Tρία νησιά, τρεις συναντήσεις με αξιοσημείωτες γυναίκες

Tρία νησιά, τρεις συναντήσεις με αξιοσημείωτες γυναίκες Facebook Twitter
0

Tρία νησιά, τρεις συναντήσεις με αξιοσημείωτες γυναίκες Facebook Twitter
Αγγελική Στρίγκου, Διονυσία, κυρία Άννα

Η ζωγράφος Αγγελική Στρίγκου

Σε κάθε κολόνα της πρωτεύουσας της Τήλου, στο Μεγάλο Χωριό, υπάρχει αφίσα που μιλάει για την TILOS ART GALLERY που βρίσκεται «next to the high church at the top of the village». Αν και ντάλα μεσημέρι, αποφασίζω να χαθώ στα σοκάκια ανάμεσα στα λευκά πετρόχτιστα σπιτάκια. Ανεβαίνω σκαλοπάτια γεμάτα γλάστρες με ανθισμένα λουλούδια, ακολουθώ ασβεστωμένα μονοπάτια και αισθάνομαι ότι είμαι σε ένα από τα πιο όμορφα, άγνωστα χωριά της χώρας. Η GALLERY άφαντη. Ο ιδρώτας της μπλούζας μου, η δίψα και η σκέψη ότι θα είναι ακόμα πιο ψηλά ‒μάλλον κάπου χωμένη στα ριζά του απόκρημνου λόφου του Αγίου Στεφάνου‒ με κάνουν να γυρίσω πίσω. Μια ταμπέλα στα δεξιά, απέναντι από τα ερείπια ενός σπιτιού, δίνει κουράγιο και με οδηγεί στην ξύλινη πόρτα ενός σπιτιού. Χτυπάω το κουδούνι και νιώθω σίγουρος ότι τη βρήκα. Η κ. Αγγελική Στρίγκου ανοίγει την πόρτα, περνάμε από τον μικρό κήπο και με βάζει στην GALLERY της, που παράλληλα είναι και το σπίτι της. Ουσιαστικά, έχει μετατρέψει την κουζίνα του διώροφου σπιτιού σε χώρο όπου εκθέτει τα έργα της. Εκεί που έχει τα κουζινικά της και μαγειρεύει, έχει και τις δημιουργίες. Εμπνέεται από την Τήλο, μια και ένα από τα θέματά της είναι τα σπάνια αποδημητικά πουλιά που κάνουν στάση στο νησί. Της ζητάω ένα ποτήρι νερό για να κερδίσω λίγο περισσότερη κουβέντα μαζί της, ενώ μέσα μου παρακαλάω να με ρωτήσει αν θέλω καφέ, να της πω «ναι, θέλω» και να κάτσουμε στον κήπο της να ξεϊδρώσω και να μιλήσουμε για τον έρωτα, την τέχνη, το νησί της. Δεν μου το πρότεινε.

Έχει μετατρέψει την κουζίνα του διώροφου σπιτιού σε χώρο όπου εκθέτει τα έργα της. Εκεί που έχει τα κουζινικά της και μαγειρεύει, έχει και τις δημιουργίες. Εμπνέεται από την Τήλο, μια και ένα από τα θέματά της είναι τα σπάνια αποδημητικά πουλιά που κάνουν στάση στο νησί.

 

H κυρία Άννα

Tρία νησιά, τρεις συναντήσεις με αξιοσημείωτες γυναίκες Facebook Twitter
Η κυρία Άννα έχει ένα χαμόγελο όμορφο και μια ηρεμία που δεν τη χάνει ακόμα και όταν τρέχει για να σερβίρει τόσους νοματαίους. Μιλάει για την πίστη που δεν τελειώνει ποτέ. Μιλάει για την ευθύνη μας να δημιουργήσουμε μια ζωή, η οποία θα έχει ως κεντρικό μοχλό τη συμπόνια, τη συμμετοχή, την ανθρώπινη σύνδεση και την αγάπη.

Για εβδομάδες οι γυναίκες, οι άνδρες και τα παιδιά της Νισύρου παρατούν κάθε ασχολία τους για να προετοιμάσουν το μεγάλο πανηγύρι του νησιού: μαγειρεύουν στα μεγάλα καζάνια και κερνούν φαγητό όλο τον κόσμο. «Πάνω από 4.000 άτομα έρχονται να φάνε» μου λέει η κυρία Άννα, ενώ σερβίρει στο πιτς φιτίλι. Πέραν του ότι είναι όλα πεντανόστιμα, ο επισκέπτης ξαφνιάζεται με τη δεξιοτεχνική οργάνωσή τους, οι ντόπιοι πασχίζουν για να μη λείψει σε κανέναν τίποτα. Το πανηγύρι είναι διήμερο, στις 14 Αυγούστου ετοιμάζουν ρεβίθια με σαλάτα λόγω της νηστείας, ενώ στις 15 Αυγούστου το μενού έχει μοσχαράκι με πατάτες. «Και τα λεφτά πού τα βρίσκετε, αφού κανείς δεν πληρώνει το φαγητό που τρώει;». «Από τα τάματα» απαντάει και συνεχίζει: «Υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν χρήματα στο μοναστήρι για να γίνει το πανηγύρι… Δεν γεμίζει η καρδιά σου όταν βλέπεις να τρώνε όλοι μαζί και να χορεύουν σ’ έναν κύκλο;». Εδώ το βιολί, η κιθάρα και το λαούτο έχουν τη τιμητική τους. Το πανηγύρι διοργανώνεται από την Ιερά Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής, ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια του Αιγαίου, χτισμένο σ’ έναν ψηλό βράχο στην πρωτεύουσα της Νισύρου, το Μανδράκι. Ονομάζεται «Σπηλιανή» γιατί η εκκλησία του μοναστηριού βρίσκεται μέσα στη σπηλιά του λόφου. Εκεί «αναπαύεται» η εικόνα της Παναγίας, όπου χιλιάδες πιστοί εναποθέτουν ελπίδες και προσευχές. Η κυρία Άννα έχει ένα χαμόγελο όμορφο και μια ηρεμία που δεν τη χάνει ακόμα και όταν τρέχει για να σερβίρει τόσους νοματαίους. Μιλάει για την πίστη που δεν τελειώνει ποτέ. Μιλάει για την ευθύνη μας να δημιουργήσουμε μια ζωή, η οποία θα έχει ως κεντρικό μοχλό τη συμπόνια, τη συμμετοχή, την ανθρώπινη σύνδεση και την αγάπη. Την παρατηρώ και ζηλεύω που έχει βρει ένα νόημα στη ζωή της.

Η Διονυσία

Tρία νησιά, τρεις συναντήσεις με αξιοσημείωτες γυναίκες Facebook Twitter
Αγαπάει την εμφάνισή της και ας της κοστίζει. Από 13 χρονών ξυρίζει τα μαλλιά της, γεμίζει το κορμί της τατουάζ, αλλά δεν της είναι αρκετά, θέλει όλο και περισσότερα. Όσο μιλάμε, περαστικοί μιλούν σιγανά και γελούν μ’ εκείνη, κάνει ότι δεν τους βλέπει για να μην πικραθεί.

Ένας καφές για να μειώσει την αναμονή… Το πλοίο θα έφευγε σε τρεις ώρες. Δίπλα μου παραγγέλνει καφέ η Διονυσία και ο πατέρας της, ο κύριος Δημήτρης. Γρήγορα μαθαίνω ότι κάθε απόγευμα στις 6 η ώρα ο κύριος Δημήτρης συνοδεύει την κόρη του και πίνουν μαζί καφέ. Η εμφάνιση της Διονυσίας προκαλεί το κοίταγμα. Δεν την σκανάρω, σκέφτομαι ότι θα έχει χορτάσει από βλέμματα που την τρώνε.

«Από πού είσαι;» θα ρωτήσει, ενώ το κεφάλι μου ξεκουνάει από το κινητό.

Η Διονύσια έχει ανάγκη να επικοινωνήσει, δεν είναι ενοχλητική, αντίθετα είναι διακριτική, με μια καλή κουβέντα στο στόμα. Λέμε για τα Δωδεκάνησα, τα καλοκαίρια, τον έναν άνδρα που αγάπησε και τον έκανε τατουάζ στο στήθος της. Γελάει, ενώ ψιθυριστά τον λέει «μαλάκα».

Αγαπάει την εμφάνισή της και ας της κοστίζει. Από 13 χρονών ξυρίζει τα μαλλιά της, γεμίζει το κορμί της τατουάζ, αλλά δεν της είναι αρκετά, θέλει όλο και περισσότερα. Όσο μιλάμε, περαστικοί μιλούν σιγανά και γελούν μ’ εκείνη, κάνει ότι δεν τους βλέπει για να μην πικραθεί. Άγριοι είμαστε οι άνθρωποι…

Θα μου πει ότι στο νησί υποφέρει. Περιγράφει σκηνικά κοροϊδίας που έχει τραβήξει…

Η Διονύσια είναι από τα πλάσματα εκείνα που επιθυμούν τη ζωή. «Να έβρισκα κάτι να ασχολιόμουν, να μάθαινα, να πέρναγα την ώρα μου». Είναι θύμα του μικρού τόπου της. Της αποξένωσης και της απόρριψης. Του στίγματος που καταντάει αυτοστίγμα… Του κόσμου που θέλει τους «διαφορετικούς» κλεισμένους στα σπίτια τους, να σκεπάζονται από την απομόνωση.

Μου μιλάει για τραύματα της ψυχής της, ενώ από την τσάντα μου της βγάζω το περιοδικό που δημιουργήσαμε με άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ενθουσιάζεται με το δώρο της, κάνει σαν μικρό παιδί, σαν να παίρνει δώρο για πρώτη φορά, γελάει με την ψυχή της όλη. Ανόθευτη και αυθεντική. Βγάζουμε φωτογραφίες…

Την αποχαιρετώ, λέγοντας ότι θα γράψω για τη συνάντησή μας και όσα είπαμε. Χαμογελάει και η ίδια και ο πατέρας της, χαρίζοντας τη συναίνεση. Μου ζητάει το τηλέφωνό μου για να τα λέμε πού και πού, κόλλησα, με δισταγμό της το έδωσα. Τη νύχτα, ενώ προσπαθούσα να κοιμηθώ στο πλοίο, έρχεται ένα μήνυμα από εκείνην. Μέχρι και σήμερα δεν της έχω απαντήσει.

Άγριοι είμαστε οι άνθρωποι…

Πρόσωπα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ