Αθήνα   26°C
LIFO
Δευ, 13 Ιούλ 2009 12:33 πμ

Οι μεγάλες μικρές στιγμές

 

 

Η μαγεία της στιγμής περνά από δίπλα μας. Είναι τόσο προσωπική που μπορεί κανείς άλλος να μην την αντληφθεί μέσα στο πλήθος. Κι ίσως αυτή να είναι η αξία ενός μπλογκ: ότι μπορεί να αποτυπώσει τις μαγικές στιγμές του καθενός μας - αυτές που κι οι ίδιοι αύριο ίσως θα ξεχάσουμε, και να μας κάνει να τις μοιραζόμαστε, με την αγωνία κάποιος άλλος ν' ανακαλύψει τη μαγεία τους.

Σας είχα γράψει για τον μικρό Σ... παλιά, εδώ, όταν το ειδικό σχολείο του νησιού μας επισκέφτηκε το χώρο της δουλειάς μου. Ο Σ... είναι αυτιστικός - ο τρόπος που καταλαβαίνει τον κόσμο είναι αλλιώτικος από τον δικό μας, κι εκείνος δεν το ξέρει. Και γι' αυτό οι γέφυρές του με τον δικό μας κόσμο, όπως τον βλέπουμε εμείς, είναι δύσκολες, στριφνές, στενές. Μα κάπου μπορείς να τις βρεις. Σχεδόν δυο χρόνια έχουν περάσει από τότε κι ακόμα έχω τη ζωγραφιά που μου χάρισε.

Κυριακή πρωί, πριν πάω στο πατρικό, σταματώ στο κοιμητήριο της μικρής μας πόλης. Στην εκκλησία του, τη Δραπανιώτισσα, γίνεται μνημόσυνο για ένα πρόσωπο πολύ οικείο και αγαπημένο. Κόσμος πολύς, ζέστη πολλή, ένταση...

Μέσα στον κόσμο, βλέπω τον Σ..., υποβασταζόμενο από ένα άλλο αγόρι, που του έμοιαζε, μάλλον αδελφό του. Ο Σ... περνά από μπροστά μου και πάει ν' ανάψει το κερί του. Ασυναίσθητα η προσοχή μου φεύγει από τη λειτουργία - τον παρακολουθώ.

Ο Σ... είναι μπροστά απ' το κηροπήγιο και μόλις ανάβει το κερί του, κάποιος ανοίγει μια κοντινή πόρτα για να μπει λίγη δροσιά. Το αεράκι που εισβάλλει ξαφνικά στο ναό σβήνει όλα τα αναμμένα κεριά...

Η πόρτα κλείνει. Εγώ κοιτάζω μόνο τον Σ... σαν κανείς άλλος να μην υπήρχε εκεί μέσα. Ατάραχος, μένει εκεί. Ο αδελφός του τον τραβάει να φύγουν. Δε φεύγει. Χωρίς δεύτερη σκέψη, παίρνει και ανάβει ένα ένα όλα τα σβησμένα κεριά. Όλα. Κι ύστερα κάνει στην άκρη.

Δεν είμαι καλός χριστιανός. Θεωρώ όμως ιερότερη απ' όλες τις στιγμές της λατρείας εκείνη που ο πιστός ανάβει ένα κερί, κάπου. Κάθε κερί έχει έναν πόνο, μια προσευχή, μια λαχτάρα, μια ελπίδα.

Τούτο το πρωί της Κυριακής ο Σ... που η επιστήμη λέει ότι δυσκολεύεται να επικοινωνήσει στοιχειωδώς  με τους άλλους ανθρώπους,  που ζει μέσα σ' έναν δικό του, παράξενο για μας κόσμος, εκείνος, ο ίδιος Σ... φρόντισε ώστε όλες οι προσευχές, όλες οι ελπίδες όλων μας εκεί μέσα να μείνουν ζωντανές. Το κεράκι του καθενός μας ξανάναψε, χάρη σε κείνον. Εκείνον, που ανέλαβε μόνος του αυτό το καθήκον. Να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα. Και που το έφερε εις πέρας, για όλους.

Δεν ξέρω αν το σκέφτηκε έτσι ο Σ... Θα 'θελα πολύ να καταλάβω το μυαλουδάκι του, τον κόσμο του. Μα νιώθω ότι μ' ένα μυστήριο τρόπο, επικοινώνησε μαζί μας. Άρρητα. Μ' αυτό που ο καθένας μας έχει βαθιά μέσα του και δεν εκφράζει. Όπως δεν το εκφράζει κι εκείνος. Με τον δικό μας, μύχιο αυτισμό.

Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο από κείνη τη λειτουργία. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο εκεί μέσα μετά απ' αυτό. Τέλειωσε η λειτουργία, χαιρέτησα τους λυπημένους κι έφυγα. Δεν ξέρω, και δε με νοιάζει αν κανείς άλλος εκεί πρόσεξε αυτό που είδα εγώ. Στον δικό μου παράξενο κόσμο «αυτό» ισοδυναμεί με μια υπέροχη στιγμή. Απ' αυτές που σε κάνουν πλούσιο, και σού χαρίζουν καινούρια φτερά.

αυτισμος

 

Facebook Twitter Google Bookmarks
 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POSTS ΓΙΑ: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ   ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ  
 
ΣΧΟΛΙΑ: 7
# Ανώνυμο σχόλιο στις 13.7.2009, 01:45
Ενα θα πώ:οι μπλόγκερς του καλοκαιριού-και μάλιστα του μεσοκαλόκαιρου-είναι οι καλύτεροι μπλόγκερς(φυσικά εξαιρώ το ξυνό εαυτό μου,μη μάς τρέχουν με κάνα ταψί να μας... παστιτσώσουν).Θέλω να πώ ότι οι αναρτήσεις του μεσοκαλόκαιρου, αν και αριθμητικά πολύ λιγότερες,ποιοτικά είναι κλάσεις ανώτερες απο τις "χουχουλιαστές" χειμωνιάτικες. Ένα τέτοιο εξαιρετικό δείγμα μόλις τώρα διάβασα.
# Ανώνυμο σχόλιο στις 13.7.2009, 02:14
Δεν είναι η πρώτη φορά που με βουρκώνεις. Και κάτι που πρέπει να ξέρουμε: οι ιδιαίτεροι άνθρωποι μας καταλαβαίνουν πολύ καλά, σ’ εκείνα τα πεδία που εμείς δεν καταλαβαίνουμε τους εαυτούς μας.
# ezak στις 13.7.2009, 08:45
Κάποια στιγμή η ζωγραφιά θα γίνει ζωντανή εικόνα...
# SvenN στις 13.7.2009, 08:58
Όμορφο φίλε μου. Πολύ όμορφο. Καλό καλοκαίρι να έχεις. Και μια γενικότερη προτροπή αν μου επιτρέπεις.. Τους φτωχοδαίμονες του πάνω κόσμου, αυτά τα μισογεμάτα ανθρώπινα πτυελοδοχεία που συχνά συνωστίζονται στα πόδια σου, μην τους αφήνεις να λερώνουν τα παπούτσια σου. Απλά, κλώτσα τους στα δόντια. Θα δεις ότι μετά από λίγο καιρό δε θα σε πλησιάζει κανείς τους..
# pastitsio στις 13.7.2009, 14:04
Ελα βρε γλυκε σεισμογραφε μην εισαι αδικος κι εξαιρεις τον εαυτο σου, με στενοχωρεις τωρα.. Εσυ με τοσο χιουμορ, που κανεις τοσο ωραια αστεια πανω στο ψευδωνυμο μου? Και με τοσες εμπνευσμενες παραλλαγες στη λεξη 'παστιτσιο'? Μην αδικεις τον εαυτο σου, λιγη πλακα κανω κι εγω και το παραδεχομαι οτι εχω μια μικρη εμμονη. Οπου εντοπιζω καποιον που παιρνει τον εαυτο του πολυ σοβαρα κι εχει αναγκη να τα βαζει ολα τακτοποιημενα σε κουτακια και να τα κρινει ως αλλος δικαστης, μ αρεσει να τον πειραζω! Λατρευω την αντιδραση του μολις καποιος παει να του αμφισβητησει την πλανη οτι ειναι παντογνωστης!! Και κυριως εχει πλακα οταν τσιμπαει και αποσυντονιζεται και με οργη πληκτρολογει ψαχνωντας πετυχημενη απαντηση σα να κανουμε σχολικο διαγωνισμο!! Το θεωρω πολυ γλυκο- και δεν το λεω καθολου ειρωνικα. Στα τηλεοπτικα πανελ με τους αντιστοιχους δε μπορω να κανω το ιδιο, ενω εδω μπορω! Αυτη ειναι μια απ τις δικες μου εμμονες και την αγαπω!
# pastitsio στις 13.7.2009, 14:05
Πιλγκριμ πολυ ωραιο το ποστ σου! (και να μην στο ελεγα παλι ωραιο θα ηταν αλλα φοβαμαι μην παω κανενα αυτοφορο) Καλημερα!
# Ανώνυμο σχόλιο στις 13.7.2009, 15:06
Δε το πιστεύω!

Πρέπει να είσαστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

Avatar
Παραμύθια ενός προσκυνητή
Αδικαιολογήτως παρών. Ιόνιος. Επειδή η ψυχή του ανθρώπου είναι άβυσσος και μόνον γι' αυτό.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣE ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG
Copyright© 2009 ΔΥΟΔΕΚΑ Α.Ε.       Ανάπτυξη εφαρμογής verve VERVE Internet & Open Source Solutions  / Διεύθυνση project FairyNetwork