Τα παράδοξα και πανάκριβα έθιμα μητρότητας της Κίνας

Τα παράδοξα και πανάκριβα έθιμα μητρότητας της Κίνας Facebook Twitter
1

Το "zuoyuezi" είναι ένα έθιμο του κινεζικού πολιτισμού που πάει βαθιά πίσω στους αιώνες. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο γυναίκες που μόλις έφεραν στον κόσμο το παιδί τους, υποχρεώνονται να μείνουν κλεισμένες στο σπίτι, ενώ ταυτόχρονα τους απαγορεύεται να συμμετέχουν ακόμη και σε μικροπράγματα της καθημερινότητας, ακριβώς για να τηρηθεί πιστά η παράδοση... 

Συνήθειες και απλές απολαύσεις, όπως το να λούσει κάποια τα μαλλιά της ή να καταναλώσει συγκεκριμένες τροφές, επίσης απαγορεύεται, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την προσαρμογή μιας γυναίκας που μόλις γέννησε στην καθημερινότητα της. Τόσο αυστηρά, λοιπόν, τηρούνται τα έθιμα ή μήπως συμβαίνει κάτι περισσότερο, το οποίο καταλήγει σε μία επιχείρηση εκατομμυρίων, που συντηρεί στην αγορά εργασίας επαγγελματίες πολλών ειδικοτήτων; 

Η Wen Xiaowei εργάζεται σε αυτή την ιδιότυπη «βιομηχανία» τήρησης των παραδόσεων και έχει να προσθέσει διάφορα κατατοπιστικά γι' αυτή τη μακρά λίστα απαγορεύσεων που βιώνει μία νέα μητέρα. «Κάποια που μόλις έχει γεννήσει, ειδικά αν έχει φέρει το παιδί της στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρθει σε επαφή με κρύο νερό. Όχι απλώς να μην πλυθεί: ούτε να πιει. Οι κανόνες είναι πολλοί και αυστηροί και οι σύγχρονες κοπέλες προσλαμβάνουν γυναίκες σαν κι εμένα, γιατί όσο μεγάλωναν δεν έδιναν την επαρκή προσοχή στις παραδόσεις και χρειάζονται κάποιον να τους υπενθυμίζει τι τους επιτρέπεται να κάνουν και τι όχι», εξηγεί. 

Τα παράδοξα και πανάκριβα έθιμα μητρότητας της Κίνας Facebook Twitter

Φυσικά, κάποιες από αυτές τις απαγορεύσεις εστιάζουν αποκλειστικά στη διατήρηση της καλής υγείας του γυναικείου οργανισμού που συνέρχεται από μία μεγάλη αλλαγή. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το ότι οι λεχώνες οφείλουν να είναι ντυμένες με ζεστά ρούχα ακόμη κι αν έχει ήδη μπει η άνοιξη (κάποτε και το καλοκαίρι..!) ή να μένουν μακριά από τροφές που μπορεί να βλάψουν διάφορα ζωτικά όργανα. 

Η Zhang Shasha έχει ζητήσει τη βοήθεια μίας τέτοιας γυναίκας, η οποία πέρα από τις παραδόσεις κράτα και το νεογέννητο μωρό, παρέχοντας συμβουλές για τους πρώτους μήνες της ζωής του. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτή η γυναίκα είναι ένα είδος σούπερ γκουβερνάντας, που προσέχει το παιδί, το σπίτι και τη μητέρα: ακόμη και έτσι, όμως, ακόμη και έτσι, όμως, ακόμη και με όλη αυτή τη βοήθεια, η νέα μητέρα δεν πρέπει να βγει έξω για κανέναν λόγο.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Δεν πρέπει να κάνει μπάνιο, να πλύνει τα δόντια της, να λουστεί. Όπως εξηγεί η Zhang όλα αυτά κατάφερε να τα εφαρμόσει μόνο για 10 ημέρες. Τώρα απλώς περιμένει να κλείσει ο μήνας για να μπορέσει να ξαναβγεί στον δρόμο και στη ζωή. Όπως λέει, όλα αυτά, ίσως να είχαν νόημα στο παρελθόν, σε μέρες της αρχαιότητας, χωρίς τις σημερινές ανέσεις. «Το να μη βγεις από το σπίτι σε εποχές που δεν υπήρχε σύστημα θέρμανσης για να προστατευτείς από το θανατηφόρο κρύο της Κίνας, ναι, είχε νόημα. Αλλά σήμερα;».

Τα παράδοξα και πανάκριβα έθιμα μητρότητας της Κίνας Facebook Twitter

Η ερώτηση παίρνει άλλο νόημα, όταν γνωρίζει κανείς το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών μίας τέτοιας γυναίκας: 2.600 μηνιαίως... Υπάρχει, όμως, κι άλλου είδους υπηρεσία, αν κάποια δεν θέλει μία ξένη γυναίκα μέσα στο σπίτι της, όσο καλές συστάσεις κι αν διαθέτει. Στο Πεκίνο υπάρχουν ξενοδοχεία πολυτελείας που προσφέρουν - πανάκριβα, φυσικά- όλο αυτό το πακέτο υπηρεσιών. Ένας μήνας σε ένα τέτοιο ξενοδοχείο στοιχίζει στους νέους γονείς 6.000-8.000 αμερικανικά δολάρια. O Ryan Cao, όπως εξηγεί, επέλεξε με τη σύζυγο του ένα τέτοιο πακέτο υπηρεσιών που θα εγγυάτο ένα υγιές πρώτο περιβάλλον για το μωρό και όλη εκείνη την απαραίτητη γνώση από εξειδικευμένο προσωπικό προς το νέο ζευγάρι.

Εδώ, οι παροχές συναγωνίζονται την παράδοση: για την ακρίβεια λοξοκοιτάζουν προς την πολυτέλεια και το lifestyle, αφού το προσωπικό παρέχει και επιστημονικές συμβουλές προς τη νέα μητέρα, αλλά και μεθόδους για να απαλλαγεί γρήγορα από τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης και να αποκτήσει ξανά ερωτική ζωή με τον σύζυγο της... 

Εννοείται ότι στην εξίσωση χωρά στρατιά ακόμη επαγγελματιών που φροντίζουν για την υγεία και την καλή κατάσταση της λεχώνας και του μωρού και φυσικά για την καλή δική τους οικονομική κατάσταση. Να κάτι που καθιστά απολύτως σαφές γιατί η περίεργη αυτή παράδοση τηρείται αυστηρά στην Κίνα, αλλά και γιατί δύσκολα θα δει κανείς στους δρόμους της χώρας μητέρα που μόλις γέννησε μαζί ή χωρίς το νεογέννητο παιδί της.

Με στοιχεία από το Al Jazeera 

  

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια