Το Met Gala για αρχάριους (ή πώς να κάνεις το καλύτερο πάρτι της χρονιάς)

Το Met Gala για αρχάριους (ή πώς να κάνεις το καλύτερο πάρτι της χρονιάς) Facebook Twitter
Το Μet Gala μπορεί να επιβάλλει μια παράλογη και δυναμική μείξη διαφορετικών ανθρώπων, των πιο εντυπωσιακών ρούχων που μπορείς να φανταστείς, σε μια μεγάλη μητρόπολη, την άνοιξη. Αυτό είναι το δημιούργημα της Anna Wintour και αν προσπαθήσεις να το αποδομήσεις, θα καταλάβεις όλους τους κανόνες της επιτυχίας του.
1

Από το 1999 και μετά, το βράδυ της πρώτης Δευτέρας του Μαΐου συμβαίνει στη Νέα Υόρκη το μεγαλύτερο πάρτι της χρονιάς. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κοσμικό γεγονός που να μπορεί να το υπερβεί αυτή τη στιγμή, καμία διοργάνωση δεν μπορεί να συγκεντρώσει τη συμπυκνωμένη δύναμή του.

Το Μet Gala μπορεί να επιβάλλει μια παράλογη και δυναμική μείξη διαφορετικών ανθρώπων, των πιο εντυπωσιακών ρούχων που μπορείς να φανταστείς, σε μια μεγάλη μητρόπολη, την άνοιξη. Αυτό είναι το δημιούργημα της Anna Wintour και αν προσπαθήσεις να το αποδομήσεις, θα καταλάβεις όλους τους κανόνες της επιτυχίας του.

Σύστησε διακριτικά στους καλεσμένους σου να ντυθούν βάσει του θέματος. Το πώς ο καθένας θα το μεταφράσει φυσικά είναι άλλο θέμα, και εδώ γεννάται η παράλογη φύση του «καλού μαθητή», που προσπαθεί να το πάει κατά γράμμα, του «αλήτη», που προσπαθεί να κάνει την επανάσταση, και του «πειθήνιου» που θα φορέσει ότι του δώσουν.


Κανόνας νο. 1

Δεν πρόκειται για σένα. Βρες έναν απώτερο σκοπό.

Ακόμα και αν είσαι η Μέριλ Στριπ ή η Μισελ Ομπάμα, το να κάνεις πάρτι προς τιμή σου θα είναι πάντα μισή επιτυχία. Γιατί κάθε φορά που το θέμα γίνεται προσωποκεντρικό, εισέρχεται το ζήτημα της ειδωλολατρίας και οποιαδήποτε ενωτική προσπάθεια παρέρχεται.

Αντιθέτως, αν θες να τους έχεις όλους στη λίστα σου, χωρίς καμία απουσία, και όλους τους εχθρούς σου στο πρώτο τραπέζι να χειροκροτούν, οφείλεις να βρες μια μεγαλύτερη, ανίκητη ιδέα που όλοι θα θέλουν να είναι μέρος της.

To Μet Gala είναι ο φιλανθρωπικός χορός που γίνεται κάθε χρόνο προς ανεύρεση πόρων για το τμήμα μόδας του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Βλέπετε, όταν σχεδιάστηκαν τα τμήματα επί την ίδρυση του μουσείου, αυτό της μόδας ήταν λίγο του πεταματού και του επέβαλαν να αυτοχρηματοδοτείται.

Το Met Gala για αρχάριους (ή πώς να κάνεις το καλύτερο πάρτι της χρονιάς) Facebook Twitter
Η λίστα των καλεσμένων κάθε χρόνο αλλάζει, βάσει της ομορφιάς, της δύναμης και των επιτευγμάτων τους.


Κανόνας νο. 2

Φτιάξε προσεκτικά τη λίστα των καλεσμένων σου και κάνε τη μυστική και κλειστή.

Η λίστα των καλεσμένων κάθε χρόνο αλλάζει, βάσει της ομορφιάς, της δύναμης και των επιτευγμάτων τους. Υπάρχει ένα καλά κουρδισμένο μικροσύστημα όλων των βιομηχανιών, από το entertainment, τον αθλητισμό, την πολιτική, τον επιχειρηματικό τομέα, τους καλλιτέχνες και φυσικά τη μόδα.

Ακόμα και τα τραπέζια που αγοράζονται εξ'ολοκλήρου από brands δεν μπορούν να έχουν όποιον τους καπνίσει, μονάχα όποιον εγκριθεί από όλοι_ξέρουμε_ποια. Κανένας δεν γνωρίζει επακριβώς τη λίστα, γιατί κανένας, πέρα από τη Anna Wintour, δεν μπορεί να την αλλάξει.

Κανόνας νο. 3

Κάνε το εισιτήριο επιεικώς πανάκριβο, για να γίνει ακόμα πιο απρόσιτο.

Φέτος, το εισιτήριο θα κοστίζει 30.000 δολάρια το άτομο και 275.000 δολάρια ανά τραπέζι. Στο περσινό Met Gala μαζεύτηκαν 12.000.000 δολάρια που εξασφαλίζουν τους μισθούς, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του τμήματος μόδας του Met σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Την ίδια στιγμή όμως η Anna Wintour δίνει ειδικές προσκλήσεις σε ανερχόμενους σχεδιαστές που δεν μπορούν να διαθέσουν το παραπάνω ποσό, για να νιώθουν έτσι υποχρεωμένοι, και αυτή να τους έχει στο τσεπάκι της. Σατανικό;

Το Met Gala για αρχάριους (ή πώς να κάνεις το καλύτερο πάρτι της χρονιάς) Facebook Twitter
Η λίστα έχει εντελώς διαφορετικά κριτήρια, ο πλούτος δεν είναι προσόν – μονάχα έξτρα αξεσουάρ. Στη φωτογραφία η Taylor Swift με Louis Vuitton - Lexie Morelan/ WWD.

Κανόνας νο. 4

Μην το κάνεις όμως θέμα χρημάτων.

Ακόμα και αν έχεις τα λεφτά για να πληρώσεις, γιατί είσαι πάμπλουτος Σαουδάραβας ή Ρώσος μεγιστάνας (τυχαία παραδείγματα) δυστυχώς δεν θα μπορέσεις λόγω κανόνα νο. 2. Η λίστα έχει εντελώς διαφορετικά κριτήρια, ο πλούτος δεν είναι προσόν – μονάχα έξτρα αξεσουάρ. Τα πάντα ορίζονται βάσει αισθητικής Wintour και Vogue. Συγνώμη κύριε, δεν θα μπορέσεις.

Κανόνας νο. 5

Διάλεξε προσεκτικά την ομάδα που θα ηγηθεί μαζί σου.

Κάθε χρόνο οι οικοδεσπότες του Met Gala αλλάζουν και αυτό συμβαίνει για να υπάρχει ροή και αλλαγή στη δύναμη. Αυτό τον χρόνο οι οικοδεσπότες, μαζί με την Anna Wintour θα είναι η Rihanna, γιατί θα ήταν σχεδόν παράνομο να μην είναι, η Donatella Versace, που βοήθησε πολύ στην ανεύρεση των εκθεμάτων για τη φετινή έκθεση (δες κανονα νο. 6) και η Amal Clooney για όλους τους προφανείς λόγους.

Το Met Gala για αρχάριους (ή πώς να κάνεις το καλύτερο πάρτι της χρονιάς) Facebook Twitter
Αυτό τον χρόνο οι οικοδεσπότες, μαζί με την Anna Wintour θα είναι η Rihanna, γιατί θα ήταν σχεδόν παράνομο να μην είναι, η Donatella Versace και η Amal Clooney.

Κανόνας νο. 6

Διάλεξε ένα έξοχο θέμα για το πάρτι σου.

Το Met Gala γιορτάζει κάθε χρόνο την έναρξη της μεγάλης, ετήσιας έκθεσής του. Πέρσι το θέμα ήταν η αβανγκάρντ σχεδιάστρια Ray Kawakubo, ενώ φέτος είναι αφιερωμένο στα ιερατικά άμφια της Καθολικής Εκκλησίας τον τρόπο που επηρέασαν τη μόδα. Επίσημος τίτλος «Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination».

Κανόνας νο. 7

Σύστησε διακριτικά στους καλεσμένους σου να ντυθούν βάσει του θέματος.


Το πώς ο καθένας θα το μεταφράσει φυσικά είναι άλλο θέμα, και εδώ γεννάται η παράλογη φύση του «καλού μαθητή», που προσπαθεί να το πάει κατά γράμμα, του «αλήτη», που προσπαθεί να κάνει την επανάσταση, και του «πειθήνιου» που θα φορέσει ότι του δώσουν.

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες αγριότητες που έχουν συμβεί είναι σίγουρα αυτή της συζύγου Pharrell Williams, που πέρσι αποφάσισε να φορέσει μια ολόσωμη κόκκινη φόρμα του τιμώμενου προσώπου Ray Kawakubo, χωρίς καθόλου μανίκια, χωρίς καμία έξοδο για τα χέρια της.

Συνεχίζουμε με το παράλογα λαογραφικό καπέλο της Sarah Jessica Parker, όταν το θέμα ήταν η Κίνα, για να καταλήξουμε στην κλασική δυτική υπεροψία, την ίδια χρονιά, όταν οι καλεσμένες επέλεξαν να φορέσουν κιμονό, που είναι φυσικά ιαπωνικό και όχι κινέζικο.

Το Met Gala για αρχάριους (ή πώς να κάνεις το καλύτερο πάρτι της χρονιάς) Facebook Twitter
H Sarah Jessica Parker στο Met Gala του 2015. Φωτο: EPA

Κανόνας νο. 8

Φτιάξε το μεγαλύτερο δυνατό κόκκινο χαλί για τους καλεσμένους σου αλλά απαγόρευσε τις φωτογραφίες μέσα στο πάρτι.

Με άλλα λόγια, διαλέγουμε πόσο θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο. Το εντυπωσιακό κόκκινο χαλί του Met Gala είναι ουσιαστικά οι σκάλες του, που επιτρέπουν σε φωτογράφους και δημοσιογράφους να εκμεταλλευτούν στο έπακρο του καλεσμένους, αφού πρέπει να ανεβαίνουν αργά και με χάρη.

Την ίδια στιγμή απαγορεύονται οι φωτογραφίες στο εσωτερικό (ακόμα και από τους ίδιους καλεσμένους) με αποτέλεσμα τις χαριτωμένες, παράνομες selfies στις τουαλέτες από τη συμμορία των Kardashians.

Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά για να απολαύσετε το αισθητικά ανώτερο reality show της υφηλίου που ξεκινά σε λίγες ώρες και εκτονωθείτε ελεύθερα κρίνοντας με ύφος τα σύνολα των καλεσμένων.

Τελευταίο δώρο: τα άπειρα memes που δώρισε το προπέρσινο φόρεμα της Rihanna στο Ίντερνετ.

Το Met Gala για αρχάριους (ή πώς να κάνεις το καλύτερο πάρτι της χρονιάς) Facebook Twitter
Το Met Gala γιορτάζει κάθε χρόνο την έναρξη της μεγάλης, ετήσιας έκθεσης του. Στην εικόνα η Kate Hudson και η Lady Gaga. Φωτο: EPA/JUSTIN LANE
Το Met Gala για αρχάριους (ή πώς να κάνεις το καλύτερο πάρτι της χρονιάς) Facebook Twitter
Ο Jared Leto στο Μet Gala του 2017 ήταν μέσα στο θέμα. Φωτο: EPA/JUSTIN LANE
Το Met Gala για αρχάριους (ή πώς να κάνεις το καλύτερο πάρτι της χρονιάς) Facebook Twitter
H Rita Ora με Vera Wang στο Μet Gala του 2017. Φωτο: EPA/JUSTIN LANE
Μόδα & Στυλ
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Μόδα & Στυλ / Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Πλασαρίστηκε σαν ροκ σταρ και αγάπησε όσοι λίγοι designers τις γυναίκες. Ο Ιταλός δημιουργός έφυγε από τη ζωή στα 83 του, αφήνοντας πίσω του ένα εξεζητημένο σύννεφο από aninal prints, σέξι εμπριμέ και ένα «εγχειρίδιο» για το πώς ένας σχεδιαστής μπορεί να είναι πιο αναγνωρίσιμος από τη μόδα που παράγει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Μόδα & Στυλ / Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Λαμβάνοντας υπόψη τους τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου και επηρεασμένες από την προσωπική τους ανάγκη για άνεση, δύο νέες γυναίκες δημιουργούν ποιοτικά εσώρουχα που δεν προορίζονται μόνο για να κρύβονται κάτω από τα ρούχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Μόδα & Στυλ / Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Επιχειρηματίας, οραματίστρια, style icon, αρχηγός συγκροτήματος, επιμελήτρια εκθέσεων. Μια γυναίκα ασταμάτητη στα 80 της χρόνια που ο τίτλος της «μούσας του Ρικ Όουενς» την αδικεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Μόδα & Στυλ / O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Το φυσικό κατάστημα του πιο πετυχημένου αθηναϊκού brand με ρούχα επεκτάθηκε, έχει συγκεντρώσει μέσα του όλες εκείνες τις αναφορές που το έφεραν μέχρι το σήμερα, ενώ θα είναι και το μοναδικό μέρος όπου θα μπορούμε να δοκιμάζουμε και να ψωνίζουμε όσα bold κομμάτια έχουν να μας προτείνουν. Karavan girls, έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι όλο χρώμα και patterns.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ