Η συναρπαστική ιστορία του Svante Myrick, του 30χρονου δημάρχου της Ithaca στη Νέα Υόρκη

Η συναρπαστική ιστορία του Svante Myrick, του 30χρονου δημάρχου της Ithaca στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
«Ο εθισμός του, η αρρώστια του, μας οδήγησε στην φτώχεια και στο να μείνουμε άστεγοι. Περνούσαμε νύχτες στο αυτοκίνητο μας και εβδομάδες ή μήνες στα καταφύγια αστέγων. Κάποιες φορές ξεμέναμε από φαγητό.» θα πει για τον ηρωινομανή πατέρα του, την αιτία που αυτός και τα τρία αδέρφια του έφτασαν στο χείλος της καταστροφής...
0

«Εάν ακούσεις ότι έβαλα υποψηφιότητα για το Κογκρέσο αυτό θα σημαίνει ότι κάτι πήγε τελείως λάθος. Είμαι αρκετά μεγάλος για να θέσω υποψηφιότητα για κυβερνήτης. Θέλω να μείνω εδώ» απαντά ο Svante Myrick, ο μόλις τριάντα ετών επιτυχημένος δήμαρχος των Δημοκρατικών του δήμου Ithaca της Νέας Υόρκης, στο τελευταίο τεύχος του Monocle. Τότε τι οδηγεί έναν νέο άνθρωπο να αφιερώσει ολόκληρη την δεκαετία των είκοσι χρόνων του στην πολιτική εάν όχι η φιλοδοξία; Υπάρχει κάτι βαθύτερο κάτω από την επιφάνεια;

«Ο εθισμός του, η αρρώστια του, μας οδήγησε στην φτώχεια και στο να μείνουμε άστεγοι. Περνούσαμε νύχτες στο αυτοκίνητο μας και εβδομάδες ή μήνες στα καταφύγια αστέγων. Κάποιες φορές ξεμέναμε από φαγητό.» θα πει για τον ηρωινομανή πατέρα του, την αιτία που αυτός και τα τρία αδέρφια του έφτασαν στο χείλος της καταστροφής, σε μια συνέντευξη του το 2013.

Η δημιουργία τις πρώτης κλινικής στην Αμερική όπου οι χρήστες ενέσιμης ηρωίνης θα παίρνουν το ναρκωτικό σε ένα ασφαλές- ελεγχόμενο περιβάλλον, είναι ο μεγάλος του στόχος. Ο Myrick υποστηρίζει ότι η χρήση του ναρκωτικού σε ασφαλές-ελεγχόμενο περιβάλλον θα μειώσει τους θανάτους από overdose καθώς και την εγκληματικότητα.

Το τραύμα. Καλύτερος οδηγός από κάθε φιλοδοξία. Ο Myrick όχι μόνο δεν το έκρυψε αλλά το αναφέρει και το αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία. Και δεν ξεχνά την ευγνωμοσύνη που νιώθει για την κοινότητα που τον μεγάλωσε. «Μας βοήθησαν χωρίς να μας κρίνουν ποτέ. Τους χρωστάω αιώνια ευγνωμοσύνη και θέλω να ξεπληρώσω όσα έκαναν για εμάς. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι όταν δεν έχεις να φας είσαι κακός άνθρωπος, τεμπέλης, ή άνθρωπος που κάνεις το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Όμως ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να σε οδηγήσει να χάσεις την δουλειά σου, την σύζυγο σου και το σπίτι σου. Με το να έχεις φαγητό κερδίζεις χρόνο» λέει για τις μέρες που μεγάλωναν με φαγητό που τους χορηγούσε η κοινότητα, σε ένα βίντεο για την σημασία της Food Bank (ένα δίκτυο χορηγίας τροφής σε όσους την έχουν ανάγκη που ιδρύθηκε το 1981 στην Elmira της Νέας Υόρκης).

Η συναρπαστική ιστορία του Svante Myrick, του 30χρονου δημάρχου της Ithaca στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Μια βουτιά στους καταρράκτες της Ithaca με τα ρούχα."Δυο πράγματα αξίζουν στην Ithaca. Οι καταρράκτες και ο δημάρχος της" γράφει χρήστης του Facebook....

Το παιδί που μεγάλωσε σε ένα σπίτι με πολύ αγάπη («το μόνο που είχα») από την μητέρα του Lesl που εργαζόταν σε κακοπληρωμένες δουλειές,  θα δεχτεί ένα δώρο στο γυμνάσιο από την γιαγιά του, την αυτοβιογραφία του Barack Obama «Dreams from my father». Η ιστορία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ μοιάζει με την ιστορία την δική του: H απουσία του πατέρα, μια δυναμική μητέρα, μια δύσκολη εφηβεία, ένας κόσμος ανάμεσα σε δυο φυλές. «Άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τον εαυτό μου. Ήταν σαν να διάβαζα το ημερολόγιο μου με περισσότερη σοφία» θα πει ο πρώτος Αφροαμερικανός δήμαρχος της Ithaca.

Στις 24 Νοεμβρίου του 2011 με ποσοστό 55% θα γίνει δήμαρχος σε ηλικία 24 χρονών. Θα παραλάβει το 2012 ένα έλλειμμα προϋπολογισμού της τάξης των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα επόμενα χρόνια της δημαρχίας του θα καταφέρει να επαναφέρει τον προϋπολογισμό στα αρχικά του επίπεδα, θα είναι υπεύθυνος για ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της κοινότητας με στόχο την προστασία κατοικιών των μονογονεϊκών οικογενειών στην περιοχή του Collegetown, και θα επικριθεί έντονα για τις περικοπές που θα κάνει στο πυροσβεστικό και αστυνομικό σώμα ώστε να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους.

Τον περασμένο χρόνο θα εκλεγεί για δεύτερη φορά. Η νίκη του θα είναι συντριπτική. Το ποσοστό που συγκέντρωσε άγγιξε το 89%. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του; «Οι ευτυχισμένοι συνεργάτες. Το να δουλεύεις κοντά τους και να τους ακούς. Αυτοί είναι πιο κοντά στον δρόμο από ότι εγώ και ξέρουν τις γειτονίες καλύτερα» λέει, ενώ θεωρεί σημαντικό να χτίζεις την εμπιστοσύνη με μικρά βήματα με το κοινό.

Η συναρπαστική ιστορία του Svante Myrick, του 30χρονου δημάρχου της Ithaca στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Η θέση παρκαρίσματος του δημάρχου μετατράπηκε σε χὠρο αναψυχής...

To παιδί που μεγάλωσε στο Earville, ένα χωριό με πληθυσμό 872 κατοίκους στα σύνορα των Madison και Chenango φαίνεται σήμερα να έχει καταφέρει πολλά. Όμως όχι αυτό που θα ήθελε περισσότερο. Η δημιουργία τις πρώτης κλινικής στην Αμερική όπου οι χρήστες ενέσιμης ηρωίνης θα παίρνουν το ναρκωτικό σε ένα ασφαλές- ελεγχόμενο περιβάλλον, είναι ο μεγάλος του στόχος. Ο Myrick υποστηρίζει ότι η χρήση του ναρκωτικού σε ασφαλές-ελεγχόμενο περιβάλλον θα μειώσει τους θανάτους από overdose καθώς και την εγκληματικότητα. Είναι λογικό να σκεφτείς ότι πίσω από αυτό κρύβεται η βοήθεια που θα ήθελε να δώσει στον ηρωινομανή πατέρα του.

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η τολμηρή πρόταση για την οποία ο Myrick έχει συζητηθεί τελευταία. Τον περασμένο Ιούνιο, μήνας αφιερωμένος στους αγώνες των ομοφυλόφιλων, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ithaca η σημαία της LGBT κοινότητας ανέβηκε στο δημαρχείο της πόλης δίπλα στην αμερικάνικη σημαία. Τον κατηγορούν ότι θα μειώσει τις θέσεις  παρκαρίσματος στην Ithaca με τα νέα σχέδια που θέλει να βάλει σε εφαρμογή, και εκείνος έχει μετατρέψει την δική του σε μια μικρογραφία πάρκου με φυτά και παγκάκια. Πάνω από το γραφείο του ένας φωτεινός πίνακας ανακοινώνει το μήνυμα που μπορεί να του στείλει ο καθένας σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να εκφράσει τα αιτήματα του. Πολλές φορές στην σελίδα του στο Facebook θέτει μια ερώτηση και διαβάζει τις απαντήσεις των πολιτών. Ο Myrick σε προκαλεί να παρακολουθήσεις την εξέλιξη του ακόμα και εάν βρίσκεσαι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.   

Η συναρπαστική ιστορία του Svante Myrick, του 30χρονου δημάρχου της Ithaca στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Το γραφείο του. Στο LED όπου τα μηνύματα των πολιτών τα διαβάζει σε πραγματικό χρόνο...

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Svante Myrick εκφωνεί «τον πιο δύσκολο και σημαντικότερο λόγο της ζωής του». Στην σελίδα του στο Facebook έχει αναρτήσει μια φωτογραφία από τον επικήδειο που εκφωνεί για τον παιδικό του φίλο Steve που πέθανε πριν μερικές μέρες. Έχει προηγηθεί ένα συγκινητικό ποστ που αναφέρεται στην φιλία τους. Ανάμεσα σε άλλα γράφει: «Στα 12 είχαμε ιδρύσει μια εταιρεία καθαρισμού τζαμιών, την S and S Windows: Your Pane is our Gain. Χρεώναμε 25 σεντς και η μεγαλύτερη δουλειά που μας είχε ανατεθεί ήταν ο καθαρισμός του Earlville Elementary School. Μας πήρε τρεις μέρες και κερδίσαμε 150 δολάρια. Αισθανόμουν σαν εκατομμυριούχος».

Ίσως, πίσω σε εκείνες τις μέρες να βρίσκεται το μυστικό της σημερινής επιτυχίας του.

 

Με πληροφορίες από cnn.com, ithacavoice.com, το περιοδικό Monocle και την σελίδα του Svante Myrick στο facebook

Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ