Το πρώτο mural στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ

0

Ο Igor Kostin ήταν ένας Ρώσος φωτογράφος που το 1986 κατέγραψε από ένα ελικόπτερο κάποιες από τις πρώτες εικόνες της καταστροφής στο Τσερνόμπιλ.

Ο Kostin επέστρεφε στον καταραμένο αυτό τόπο για τις επόμενες δύο δεκαετίες για να τεκμηριώσει την μεγάλη καταστροφή  που έπληξε ανεπανόρθωτα τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Οι εικόνες του δημοσιεύτηκαν σε ένα συγκλονιστικό βιβλίο - ντοκουμέντο με τίτλο "Chernobyl: Confessions of a Reporter".

Ο Kostin πέθανε πέρυσι σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αλλά το φωτορεπορτάζ του παραμένει ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς του στο ιστορικό αρχείο. Σήμερα, 30 χρόνια μετά την καταστροφή, ένα εντυπωσιακό mural γίνεται αναφορά στο έργο του και καταλαμβάνει τον σπηλαιώδη αντιδραστήρα Νο 5.

Το mural είναι δημιουργία του Guido van Helten, ο οποίος ταξίδεψε στην περιοχή με το σκηνοθέτη Geo Leros σε αποστολή της αντιμιλιταριστικής ομάδας ArtUnitedUs.

Το έργο δημιουργήθηκε με τη συνδρομή των περιφερειακών αρχών Τσερνομπίλ μέσα στον εγκαταλελειμμένο και ημιτελή αντιδραστήρα ο οποίος ήταν υπό κατασκευή την περίοδο του ατυχήματος. Ο Guido van Helten επέλεξε να αναδημιουργήσει μια εικόνα του Igor Kostin με φωτορεαλιστική τεχνική. Αυτό είναι το πρώτο έργο που δημιουργείται μέσα στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ. 

Το πρώτο mural στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
Το πρώτο mural στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
Το πρώτο mural στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
Το πρώτο mural στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
Το πρώτο mural στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
Το πρώτο mural στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
Το πρώτο mural στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ