12 πράγματα που μου έμαθε ο πατέρας μου

12 πράγματα που μου έμαθε ο πατέρας μου Facebook Twitter
Δεν τον έζησα και πολύ, τα 15 είναι όντως σκατένια ηλικία, τώρα που το σκέφτομαι για τέτοιους χαμούς. Μέχρι τότε, όμως, κουβεντιάζαμε πολύ.
3

Δεν τα πάω καλά με τις παγκόσμιες μέρες. Χθες ήταν του Πατέρα. Φαντάζομαι δεν έχει καμιά αξία ν' αρχίσω τα λιβάνια, 23 χρόνια μετά. Τι καλός που ήταν, τι όμορφος, τι εντάξει. Μεγάλωσα με το χρυσωμένο χάπι ότι τα παιδιά ορφανεύουν από μάνα και σε γενικές γραμμές το θέμα έληξε άρον άρον εκεί, φυσικά με τα γνωστά παραχαϊδέματα και τις τζούφιες διδαχές (των γύρω – γύρω συγγενών), που συνήθως συνοδεύουν τις κόρες, ποτέ τους γιους. Και μ' όλα εκείνα τα φριχτά κοινωνιολογικά – ψυχολογικά κλισέ περί father complex, ότι τα κορίτσια που μεγαλώνουν χωρίς πατέρα γίνονται ή γατούλες ή νταλίκες και «πωπωπω, να το προσέξετε το παιδί».

Δεν τον έζησα και πολύ, τα 15 είναι όντως σκατένια ηλικία, τώρα που το σκέφτομαι για τέτοιους χαμούς. Δεν τον έκλαψα, απ' το σοκ, το μόνο που θυμάμαι από την κηδεία του τώρα πια είναι ότι απλώς λιποθύμησα.


Μέχρι τότε, όμως, κουβεντιάζαμε πολύ. Από τη μέρα που γεννήθηκα με τραβούσε σε συναυλίες και γλέντια, μου μιλούσε ασταμάτητα αυτός ο καθόλου εκδηλωτικός, φορούσαμε τα ίδια ρούχα, τζιν και μπλε πουλόβερ, δεν άφηνε να μου λένε βλακείες για πρίγκιπες και βασιλοπούλες, δεν άφηνε να με χαϊδολογάνε σα να ήμουν κατοικίδιο, δεν μου μίλαγε σα να με βρήκε στα λάχανα, δεν μ' έδιωχνε ποτέ από τις συζητήσεις των «μεγάλων». Μ' έμαθε να κάνω ποδήλατο χωρίς βοηθητικές -με τη μία-, να κυνηγάω, να μην κλαίω, όταν σκοτωνόμουν στα παιχνίδια και μόνο μια φορά τον θυμάμαι να κλαίει εκείνος: τη μέρα που, επειδή με τιμώρησε, βούτηξα (εντάξει, δανείστηκα) ξένο ποδήλατο, με χαλασμένα φρένα και κόλλησα πάνω σ' ένα φορτηγάκι, με αποτέλεσμα να φανεί κόκκαλο. Τέτοια ταραχή.

Διάλεξε τον εσύ. Θα το καταλάβεις. Θα σ΄αγαπάει, αλλά δεν θα λέει συνέχεια «ναι». Το καλό που σου θέλω, δηλαδή, για να μη βαρεθείς. Τι, με την ομορφιά; Άντε πάλι. Δεν έχει καμιά σημασία. Αρκεί να τον θέλεις.

Έλεγε λίγα, ένιωθε πολλά, εν τέλει τον ρήμαξαν όσα δεν είπε. Δεν είχα ιδέα αν του 'μοιασα καθόλου, μέχρι που βρήκα ένα παλιό του γράμμα στη μητέρα μου. Δεν είχα ξαναδεί τα γράμματα του και πάγωσα, όταν κατάλαβα ότι ο γραφικός του χαρακτήρας ήταν ίδιος με τον δικό μου, μια απολύτως θεοπάλαβη απόδειξη ότι το DNA τελικά ταξιδεύει παντού και χώνεται παντού. Αν μου άφησε κάτι –που κάπως κάτι το έκανα στη ζωή μου- ήταν μερικές κουβέντες, καθόλου μάθημα, έτσι φτυσμένες σε όλες εκείνες τις ατέλειωτες βόλτες, που έκαναν τη μάνα μου να τσιρίζει και να περιμένει με το τηλέφωνο στο χέρι για να δηλώσει εξαφάνιση. Πέθανε νέος, ήταν ωραίος, αλλά το ωραιότερο του ήταν ότι ήξερε κάθε στιγμή τι έπρεπε να κάνει. Θυμάμαι μερικά πολύ δικά του, τα βάζω εδώ, γιατί δεν τ' ακούω πια συχνά · ίσως σε κάποιον φανούν χρήσιμα, ειδικά αν μεγαλώνει κορίτσι.

¤

— Απόφευγε τα σάλια. Σε όλα σου. Μια και έξω, πες το, κάν' το ή άσ' το. Θα χάσεις σε γνωστούς, θα κερδίσεις σε φίλους. Θα σε γελάσουν σπάνια.

— Μην αφήνεις εκκρεμότητες, μη σέρνεις βάρη. Να μπορείς να φύγεις από κάπου σε 5 λεπτά και να 'σαι σίγουρη ότι δεν θα χρειαστεί να κοιτάξεις πίσω. Αν δεν έχεις εκκρεμότητες, δεν θα χρειαστεί.

— Να προσπαθείς. Αλλά κάποτε πρέπει να σταματάς να προσπαθείς. Αν πρέπει να προσπαθήσεις τόσο πολύ, κάποιος, κάτι σε τηγανίζει. Σβήσε το μάτι και φύγε. Δεν πετυχαίνουν όλα. Μην παρακαλάς

— Να λυπάσαι λίγο για όσους έχουν ανάγκη από πάτρωνα. Στις δουλειές, στις σχέσεις, στη στιγμή που πάνε τουαλέτα.

— Να χαίρεσαι για το ταλέντο, τη ζωντάνια, τη δύναμη που υπάρχει γύρω σου και να το λες. Δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν όλα τα παραπάνω, αλλά είναι σαν τους αχινούς και δεν επιτρέπουν ούτε χειραψία. Να τους εκτιμάς περισσότερο γι' αυτό, και θα βρεθεί τρόπος.

— Να μην περιμένεις κανέναν, να μην φοβάσαι κανέναν και να μην ντρέπεσαι. Ο χρόνος δεν είναι άπειρος και η ζωή είναι μία. Για μία υπόσχεση χάλασαν σπίτια, από μία φοβέρα πέθανε κόσμος. Η ντροπή κρατάει τους σωστούς πίσω και κερδίζουν οι ηλίθιοι.  Κάν' το τώρα, μόνη σου, χωρίς βοήθεια και μην επιτρέψεις σε κανέναν να σε κάνει να ντραπείς, για τα λάθος πράγματα.

— Οι άνθρωποι σε ξεχνάνε για έναν λόγο. Και σε θυμούνται για έναν άλλο. Και στις δύο περιπτώσεις, χατίρια (που έγιναν ή δεν έγιναν είναι στη μέση).

— Αγόραζε, μην πουλάς. Άκου, μη λες. Κι αν πρέπει να πουλήσεις, πούλα αυτό που θες. Κι αν πρέπει να μιλήσεις, μίλα μέχρι εκεί που θες. Το «όπως θες» εδώ δεν υπάρχει. Μπορεί να είναι ανειλικρινές και να εκτεθείς. Να χαρείς, όχι ψέματα.

— Οι πολύ κλειστοί, πολύ επιθετικοί, πολύ γκρινιάρηδες συνήθως αμύνονται – έχουν καεί, φως φανερό. Λίγη συμπάθεια και σ' αυτούς που συνήθως τους τρώει λάχανο ο κακός τους τρόπος και ο «γλυκούλης» της παρέας που –επίσης, συνήθως- είναι παλιοχαρακτήρας.

— Κοίτα τη δουλειά σου. Μη σε νοιάζει τι λένε. Κάν' το όπως ξέρεις, αν το ξέρεις. Κι αν το ξέρεις, θα το κάνεις καλά. Γιατί σκίζεις το χαρτάκι απ' το μπουκάλι; Μπορείς να το ξανακολλήσεις όπως ήταν; Αφού όχι, σταμάτα. Μη χαλάς ό,τι δεν μπορείς να ξαναφτιάξεις μόνη σου. 

— Τι σημαίνει «δεν μετανιώνω»; Είναι ένδειξη βλακείας το να μη μετανιώνεις. Μετάνιωσε και 'φχαριστήσου το κιόλας. Μη διαβάζεις αηδίες.

— Διάλεξε τον εσύ. Θα το καταλάβεις. Θα σ΄αγαπάει, αλλά δεν θα λέει συνέχεια «ναι». Το καλό που σου θέλω, δηλαδή, για να μη βαρεθείς. Τι, με την ομορφιά; Άντε πάλι. Δεν έχει καμιά σημασία. Αρκεί να τον θέλεις.

Πρόσωπα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

3 σχόλια
Λοιπόν βλέπω πολλά στον τρόπο που γράφεις από τον τρόπο που σε μεγάλωσε ο μπαμπάς σου. Αυτό το ατρόμητο που βγάζει κάθε άρθρο σου, που έχω πάντα την αίσθηση ότι θα πεις αυτό που σκέφτεσαι και δεν σε νοιάζει αν θα αρέσει, είναι η αλήθεια σου. Να τελικά από πού προέρχεται!Υ.Γ. Με συγχωρείς για τον ενικό, απλώς ένιωσα λίγο πιο κοντά σου με αυτό το άρθρο...
Αγαπητή Χριστίνα,Πραγματικά είχα καιρό να συγκινηθώ με κάτι που διαβάζω στο διαδύκτιο.Είναι φανερό ότι τα γραφόμενα σου είναι κατάθεση ψυχής και όχι ακόμα ένα άρθρο..Και σε ευχαριστώ κυρίως γιατί οι σκέψεις που σου εμφύσησε ο πατέρας σου μεγαλώνοντας σε, μου άνοιξαν μια πύλη στη σκέψη μου για το πως θα επιθυμούσα να μεγαλώσω τη μικρή μου κόρη.Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μαθήματα ζωής του πατέρα σου παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα, μέσα απο εσένα και μέσα από το γεγονός ότι αποφάσισες να τα μοιραστείς μαζί μας...