TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Οι τρεις υποσχέσεις που τήρησε ο γάλλος βουλευτής Ruffin

 

 

 

Οι τρεις υποσχέσεις

 

του γάλλου βουλευτή François Ruffin

 

*

 

Το 2016, το ντοκιμαντέρ "Merci Patron" (Ευχαριστώ αφεντικό) - μια ευεγερτική σάτιρα που έριχνε έξυπνα και τολμηρά το γάντι στον Bernard Arnaud και τον ομιλό του LVMH- κέρδισε το μεγάλο γαλλικό βραβείο César και την ευρεία αποδοχή του κοινού με πάνω από μισό εκατομμύριο θεατές (βλ. Α/λ/μ/α/ν/ακ 02.04.2016). Ο François Ruffin, μετά τη σαρωτική αυτή επιτυχία, έβαλε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του 2017 με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας και εξελέγη με άνετη πλειοψηφία. 'Εκτοτε δραστηριοποιείται ασταμάτητα μέσα κι έξω από τη Βουλή. 'Ηταν ο κύριος εμπνευστής της πρόσφατης αντι-Μακρόν διαδήλωσης "pot-au feu" (συνέχεια του κινήματος Nuit Debout, στο ίδιο χαρούμενο και γιορταστικό κλίμα με πικνίκ, συναυλίες, σατιρικά άρματα,κλπ.) που συγκέντρωσε στο Παρίσι μερικές δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες. Και πρωτοστατεί επίσης στην προετοιμασία της "λαοθάλασσας" (marée populaire) που διοργανώνουν με μία σπάνια ενωτική διάθεση, απόρροια του συνεχιζόμενου απεργιακού και φοιτητικού κινήματος, πλήθος αριστερών οργανώσεων και συνδικάτων για τις 26 Μαίου.

Οι τρεις υποσχέσεις που τήρησε ο γάλλος βουλευτής Ruffin Facebook Twitter
Σε ολομέλεια της Γαλλικής Βουλής, οι βουλευτές χειροκροτούν όρθιοι την εκλογή στην προεδρεία του υποψηφίου του κόμματος του Μακρόν. Ο François Ruffin επέλεξε να παραμείνει καθιστός στη θέση του.

Οι τρεις υποσχέσεις του βουλευτή (οι δύο πρώτες υπήρξαν μέτρα που είχε εφαρμόσει η Παρισινή Κομμούνα του 1871):


"1. Ο μισθός μου: ο κατώτατος μισθός. H βουλευτική αμοιβή ανέρχεται σε 5.800 € καθαρά. 'Οσο ο κατώτατος μισθός δεν αυξάνεται, όπως θα επιθυμούσα, στα 1500 €, θα αρκεστώ όπως και πολύς άλλος κόσμος στα 1.143 €.

'Ενα χρόνο μετά. Κάθε μήνα, 1.143 ευρώ αφαιρούνται από τον κοινοβουλευτικό μου λογαριασμό και πηγαίνουν στον προσωπικό μου λογαριασμό. Υπογράφω κάθε μήνα τρεις επιταγές των 1.000 € που προορίζονται για οργανισμούς (τη Λαϊκή Βοήθεια, το 'Ιδρυμα του Αββά Πιερ, τα Εστιατόρια της Καρδιάς, κλπ.). Το υπόλοιπο μπαίνει στην άκρη για να πληρωθεί ο φόρος (επειδή φορολογούμαι με βάση τα 5.800 €).

 *

 2. Η εντολή μου θα είναι ανακλητή. Αν οι ψηφοφόροι της εκλογικής μου περιφέρειας που με εξέλεξαν συγκεντρώσουν υπογραφές σε ποσοστό 25% επειδή θεωρούν πως οι θέσεις μου στο Κοινοβούλιο δεν τους εκπροσωπούν, θα παραιτηθώ και θα υποβάλλω την εντολή μου σε νέα ψηφοφορία.

'Ενα χρόνο μετά. Θα βρείτε στην διπλανή σελίδα το έντυπο που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι γειτονές σας, τα ξαδέλφια σας, οι φίλοι σας, κλπ., αν επιθυμείτε την παραιτησή μου. Η πρώτη εκλογική περιφέρεια της Σομ αριθμεί 84.000 εγγεγραμμένους. Θα χρειαστεί επομένως να συγκεντρωθούν 21.000 υπογραφές.

 *

3. Οι βουλετικές μου αποζημιώσεις. Το αγνοείτε ίσως: κάθε βουλευτής δικαιούται περίπου 130.000 € το χρόνο. Θα κληρώσω μία κριτική επιτροπή αναμεσά σας, ώστε να επιλέξετε εσείς τα πιο χρήσιμα έργα, αυτά που συμβαδίζουν περισσότερο με το γενικό συμφέρον.

'Ενα χρόνο μετά. Μου είναι αδύνατον να πραγματοποιήσω την συγκεκριμένη υπόσχεση που αφορά την κριτική επιτροπή: ο Εμμανουέλ Μακρόν κατάργησε τις αποζημιώσεις αυτές. Κατ' αρχήν, ήμουν μάλλον υπέρ αυτής της κατάργησης - με την προϋπόθεση ότι τα ποσά αυτά θα πήγαιναν σε οργανισμούς, σε χωριά, στις δημοτικές επιτροπές.... Δεν συμβαίνει αυτό σήμερα, κι έτσι πάνω από εκατό εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο για τις μικρές δομές."

François Ruffin

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ