάρα, Βαρβέρη, Αγραφιώτη, Σωτηροπούλου, Βλαβιανό, Γρηγοριάδη, Δημητρίου, Φάις. Επίσης πρότεινε και επέβαλε μια δεύτερη λίστα «στοχαστών και επιστημόνων» από την οποία δεν λείπουν κατά χρίσμα ή και χειροθεσία, οι Τσουκαλάς, Βεργόπουλος, Μουζέλης, Μπαλτάς, Βέλτσος, Λυκιαρδόπουλος, Πεσμαζόγλου, Τσαλίκογλου, Νικολακόπουλος, Αλεβιζάτος, Λιάκος, Δημηρούλης, Κακαβούλια. Ανάμεσα στις δύο λίστες, εκείνης της δεκαετίας του '80 και αυτής εδώ του 2008 δεν υπάρχει μόνο συνάφεια, αλλά και οργανική, θα έλεγα «γενετική» ως προς τον τύπο και τον χειρισμό, σχέση. Εάν συντάσσοντας τον δικό του αρχικό κατάλογο ο Vassilis Λαμπρόπουλος επικαλέστηκε τις εργασίες των αναμενόντων την επίθεση των χειρών του, ο Στάθης Γουργουρής, επικαλείται τι, νομίζετε; Επικαλείται με απροσδόκητη, θα έλεγα και προσβλητική, συγκατάβαση το γεγονός ότι ο πρόεδρος και τα μέλη της εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών των ΗΠΑ «δεν απαξιώνουν την ελληνική Λογοτεχνία, όταν χρόνια τώρα συνομιλούν και συνεργάζονται με Ελληνες λογοτέχνες και στοχαστές».

Επιπλέον και ο πρεσβύτερος και ο νεότερος καταστιχογράφος φρόντισαν τα καταλογικά τους κείμενα να μη θεωρηθούν, οριστικά και απαραβίαστα. Το αντίθετο θα αποτελούσε αδικαιολόγητο λάθος.

Και τέτοια λάθη δεν είναι δυνατό να διαπράττει η υπερατλαντική (και εγχώρια) Επισκοπή και Δεσποτεία, η οποία έχει αφομοιώσει κάμποσο καβαφικό βυζαντινισμό. Αλλωστε και το 1984, ο Λαμπρόπουλος και το 2008 ο Γουργουρής, είχαν σπεύσει να δηλώσουν κατηγορηματικά, ο δεύτερος, ότι «τα ονόματα είναι ενδεικτικά, γιατί αλλιώς θα γέμιζε η σελίδα»! Και ο πρώτος, ότι «ο κατάλογος αυτός έχει αρκετή μεροληψία και θα άξιζε να επιμηκυνθεί»!

Εάν η ακαδημαϊκή μας ζωή δεν ήταν πράγματι ασυνάρτητη και είχε ήδη διερευνηθεί η αληθινή σχέση ανάμεσα στους «ερμηνείς της διασποράς» και στις «Σημειώσεις», περιοδικό που ξεκίνησε σαν όργανο ακμαίας, αυστηρής και συνεκτικής συντεχνίας και απέφυγε στη διάρκεια πολλών δεκαετιών όχι λίγους και μικρούς κινδύνους και πειρασμούς, θα μπορούσε να τεθεί σε ασφαλέστερη βάση το ακόλουθο ερώτημα: ποια από τα ονόματα της αρχικής αξιολογικής (και αξιωματικής) λίστας του Λαμπρόπουλου, τα οποία μαρτυρούσαν για τη δυναμική του περιοδικού, έχουν περάσει και στην πρόσφατη καταλογράφηση του Γουργουρή; Από τους οκτώ που πρωίμως εξασφάλισαν από τον πρωθερμηνέα το χρίσμα των φίλων, οπαδών και συνοδοιπόρων ήτοι τους Γ. Καλιόρη, Ρ. Κοσέρη, Μ. Λαμπρίδη, Β. Λεοντάρη, Δ. Λυκιαρδόπουλο, Μ. Μαρκίδη, Αλ. Μυλωνά και Στ. Ροζάνη, στον πλατειάζοντα και μάλλον αλλοπρόσαλλο κατάλογο των νεήλυδων «Νεοελληνιστών της Αμερικής» περνάνε, είναι αλήθεια, δύο μόνο. Αλλά ο Βύρων Λεοντάρης (στη λίστα των λογοτεχνών) και ο Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος (στη λίστα των στοχαστών) συμβαίνει να είναι από τους συνιδρυτές και πρωτεργάτες των «Σημειώσεων». Ο πρώτος μάλιστα, ο Βύρων Λεοντάρης, ανακηρύσσεται ήδη από τον πρωθερμηνέα ως κορυφαίος ποιητής της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, ενώ της πρώτης στρέφεται παραδόξεως από κάθε άποψη ο Νάνος Βαλαωρίτης, παρών ήδη στον υποσημειωμένο κατάλογο του 1984, η συνολική προσφορά του οποίου και αντιβαίνει και υπερβαίνει την έννοια της ποιητικής γενιάς και των πρωτείων. Μολονότι προτίθεμαι να επανέλθω στις δύο πιο πάνω ανακηρύξεις, οφείλω να σημειώσω από τώρα ότι οι πράξεις χειροτονίας ακολουθούν τον τύπο της απλής εκφώνησης ή αναγραφής.. Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε ότι ο καθηγητής Γουργουρής παραλείπει σκόπιμα συγγραφείς που βιάστηκαν να εγκαταλείψουν τον κόσμο μας, όπως ο Μανόλης Λαμπίδης, ο Μάριος Μαρκίδης και ο Αντρέας Μυλωνάς. Αφού δηλώσω ότι τον τελευταίο αυτόν είχε και έχει περί πολλού ο ύπατος των αξιολογητών και στο μηδενικό στη χώρα μας φιλοσοφικό πεδίο και στη δήθεν αντεστραμμένη έμφυλη προσαγόρευση (αφιέρωση: «στον Αντρέα της Μαρίας») σε βαθμό που αποβαίνει εις βάρος του εγκωμιαζόμενου, οφείλω να παρατηρήσω ότι ο νεότερος και διάδοχος καταλογράφος παραλείποντας τους εν Αδου στερεί το κατάστιχό του από τη διάσταση της υστεροφημίας. Για να αφήσουμε πάντως στην άκρη την έτσι και αλλιώς άφαντη Ρένα Κοσέρη υπάρχει μια αποσιώπηση όλως αδικαιολόγητη, εκείνη του Στέφανου Ροζάνη, για την οποία καμιά ερμηνεία ή και εξήγηση δεν μπορεί να επινοηθεί. Γιατί και αν ακόμα δεχτούμε, όπως έχει ειπωθεί όχι χωρίς κάποια αμφιλογία, ότι οι στίχοι του Στέφανου Ροζάνη είναι χαραγμένοι πάνω στο νερό, ισχύει το ίδιο και για τα δοκίμιά του;

Κατά τα άλλα τα άρθρα του Στάθη Γουργουρή, των Βασίλη Λαμπρόπουλου και Δημήτρη Παπανικολάου, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφέρει τη φίλη μου, Αμερικανίδα καθηγήτρια Κάρεν Βαν Ντάικ, μολονότι χαλαρά κατά το πλείστον, εντάσσονται ανέτως σε ένα γενικότερο πλαίσιο όπου εκδηλώνονται και δρουν πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα δυνάμεις και διαμορφώνονται νέες συνθήκες. Πρόκειται για τις στρατηγικές και τακτικές προβολής, κύρωσης και υστεροφημίας οι οποίες σχεδιάζονται κατά κύριο λόγο στα πανεπιστήμια και εφαρμόζονται στο ευρύτερο λογοτεχνικό και γραμματολογικό πεδίο. Η σφαιρική και σε βάθος αντίληψη της όλης κατάστασης θα ήταν ελλιπής, αν μη και αδύνατη, χωρίς να συμπεριληφθούν οι νεοελληνικές έδρες των ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, την Ευρώπη, τον Καναδά, την Αυστραλία και πρωτίστως την Αμερική. Η τελευταία αυτή μολονότι δεν υπήρξε ποτέ «capta» όπως η αρχαία Ελλάδα κυριεύει, πώς να το κάνουμε, και κατακτά τα πάντα, καλά και κακά. Από την άποψη αυτή η φιλολογία την οποία προκάλεσε η αθωότατη και κάπως ξεθυμασμένη συνέντευξη του Β. Λαμπρόπουλου, ο οποίος είχε ρίξει νερό στο κρασί του και εμφανίζει δύο πρόσωπα ως άλλος Ιανός, στο ένθετο «Κ» της «Καθημερινής», και η οξύτατη αντίδραση του Κ. Γεωργουσόπουλου, ούτε άξιο του ονόματος σάλο προκάλεσε μέχρι στιγμής, ούτε αφορμή για γόνιμο διάλογο έδωσε.


[Ἄρθρο τοῦ κ. Ἀνδρέα Μπελεζίνη, Καθημερινή 29/7/2008]

 

Μπορεῖ πολλοί νά διαφωνοῦν μέ τήν τακτική τοῦ κόπυ/πέϊστ, ἀλλά πολλές φορές δημοσιεύονται ἐνδιαφέρονται ἄρθρα καί ἀναλύσεις, πού διαβάζοντάς τες δέν ἔχεις τίποτα παραπάνω νά προσθέσεις ἤ νά ἀφαιρέσεις ἀπό τό κείμενο τοῦ γράφοντα, ἔχεις ὅμως τή διάθεση νά συζητήσεις, νά προβληματιστεῖς, νά τό κοινωνήσεις σέ περισσότερους τοῦ ἑαυτοῦ σου, οἱ ὁποῖοι μπορεῖ καί νά μή ἔχουν πρόσβαση ἤ χρόνο, ὥστε νά περιπλανηθοῦν διαβάζοντας στό τυπωμένο ἤ ἠλεκτρονικό ἔντυπο ὅπου ἐσύ περιηγήθηκες.

Τό παραπάνω ἄρθρο τοῦ κ. Μπελεζίνη δέν ἀναφέρει κάτι καινούργιο ἴσως γι' ἀρκετούς ἀπό μᾶς σήμερα, περιγράφει ὅμως γλαφυρά καί ξεκάθαρα τήν πραγματικότητα καί στόν κόσμο τοῦ βιβλίου, ὁ ὁποῖος πιθανόν στίς λεπτομέρειές του παραμένει ἄγνωστος γι' ἀρκετούς: Τό ποιοί ἐπιλέγονται γιά προώθηση στήν ἐσωτερική βιβλιοπαραγωγή, ποιοί ἐπιλέγονται νά "ἐξαχθοῦν", ποιοί καταλαμβάνουν τίς πρῶτες θέσεις ἀναγνωρισιμότητας καί ἀναγνωσιμότητας στό σήμερα καί οἱ προσπάθειες νά καταληφθεῖ ἀπό ὁρισμένους καί τό αὔριο.

Ἄν μάλιστα ψάξει κανείς συνεντεύξεις ἐκδοτῶν γιά τό πόση εἶναι πράγματι ἡ ἐτήσια βιβλιοπαραγωγή στήν Ἑλλάδα, τό πόσοι τόννοι βιβλίων στέλνονται καθημερινά γιά πολτοποίηση (ὑπάρχουν ἐκδότες πού παραδέχονται ὅτι στέλνουν 20 τόννους τή μέρα γιά πολτό) τί στήν πραγματικότητα σημαίνει ἡ ἀναφορά τοῦ ἀριθμοῦ ἐπανέκδοσης στά ἐξώφυλλα τῶν βιβλίων καί κατά πόσο αὐτή ἀνταποκρίνεται στήν ἀλήθεια, ἄν ψάξει κανείς τίς κοινωνικές σχέσεις ἐκδοτῶν καί συγγραφέων, πολιτικῆς καί συγγραφέων, οἰκονομικῆς ἐλίτ κάι συγγραφέων, τό ἀδυσσώπητο μάνατζμεντ τῶν ἐκδοτικῶν οἴκων καί πῶς αὐτό στήνεται σήμερα, τά ἐπιλεγμένα βιβλία πρός βράβευση, τά συνδικαλιστικά ὄργανα τῶν συγγραφέων καί τό πῶς γίνεται κάποιος μέλος τους, τότε, κατά τή γνώμη μου, τό παραπάνω ἄρθρο πού διάλεξα νά μεταφέρω αὐτούσιο ἔχει σημασία νά τό διαβάσουν καί νά ἐνημερωθοῦν ὅσο περισσότεροι γίνεται.

Οἱ φωτογραφίες τῶν λογοτεχνῶν πού ἔχουν ἀναρτηθεῖ ἐπιλέχτηκαν τυχαῖα. Εἶναι ὅμως κι ἕνα μέτρο τοῦ πόσοι τούς ἀναγνωρίζουν, ἔστω ὡς πρόσωπα.

Ἐπίσης, ἀνάλογα μέ τίς ἀπαντήσεις  καί τά σχόλιά σας σ' αὐτό τό πόστ, ἔχω ὑπ' ὄψη μου νά ἀναρτήσω κάποιο ἑπόμενο πού ν' ἀφορᾶ τήν τέχνη τοῦ λόγου.

Facebook Twitter Google Bookmarks
 
ΣΧΟΛΙΑ: 19 | ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POSTS ΓΙΑ: ΒΙΒΛΙΟ   ΔΙΑΦΟΡΑ   ΚΡΙΤΙΚΗ   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  
 
Παρ, 25 Ιούλ 2008 07:16 μμ

Ἡ Λένα Πλάτωνος στό Ἡρώδειο,

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

τή Δευτέρα 28 Ἰουλίου 2008

καί ὥρα 21.00

μαζί μέ τόν Κωνσταντίνο Β.

 Ὑπάρχουν ἀκόμη διαθέσιμα εἰσιτήρια.

Τιμές: Ἄνω Διάζωμα € 20,00 Κάτω Διάζωμα: € 30,00 - € 40,00 - € 60,00

Προλαβαίνετε.

 **

 

Ἀπό τά "Ἡμερολόγια", τήν τελευταία δουλειά της, ὅπου, ἐκτός τῆς μουσικῆς, εἶναι κάι οἱ στίχοι δικοί της:

 

Ἀλίμονο

 

Σύννεφα στοιβάζονται

Πάνω σέ σύννεφα

Ἄπειρες οἱ φωτοσκιάσεις

Περιστέρια κάθονται

Πάνω στά κάγκελα

Ἐκστατικοί κοιτάζουμε

 

Ἀλίμονο

Στούς δυνατούς κι εὑαίσθητους

Ἀπό τούς ἀδύναμους κι ἀναίσθητους

Ἀλίμονο

Ἄν κλάψουμε

Στή θέα τῶν μαύρων στημόνων

Ἑνός κοραλένιου πλάσματος

 

**

 Θάλασσα

 

Τή θάλασσα

Δέκα τέσσερα χρόνια

Εἶχα νά τή δῶ

Ὑποθέτω πώς ἔτσι

ξαναγεννιέται κανείς

Ἂνοίγοντας τόν ἑαυτό του

Μοιρογνωμόνιο τοῦ ὁρίζοντα

Σέ μιάν ἀνείπωτη ἀγκαλιά

Γιά τή μητέρα τοῦ κόσμου

Τή θάλασσα

 

**

Ερημιά

 

Μπῆκε ἡ Ἄνοιξη

Τά λουλούδια ἀνθίζουν

τά φῶτα τῆς γιορτῆς

διασχίζουν τήν ἐρημιά  μου

πού δέν εἶναι βρεγμένο ροῦχο

οὔτε σχισμένο πέπλο

Εἶναι ἡ σάρκα μου

Ἔρπει στόν αἰχμηρό πλανήτη

Μέ ὅραση χαώδη

Μέ ἦχο

Ἂλύχτισμα πεινασμένης ἀγέλης

- Ποῦ πηγαίνεις;

Ρώτησε ὁ Θεός

Ἐνῶ ἤξερε.

 

** 

Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1951 στο Ηράκλειο Κρήτης, κόρη του Γεώργιου Πλάτωνος και της Αντιγόνης Αστρινάκη, μεγάλωσε όμως στην Αθήνα. Ο πατέρας της, Γεώργιος Πλάτων, ήταν γνωστός συνθέτης και πρώτος πιανίστας στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Η Λένα ξεκίνησε να παίζει πιάνο περίπου δυο ετών, και στη συνέχεια πήρε μαθήματα από τον πατέρα της. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με την καθοδήγηση της Φοίβης Βάλληνδα και της Μαρίκας Παπαϊωάννου, και έγινε επαγγελματίας πιανίστα πριν κλείσει τα δεκαοκτώ, ενώ κέρδισε το 1963 το Α' Βραβείο του Διαγωνισμού Καίτης Παπαϊωάννου. Έφυγε με υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό, πρώτα στην Ακαδημία της Βιέννης και έπειτα στο Βερολίνο, όπου ήρθε σε επαφή με τη ροκ, τη τζαζ και την ανατολική μουσική. Γύρισε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και συνεργάστηκε με τον Ηρακλή Τριανταφυλλίδη και το συγκρότημά του DNA, για να ξαναφύγει το 1975 στο Βερολίνο και να επιστρέψει οριστικά το 1978. Μαζί με τον τότε σύζυγό της, τον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο, άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπου και γνωρίστηκε με το Μάνο Χατζιδάκι, που ήταν τότε διευθυντής στο Τρίτο. Με τον Χατζιδάκι ανέπτυξε μια πολύχρονη επαγγελματική αλλά και φιλική σχέση. Συμμετείχε στην παραγωγή της εκπομπής Λιλιπούπολη, γράφοντας στίχους και μουσική· δικές της συνθέσεις είναι ορισμένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της εκπομπής, όπως τα Ρόζα-Ροζαλία και Ο Χορός των Μπιζελιών.

Το ντεμπούτο της στη δισκογραφία έγινε με το δίσκο Σαμποτάζ του 1981, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Μαριανίνα Κριεζή, τη Σαβίνα Γιαννάτου -με τις οποίες είχε συνεργαστεί και στη Λιλιπούπολη- και τον τραγουδιστή Γιάννη Παλαμίδα. Ο δίσκος χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακός για τα ελληνικά δεδομένα, τόσο για τη σύνθεση και τη στιχουργία όσο και για την έντονη χρήση του συνθεσάιζερ -με το οποίο η Πλάτωνος είχε αρχίσει να πειραματίζεται λίγο καιρό πριν- για πρώτη φορά στην ελληνική δισκογραφία. Ακολούθησε η κυκλοφορία 13 μελοποιημένων ποιημάτων του Κώστα Καρυωτάκη, έργο που είχε ολοκληρωθεί πριν το Σαμποτάζ αλλά κυκλοφόρησε δεύτερο μετά από επιμονή του διευθυντή της Lyra, Αλέκου Πατσιφά. Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε Το '62 του Μάνου Χατζιδάκι, με μινιμάλ ηλεκτρονικές διασκευές 12 τραγουδιών του συνθέτη.

Ακολούθησαν τρεις προσωπικοί δίσκοι, που καθόρισαν το στίγμα της στην ελληνική ηλεκτρονική μουσική και αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για μελλοντικές προσπάθειες: Μάσκες Ηλίου (1984), Γκάλοπ (1985), Λεπιδόπτερα (1986). Στους δίσκους αυτούς η Πλάτωνος στρέφεται ολοκληρωτικά στην ηλεκτρονική μουσική και σε πειραματικές κατευθύνσεις στη φόρμα, την ενορχήστρωση και το στίχο. Οι συνθέσεις της ακολουθούν μινιμαλιστικά μοτίβα με έντονη τη χρήση των πλήκτρων, σχηματοποιώντας προσεκτικά σκηνοθετημένα ηχοτοπία. Η φωνή, συχνά περασμένη από ηλεκτρονικά φίλτρα, άλλοτε παίζει κεντρικό ρόλο -έως και το μοναδικό σε συνθέσεις απαγγελίας- αλλά μπορεί και να χρησιμοποιείται και σαν απλό όργανο συνοδείας. Οι στίχοι της, συνήθως σουρεαλιστικοί στην εκφορά τους, είναι ωστόσο άμεσοι και θίγουν θέματα της καθημερινότητας και των προσωπικών σχέσεων, ειδικά του έρωτα και της αποξένωσης, και διακρίνονται για την τρυφερότητα και άλλες φορές την παιδική αθωότητά τους.

Ενδιάμεσα με τους παραπάνω, κυκλοφόρησε ο δίσκος Η Ηχώ και τα Λάθη της με παιδικά τραγούδια σε στίχους του Τζιάνι Ροντάρι, ενώ το 1986 η Πλάτωνος συνεργάστηκε με τους έτερους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα Μιχάλη Γρηγορίου και Βαγγέλη Κατσούλη στο έργο Μουσική για πλήκτρα. Το 1989 κυκλοφόρησε η παιδική όπερα Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν, και δισκογραφικά η δεκαετία του '80 έκλεισε με δυο ακόμα δίσκους χαμηλότερων τόνων και σκοτεινού ύφους, Το Σπάσιμο των Πάγων με το Γιάννη Παλαμίδα το 1989, βασισμένο περισσότερο στο πιάνο και τα φυσικά όργανα, και Μη μου τους Κύκλους Τάρατε το 1991. Το 1990 η Πλάτωνος συνεργάστηκε με το Διονύση Σαββόπουλο σε ζωντανές εμφανίσεις και στο δίσκο του Αναδρομή '63-'89 και το 1991 με τη Δήμητρα Γαλάνη για τους Μύθους της Ευρώπης όπου έκανε την ενορχήστρωση σε τραγούδια Λένον, Βάιλ και άλλων.

Μετά από μια περίοδο αποχής από τη δισκογραφία και σταδιακής απομάκρυνσης και από τη δημοσιότητα, η Λένα Πλάτωνος επέστρεψε το 1997 με τις Αναπνοές σε συνεργασία με τη Σαβίνα Γιαννάτου, δίσκο με ερωτικά τραγούδια χαμηλών τόνων και ενορχηστρώσεις που πλησιάζουν το έντεχνο και τη τζαζ παρά την ηλεκτρονική μουσική. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε η συλλογή Το Μίξερ της Λένας Πλάτωνος με διασκευές τραγουδιών της από γνωστούς καλλιτέχνες της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής (Coti K, Κωνσταντίνος Βήτα, Μιχάλης Δέλτα, ΙΟΝ κ.α.), που γνώριζε τότε ιδιαίτερη άνθιση. Το 2000 κυκλοφόρησε το δίσκο Η Τρίτη Πόρτα με μελοποιημένα ποιήματα του Θόδωρου Ποάλα που τραγούδησε η Μαρία Φαραντούρη.

Το Μάρτη του 2003 παρουσίασε συνολικά το έργο της σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την οποία τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν. Το Δεκέμβρη του 2005 εκδόθηκε το βιβλίο Τα Λόγια μου (εκδ. Οδός Πανός) με τους στίχους από τα τραγούδια της. Το Φεβρουάριο του 2008 το cd-single της Σ' Αγάπησα κυκλοφόρησε σε 160.000 αντίτυπα μαζί με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ενώ στις 18 Μαρτίου του 2008 κυκλοφόρησε ο νέος της δίσκος Ημερολόγια, αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, με τον οποίο επιστρέφει στον ηλεκτρονικό ήχο.

Η Λένα Πλάτωνος έχει γράψει επίσης μουσική για το θέατρο, για χοροδράματα και για την τηλεόραση, καθώς και έργα κλασικής μουσικής. Εκτός από τη μουσική ασχολείται και με τη ζωγραφική και τις μινιατούρες και έχει εκθέσει κατά καιρούς έργα της, ενώ έχει φιλοτεχνήσει η ίδια τα εξώφυλλα σε αρκετούς από τους δίσκους της.

 

[βιογραφικό, πηγή wikipedia]

[Λένα Πλάτωνος, Ἡμερολόγια]

Facebook Twitter Google Bookmarks
 
ΣΧΟΛΙΑ: 53 | ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POSTS ΓΙΑ: ΜΟΥΣΙΚΗ   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ   ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ  
 
Πεμ, 24 Ιούλ 2008 09:15 μμ

Τζίντου Κρισναμούρτι

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

«Τό νά εἶσαι ὀπαδός κάποιου εἶναι ἠθικά βλαβερό, ὅποιος κι ἄν εἶναι αὐτός»

 

Σ' ὅλη τή διάρκεια τῆς ζωῆς του ὁ Τζίντου Κρισναμούρτι ἐπέμενε ὅτι δέν ἤθελε ὀπαδούς.

"... Ξέρετε, ὅταν ἀκολουθεῖς κάποιον τόν καταστρέφεις. Στά πνευματικά ζητήματα ὁ μαθητής καταστρέφει τόν δάσκαλο κι ὁ δάσκαλος τόν μαθητή. Μπορεῖτε νά τό δεῖτε αὐτό νά συμβαίνει ἱστορικά, ἀλλά καί στήν καθημερινή ζωή ὅπου κάποιος κυριαρχεῖ πάνω σέ κάποιον ἄλλον. Σ' αὐτήν τήν κυριαρχία δέν ὑπάρχει ἐλευθερία, δέν ὑπάρχει ὀμορφιά, δέν ὑπάρχει ἀγάπη. Ἔχοντάς το, λοιπόν, ξεκαθαρίσει αὐτό, μποροῦμε τότε νά προχωρήσουμε νά διαλογιστοῦμε γιά τή ζωή, γιά τό θάνατο, γιά τήν ἀγάπη. Γιατί ἄν δέν βάλουμε τό σωστό θεμέλιο, ἕνα θεμέλιο τάξης μέ καθαρά ὅρια καί βάθος, τότε ἡ σκέψη θά γίνει ἀναπόφευκτα πανούργα, παραπλανητική, ἀπατηλή κι ἑπομένως ὅ,τι ἐπινοήσει θά  εἶναι χωρίς καμία ἀξία. Τό βάλσιμο λοιπόν αὐτῆς τῆς τάξης, αὐτοῦ τοῦ θεμελίου εἶναι ἡ ἀρχή τοῦ διαλογισμοῦ. Ἡ ζωή μας, ἡ καθημερινή ζωή πού κάνουμε ἀπό τή στιγμή πού θά γεννηθοῦμε μέχρι νά πεθάνουμε -γάμος, παιδιά, δουλειά, πανουργίες - ἡ ζωή μας εἶναι ἕνα πεδίο μάχης ὄχι μόνο μέσα μας, ἀλλά ἐπίσης κι ἐξωτερικά, μέσα στήν οἰκογένεια, στό γραφεῖο, στήν παρέα, στήν κοινωνία κ.λ.π. Ἡ ζωή μας εἶναι μιά διαρκής πάλη. Αὐτή εἶναι πού ὀνομάζουμε ζωή. Πόνος, φόβος, ἀπελπισία, ἄγχος, μέ τή θλίψη νά μᾶς ἀκολουθεῖ σάν σκιά, αὐτή εἶναι ἡ ζωή μας. Μερικοί ἀπό μᾶς, ἴσως μιά μικρή μειονότητα - εἶναι πάντα οἱ μικρές μειονότητες πού φέρνουν  τίς ριζικές ἀλλαγές - ἴσως ὑπάρχει μιά μικρή μειονότητα λοιπόν πού οὔτε ἀποδέχεται οὔτε ἀρνεῖται αὐτήν τήν ἀταξία, αὐτή τή σύγχυση, αὐτό τό τρομακτικό χάος μέσα μας καί στόν κόσμο. Πού μπορεῖ νά τήν κοιτάξει, νά τήν παρατηρήσει αὐτή τήν ἀταξία χωρίς νά βρίσκει ἐξωτερικές δικαιολογίες - παρόλο πού ὑπάρχουν ἐξωτερικές αἰτίες αὐτῆς τῆς σύγχισης - πού ὄντως παρατηρεῖ αὐτή τή σύγχυση, ὄντως τήν ξέρει, ὄχι μόνο στό συνειδητό ἐπίπεδο, ἀλλά καί βαθύτερα.

Ἔχουν γραφεῖ ἕνα σωρό γιά τό ὑποσυνείδητο κυρίως στή Δύση. Τοῦ ἔχουν δώσει τόσο ἐξαιρετική σημασία. Εἶναι τόσο ἐπιφανειακό καί ρηχό ὅσο καί ὁ συνειδητός νοῦς. Μπορεῖτε νά παρατηρήσετε καί μόνοι σας καί ὄχι σύμφωνα μέ κάποιον εἰδικό.  Ἄν τό παρατηρήσετε θά δεῖτε ὅτι αὐτό πού ὀνομάζετε ὑποσυνείδητο εἶναι τά κατάλοιπα τῆς φυλῆς, τῆς κουλτούρας, τῆς οἰκογένειας, τῶν κινήτρων καί τῶν ὀρέξεών σας κι ὅλων τῶν ὑπόλοιπων πού βρίσκονται ἐκεῖ κρυμμένα. Καί ὁ συνειδητός νοῦς εἶναι ἀπασχολημένος μέ τήν καθημερινή ρουτίνα τῆς ζωῆς, δουλειά, σέξ κι ὅλα τά ὐπόλοιπα. Τό νά δίνεις σημασία στό ἕνα ἤ στό ἄλλο μοῦ μοιάζει ἐντελῶς στεῖρο. Καί τά δυό ἔχουν πολύ μικρή σημασία, ἐκτός ἀπό τό γεγονός ὅτι στό νοῦ ὑπάρχει ἡ τεχνολογική γνώση πού σέ βοηθάει νά κερδίζεις τό ψωμί σου. Αὐτή ἡ διαρκής πάλη πού γίνεται τόσο στό βαθύτερο ἐπίπεδο ὅσο καί στό ἐπιφανειακό ἐπίπεδο εἶναι ὁ μόνιμος τρόπος πού ζοῦμε κι ἑπομένως ἕνας τρόπος ἀταξίας, ἕνας τρόπος ἀναστάτωσης, ἀντίφασης, δυστυχίας.

Κι ἕνας τέτοιος νοῦς πού προσπαθεῖ νά διαλογιστεῖ πηγαίνοντας σέ κάποια σχολή τῆς Ἀνατολῆς, κάνει κάτι ἐντελῶς ἀσήμαντο, παιδιάστικο. Καί τό κάνουν τόσοι πολλοί, λές καί μποροῦν ννά ξεφύγουν ἀπό τή ζωή, νά βάλουν μιά κουβέρτα πάνω ἀπό τή δυστυχία τους καί νά τήν καλύψουν. Ὁ διαλογισμός λοιπόν φέρνει τάξη σ' αὐτή τή σύγχυση, ἀλλά ὄχι ὕστερα ἀπό προσπάθεια γιατί κάθε προσπάθεια παραμορφώνει τόν νοῦ. Γιά νά δεῖ ὁ νοῦς τήν ἀλήθεια πρέπει νά εἶναι ἀπολύτως καθαρός, χωρίς καμιά παραμόρφωση, χωρίς νά μετανιώνει, χωρίς νά ἔχει καμιά κατεύθυνση. Πρέπει λοιπόν νά μπεῖ αὐτό τό θεμέλιο. Πού σημαίνει ὅτι πρέπει νά ὑπάρξει ἀρετή. Ἡ τάξη εἶναι ἀρετή. Αὐτή ἡ ἀρετή δέν ἔχει νά κάνει τίποτα μέ τήν κοινωνική ἠθική πού ἀποδεχόμαστε.

Ἡ κοινωνία μᾶς ἔχει ἐπιβάλλει κάποια ἠθική καί ἡ κοινωνία εἶναι προϊόν τοῦ κάθε ἀνθρώπου χωριστά. Ἡ κοινωνία μέ τήν ἠθική της λέει ὅτι μπορεῖς νά εἶσαι ἄπληστος, μπορεῖς νά σκοτώνεις κάποιον στό ὄνομα τοῦ θεοῦ, στό ὄνομα τῆς πατρίδας σου, στό ὄνομα κάποιου ἰδανικοῦ. Μπορεῖς νά εἶσαι ἀνταγωνιστικός, μπορεῖς νά εἶσαι ἄπληστος, φθονερός, κτηνώδης μέσα στά πλαίσια τοῦ νόμου.
Καί μιά τέτοια ἠθική δέν εἶναι καθόλου ἠθική. Πρέπει νά ἀρνηθεῖς ὁλοκληρωτικά αὐτήν τήν ἠθική μέσα σου γιά νά εἶσαι ἐνάρετος. Ἡ ἀρετή δέν εἶναι συνήθεια, δέν εἶναι κάτι στό ὁποῖο ἐξασκεῖσαι τή μιά μέρα μετά τήν ἄλλη προκειμένου νά γίνεις ἐνάρετος. Τότε γίνεται κάτι μηχανικό, ρουτίνα, χάνει κάθε νόημα.
Ἀλλά νά εἶσαι ἐνάρετος σημαίνει νά ξέρεις τί εἶναι ἀταξία, ἡ ἀταξία εἶναι αὐτή ἡ σύγκρουση πού ὑπάρχει μέσα μας, αὐτός ὁ χείμαρρος ἀπό διάφορες εὐχαριστήσεις καί ἐπιθυμίες καί φιλοδοξίες, ἀπληστία, φθόνο, φόβο - ὅλα αὐτά.
Αὐτά εἶναι ἡ αἰτία τῆς ἀταξίας μέσα μας κι ἔξω μας. Καί πρέπει νά ἔχεις ἐπίγνωση τοῦ πράγματος. Πρέπει ν' ἀντιμετωπίσεις αὐτή τήν ἀταξία. Καί μπορεῖς νά τήν ἀντιμετωπίσεις μόνο ὅταν δέν τήν ἀρνεῖσαι, ὅταν δέν προσπαθεῖς νά τή δικαιολογήσεις, ὅταν δέν κατηγορεῖς τούς ἄλλους γι' αὐτήν. Τότε, μέ τήν ἄρνηση αὐτῆς τῆς ἀταξίας, μπαίνει τάξη.
Ἡ ἀρετή πού εἶναι τάξη βγαίνει μέσα ἀπό τήν ἀταξία ὅταν μάθεις ὅλη τή φύση καί τή δομή της. Αὐτό εἶναι ἀρκετά ἁπλό ἄν παρατηρήσετε στόν ἑαυτό σας σέ πόση μεγάλη ἀταξία βρισκόμαστε, πού δείχνει πόσο ἀντιφατικοί εἴμαστε.
Μισοῦμε καί νομίζουμε ὅτι ἀγαπᾶμε. Ἐκεῖ βρίσκεται ἡ ἀρχή τῆς ἀταξίας, σ' αὐτό τό διχασμό. Καί ἡ ἀρετή δέν εἶναι ἀποτέλεσμα διχασμοῦ. Ἡ ἀρετή εἶναι ζωντανό πρᾶγμα, κάτι πού τό βρίσκεις κάθε μέρα, δέν εἶναι ἐκεῖνο πού ὀνόμαζες χτές ἀρετηή. Αὐτό καταντᾶ μηχανικό, ἄχρηστο.

Πρέπει λοιπόν νά ὑπάρξει τάξη. Καί αὐτό εἶναι μέρος τοῦ διαλογισμοῦ. Τάξη σημαίνει ὀμορφιά κι ὑπάρχει τόσο λίγη ὀμορφιά στή ζωή μας. Ἡ ὀμορφιά δέν εἶναι φτιαγμένη ἀπό τόν ἄνθρωπο. Δέν εἶναι ὁ ζωγραφικός πίνακς ὅσο μοντέρνος ἤ παλιός κι ἄν εἶναι. Δέν εἶναι τό κτήριο. Δέν εἶναι τό ἄγαλμα, δέν εἶναι κἄν τό σύννεφο, τό φύλλο ἤ τό νερό. Ἡ ὀμορφιά βρίσκεται ἐκεῖ ὅπου ὑπάρχει τάξη, σ' ἕνα νοῦ πού δέν ἔχει καμιάν ἀπολύτως σύγχυση, πού βρίσκεται σέ πλήρη τάξη. Καί μπορεῖ νά ὑπάρξει τάξη μόνο ὅταν ὑπάρξει πλήρης ἄρνηση τοῦ ἑαυτοῦ, ὅταν τό "ἐγώ" δέν ἔχει καμιά σημασία.

Τό τέλος τοῦ ἐγώ εἶναι μέρος τοῦ διαλογισμοῦ. Αὐτό εἶναι ὁ σπουδαιότερος, ὁ μόνος διαλογισμός. Διαλογισμός, λοιπόν, εἶναι ἡ κατανόηση τῆς ζωῆς πού φέρνει τάξη. Τάξη εἶναι ἡ ἀρετή πού εἶναι φῶς, ἕνα φῶς πού δέν μπορεῖ νά τό ἀνάψει ἄλλος γιά σένα, ὅσο ἔμπειρος, ὅσο ἔξυπνος, ὅσο σοφός, ὅσο πνευματικός κι ἄν εἶναι. Δέν ὑπάρχει κανένας ἄλλος στή γῆ ἤ στόν οὐρανό πού νά μπορεῖ νά ἀνάψει αὐτό τό φῶς γιά σένα ἐκτός ἀπό σένα.

Αὐτό τό φῶς θά ἀνάψει μέ τή δική σου κατανόηση κάι τόν διαλογισμό καί μέ τό θάνατο ὅλων ὅσων ὑπάρχουν μέσα σου. Γιατί ἡ ἀγάπη εἶναι ἀθώα καί καινούργια, νέα καί καθαρή.»

**

«... Δέν ἀκοῦμε σχεδόν καθόλου πιά τόν ἦχο τοῦ γαυγίσματος ἑνός σκύλου, οὔτε τό κλάμα κάποιου παιδιοῦ οὔτε τό γέλιο κάποιου περαστικοῦ. Ξεχωρίζουμε τούς ἑαυτούς μας ἀπό τό κάθε τί κι ἔπειτα μέσα ἀπ' αὐτήν τήν ἀπομόνωση βλέπουμε καί ἀκοῦμε τά πάντα. Αὐτή ἡ ἀπομόνωση εἶναι πολύ καταστροφική, γιατί σ' αὐτήν ὀφείλεται κάθε σύγκρουση καί σύγχυση.
Τήν ὀμορφιά τοῦ ἤχου τή νιώθεις μόνον ὅταν ἐσύ κι αὐτός δέν εἶστε ξεχωριστοί, ἀλλά εἶσαι μέρος του...»

**

«Ὁ διαλογισμός δέν εἶναι ποτέ προσευχή. Ἡ προσευχή, ἡ ἱκεσία, γεννιέται ἀπό αὐτολύπηση. Προσεύχεσαι ὅταν ἔχεις δυσκολίες, ὅταν ὑπάρχει θλίψη. Ἀλλά ὅταν ὑπάρχει εὐτυχία, χαρά, δέν ὑπάρχει ἱκεσία. Αὐτή ἡ αὐτο-λύπηση, πού εἶναι τόσο βαθιά χωμένη μέσα στόν ἄνθρωπο, εἶναι ἡ ρίζα τῆς διαίρεσης.
Ἡ ἐπανάληψη λέξεων, προσευχῶν, εἶναι αὐτοϋπνωτιστική, αὐτοαπομονωτική καί καταστροφική. Ἡ ἀπομόνωση πού φέρνει ἡ σκέψη εἶναι πάντοτε μέσα στό πεδίο τοῦ γνωστοῦ καί ἡ ἀπάντηση στήν προσευχή εἶναι ἀνταπόκριση τοῦ γνωστοῦ.
Ὁ διαλογισμός εἶναι μακρυά ἀπ' αὐτό. Σ' αὐτό τό πεδίο δέν μπορεῖ νά μπεῖ ἡ σκέψη. Δέν ὑπάρχει διαίρεση κι ἔτσι οὔτε ταυτότητα. Ὁ διαλογισμός εἶναι φανερός. Ἡ μυστικότητα δέν ἔχει θέση σ' αὐτόν...»

**

«Ἡ πίστη εἶναι τόσο ἄχρηστη ὅσο καί τά ἰδανικά. Καί τά δύο σκορπᾶνε τήν ἐνέργεια πού χρειάζεται γιά νά παρακολουθήσεις τό ξετύλιγμα τῆς πραγματικότητας, ἐκεῖνο πού συμβαίνει.
Τά πιστεύω ὅπως καί τά ἰδανικά εἶναι φυγές ἀπό τό ἀληθινό γεγονός καί στή φυγή ὑπάρχει θλίψη δίχως τέλος. Τό τέλος τῆς θλίψης εἶναι κατανόηση τῆς πραγματικότητας ἀπό στιγμή σέ στιγμή. Δέν ὑπάρχει σύστημα ἤ μέθοδος πού θά φέρει κατανόηση. Μόνο ἡ χωρίς ἐπιλογές ἐπίγνωση τῆς πραγματικότητας θά τό κάνει αὐτό...»

**

«Εἶναι πολύ πιό σημαντικό νά κατανοήσεις τόν ἑαυτό σου, τή συνεχή ἀλλαγή αὐτῶν πού εἶναι ὁ ἑαυτός σου, ἀπ' τό νά διαλογιστεῖς προκειμένου νά βρεῖς τό θεό ἤ νά ἔχεις κάποια ὁράματα, αἰσθήσεις καί ἄλλες μορφές διασκέδασης.»

**

«Ὁ νοῦς μας ἔχει γυμναστεῖ στό νά δέχεται τό φόβο καί νά ξεφεύγει, ἄν μπορεῖ, ἀπ' αὐτό τό φόβο, χωρίς νά μπορεῖ ποτέ νά λύσει, ὁλοκληρωτικά καί ἀπόλυτα, τήν ὅλη φύση καί δομή τοῦ φόβου»

**

«Ἄν δέν ἔχεις ἐπίγνωστη τῆς συμπεριφορᾶς σου ὅλη τήν ὥρα, ἄν δέν ἔχεις πλήρη συνείδηση, πλήρη γνώση τῶν καθημερινῶν πράξεών σου, τό νά κλειδώνεις ἁπλῶς τόν ἑαυτό σου σ' ἕνα δωμάτιο καί νά κάθεσαι μπροστά στή φωτογραφία τοῦ γκουροῦ σου, τοῦ Δασκάλου σου γιά νά διαλογιστεῖς εἶναι φυγή, γιατί χωρίς νά γνωρίζεις τόν ἑαυτό σου δέν ὑπάρχει ὀρθή σκέψη καί χωρίς ὀρθή σκέψη ὅ,τι κάνεις δέν ἔχει σημασία, ὅσο εὐγενικές κι ἄν εἶναι οἱ προθεσεις σου.»

 


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ TO 1986


"Δεν υπάρχει διάδοχος ή εκπρόσωπός μου που θα συνεχίσει τη διδασκαλία τώρα ή οποτεδήποτε στο μέλλον, στο όνομά μου Δε χρειάζονται ερμηνευτές Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να παρατηρεί κατευθείαν τις δικές του δραστηριότητες κι όχι μέσω κάποιας θεωρίας ή αυθεντίας"


O Τζίντoυ Κρισναμoύρτι γεννήθηκε τo Μάιo τoυ 1895 στo Μαντάναπαλι, κoντά στo Μαντράς. Η μητέρα τoυ πέθανε τo 1905 και o πατέρας τoυ, την επόμενη χρονιά, πήγε μαζί με τoυς τέσσερεις γιoυς τoυ να ζήσει στo 'Αντιαρ, όπoυ ήταν τα κεντρικά γραφεία της Θεoσoφικής Εταιρείας. Λίγο αργότερα ο Κρισναμούρτι υιοθετήθηκε από την Αnnie Besant, πρόεδρo της Θεοσοφικής που είχε πειστεί ότι τo αγόρι ήταν ο Παγκόσμιος Διδάσκαλος που περίμεναν οι θεοσοφιστές. Τρία χρόνια αργότερα τον πήγαν στην Αγγλία για να μορφωθεί, ενώ ίδρυσαν στό όνομά του το Τάγμα τoυ Αστέρoς της Ανατoλής που αριθμούσε χιλιάδες οπαδούς. Το 1929, όμως, ύστερα από 18 χρόνια ο Κρισναμούρτι το διέλυσε και επέστρεψε όλη την περιουσία του πίσω στους δωρητές της. Η αναγγελία της διάλυσης, εκείνη την ημέρα, άρχισε έτσι: "Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι μια χώρα χωρίς κανένα μoνoπάτι προς αυτήν, και δεν μπoρεί να πλησιαστεί μέσα από κανένα δρσμo, καμιά θρησκεία, καμιά oργάνωση..."
Από τότε o Κρισναμoύρτι -και μέχρι το θάνατό του, το Φεβρουάριο του 1986- συνέχισε να ταξιδεύει σε όλo τoν κόσμo μιλώντας, συζητώντας και ακoύγoντας αναρίθμητoυς ανθρώπoυς πoυ ήθελαν να τoν δoυν. Μιλούσε όπoυ τoν καλoύσαν -σε ιδιώτες και μικρά σχoλεία ή σε μέρη όπως Πανεπιστήμια ή τo Κέντρo Πυρηνικών Ερευνών στo Los Αlamos και τον Ο.Η.Ε. που τον παρασημοφόρησε για το έργο του, λίγο πριν πεθάνει, το 1985.
Ο Κρισναμούρτι ανέπτυξε τη μοναδική, πραγματικά, διδασκαλία του αντλώντας από την ίδια του την ύπαρξη και τη ζωή του, αφού δεν είχε διαβάσει κανενός είδους φιλοσοφικό ή θρησκευτικό βιβλίο. 'Εως τώρα έχουν εκδοθεί γύρω στα 80 δικά του βιβλία, ενώ τα περισσότερα έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 10 γλώσσες σε όλο το κόσμο. Υπάρχουν επίσης καταγραμμένες σε βιντεοκασέτες και κασέτες ήχου, δημόσιες ομιλίες του και προσωπικές συζητήσεις του με διάφορους επιστήμονες και πνευματικούς ανθρώπους, ενώ γι' αυτόν έχουν γράψει κείμενα ο ΄Αλντους Χάξλεϋ, ο Χένρυ Μίλλερ, η 'Αιρις Μέρντοχ κ.ά.
O Κρισναμoύρτι ήταν ένας παγκόσμιος διδάσκαλος. Παρ' όλο που είχε γεννηθεί από Ινδούς γονείς δε σταμάτησε να δηλώνει ότι δεν είχε καμιά εθνικότητα, ότι δε συνέχιζε καμμιά παράδοση και δεν ανήκε σε καμμιά ομάδα. Ο ίδιος έζησε όλα όσα έλπιζε πως θα μάθουν εκείνοι που τον άκουγαν.

O Κρισναμούρτι επισκέφτηκε τέσσερις φoρές την Ελλάδα: το Δεκέμβριο του 1930, τον Ιούνιο του 1933, το Μάρτιο του 1954 και τo Σεπτέμβριο τoυ 1956, ενώ ήταν πιθανόν ότι θα την επισκεπτόταν για άλλη μία πέμπτη φορά το Σεπτέμβριο του 1986, αλλά δεν πρόλαβε, αφού το Φεβρουάριο αυτής της χρονιάς έφυγε από τη ζωή.
Το Δεκέμβριο του 1930 επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα κι έμεινε στην Αθήνα στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία". 'Εδωσε μία ομιλία στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ με θέμα, "Ο άνθρωπος και το εγώ".
Τον Ιούνιο του 1933, έμεινε στο Ξενοδοχείο Ακροπόλ και οργανώθηκε μια πενθήμερη συγκέντρωση φίλων του από την 1η έως τις 5 Ιουνίου, στο Καστρί, όπου έδωσε πέντε ομιλίες κάτω από τα πεύκα, ενώ οργανώθηκε και μία δημόσια ομιλία στις 7 Ιουνίου, στο κινηματοθέατρο "Παλλάς", στο Σύνταγμα και έδωσε μία συνέντευξη στην εφημερίδα "Ακρόπολη", στον Αλέκο Λιδωρίκη.
Το Μάρτιο του 1954 έμεινε κάτω από αυστηρό ινκόγκνιτο στην Εκάλη, όπου για δύο βδομάδες είχε συνομιλίες σε τακτικές συναντήσεις με μία μικρή ομάδα φίλων του που ενδιαφέρονταν για τη φιλοσοφία του.
Το Σεπτέμβριο του 1956 έμεινε στην Αθήνα, σε ένα σπίτι φίλων στην οδό Σόλωνος, στα Εξάρχεια, κι έδωσε τρεις ομιλίες στην αίθουσα του "Παρνασσού", στην πλατεία Καρύτση, στις 24, 26 και 30 Σεπτεμβρίου, καθώς και μία συνέντευξη στην εφημερίδα "Καθημερινή", στην Λουκία Πετρίτση.


«Η αλήθεια είναι μια χώρα χωρίς κανέναν δρόμο προς αυτήν. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να έρθει σε αυτήν μέσα από οποιονδήποτε οργανισμό, οποιοδήποτε «πιστεύω» οποιοδήποτε δόγμα, ιερωμένο ή τελετουργία ούτε μέσα από φιλοσοφική γνώση και ψυχολογικές τεχνικές. Πρέπει κανείς να τη βρει στον καθρέπτη στον σχέσεων, μέσα από την παρατήρηση και όχι μέσα από την διανοητική ανάλυση ή ενδοσκοπική ανατομία. Ο άνθρωπος έχει χτίσει μέσα του εικόνες, για να έχει μια αίσθηση ασφάλειας, εικόνες θρησκευτικές, πολιτικές, προσωπικές. Αυτές εκδηλώνονται σαν σύμβολα, ιδέες, πεποιθήσεις. Το βάρος τους κυριαρχεί στις σχέσεις του ανθρώπου, στις σχέσεις του στην καθημερινή ζωή. Το περιεχόμενο αυτής της συνείδησης, είναι η ίδια η συνείδηση. Το περιεχόμενο είναι κοινό σε όλη την ανθρωπότητα. Η ατομικότητα, είναι το όνομα, το σχήμα και η επιφανειακή διαπαιδαγώγηση που αποκτά από το περιβάλλον του. Η μοναδικότητα του ατόμου δεν έγκειται στο επιφανειακό αλλά στην πλήρη ελευθερία του από περιεχόμενο της συνείδησης.
Η ελευθερία δεν είναι αντίδραση, η ελευθερία δεν είναι επιλογή. Είναι ανθρώπινη υποκρισία το ότι επειδή έχει επιλογές ο άνθρωπος είναι ελεύθερος. Ελευθερία είναι η καθαρή παρατήρηση χωρίς κατεύθυνση, χωρίς τον φόβο της τιμωρίας και της ανταμοιβής. Η ελευθερία είναι χωρίς κίνητρο, η ελευθερία δεν βρίσκεται στο τέλος της εξέλιξης του ανθρώπου αλλά στο πρώτο βήμα της ύπαρξης. Με την παρατήρηση αρχίζει κανείς να ανακαλύπτει την έλλειψη ελευθερίας. Η ελευθερία βρίσκεται στην επίγνωση χωρίς επιλογή.

Η πλήρης άρνηση είναι η ουσία του θετικού. Όταν υπάρχει άρνηση όλων εκείνων που δεν είναι αγάπη- επιθυμία, ευχαρίστηση- τότε υπάρχει αγάπη, με την δική της συμπόνια και νοημοσύνη.»


[www.palalos.blogspot.com]

[Τζ. Κρισναμούρτι "Ἡ τέχνη τοῦ διαλογισμοῦ" Ἐκδ. Σωμανους]

[Κρισναμούρτι "Τό πέταγμα τοῦ ἀετοῦ" Ἐκδ. Καστανιώτη]

[Κρισναμούρτι "Στοχασμοί πάνω στή ζωή μας (σειρά Α)" 'Εκδ. Καστανιώτη]

[Κρισναμούρτι "Στοχασμοί πάνω στή ζωή μας (σειρά Β)" Ἐκδ. Καστανιώτη]

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Facebook Twitter Google Bookmarks
 
ΣΧΟΛΙΑ: 45 | ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POSTS ΓΙΑ: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ   ΒΙΒΛΙΟ   ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ  
 
Τετ, 23 Ιούλ 2008 10:24 μμ

Περί ΟΣΕ

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

 

Επανερχόμαστε σήμερα στα του ΟΣΕ, ο οποίος ραγδαία εξελίσσεται σε μεγάλη και χαίνουσα πληγή της χώρας. Με αφορμή όσα γράφαμε χθες για το ίδιο θέμα, υψηλόβαθμο και μάχιμο στέλεχος του Οργανισμού, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται κεντρική γραμμή 350 χιλιομέτρων (σύνταξη μελετών, εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης, διοίκηση προσωπικού κ.λπ.) θέτει από την εμπειρία του μερικά από τα προβλήματα.

Και πρώτα το θέμα του προσωπικού. Ο αρμόδιος υπουργός είπε προχθές ότι η εξυγίανση του ΟΣΕ επιβάλλει την απομάκρυνση 3.000-4.500 εργαζομένων. Δεν το αμφισβητώ. Απλώς, υποπτεύομαι ότι, όπως συμβαίνει με πολλές προβληματικές επιχειρήσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές, το πρόβλημα του προσωπικού έχει δύο αντίθετες πλευρές. Την ίδια στιγμή που διαπιστώνεις πλεόνασμα προσωπικού, έχεις και μεγάλες ελλείψεις. Το αντιφατικό αυτό φαινόμενο είναι συχνό και γνωστό, και μελετήθηκε από πολλούς. Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις. Αν θέλεις να «εξυγιάνεις» την επιχείρηση για να την πωλήσεις, μειώνεις όσο μπορείς περισσότερο το προσωπικό. Αν θέλεις να την εξυγιάνεις για να την αναδιοργανώσεις και να την αναπτύξεις, ανανεώνεις το προσωπικό και προσλαμβάνεις ίσως περισσότερους και οπωσδήποτε καταλληλότερους απ' όσους απολύεις.

Μας γράφει, λοιπόν, το υψηλόβαθμο στέλεχος. Στη γραμμή που βρίσκεται στη δικαιοδοσία του, προ ετών δούλευαν περίπου 250 άτομα. Σήμερα, απομένουν μόνο 44 και από αυτά περίπου τα 15, για διάφορους υπαρκτούς ή προσχηματικούς λόγους, βρίσκονται μονίμως εκτός υπηρεσίας. Μένουν περίπου 30 άτομα, με μέση ηλικία τα 50 χρόνια(!), εντελώς ανεπαρκή για τη δουλειά που έχουν να κάνουν στη γραμμή της ευθύνης τους. Και επειδή δεν γίνονται πλέον θαύματα, απλώς δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Δεν δέχομαι την ηλίθια συνδικαλιστική θέση, και τελικά βαθύτατα αντιεργατική, ότι από τις επιχειρήσεις δεν απολύεται κανένας. Αλλά και δεν δέχομαι ότι το πρόβλημα του προσωπικού είναι τόσο απλοϊκά μονοδιάστατο και εξαντλείται στις απολύσεις και στον περιορισμό. Κάπως έτσι πεθαίνουν ή πωλούνται οι επιχειρήσεις.

Θα ρωτήσετε πώς μειώθηκε τόσο το προσωπικό στην εν λόγω γραμμή. Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ εκφράζεται κατηγορηματικά: Με ρουσφετολογικές μετατάξεις σε άλλους κλάδους και άλλες (πιο ξεκούραστες) θέσεις, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν άλλες μετατάξεις ή άλλες προσλήψεις. Οι ευθύνες γραμμής είναι, κατά κάποιο τρόπο, το «μέτωπο επιχειρήσεων» που όλοι το αποφεύγουν.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, παρατηρεί και σημειώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος, είναι στην ουσία ανύπαρκτο και άσχετο με τα προβλήματα λειτουργίας του ΟΣΕ. Οι «συνδικαλιστές» απέχουν επί χρόνια από τη δουλειά τους και αποτελούν συνδιοίκηση με τους κομματικούς εντεταγμένους και «ενδιαφέρονται μόνο για τα κομματικά και προσωπικά οφέλη». οι προαγωγές του 2003 μοιράστηκαν 60% στην ΠΑΣΚ και 40% στη ΔΑΚΕ. «Ολα αυτά μοιάζουν με φαντασίωση και όμως δεν είναι. Στον ΟΣΕ είναι αδύνατο να προαχθείς αν δεν έχεις κομματική και συνδικαλιστική "προστασία"». Δεν ενδιαφέρει το ποιόν του υπαλλήλου, ενδιαφέρει μόνο η κομματική του ένταξη, την οποία οφείλει να επιβεβαιώνει και να τη δηλώνει!

Και μια τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική παρατήρηση. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, που σε μεγάλο βαθμό και βάθος έχουν εμπλακεί στις δραστηριότητες του ΟΣΕ, προσαρμόσθηκαν πλήρως στο ισχύον κομματικο-συνδικαλιστικό σύστημα.

 

[Τό ἄρθρο εἶναι τοῦ κ. Ἀντώνη Καρκαγιάννη, Καθημερινή 23/7/2008]

Facebook Twitter Google Bookmarks
 
ΣΧΟΛΙΑ: 9 | ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POSTS ΓΙΑ: ΔΙΑΦΟΡΑ   ΚΡΙΤΙΚΗ  
 
Τετ, 23 Ιούλ 2008 07:53 μμ

Ἀφιερωμένο στόν animalera : "Δικαίωμα τοῦ θεατῆ ἡ ἀποχώρηση"

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ


Αντίλογοι με αφορμή το «σκασιαρχείο» από την παράσταση «Βάτρα-Χ» του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο

Το διαπιστώνω κάθε φορά που σε μια θεατρική παράσταση από τη μία κοιτάζω τους ηθοποιούς και από την άλλη το... ρολόι μου. Οταν γύρω μου υπάρχουν θεατές με ανάλογες αντιδράσεις, μετά το διάλειμμα πολλές από τις θέσεις τους είναι κενές. Και όχι μόνο σε παραστάσεις με διάλειμμα, το οποίο προσφέρει ευκαιρία για «σκασιαρχείο». Ενδεικτική είναι η πρόσφατη αποχώρηση περίπου 1.000 θεατών από την παράσταση «Βάτρα-Χ» του Εθνικού Θεάτρου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Τι δηλώνει

Τι δηλώνει η αποχώρηση των θεατών στη μέση της παράστασης; Αλλα περίμεναν οι αποχωρήσαντες και άλλα βλέπουν; Γίναμε πιο αγενείς ή αποκτήσαμε καλύτερη θεατρική παιδεία, η οποία μας επιτρέπει να αποχωρούμε από μία παράσταση που δεν έχει να προσθέσει κάτι στις θεατρικές μας εμπειρίες; Μήπως είναι, τελικά, μια υγιής αντίδραση;

«Εχω φύγει στη μέση παράστασης γιατί αισθάνθηκα ότι ο σκηνοθέτης με κορόιδευε. Σαν να είχε στήσει την παράστασή του αδιαφορώντας εάν αυτό που είχε στο μυαλό του, μπορούσε να μεταδοθεί στο κοινό. Αισθάνθηκα προσβεβλημένος. Και δεν είμαι ο μόνος. Βλέπω ότι όλο και περισσότεροι φίλοι μου, όταν δεν τους αρέσει η παράσταση, φεύγουν στη μέση» λέει στην «Κ» ο 40χρονος καθηγητής Κώστας Κωνσταντάκης. «Ενας ουσιαστικός λόγος είναι ότι φεύγουμε γιατί πια δεν δεσμευόμαστε από κοινωνικές συμβάσεις, από τον καθωσπρεπισμό που επιβάλλει να δεις μια παράσταση έως το τέλος. Από την άλλη, η θεατρική παιδεία στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί. Οι νεότεροι, κυρίως, θεατές μπορούν να διακρίνουν την αληθινή προσπάθεια, έστω κι αποτυχημένη, από τον αφελή πειραματισμό ή την αδούλευτη παράσταση. Και τότε φεύγουν, αφού πλέον και ο χρόνος της χαλάρωσης είναι λίγος για να τον σπαταλάμε...» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Εάν γίνει το έργο ανυπόφορο; Ναι πρέπει να φύγεις. Είναι υγιής στάση» λέει η ζωγράφος Σίσυ Χρυσοχόου. «Οταν πηγαίνει ο θεατής σε μια παράσταση, έχει κάνει μια μικρή "επένδυση". Σε χρήματα, σε διάθεση, σε χρόνο. Οταν όμως η παράσταση είναι απογοητευτική, κουραστική, και βλέπει ότι η "επένδυσή" του είναι μείον, θέλει να ρεφάρει με λίγο παραπάνω χρόνο. Αλλωστε η φυγή είναι το μόνο πλέον που σου δίνει χαρά ως αντίδραση απέναντι στην κακή παράσταση. Να σημειώσω ότι δεν θα γιούχαρα ποτέ, διότι σέβομαι την όποια προσπάθεια των ερμηνευτών» μας λέει η κ. Χρυσοχόου.

«Δεν φεύγω συχνά»

Η ένταση ήταν ακόμη έκδηλη στον δικηγόρο από την Καλαμάτα Αλκη Λαντζούνη, ο οποίος αποχώρησε από την παράσταση «Βάτρα-Χ». «Νομίζω ότι η φυγή είναι μια ακραία αντίδραση. Πιστέψτε με, δεν φεύγω συχνά» τόνισε με νόημα, μιλώντας στην «Κ».

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη. «Δεν φεύγω ποτέ, διότι πηγαίνω σε παραστάσεις που με ενδιαφέρουν από ανθρώπους που εκτιμώ και ελπίζω ότι έως το τέλος μπορεί να υπάρξει η έκπληξη που θα ανατρέψει τις κακές εντυπώσεις. Αλλά ακόμη και εάν δεν συμβεί αυτό, σέβομαι τη δουλειά των ανθρώπων και ο καθένας έχει το δικαίωμα στην αποτυχία» μας λέει η θεατρολόγος Γιούλα Αθανασάκου. Βέβαια, η ίδια μας προλαβαίνει και συμπληρώνει: «Δικαίωμα στην αποτυχία, όχι στην έπαρση». Κύριε σκηνοθέτα, τ' ακούς;

«Οχι στον εγκλωβισμό της αστικής αξιοπρέπειας»

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να εγκλωβιζόμαστε στην αστική αξιοπρέπεια που επιβάλλει να βλέπει κάποιος μια παράσταση μέχρι το τέλος της. Η φυγή από την παράσταση είναι αναφαίρετο δικαίωμα του θεατή», τονίζει -μιλώντας στην «Κ»- ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος. Και προσθέτει: «Εάν θα μπορούσαν οι άνθρωποι να αφήσουν τις συμβάσεις και να είναι πιο ειλικρινείς με τα θεάματα, αυτό θα βοηθούσε τους καλλιτέχνες και το έργο τους». Οσο για τον ηθοποιό και πόσο τον επηρεάζουν οι αποχωρήσεις θεατών, ο σκηνοθέτης είναι ξεκάθαρος: «Για τον ηθοποιό είναι μία δοκιμασία να διαπιστώνει ότι κάποιοι θεατές φεύγουν στην μέση - ιδίως κατά τη διάρκεια της παράστασης. Αλλά νιώθω ότι είναι πιο δύσκολο να βλέπεις ένα θολό μάτι να σε παρακολουθεί και να μετρά την ώρα να φύγει...».

 

[Τό ἄρθρο εἶναι τοῦ κ. Ἀπόστολου Λακασᾶ, Καθημερινή 23/7/2008]

Facebook Twitter Google Bookmarks
 
ΣΧΟΛΙΑ: 4 | ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POSTS ΓΙΑ: ΔΙΑΦΟΡΑ   ΘΕΑΤΡΟ   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  
 
Τετ, 23 Ιούλ 2008 07:38 μμ

"Ἡ βόμβα τοῦ Ἰσοζυγίου ἀπειλεῖ πλέον τήν Οἰκονομία"

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ


Η EFG συστήνει πραγματική υποτίμηση έως και 25% για να λυθεί το πρόβλημα

 

Η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών αποδεικνύεται βραδυφλεγής βόμβα, που απειλεί την ανάπτυξη και τα εισοδήματα μεσοπρόθεσμα και αντανακλά την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι αναλυτές μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΣΥΕ, σύμφωνα με τις οποίες, το έλλειμμα από το συγκεκριμένο μέτωπο έφτασε στα 16,17 δισ. ευρώ ή στο 6,5% του ΑΕΠ στο πεντάμηνο και αναμένεται να ξεπεράσει το 14% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Η διεθνής κρίση επιτείνει το πρόβλημα, καθώς το έλλειμμα επιβαρύνεται από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 5μηνο το έλλειμμα του ισοζυγίου καυσίμων αυξήθηκε κατά 47,35% ή κατά 1,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα 5 δισ. ευρώ. Το χειρότερο; Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι η άνοδος του ελλείμματος φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δεν οφείλεται τόσο σε συγκυριακούς παράγοντες (όπως οι εισαγωγές καυσίμων και οι αγορές πλοίων), όσο στην επιδεινούμενη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Στη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όμως, συνέβαλε και ένα ακόμη διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από το υπέρογκο εξωτερικό χρέος, που φτάνει το 80% του ΑΕΠ και έχει αποτέλεσμα την εκροή κεφαλαίων για την πληρωμή τόκων στους ξένους που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Μετά όλα αυτά, μόνο εντύπωση δεν προκαλεί το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έκθεση της Efg Eurobank, η οποία ουσιαστικά προτείνει πραγματική υποτίμηση της τάξης του 25% για να «σωθεί η κατάσταση».

Τι προτείνεται

«Πάγωμα» μισθών για τα επόμενα έξι με οκτώ χρόνια και βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συστήνει μελέτη της EFG Eurobank ώστε να επέλθει πραγματική υποτίμηση κατά 24,8% που απαιτείται για να ενισχυθούν οι εξαγωγές και να περιοριστεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

 

[Οἰκονομική Καθημερινή 23/7/2008]

Facebook Twitter Google Bookmarks
 
ΣΧΟΛΙΑ: 7 | ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POSTS ΓΙΑ: ΔΙΑΦΟΡΑ   ΠΟΛΙΤΙΚΗ  
 
Τρι, 22 Ιούλ 2008 03:17 μμ

Ἀγροτική Ἀσφαλιστική: "Ἡ ἑταιρεία πιλάφι"

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

"Ἔχετε δίκιο... Εἴμαστε πιλάφι! Εἴμαστε μιά ἑταιρεία πιλάφι!"

Αὐτή ἦταν ἡ ἀπάντηση τῆς τηλεφωνήτριας τοῦ τηλεφωνικοῦ κέντρου τῆς Ἀγροτικῆς Ἀσφαλιστικῆς, μόλις τῆς ζήτησα νά μέ συνδέσει μέ τό Τμῆμα Παραπόνων. Πού, φυσικά, δέν μέ συνέδεσε...

"... Καί σᾶς εὐχαριστῶ πού δέν μέ βρίσατε", μοῦ εἶπε. "Γιατί μέ βρίζουν ὅλοι! Κι ἐγώ εἶμαι ἡ μόνη πού δέν φταίω...".

Αὐτή εἶναι ἡ κατάσταση σέ μιά "ἀπό τίς μεγαλύτερες Ἑλληνικές Ἀσφαλιστικές Ἑταιρεῖες", ὅπως ἀρέσει στούς ἴδιους ν' ἀποκαλοῦν τούς ἑαυτούς τους καί νά τούς προμοτάρουν στούς ἀνυποψίαστους καταναλωτές.

Τρεῖς μέρες τώρα προσπαθῶ νά ἐπικοινωνήσω μέ τόν Κλάδο Ἀποζημιώσεων Ζημιῶν Αὐτοκινήτων Ἀττικῆς. Τί στά τηλέφωνα τῶν διευθυντῶν ἔχω καλέσει, τῶν παραδιευντάδων, τῆς γραμματείας, στά τηλέφωνα ἤ μέσω κέντρου ἤ τά ἀπευθείας τῶν ἁρμόδιων ὑπαλλήλων. Ἤ θά τά 'χουν κατεβασμένα ἤ θά χτυποῦν στό κενό.

Τρεῖς μέρες! Τρεῖς μέρες δέν καταδέχονται νά σηκώσουν ἕνα τηλέφωνο!

Ἀναρωτιέμαι, δέν τούς σπάει τά νεῦρα νά τό ἀκοῦν νά χτυπάει δίπλα τους τόσες χιλιάδες φορές τή μέρα, ὥστε νά κάνουν τήν ἀναθεματισμένη κίνηση καί νά τό σηκώσουν;...

Θά μοῦ πεῖτε ὅτι μπορεῖ νά ἔχουν σιγήσει τόν ἦχο...

Μιά ἀκόμη ἀπό τίς Ἑλληνικές ἀσφαλιστικές ἑταιρεῖες πού πουλᾶν φτηνά ἀσφάλιστρα γιά νά μαζέψουν τόν κόσμο, τόν ὁποῖο ἀδυνατοῦν ἤ ἀδιαφοροῦν νά ἐξυπηρετήσουν. Πού ἀδιαφοροῦν. Πού δέν ἐλέγχονται ἄν τόν ἐξυπηρετοῦν. Πού δέν ὑπόκεινται σέ κυρώσεις ἐπειδή μᾶς γράφουν στά παλαιότερα τῶν ὑποδημάτων τους.

Ἀλλά ὅταν φτάνει στό σημεῖο, σ' ἕναν ἄγνωστο ἄνθρωπο ἀπό τήν ἄλλη μεριά τοῦ σύρματος, ἡ ἴδια τους ἡ ὑπάλληλος νά τόν προκαταλάβει γιά τό χάλι τους, τί νά περιμένεις;

 

Καί ὄχι, βέβαια, ὅτι ἡ ἐπιλογή ἀσφαλιστικῆς ἑταιρείας, ὅπως καί τόσων ἄλλων πραγμάτων, δέν βαρύνει τόν καταναλωτή. Πού ἐπαφίεται στή φτήνεια, καί δέν ἐλέγχει τίς παροχές, οὔτε κἄν τήν φερεγγυότητα της ἑταιρείας, ἤ ἔστω καί τήν ἁπλή τηλεφωνική τους ἐξυπηρέτηση καί ἀνταπόκριση σέ περίπτωση ζημιᾶς.

Γιατί στή ζημιά εἶναι τό θέμα. Ὅταν δέν συμβαίνει τίποτα καί δέν τούς χρειάζεσαι, ὅλα εἶναι ἐντάξει.

 

 

 

Facebook Twitter Google Bookmarks
 
ΣΧΟΛΙΑ: 27 | ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POSTS ΓΙΑ: ΔΙΑΦΟΡΑ   ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ   ΚΡΙΤΙΚΗ   ΠΟΛΙΤΗΣ  
 
Τρι, 22 Ιούλ 2008 01:11 πμ

Ἀφιερωμένο στή melissa καί τούς παλιούς μας δρόμους...

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Εἶναι παλιό τό λιμάνι, δέν μπορῶ πιά νά περιμένω

οὔτε τό φίλο πού ἔφυγε στό νησί μέ τά πεῦκα

οὔτε τό φίλο πού ἔφυγε στό νησί μέ τά πλατάνια

οὔτε τό φίλο πού ἔφυγε γιά τ' ἀνοιχτά.

Χαϊδεύω τά σκουριασμένα κανόνια, χαϊδεύω τά κουπιά

νά ζωντανέψει τό κορμί μου καί ν' ἀποφασίσει.

Τά καραβόπανα δίνουν μόνο τή μυρωδιά

τοῦ ἁλατιοῦ τῆς ἄλλης τρικυμίας.

 

Ἄν τό θέλησα νά μείνω μόνος, γύρεψα

τή μοναξιά, δέ γύρεψα μιά τέτοια ἀπαντοχή,

τό κομμάτιασμα τῆς ψυχῆς μου στόν ὁρίζοντα,

αὐτές τίς γραμμές, αὐτά τά χρώματα, αὐτή τή σιγή.

 

Τ' ἄστρα τῆς νύχτας μέ γυρίζουν στήν προσδοκία

τοῦ Ὀδυσσέα γιά τούς νεκρούς μές στ' ἀσφοδίλια.

Μές στ' ἀσφοδίλια σάν ἀράξαμε ἐδῶ-πέρα θέλαμε νά βροῦμε

τή λαγκαδιά πού εἶδε τόν Ἄδωνι λαβωμένο.

 

[Γ. Σεφέρης, Μυθιστόρημα, Θ'] Τραγουδισμένο ἀπό τήν Ἄλκηστη, σέ μουσική Δ. Μούτση.

 

Γιά τόν "Γαλαξία", τόν "Ἄδωνι", τήν Πλατεία, τό Ἄλσος, τή μεγάλη τσιμεντένια αὐλή τῆς Νικομηδείας, τούς ἀνθρώπους πού πέρασαν κι ἔσταξαν στήν ψυχή μας νάμα.

 Γιά τούς φίλους πού βιάστηκαν κι ἔφυγαν καί γι' αὐτούς μένουν ἀκόμη ἐδῶ, πού ὅλοι τους μπλέκονται στίς κουβαρίστρες τῆς μνήμης...

Γιά τούς φίλους πού ἔρχονται ἀπό "δρόμους παλιούς", καί γιά κείνους πού "προχωροῦν μέσα στή νύχτα", πού πρίν παραδοθεῖ στή νέα μέρα γίνονται οἱ  καινούργιοι φίλοι...

 

 

Facebook Twitter Google Bookmarks
 
ΣΧΟΛΙΑ: 60 | ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POSTS ΓΙΑ: ΔΙΑΦΟΡΑ   ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ  
 
Παρ, 18 Ιούλ 2008 09:36 μμ

"Πρόστιμα στούς ἐναλλακτικούς παρόχους,

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

 για κακή εξυπηρέτηση πελατών τους"


Πρόστιμα ύψους 1.350.000 ευρώ σε έξι εταιρείες εναλλακτικής σταθερής τηλεφωνίας για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας του καταναλωτή, επέβαλε το υπουργείο Aνάπτυξης. Πρόκειται για τις εταιρείες Forthnet, Hellas on Line, On Telecoms, Teledome, Tellas και Vivodi και οι παραβάσεις αφορούν καθυστέρηση ενεργοποίησης σύνδεσης, παραπλάνηση σχετικά με τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας και ενεργοποίηση χωρίς τη συγκατάθεση του καταναλωτή. Για αγορά που λειτουργεί με στρεβλώσεις και πολλά προβλήματα κάνει λόγω η ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης. Παρατηρείται, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις διάθεση ακραίας εκμετάλλευσης καταναλωτών που δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, στη Forthnet επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 280.000 ευρώ, στη HOL 160.000 ευρώ, στην On Telecoms 270.000 ευρώ, στην Teledome 200.000 ευρώ, στην Tellas 130.000 ευρώ και στη Vivodi 310.000 ευρώ.

H απόφαση επιβλήθηκε έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Kαταναλωτή του υπουργείου Aνάπτυξης, η οποία κινήθηκε ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών το διάστημα από 1 Oκτωβρίου 2007 έως 31 Mαρτίου 2008. Oπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Aνάπτυξης, η αρμόδια υπηρεσία θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στη διεκπεραίωση καταγγελιών για τη συγκεκριμένη αγορά για την περίοδο από τον Aπρίλιο 2008 και μετά.

«Bασική επιδίωξη του υπουργείου Aνάπτυξης είναι η κάθε αγορά να λειτουργεί με κανόνες και ευκαιρίες για όλους», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο υφυπουργός Aνάπτυξης Γ. Bλάχος και ο Γενικός Γραμματέας Kαταναλωτή Γιάννης Oικονόμου. «Oι επαναλαμβανόμενες καταγγελίες πολιτών -τονίζουν- για θέματα που άπτονται της αγοράς εναλλακτικών παροχών σταθερής τηλεφωνίας

αποδεικνύουν ότι η αγορά αυτή λειτουργεί με στρεβλώσεις και πολλά προβλήματα». Διευκρίνισαν ότι τα προβλήματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα υπερβολικής καθυστέρησης για ενεργοποίηση υπηρεσιών, παραπλανήσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα ενεργοποίησης χωρίς τη συγκατάθεση του καταναλωτή, μη παράδοση αντιγράφου σύμβασης κ.λπ. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις, όπως αναφέρουν, παρατηρήθηκε από την πλευρά ορισμένων διάθεση ακραίας εκμετάλλευσης καταναλωτών, που είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω μη εξοικείωσης με τις υπηρεσίες αυτές ήταν σε προφανή αδυναμία να αξιολογήσουν σωστά αυτά που τους παρουσιάζουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών.

«Οι μέθοδοι αυτές δεν συνάδουν προς το μοντέλο ανάπτυξης που ταιριάζει σε μια ανταγωνιστική οικονομία, ούτε φυσικά μπορούν να γίνουν ανεκτές από την πολιτεία», καταλήγει η κοινή δήλωση, κάνοντας σαφές ότι ο έλεγχος της αγοράς θα συνεχιστεί, με στόχο την τιμωρία των παρανομούντων.

 

[Οἰκονομική Καθημερινή 18/7/08]

Facebook Twitter Google Bookmarks
 
ΣΧΟΛΙΑ: 23 | ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POSTS ΓΙΑ: ΔΙΑΦΟΡΑ   ΤΥΠΟΣ  
 
Πεμ, 17 Ιούλ 2008 11:45 πμ

"Ἡ κοπάνα στά ἰατρεῖα τοῦ ΙΚΑ"

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Παρακαλώ προσέξτε την ακόλουθη εγκύκλιο. Προέρχεται από τη διοίκηση του ΙΚΑ και, με ημερομηνία 14.7.2008, απευθύνεται στις Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας. Ιδού και το περιεχόμενό της.

«Υπενθυμίζουμε και επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Οι γιατροί, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο σύστημα του τηλεφωνικού ραντεβού (184) στις περιπτώσεις που έχουν εξυπηρετήσει όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού τους είναι υποχρεωμένοι, όπως είναι ευνόητο, να παραμένουν στη θέση τους εξαντλώντας το ωράριό τους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα περιστατικά που ενδεχόμενα θα προσφύγουν στη Μονάδα.

Παρακαλούμε το παρόν έγγραφο να υπογραφεί από το σύνολο του ιατρικού προσωπικού των υπηρεσιών σας συμπεριλαμβανομένων τοπικών ιατρείων και λοιπών σχηματισμών».

Ο καλός άνθρωπος που μου την έστειλε, τη συνόδευσε με το εξής ολιγόλογο και μοναδικό σχόλιο. «Μόνο στην "Ελλάδα της κοπάνας" θα μπορούσε να σταλεί παρόμοια εγκύκλιος».

Ασφαλώς καταλαβαίνετε τι συνέβαινε και ανάγκασε τη Διοίκηση του ΙΚΑ να στείλει αυτήν την εγκύκλιο. Το τηλεφωνικό ραντεβού είναι ένα ευφυές πρακτικό μέτρο για να εξυπηρετούνται χωρίς ταλαιπωρία οι ασφαλισμένοι που έχουν ανάγκη κάποιων ιατρικών υπηρεσιών. Δεν λειτούργησε άψογα. Πότε το «184» δεν απαντάει (ενδεχομένως λόγω υπερβολικού φόρτου των τηλεφωνικών γραμμών), πότε γιατί το διαθέσιμο ραντεβού είναι μετά έναν ή δύο μήνες και πότε (πολύ συχνά) γιατί ο ασφαλισμένος εξασφάλισε ραντεβού για τις 8.30 κάποιας μέρας και ο γιατρός εμφανίσθηκε στις 11 ή στις 12! Παρ' όλα αυτά το σύστημα για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι χρεοκόπησε. Αργά ή γρήγορα, ο γιατρός εμφανίζεται στα ραντεβού του, τα διεκπεραιώνει στοιχειωδώς και εν τάχει και με τα κατά την πανελλήνια έκφραση... «την κοπανάει».

Αυτής της μορφής η «κοπάνα» φαίνεται ότι έλαβε μεγάλες διαστάσεις και ανάγκασε τη διοίκηση του ΙΚΑ να αποστείλει την παραπάνω εγκύκλιο.

Για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που προσφέρουν τα ιατρεία του ΙΚΑ (αλλά και μερικών άλλων ασφαλιστικών Ταμείων), θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά. Σχεδόν κάθε επαφή του ασφαλισμένου με το ιατρείο καταγράφεται σαν τραυματική εμπειρία που κατόπιν τη διηγείται και τη σχολιάζει. Θα ξαναδιατυπώσω πάλι την απορία: Γιατί είναι απαραίτητο να διατηρούν το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά Ταμεία ιατρεία και ιατρικό προσωπικό πρωτοβάθμιας περίθαλψης; Μέτρησε κανείς το κόστος αυτής της περίθαλψης, στο οποίο πρέπει να συμπεριληφθεί και η ανεξέλεγκτη συνταγολόγηση φαρμάκων;

Νομίζω ότι είναι είδος περίθαλψης απαρχαιωμένο και πολύ κατώτερο από τη σημασία που οι σύγχρονοι γιατροί αποδίδουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Πριν από το ΕΣΥ και κυρίως πριν από τα μεγάλα και σύγχρονα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας, η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τα ασφαλιστικά Ταμεία, ήταν δικαιολογημένη και αναγκαία. Το ίδιο το περιεχόμενο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ήταν διαφορετικό, με λιγότερες απαιτήσεις. Σήμερα, σύγχρονη πρωτοβάθμια περίθαλψη μπορούν να προσφέρουν μόνο τα μεγάλα νοσοκομεία. Και ίσως να στοιχίζει πολύ λιγότερο στα ασφαλιστικά Ταμεία...

 

[Τό ἄρθρο εἶναι τοῦ κ. Ἀντώνη Καρκαγιάννη ἀπό τήν Καθημερινή τῆς 17/7/08]

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Facebook Twitter Google Bookmarks
 
ΣΧΟΛΙΑ: 15 | ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POSTS ΓΙΑ: ΔΙΑΦΟΡΑ   ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ   ΚΡΙΤΙΚΗ   ΠΟΛΙΤΗΣ  
 
Avatar
Δίχως ρίζες στον ουρανό δεν φτάνεις
Συγγραφέας, Reiki Teacher
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣE ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG
Copyright© 2009 ΔΥΟΔΕΚΑ Α.Ε.       Ανάπτυξη εφαρμογής verve VERVE Internet & Open Source Solutions  / Διεύθυνση project FairyNetwork