Από το Star Trek ως το Doctor Who: 7 παλιές τηλεοπτικές σειρές για πραγματικά «καμένους»

Από το Star Trek ως το Doctor Who: 7 παλιές τηλεοπτικές σειρές για πραγματικά «καμένους» Facebook Twitter
0

Το "Game of Thrones" όπου να 'ναι έρχεται (13 Ιουλίου για την ακρίβεια) αλλά ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Και μερικοί θέλουμε το επεισοδιάκι της ημέρας για να πάμε για ύπνο, αλλιώς στριφογυρνάμε στο κρεβάτι και αναπολούμε τις εποχές της δόξας με είκοσι σειρές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Το σημερινό άρθρο απευθύνεται σε πραγματικά πωρωμένους. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις σας παρουσιάζω τα top τεράστια viewing projects που κάθε πικραμένος "σειράκιας" οφείλει να κάνει σε κάποια φάση της ζωής του που δεν την παλεύει. Ενδεικτικές καταστάσεις που προσφέρονται για πλήρες κάψιμο εγκεφαλικών κυττάρων: Πρόσφατος χωρισμός, στρατιωτική θητεία, αρνητικό υπόλοιπο στον τραπεζικό λογαριασμό και γενικά κάθε γεγονός που οδηγεί σε τσαλαπατημένη ψυχολογία και κοινωνική απομόνωση.

Disclaimer: Δεν ευθύνομαι για τις μόνιμες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στον εγκέφαλο και την κοινωνική ζωή σας οποιοδήποτε από τα παρακάτω εγχειρήματα.

Star Trek

Από το Star Trek ως το Doctor Who: 7 παλιές τηλεοπτικές σειρές για πραγματικά «καμένους» Facebook Twitter
Μπορεί μερικές φορές να κουράζει η επανάληψη μοτίβων χωρίς όμως να χάνει τη μαγεία του μέσα στα χρόνια.

Τι είναι; Το απόλυτο κάψιμο. Πρόκειται για ένα μοναδικό sci/fi ταξίδι που κράτησε συνολικά τέσσερις δεκαετίες με ελάχιστα διαλείμματα. Τα σενάρια μπορεί να είναι αυτοτελή αλλά υπάρχει μία συνέχεια και πολλοί χαλαροί δεσμοί μεταξύ των πέντε βασικών σειρών. Μπορεί μερικές φορές να κουράζει η επανάληψη μοτίβων χωρίς όμως να χάνει τη μαγεία του μέσα στα χρόνια. Το “Star Trek: The Animated Series” μπορείτε και να το παρακάμψετε, είναι μάλλον βαρετό και δεν αποτελεί μέρος της επίσημης ιστορίας.

Διάρκεια: Συνολικά τριάντα σεζόν, 726 επεισόδια και 10 ταινίες (δεν υπολογίζω το reboot αφού στην ουσία είναι έξω από το timeline).

Ώρες ατέλειωτες, αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε επεισόδιο είναι κάπου 45-50 λεπτά.

Οδηγός: Βρείτε τα όλα εδώ αν και δεν υπάρχει λόγος να βλέπετε τα επεισόδια εναλλάξ στις σειρές που χρονικά προβάλλονταν μαζί.

Παρενέργειες: Όπου βρεθείτε και όπου σταθείτε θα θέλετε να ξεκινήσετε debate για το ποιος captain ήταν ο καλύτερος. James T. Kirk ή Jean-Luc Piccard; Οι φίλοι σας θα σας λένε Trekkie.

 

H πιο πρόσφατη ταινία της σειράς είναι το Star Trek Beyond (2016)

Doctor Who

Από το Star Trek ως το Doctor Who: 7 παλιές τηλεοπτικές σειρές για πραγματικά «καμένους» Facebook Twitter
Μπορεί να σας ξενίσουν λίγο οι παλιές ασπρόμαυρες εκδοχές της σειράς αλλά όπως έχει πει και ο Spielberg, "ο κόσμος θα ήταν φτωχότερος χωρίς τον Doctor Who".

Τι είναι; Ένας τηλεφωνικός θάλαμος που σε πάει παντού. Μπορεί η ιστορία να μην είναι τόσο δεμένη όσο σε άλλες σειρές αλλά ο κόσμος του "Doctor Who" είναι πλουσιοπάροχος. 11 γιατροί πέρασαν συνολικά όλα αυτά τα χρόνια από τη μικρή οθόνη και ο τελευταίος ακόμα συνεχίζει. Τα σενάρια ξεκινάνε από την προϊστορία και φτάνουν μέχρι το μακρινό μέλλον και φυσικά δεν πατάνε μόνο στη δική μας διάσταση. Θα μάθετε τα πάντα για τους Daleks, τους Cybermen και τον Master. Μπορεί να σας ξενίσουν λίγο οι παλιές ασπρόμαυρες εκδοχές της σειράς (η πρώτη προβολή ήταν το 1963) αλλά όπως έχει πει και ο Spielberg, "ο κόσμος θα ήταν φτωχότερος χωρίς τον Doctor Who".

Διάρκεια: 26 σεζόν και κάπου 780 επεισόδια, χωρίς να υπολογίζουμε τα διάφορα spin-offs (Torchwood, K-9 κτλ).

Οδηγός: Δεν υπάρχει λόγος να δείτε τα επεισόδια με κάποια χρονολογική σειρά. Απλά ξεκινήστε από την πρώτη season και προχωράτε.

Παρενέργειες: Οι Daleks θα στοιχειώνουν τον ύπνο σας για κάμποσο καιρό. Οι τηλεφωνικοί θάλαμοι δεν θα είναι ποτέ ποια κάτι απλό για εσάς.

 

Doctor Who - Season 1 (1963-1964)

Buffy the Vampire Slayer – Angel

Από το Star Trek ως το Doctor Who: 7 παλιές τηλεοπτικές σειρές για πραγματικά «καμένους» Facebook Twitter
To "Angel", αν και όχι τόσο καλό, είναι πολύ δεμένο με την Buffy και αν το αφήσετε απ' έξω θα χάσετε ένα κομμάτι της ιστορίας.

Τι είναι; Η σειρά που άλλαξε την τηλεόραση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των χαρακτήρων. O Picard του Star Trek, μπορεί να πέρασε τα πάνδεινα αλλά δεν πτοήθηκε ποτέ. Η Buffy όμως και η παρέα της αλλάζουν ριζικά όσο περνούν τα χρόνια, οι εμπειρίες διαμορφώνουν φανερά την προσωπικότητα τους και τα γεγονότα δεν τους αφήνουν ατσαλάκωτους. Φαντάζει λίγο ρηχή σειρά από τον τίτλο της, όμως είναι τόσοι οι συμβολισμοί για την εφηβεία και τους φόβους ενός νέου ανθρώπου για το άγνωστο που δύσκολα σε αφήνει ασυγκίνητο. To "Angel", αν και όχι τόσο καλό, είναι πολύ δεμένο με την Buffy και αν το αφήσετε απ' έξω θα χάσετε ένα κομμάτι της ιστορίας.

Διάρκεια: 12 σεζόν συνολικά και 254 επεισόδια και αν ενθουσιαστείτε τόσο πολύ o Joss Whedon συνεχίζει την ιστορία με 2 σειρές comics.

Οδηγός: simonhampel.com/buffy.html σε περίπτωση που αποφασίσετε να δείτε και Buffy και Angel.

Παρενέργειες: Στην τσάντα σας θα κουβαλάτε πάντα ένα μυτερό ξύλινο παλούκι. Σας υπενθυμίζω πως η Αστυνομία δεν δέχεται την ύπαρξη των βρικολάκων και δεν θα σας δικαιολογήσει σε περίπτωση σωματικού ελέγχου.

 

Το πρώτο τρέιλερ της σειράς

Stargate

Από το Star Trek ως το Doctor Who: 7 παλιές τηλεοπτικές σειρές για πραγματικά «καμένους» Facebook Twitter
Οι τρεις σειρές (SG-1, Atlantis και το αδικοχαμένο Universe) δεν έχουν και πολλές επαφές μεταξύ τους αλλά αξίζει να τις δει κανείς και τις τρεις.

Τι είναι; H σειρά που έκανε ζάμπλουτο τον Richard Dean Andersson (ή αλλιώς McGyver). Παρόμοια σε ύφος με το "Star Trek" αλλά με πιο σφιχτή ιστορία που σε κρατάει σε διαρκή αγωνία. Οι τρεις σειρές (SG-1, Atlantis και το αδικοχαμένο Universe) δεν έχουν και πολλές επαφές μεταξύ τους αλλά αξίζει να τις δει κανείς και τις τρεις. Ξεκινήστε με την ταινία, αυτή με τον Kurt Russell, που στην ουσία βάζει τα θεμέλια γι' αυτά που γίνονται μετά και απολαύστε ένα ταξίδι σε ολόκληρο το γαλαξία.

Διάρκεια: 354 επεισόδια και τρεις ταινίες.

Οδηγός: www.gateworld.net

Παρενέργειες: Κάθε πόρτα και αψίδα θα μοιάζει με wormhole και θα σκύβετε το κεφάλι για να μη σας πάρουν τα απόνερα. Μερικές φορές θα «καρφώνετε» με το βλέμμα σας αγνώστους μήπως και λαμπυρίσουν τα μάτια του.

 

Stargate (1994) με τον Kurt Russell

E.R.

Από το Star Trek ως το Doctor Who: 7 παλιές τηλεοπτικές σειρές για πραγματικά «καμένους» Facebook Twitter
Αν και ο Clooney φεύγει κάπου στα ενδιάμεσα, η σειρά δεν χάνει το ενδιαφέρον της και ο εθισμός είναι σίγουρος.

Τι είναι; Η πιο πετυχημένη ιατρική σειρά που κατάφερε να καθηλώσει χιλιάδες τηλεθεατές για 15 χρόνια και να οδηγήσει γυναίκες σε κατάθλιψη που δεν έχουν παντρευτεί τον George Clooney. Αν και ο Clooney φεύγει κάπου στα ενδιάμεσα, η σειρά δεν χάνει το ενδιαφέρον της και ο εθισμός είναι σίγουρος. Ένταση, σασπένς και μπόλικα προσωπικά δράματα με τη σφραγίδα του πολυβραβευμένου συγγραφέα Michael Crichton.

Διάρκεια: 331 επεισόδια. Ευτυχώς που δεν έχει και spin-off.

Οδηγός: Ξεκινήστε από το 1 και τελειώστε στο 331.

Παρενέργειες: Ψευδαισθήσεις ότι έχετε πτυχίο Ιατρικής. Είναι πιθανό να αναζητήσετε δουλειά σε νοσοκομείο με μοναδικό προσόν «Είδα και τις 15 σεζόν του E.R.» και να σας τοποθετήσουν στο Δαφνί ως τρόφιμο.

 

Oι τίτλοι αρχής

Χ-Files

Από το Star Trek ως το Doctor Who: 7 παλιές τηλεοπτικές σειρές για πραγματικά «καμένους» Facebook Twitter
Οι φράσεις «The Truth is out there», «Trust No One» και «I want to Believe» έγιναν pop σύνθημα για μία ολόκληρη γενιά.

Τι είναι; Όλα τα conspiracy theories και τα παραφυσικά φαινόμενα μαζεμένα σε μία σειρά. Η σειρά που στιγμάτισε κόσμο στα 90s και έδωσε νέο νόημα στη λέξη παράνοια. Οι φράσεις «The Truth is out there», «Trust No One» και «I want to Believe» έγιναν pop σύνθημα για μία ολόκληρη γενιά που ακόμα σιγομουρμουράει το opening theme της σειράς και δεν μπορεί να βλέπει τον Duchovny (Agent Mulder) στο "Californication" χωρίς την Anderson (Agent Scully) δίπλα του. Κάθε επεισόδιο που πάει λίγο πιο μπροστά την ιστορία με τους μικρούς γκρίζους εξωγήινους είναι ένα διαμάντι.

Διάρκεια: 202 επεισόδια και 2 ταινίες. Υπάρχει και το Lone Gunmen spin-off που όμως άντεξε μόλις 13 επεισόδια πριν φάει μαχαίρι.

Οδηγός: Δείτε από την 1η μέχρι την 5η σεζόν, κάντε ένα διάλειμμα για την πρώτη ταινία «Fight the Future», συνεχίστε με τις υπόλοιπες τέσσερις και μετά δείτε τη δεύτερη ταινία «I want to Believe». Αν αποφασίσετε να δείτε και τα 13 επεισόδια του «Lone Gunmen» δείτε τα μεταξύ 8ης και 9ης σεζόν.

Παρενέργειες: Σύνδρομο καταδίωξης. Παραισθήσεις. Μανία συνομωσιολογίας.

 

Μία ολόκληρη γενιά ακόμα σιγομουρμουράει το opening theme της σειράς

Φυσικά δεν τελειώνει εδώ η λίστα. Υπάρχουν κάμποσες ακόμα σειρές με μεγάλη διάρκεια όπως το "Friends" (236 επεισόδια που θα σας εμφυτέψουν τη φράση «How you doin'?» στο DNA σας), το "Married with Children" (259 επεισόδια με κίνδυνο να γίνετε σαν τον Al ή την Penny Bundy), το "Law and Order" (456 επεισόδια και overdose μπατσίλας) και πολλά άλλα. Μία ζωή δεν φτάνει να τα δούμε όλα ακόμα και αν συνδέσουμε με καλώδιο τον εγκέφαλο πάνω στην τηλεόραση και τρεφόμαστε με ορό. Καλό κάψιμο.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 2012

Αρχείο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ