Οι 4 παραιτήσεις που «σφράγισαν» την εξέλιξη του Μega

Οι 4 παραιτήσεις που «σφράγισαν» την εξέλιξη του Μega Facebook Twitter
Μέχρι αύριο, οφείλεται η γνωστοποίηση προς τις τράπεζες για το αν οι μέτοχοι θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και για το ύψος της, αλλά και για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του καναλιού.
3

Οι 4 παραιτήσεις που «σφράγισαν» την εξέλιξη του Μega Facebook Twitter
O Πέτρος Μπούτος

Αν προηγήθηκαν μήνες αμφιβολίας, περικοπών και απόγνωσης για την τύχη του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού της χώρας, αυτή θα είναι η κρισιμότερη εβδομάδα για την συνέχιση της λειτουργίας του Mega, όπως το γνωρίζαμε, τουλάχιστον. Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, μέσα στην εβδομάδα, σήμερα κιόλας, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία των μετόχων για το σχέδιο σωτηρίας του καναλιού. Μέχρι αύριο, οφείλεται η γνωστοποίηση προς τις τράπεζες για το αν οι μέτοχοι θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και για το ύψος της, αλλά και για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του καναλιού.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι η σύμφωνη γνώμη όλων των μετόχων (ΔΟΛ, "Πήγασου" και Ομίλου Βαρδινογιάννη) σε ό,τι αφορά το σχέδιο διάσωσης του σταθμού, καθώς αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση επ’ αυτού, θεωρείται δεδομένη η κεφαλαιοποίηση του δανείου από την πλευρά των τραπεζών και η απόκτηση ενός σημαντικού ποσοστού του καναλιού…

Ασχέτως της γοητείας που ασκεί η παρουσίαση της κρίσης στο Mega, ως φαινόμενο των τελευταίων μηνών και ως απότοκης της πολιτικής συγκυρίας, τα δεδομένα – παραιτήσεις στελεχών, ακατανόητοι χειρισμοί, αποχωρήσεις μετόχων από το Δ.Σ, κ.α. – φλυαρούν για το κλίμα στο κανάλι, ήδη από τα τέλη του 2012, σε μία εποχή που η οικονομική κρίση σφράγιζε, μέσω της κατακόρυφης πτώσης της διαφημιστικής δαπάνης, τη βιωσιμότητα του συνόλου των τηλεοπτικών σταθμών. 

Κάπως έτσι, στις 22 Αυγούστου του 2013 αποχωρεί από το Δ.Σ της «Τηλέτυπος», ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Τη θέση του, τότε, καταλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Τηλέτυπος Α.Ε.», Αντώνης Θεοχάρης.

Στις 7 Νοεμβρίου του 2013 αποχωρεί από τη θέση του Διευθυντή Προγράμματος ο Πέτρος Μπούτος και μετά από 15 χρόνια στη συγκεκριμένη θέση. Παρά την επιτυχημένη διαδρομή, παρασκηνιακά του χρεώνονται κοστοβόρες, για το ταμείο του καναλιού, ψυχαγωγικές επιλογές, κάποιες εκ των οποίων παραμένουν σε εκκρεμότητα, κοινώς ανεξόφλητες, έως σήμερα.

Οι 4 παραιτήσεις που «σφράγισαν» την εξέλιξη του Μega Facebook Twitter
Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος

Ούτε μήνα αργότερα, και συγκεκριμένα στις 26 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, αποχωρεί από το Μεγάλο Κανάλι, ο διευθύνων σύμβουλος του, Ηλίας Τσίγκας. Θεωρείτο ο άνθρωπος που είχε τον τελικό λόγο και την τελική ευθύνη για κομβικά ζητήματα της λειτουργίας του σταθμού, φύσει ισορροπιστής μεταξύ των μετόχων και κάθετα αντίθετος στην πολιτική βίαιης περιστολής δαπανών. Η παραίτηση του, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, επέτρεψε την κορύφωση αντιπαραθέσεων μεταξύ των μετόχων, που τελικώς οδήγησαν στη σημερινή ασυμφωνία.

Τον Οκτώβριο του 2014 παραιτείται ο επί χρόνια Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega (και μέλος του Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το 2003 έως το 2010), Χρήστος Παναγιωτόπουλος. Ακόμη ένα στέλεχος που ισορροπούσε αποτελεσματικά ανάμεσα στον Χρήστο Λαμπράκη, όταν βρισκόταν εν ζωή και τους υπόλοιπους μετόχους, ο ιδανικός ψιθυριστής από το κοντρόλ στο αυτί των κεντρικών παρουσιαστών που πέρασαν από το κανάλι. Ομοίως, η αποχώρηση του ταυτίστηκε με μία νέα, καθόλου αρμονικού κλίματος εποχή στον ειδησεογραφικό τομέα του σταθμού και σε όλη την ιεραρχία.

Τα υπόλοιπα, οι αλλαγές στο δελτίο ειδήσεων, στη σύνθεση και την παρουσίαση του, οι αλλαγές στο ψυχαγωγικό προφίλ του Mega, οι εντάσεις, οι αλλαγές διευθυντών ειδήσεων, αρχισυντακτών και οι αποχωρήσεις μεσαίων ή μεγαλύτερων στελεχών είναι γνωστά και φτάνουν στη σημερινή κατάσταση του καναλιού, των μεγάλων χρεών και της ακόμη μεγαλύτερης αγωνίας για την επόμενη μέρα.

TV & Media
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM