Ο Ακτιβισμός της Κλειτορίδας κερδίζει έδαφος στη Γαλλία Facebook Twitter

Ο Ακτιβισμός της Κλειτορίδας κερδίζει έδαφος στη Γαλλία

1

Αντιμέτωποι με μία μάλλον δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν φέτος οι ακτιβιστές για θέματα ισότητας των δύο φύλων στη Γαλλία, καθώς μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από το Haut Conseil à l'Egalité, το επίπεδο σεξουαλικής ενημέρωσης και κυρίως σεξουαλικής παιδείας στη χώρα είναι επιεικώς ανύπαρκτο: οι Γάλλοι κατά κυριολεξία εξουσιάζονται από καταστροφικά στερεότυπα και σεξιστική ρητορική. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, ήδη από τη σχολική ηλικία τους ηλικία οι άντρες εκπαιδεύονται στο να αντιμετωπίζουν το σεξ ως απόλαυση, ενώ τα κορίτσια παραμένουν παγιδευμένα στο κουραστικό στερεότυπο της γυναίκας που πρέπει να βρει την αγάπη και τον ΄σωστό΄άνθρωπο. 

 

Ατυχώς, για τους λάτρεις αυτών των επιζήμιων κλισέ μία ερευνήτρια κοινωνιολογίας, η Odile Fillod είχε να προσφέρει μία υψηλής τεχνολογίας λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Σε μία προσπάθεια να φρεσκάρει το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα, αποφάσισε να δημιουργήσει την πρώτη στον κόσμο ανατομικώς ορθή κλειτορίδα, η οποία θα είναι εκτυπώσιμη σε τρισδιάστατη μορφή. Αυτό το δημιούργημα που μοιάζει λίγο με διαστημικό μπούμερανγκ μπορεί να τυπωθεί από κάθε δάσκαλο στη χώρα και να δοθεί σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να τους βοηθήσει να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το γυναικείο σώμα. 

 

Ο Ακτιβισμός της Κλειτορίδας κερδίζει έδαφος στη Γαλλία Facebook Twitter
...Και το καλαίσθητο περιοδικό που επιμελείται και εκδίδει η ομάδα, το "L'antisèche du clito" / φωτό: Courtesy Les Infemmes

 

"Καταλαβαίνοντας τον κομβικό ρόλο της κλειτορίδας, η γυναίκα μπορεί να πάψει να νιώθει ντροπή ή ότι δεν είναι φυσιολογική στη περίπτωση που οι κολπικές επαφές δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στο δικό της σώμα", εξηγεί η Fillod. "Το θέμα είναι να δώσεις σ' αυτές τις γυναίκες τα σωστά στοιχεία για να καταλάβουν τι συμβαίνει". Μπορεί γενικώς το ζήτημα να φαντάζει απλό, αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν ιδέα ούτε με το πώς μοιάζει η κλειτορίδα τους, ως κομμάτι του σώματος τους. Και ενώ πολύ εύκολα όλοι θα αναγνωρίζαμε ένα σχεδιάγραμμα του ανατομικού μας συστήματος, το σημείο εκείνο που σηματοδοτεί την αφετηρία της σεξουαλικής απόλαυσης για τις περισσότερες γυναίκες, παραμένει ένα μυστήριο.  

 

...Από τα πιο δραστήρια φεμινιστικά γκρουπ, είναι οι 'Les Infemmes' με έδρα τους τη Γαλλία. Πριν από λίγο καιρό είχαν προχωρήσει και στην έκδοση της "αισθησιακής αντι-επιθεώρησης" με τίτλο "Η εξαπάτηση της κλειτορίδας", προσπαθώντας με έξυπνο καυστικό χιούμορ να απενεχοποιήσουν τα γυναικεία γεννητικά όργανα.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, ο "ακτιβισμός της κλειτορίδας" είναι πιο δημοφιλής από ποτέ. Η καλλιτέχνις Sophia Wallace έγινε ευρύτερα γνωστή ακριβώς για τον έξυπνο τρόπο με τον οποίο έθεσε το όλο ζήτημα μέσα από τη συλλογή γλυπτών της υπό τον τον τίτλο 'Clliteracy' και τα σουρεαλιστικά installations της υπό τον τίτλο 'ClitRodeo'. Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία, η κινηματογραφίστρια Emilie Jouvet μαζί με μία φεμινιστική ομάδα προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και γύρω από το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και κυρίως της γυναικείας σεξουαλικότητας. 

 

Επίσης, από τα πιο δραστήρια φεμινιστικά γκρουπ, είναι οι 'Les Infemmes' με έδρα τους τη Γαλλία. Πριν από λίγο καιρό είχαν προχωρήσει και στην έκδοση της "αισθησιακής αντι-επιθεώρησης" με τίτλο "Η εξαπάτηση της κλειτορίδας", προσπαθώντας με έξυπνο καυστικό χιούμορ να απενεχοποιήσουν τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Το συγκεκριμένο γκρουπ διοργανώνει σεμινάρια και συνεντεύξεις, εκδίδει κόμικ, έχει διαδικτυακή παρουσία ακόμη και εποχιακή με τη έκδοση χριστουγεννιάτικων καρτών - με θέμα τους την κλειτορίδα - και, φυσικά, όλα αυτά για να αποδοθεί επιτέλους... δικαιοσύνη στο γυναικείο σώμα. 

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το συγκεκριμένο φεμινιστικό γκρουπ και απαντώντας γιατί κάνει όλη αυτή την προσπάθεια με το συγκεκριμένο fanzine, η αρχική απάντηση ήταν αποστομωτική: για τον πολύ απλό λόγο ότι η ακριβής και ολοκληρωμένη ανατομική λειτουργία της κλειτορίδας έγινε γνωστή το 1998.

 


"Χρόνια πίσω, όλα τα ιατρικά εγχειρίδια περιείχαν εσφαλμένες εκτιμήσεις και θεωρίες. Και πλέον, σχεδόν 20 χρόνια μετά, δεν υπάρχει καμία επιστημονική πρόοδος αναφορικά με τη λειτουργία του συγκεκριμένου οργάνου. Σύμφωνα με μία πρόσφατη επίσημη μελέτη και αναφορικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη Γαλλία, υπήρχε 15χρονο κορίτσι που δεν ήξερε όχι τι είναι, αλλά ότι έχει κλειτορίδα. Η γνώση είναι δύναμη. Για να μπορέσεις να απολαύσεις το σώμα σου και την κλειτορίδα ειδικώς, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχει. Το φανζίν που εκδίδουμε, επιχειρεί με σεμνότητα να διορθώσει αυτό το πρόβλημα, με λεπτότητα και χιούμορ. Χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν πιο πρόσφατες επιστημονικές πληροφορίες, με ωραία εικονογράφηση και τη βοήθεια κόμικ. Επίσης, είναι ένα έντυπο που μας επιτρέπει να μιλήσουμε για την ιστορία της ιατρικής, της επιστημολογίας, της πολιτικής, της βίας εναντίον γυναικών και τις απαράδεκτες ανά τον κόσμο πρακτικές εναντίον των γυναικείων γεννητικών οργάνων", εξηγούν τα μέλη του γκρουπ.  

 

Και συνεχίζουν: "Επιλέξαμε αυτόν το DIY τρόπο έκδοσης του fanzine και προσέγγισης του θέματος τόσο για ηθικούς όσο και για αισθητικούς λόγους. Ο καθένας μπορεί να φωτοτυπήσει την ασπρόμαυρη αυτή έκδοση ανακυκλώσιμου χαρτιού, να κόψει το απόκομμα που τον ενδιαφέρει, να χρησιμοποιήσει, με λίγα λόγια, το περιοδικό. Έχουμε τιράζ 1500 τευχών, είναι free press και διανέμεται σε καφέ, σε γκέι μπαρ, σε συναυλιακά κέντρα, σε φεστιβάλ queer ταινιών και φυσικά στον δρόμο. Όλα τα κείμενα και η εικονογράφηση είναι ανοιχτά και διαθέσιμα, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση ο καθένας, να μπορεί να το διαβάσει, να το τυπώσει, να το διακινήσει εύκολα". 

 Γιατί, όμως, ο λεγόμενος ακτιβισμός της κλειτορίδας φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη Γαλλία; 

"Ποια χώρα ή ποια σύγχρονη κοινωνία δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις γυναίκες της και με σημείο αναφορά τα γεννητικά τους όργανα; Αυτά ακριβώς είναι το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα του πατριαρχικού πολιτισμού. Η πρακτική της κλειτοριδεκτομής υπήρχε στη Γαλλία και την Ευρώπη και στις αρχές του 20ου αιώνα και όλο αυτό θεωρείτο ένα είδος θεραπείας ασθενειών όπως η επιληψία και η υστερία. Στο σήμερα η πατριαρχία έχει δομήσει, ανανεώσει και ενισχύσει την κουλτούρα της, βιοπολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, στηριζόμενη σε θεμέλια 5000 ετών. Η ενίσχυση της γυναίκας είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε παγκόσμια εξέλιξη. Τα καλύτερα δεν τα έχουμε δει ακόμη, αλλά θα τα δούμε όσο κινούμαστε προς τα εμπρός και εργαζόμαστε πάνω σ' αυτό το θέμα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να σπάσουμε τις ρίζες του δογματισμού και της μαζικής οπισθοδρόμησης. Πρέπει να γνωρίσουμε τα σώματα μας, να μάθουμε να αγαπάμε βαθιά, να συναισθανόμαστε, και να ακούμε χωρίς να κρίνουμε. Το να είμαστε τρυφεροί με τον εαυτό μας και τους άλλους είναι ένας τρόπος για να εξαλειφθεί το στίγμα και η ντροπή που συνοδεύουν αιώνες τώρα τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Μαζικά, πρέπει να δουλέψουμε για να αποκτήσουμε ένα νέο είδος πολιτισμού: αυτόν που με τη λογική θα εξαλείψει την πατριαρχία και τον μισογυνισμό", καταλήγει η φεμινιστική ομάδα.

 

Ας σημειωθεί, ότι η προσπάθεια της για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση δεν σταματά στην έκδοση του συγκεκριμένου περιοδικού, αλλά έχει μετατρέψει την ιδέα της σε οτιδήποτε θα μπορούσε να γίνει μάθημα για το τι πραγματικά είναι η κλειτορίδα: από τη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και την παραγωγή σουβενίρ, μέχρι τατουάζ και κοσμήματα που αποθεώνουν το συγκεκριμένο τμήμα της γυναικείας ανατομίας, πάντα σε συνεργασία με καλλιτέχνες, εικαστικούς και ανθρώπους που πιστεύουν ότι μια γυναίκα που ξέρει το σώμα της, είναι μια ευτυχισμένη γυναίκα που εγγυάται ευτυχισμένες κοινωνίες. Κοινωνίες που ξέρουν να αγαπούν, να αγκαλιάζουν, να συμπεριφέρονται με τρυφερότητα και ευγένεια, να γελάνε και να απολαμβάνουν τη ζωή ισότιμα με όλους.  

 

Με στοιχεία από το Dazed 

 

Πρόσωπα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

1 σχόλια