Φτιάξτε τη βεράντα και τον κήπο των ονείρων σας σε 15 βήματα

Φτιάξτε τη βεράντα και τον κήπο των ονείρων σας σε 15 βήματα Facebook Twitter
Πιστεύουμε πως ο μεσογειακός κήπος είναι η ομορφότερη, οικονομικότερη και πιο ανθεκτική λύση για τους κήπους.
1

1

Κάντε μια προεργασία πριν ξεκινήσετε. Ξεφυλλίστε βιβλία, μπείτε στο Ίντερνετ και δείτε όμορφους κήπους, βεράντες και μπαλκόνια που σας αρέσουν και αντλήστε ιδέες, εμπνευστείτε από ωραία και όμορφα πράγματα πριν φτιάξετε το δικό σας μπαλκόνι ή κήπο.

2

Επιλέξτε ένα θέμα. Έστω και με αδρές σημειώσεις περιγράψτε κάπου το στυλ που σας αρέσει. Παραμείνετε, βέβαια, στην πραγματικότητα και στα κλιματολογικά δεδομένα μιας μεσογειακής χώρας με ζεστά καλοκαίρια και πολύ ήλιο. Μια άλλη πραγματικότητα είναι η πολύ σκληρή αλήθεια πως δεν μεγαλώνουν όλα τα φυτά σε γλάστρες. Αν φτιάχνετε ένα μπαλκόνι, λοιπόν, καλό είναι να γνωρίζετε από πριν ποια φυτά θα ευδοκιμήσουν σε γλάστρες, παρτέρια, με ήλιο ή χωρίς.

3

Πού κοιτάει το μπαλκόνι σας; Η κατεύθυνση του ήλιου ή ακόμα και η απλή διαπίστωση αν «το πιάνει ήλιος ή όχι» είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Όχι μόνο για τα φυτά που χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες θα μαραθούν αλλά και για τα έπιπλα ή τις κατασκευές που θα χρειαστείτε. Πέρα από τον ήλιο, σημαντική είναι και η θέα που έχετε. Αν βρίσκεστε απέναντι και κολλητά σε μια άλλη πολυκατοικία, ίσως κάποιες τεχνικές «απόκρυψης» από τους γείτονες να είναι το στυλ στο οποίο πρέπει να επικεντρωθείτε περισσότερο. Αν πάλι έχετε απρόσκοπτη και όμορφη θέα, οι λύσεις θα είναι διαφορετικές.

4

Αφού αποκτήσετε μια ιδέα περίπου για το πώς ονειρεύεστε το μπαλκόνι σας, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε την άχαρη, αλλά αναγκαία δουλειά να μετρήσετε το εμβαδόν του χώρου και να σχεδιάσετε την κάτοψή του. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μικροσκοπικά μπαλκόνια πηγμένα από φυτά και υπερμεγέθη έπιπλα. Η σωστή μέτρηση θα σας οδηγήσει σε συνετές αγορές και ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Φτιάξτε τη βεράντα και τον κήπο των ονείρων σας σε 15 βήματα Facebook Twitter

5

Με τη μέτρηση του χώρου θα ξέρετε αν το μπαλκόνι σας έχει αρκετό χώρο για τραπεζαρία, έστω μικρή, ή αν απλώς σηκώνει δύο όμορφες σεζλόνγκ για ξάπλα, διάβασμα και χαλάρωση κάτω και γύρω από πρασινάδες. Επίσης, θα σας δώσει απαντήσεις για το μέγεθος των γλαστρών που θα έχετε, αν αυτές θα είναι εδάφους ή αν, λόγω μικρού εμβαδού, θα πρέπει να οδηγηθείτε σε άλλες λύσεις, όπως γλάστρες που στερεώνονται σε τοίχους ή στα κάγκελα των μπαλκονιών.

6

Επισκεφθείτε μεγάλα καταστήματα που εμπορεύονται είδη κήπου όχι μόνο για να εξοικονομήσετε χρήματα χάρη στις οικονομικές λύσεις που προσφέρουν αλλά και για να δείτε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που σίγουρα θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σας.

7

Κάντε τις αγορές σας σταδιακά. Συμπληρώστε το μπαλκόνι σας σιγά-σιγά για να έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε τι ταιριάζει, τι λείπει, τι χρειάζεται να προσθέσετε. Τις περισσότερες φορές αγοράζουμε πολύ περισσότερα απ' όσα θα χρειαστούμε, με αποτέλεσμα να παραγεμίζουμε τον χώρο με φυτά που σίγουρα θα ατονήσουν σε συνθήκες περιορισμένου χώρου.

8

Φανταστείτε ποιες ώρες της μέρας θα θέλατε να περνάτε στο μπαλκόνι σας. Μπορεί να είστε εκεί μόνο τα βράδια, άρα θα πρέπει να δείτε με περισσότερη λεπτομέρεια τον φωτισμό, μπορεί πάλι να θέλετε να είστε εκεί τα πρωινά ή το μπαλκόνι σας να είναι απλώς το «πράσινο» σκηνικό του σαλονιού σας. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δείτε με προσοχή. Ακούγεται λεπτομερές και κουραστικό, όμως, όσο πιο μεγάλη προσπάθεια καταβάλλετε τώρα, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η ανταμοιβή που θα λάβετε αργότερα.

Φτιάξτε τη βεράντα και τον κήπο των ονείρων σας σε 15 βήματα Facebook Twitter
Αφιερώστε χρόνο στο φυτώριο που θα επισκεφτείτε και δείτε λεπτομερώς ό,τι έχει και δεν έχει. Τα καλύτερα είναι πάντα κρυμμένα στις γωνιές.

9

Πιστεύουμε πως ο μεσογειακός κήπος είναι η ομορφότερη, οικονομικότερη και πιο ανθεκτική λύση για τους κήπους. Είναι παράλογο να επιλέγετε φυτά που προέρχονται από άλλες κουλτούρες και άλλες κλιματολογικές συνθήκες. Κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ακριβότερα, θα χρειάζονται πολύ περισσότερη περιποίηση και δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν. Ακόμα και τα τροπικά φυτά, που τόσο πολύ είναι στη μόδα και μοιάζει λογικό να μπορούν να ζουν στο ζεστό μας κλίμα, έχουν αρκετά προβλήματα, τους λείπει η υγρασία και οι απότομες εναλλαγές στη θερμοκρασία που τόσο πολύ τα βοηθούν να μεγαλώνουν στις χώρες τους. Ακόμα και οι πανέμορφες κέντιες ή τα μπαμπού δυσκολεύονται.

10

Επενδύστε σε αρωματικά φυτά και βότανα, ειδικά αν τον κήπο σας τον λούζει ο ήλιος. Οι βασιλικοί της Ελλάδας είναι ανθεκτικοί και πανέμορφοι. Φτιάξτε μεγάλες γλάστρες με αγιορείτικους βασιλικούς και αφήστε τες να αρωματίζουν τα βράδια σας. Οι λεβάντες είναι φτιαγμένες για το ελληνικό κλίμα και τέτοια εποχή θα χρωματίσουν υπέροχα τις βάσεις της γλάστρας σας. Αλλά μην αρκεστείτε μόνο στη λεβάντα και στους βασιλικούς. Φυτέψτε δυόσμο σε μια γλάστρα μόνο του (απλώνει και κατασπαράζει οτιδήποτε υπάρχει δίπλα του), ρίγανη και μαντζουράνα, δεντρολίβανο ακόμα και καυτερές πιπεριές!

11

Ως δέντρα που θα σας δώσουν ύψος και θα καλύψουν την άσχημη θέα προτείνουμε ελιές και λεμονιές, πικροδάφνες, που πλέον έρχονται σε άπειρα χρώματα, γλυσίνα και μικρά κυπαρίσσια αν σας φτάνει ο χώρος. Αγαπημένο μας φυτό, επίσης, οι ροδιές, που έχουν όμορφο πράσινο χρώμα, κόκκινα ή κοραλλένια λουλούδια και υπόσχονται ωραίους καρπούς, αν τις περιποιείστε. Η κλασική δάφνη είναι επίσης ένα όμορφο δέντρο. Περιέργως είναι φιλάσθενη και αρπάζει εύκολα μικρόβια. Αν είστε προσεκτικοί, στο τέλος θα δείτε πως η ομορφιά της είναι ασύγκριτη.

Φτιάξτε τη βεράντα και τον κήπο των ονείρων σας σε 15 βήματα Facebook Twitter
Επιλέξτε τις σωστές γλάστρες που θα ταιριάζουν με το θέμα του μπαλκονιού σας.

12

Αφιερώστε χρόνο στο φυτώριο που θα επισκεφτείτε και δείτε λεπτομερώς ό,τι έχει και δεν έχει. Τα καλύτερα είναι πάντα κρυμμένα στις γωνιές. Μην ντραπείτε να ρωτήσετε τους υπεύθυνους για να σας προτείνουν λύσεις.

13

Επιλέξτε τις σωστές γλάστρες που θα ταιριάζουν με το θέμα του μπαλκονιού σας. Υπάρχουν άπειρες επιλογές, από κλασική τερακότα μέχρι συνθετικά υλικά. Όσο πιο ομογενοποιημένη είναι η επιλογή σας τόσο πιο αρμονικός θα φαίνεται ο χώρος σας.

14

Είναι ωραίο να καλύπτετε τις χωμάτινες επιφάνειες της γλάστρας με κάποια πρασινάδα ή άλλο φυτό και να δίνετε μια δεύτερη διάσταση στη σύνθεσή σας. Κισσοί, φτέρη, ανεμώνες, nasturtiums, είναι μερικές επιλογές.

15

Και κάτι τελευταίο: ο κήπος, η κηπουρική, θέλουν χρόνο, κόπο και αφοσίωση. Δεν είναι επένδυση της μιας στιγμής αλλά δέσμευση για καθημερινή ενασχόληση. Μην το φοβηθείτε. Τα οφέλη είναι τεράστια.

Urban Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια