Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ

 

Στο Ουμπούντ είχαμε παρακολουθήσει την Julia Roberts να πηγαίνει για να ξαναβρεί τον εαυτό της στο έργο «Eat Pray Love». Η πιο χαρακτηριστική σκηνή του έργου, όπου η πρωταγωνίστρια κάνει ποδήλατο μέσα στους ορυζώνες Campuhan Ridge, είναι μια βόλτα που αξίζει να την κάνετε κι εσείς. Η παρθένα φύση θα σας μαγέψει σαν να ήταν το απόλυτο έργο τέχνης. Ένας περίπατος στον ιερό κήπο με τους πιθήκους, πρωινό ξύπνημα για επίσκεψη στη λίμνη Μπατούρ ή στους καταρράκτες Rangreng, νόστιμα αγροτικά προϊόντα από τις γύρω φάρμες, μαγειρεμένα με μαεστρία από μικρά warung, τις τοπικές ταβέρνες, είναι λίγα από αυτά που σας προσφέρει το Ουμπούντ.

Hubud

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter

Φτάνοντας στο Hubud, ήταν σαν να είχα déja vus. Στο κέντρο της πόλης, διάφοροι ομογενείς (expats ) έχουν δημιουργήσει έναν υπέροχο χώρo, μια μικρή κοινότητα που την ονόμασαν Hubud, ένα Hub στο Ubud. Είναι μια Μέκκα ευεξίας με απέραντο σεβασμό στη διαφορετική βιομοναδικότητα που έχει κάθε άνθρωπος.

 

Χρόνια τώρα, όταν σκεφτόμουν ποιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αφήσουν την πόλη και να επιστρέψουν στην εξοχή, πίστευα ότι οι επονομαζόμενοι «ΒοΒοs» (bourgeois-bohèmes) είναι αυτοί που θα το έκαναν. Χορτασμένοι από την έξαψη που προσφέρει κάθε πόλη, μπαφιασμένοι από το καυσαέριο, θεωρώ ότι εύκολα θα έκαναν τη μετακόμιση. Φτάνοντας στο Hubud, ήταν σαν να είχα déjà vu. Στο κέντρο της πόλης, διάφοροι ομογενείς (expats ) έχουν δημιουργήσει έναν υπέροχο χώρo, μια μικρή κοινότητα που την ονόμασαν Hubud, ένα Hub στο Ubud. Είναι μια Μέκκα ευεξίας με απέραντο σεβασμό στη διαφορετική βιομοναδικότητα που έχει κάθε άνθρωπος.

 

Διδάσκουν σεμινάρια ψηφιακής τεχνολογίας, ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας και άλλα, πολλά εκ των οποίων είναι εντελώς δωρεάν. Βοηθούν κάθε νέο να δουλέψει σε κάτι που του αρέσει, εντελώς διαφορετικό απ' ό,τι έκανε μέχρι τη στιγμή της μετακόμισής του. Οι πιο μεγάλοι στην ηλικία έχουν μετακομίσει εκεί μαζί με την οικογένειά τους. Είναι ένας χώρος συνεργασίας και ο πυρήνας πολλών νεοφυών επιχειρήσεων. Τα μυαλά όσων γνώρισα εκεί είναι ξυράφι. Παρακολούθησα τον Gary Dykstra να ηγείται μιας ημερίδας για το bitcoin, το νέο ψηφιακό νόμισμα που πολλοί θεωρούν ότι είναι ο τρόπος να αλλάξει όλος μας ο πολιτισμός χωρίς να χρειαστεί καμιά επανάσταση και ως νόμισμα έχει μεγάλη πέραση στην Ινδονησία.

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter


Επίσης, το Hubud διαθέτει το καλύτερο WiFi, οπότε, αν χρειάζεστε να γράψετε ή να εργαστείτε, βρίσκεστε στο σωστό σημείο. Στην ολοήμερη καφετέριά τους θα απολαύσετε καφέ και σοκολάτα από ντόπιες ποικιλίες. Στο Hubud, όπως και σε όλα τα σπίτια των Μπαλινέζων, βγάζουμε τα παπούτσια μας πριν μπούμε μέσα.


Σκέφτομαι τα αντίστοιχα Hub της δικής μας χώρας. Πόσο υπέροχο θα ήταν εάν είχαν την έδρα τους σε ένα απομονωμένο μέρος της Ελλάδας ή σε ένα απομακρυσμένο νησί, ενισχύοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες;

 

Πού κάνουμε γιόγκα

To Ουμπούντ είναι το όνειρο πολλών yogi. Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε δάσκαλοι γιόγκα, σας συστήνω ανεπιφύλακτα να πάτε εκεί για να πάρετε το δίπλωμά σας. Επισκέφθηκα τα δύο πιο δημοφιλή κέντρα.

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter


Το Yoga Barn έχει ίσως τη μεγαλύτερη ποικιλία γιόγκα, από asana, ashtanga και pranayama, μέχρι meditation, sound therapy κ.ά. Eκεί θα βρείτε και σεμινάρια συγκέντρωσης με θιβετιανά μπολ, κάτι που στην Ελλάδα μόνο ο Δημήτρης Κοκκινιάς διδάσκει. Έχουν και ένα πολύ ωραίο café, αληθινό ησυχαστήριο.


Στο Radiantly Alive πλήρωσα μόνο 8 ευρώ για να κάνω γιόγκα όλη μέρα. Διδάσκουν, μεταξύ πολλών άλλων, το Τransformational Breath, ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο αναπνοής. Διορθώνοντας την αναπνοή μας με έναν μικρό, καθημερινό διαλογισμό, είμαστε πιο ήρεμοι την υπόλοιπη ημέρα. Αυτό που λέμε στην Ελλάδα, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, «πάρε μια ανάσα, βρε παιδί μου», εδώ, στο Μπαλί, το εφαρμόζουν χιλιάδες χρόνια, βοηθώντας τον καθένα να επικεντρώνεται στο τώρα και όχι στο παρελθόν ή στο μέλλον. Στην αρχή μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά, εάν εξασκηθεί κανείς συστηματικά, βοηθάει. Αυτές οι λίγες στιγμές σωστής αναπνοής σε καθημερινή βάση, ειδικά το πρωί, μόλις ξυπνήσουμε, μας διασφαλίζουν μεγαλύτερη συνειδητότητα. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το application Headspace, το οποίο σας καθοδηγεί για δέκα ολόκληρες μέρες ώστε να μάθετε αυτή την πολύ σημαντική συνήθεια. Σκεφτείτε το σαν γυμναστική του μυαλού. Και όπως με όλα τα είδη γυμναστικής, μπορείς να δεις αποτελέσματα μόνο εάν εξασκείσαι καθημερινά για ένα διάστημα.


Άλλοι άνθρωποι που γνώρισα πήγαιναν για γιόγκα στο Intuitive Flow, που είναι λίγο έξω από την πόλη, και ήταν πολύ ευχαριστημένοι.


Όλα τα μαθήματα ξεκινούν στις 07:30.

Πού τρώμε στο Ουμπούντ

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter
  

Το Ουμπούντ λειτουργεί ως μαγνήτης για ανθρώπους με διαφορετικά διατροφικά γούστα, καθώς εναλλακτικοί νομάδες απ' όλον τον κόσμο το έχουν για προορισμό. Κάποια στιγμή βρέθηκα να τρώω στο ίδιο τραπέζι με ωμοφάγους, vegan, vegetarians, έναν που είχε κοιλιοκάκη και δεν έτρωγε γλουτένη – φυσικά, εγώ λιγουρευόμουν την τραγανή πετσούλα από τα χοιρινά παϊδάκια στο διπλανό τραπέζι, τα οποία ούτε που τόλμησα να παραγγείλω με αυτούς τους συνδαιτυμόνες. Σκεφτόμουν τον καημένο τον σεφ τι τραβάει για να συνθέσει την κάρτα του μενού. Η συζήτηση γύρω από τη γλουτένη είχε πάρει φωτιά, μια κι εγώ πιστεύω ότι δυσανεξία δεν παρουσιάζουν μόνο όσοι δεν τρώνε γλουτένη. Επίσης, αυτό που δεν είχα σκεφτεί είναι ότι η σοκολάτα επιτρέπεται στην ωμοφαγία, τη νέα αυτή μόδα διατροφής. Στη συζήτηση ανακάλυψα ότι οι ωμοφάγοι τρώνε μπόλικες. Με τα κριτήρια της δικής μας μεσογειακής διατροφής, αυτό μου φάνηκε πολύ παράξενο.

Bali BudaΈνα πολύ ιδιαίτερο καφέ-εστιατόριο με πολύ νόστιμο φαγητό, το οποίο έχει το είδος του περίπλοκου καταλόγου που αναφέρω πιο πάνω, περιέχει, δηλαδή, από μακροβιοτικό πιάτο ημέρας μέχρι χοιρινά παϊδάκια. Είναι στο κέντρο του Ουμπούντ, ακριβώς απέναντι από το Radiantly Alive, πράγμα που σας σώζει σε περίπτωση που πεινάσετε μετά το μάθημα γιόγκα. Επίσης, έχουν ένα φούρνο/mini market που έχει άπειρα ψωμάκια, γλυκάκια χωρίς γλουτένη ή χωρίς ζάχαρη και πολλές άλλες υγιεινές λιχουδιές. Στο ίδιο μαγαζί θα βρείτε και όλων των ειδών τα εναλλακτικά φάρμακα, αγιουβερδικές βιταμίνες και κρέμες.


Locavore: Το όνομά του σε βοηθάει να καταλάβεις ότι δουλεύουν με γηγενή υλικά. Δύο σεφ, ο ένας Ολλανδός και ο άλλος Μπαλινέζος, έχουν φτιάξει ένα μαγαζί-πρότυπο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο ντόπια προϊόντα που μαγειρεύουν με ευρωπαϊκό τρόπο. Το φαγητό είναι εξαιρετικό και γι' αυτό το μαγαζί είναι πάντα γεμάτο. Λειτουργούν με μενού degustation, ένα για κρεατοφάγους και ένα για χορτοφάγους. Κάθε μήνα ο κατάλογος αλλάζει, σύμφωνα με την εποχικότητα των προϊόντων και την έμπνευση των σεφ. Σας συμβουλεύω να κλείσετε τραπέζι πριν πάτε, ακόμα και από την Αθήνα. Πιστέψτε με, αξίζει. Εάν όμως δεν βρείτε τραπέζι, μπορείτε να πάτε στο μικρό του αδελφάκι, το Locavore on the Go, όπου η κουζίνα είναι πιο easygoing, με διάφορα tapas, σάντουιτς κ.λπ. Είναι πολύ καλή επιλογή και για μεσημεριανό.

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Μίνα Κακανιά

Watercress: Το μενού έχει πάρα πολλά δυτικά πιάτα, ενδείκνυται δε και για brunch, μια και έχει απίστευτη ποικιλία από αυγά. Θα μπορούσα να πηγαίνω για πρωινό εκεί κάθε μέρα. (Ένα άλλο που μου πρότειναν για πρωινό, αλλά δεν πρόλαβα να πάω, είναι το Elephant and the Kismet).

Σε όλα τα πιάτα δεσπόζει η υπογραφή του νεροκάρδαμου. Έχει μεγάλη ποικιλία από ψάρια μαγειρεμένα με πιο μοντέρνο τρόπο. Ο φρέσκος τόνος ψημένος στα κάρβουνα με πουρέ γλυκοπατάτας είναι λουκούμι. Εξίσου νόστιμο είναι το burger με το μάχι μάχι, ένα λευκό ψάρι που βρίσκεται σε αφθονία στη θάλασσα της Ινδονησίας.


Melting Wok: Η μπαλινέζικη κουζίνα, ένδοξα μαγειρεμένη από μια Γαλλίδα, παντρεμένη με έναν άνδρα από το Λάος. Το ζευγάρι έχει ανοίξει αυτό το μικρό καφέ-εστιατόριο, στο οποίο μπορείς να βρεις από τηγανητό ρύζι με μπόλικο tofu μέχρι crêpes suzettes. Οι σαλάτες τους είναι πεντάφρεσκες και τα λαχανικά, σωστά μαγειρεμένα, παραμένουν τραγανά, κρατώντας έτσι τη νοστιμιά τους.

The Onion: Αν είστε απλώς περαστικοί από το Ουμπούντ και θέλετε να αράξετε κάπου, το Onion είναι ό,τι πρέπει. Έχει μεγάλες μαξιλάρες μπροστά από τη μικρή πισίνα που θα σας δροσίσει. Το ινδονησιακό φαγητό τους είναι εξαίσιο. Δοκιμάστε τα κάρι τους και ζητήστε να σας το καρυκεύσουν σύμφωνα με το δικό σας γούστο. Τα Nasi Goreng, τοπικό τηγανητό ρύζι στο οποίο προσθέτετε ό,τι επιθυμείτε, είναι επίσης μια καλή επιλογή. Η παγωμένη Bintang, η ντόπια μπίρα, είναι ό,τι πιο δροσιστικό. Προσφέρουν, όμως, και νερό αρωματισμένο με μυρωδικά ή φρούτα.

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Μίνα Κακανιά

Εάν επιθυμήσετε πίτσα, ο ξυλόφουρνος του Marzano θα σας χαρίσει ένα πλατύ χαμόγελο με την πρώτη μπουκιά. Για γιαπωνέζικη κουζίνα το Minami και το Toro είναι καλές επιλογές. Ο Ketut Sumerta, σεφ του εστιατορίου Puhu, που είναι μέσα στο Padma Resort, είναι μεγαλωμένος στο Ουμπούντ και έπειτα από μια διεθνή καριέρα, αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και να μεγαλουργήσει με τα πιάτα του. Η θέα από το εστιατόριο είναι μαγευτική και το μενού degustation του σεφ εξίσου αξιοθαύμαστο. Ο ίδιος, βέβαια, δήλωσε ότι το αγαπημένο του πιάτο είναι το Βabi Guling που φτιάχνουν κατά κόρον στο Payangan, λίγο πιο κάτω από το Ουμπούντ. Πρόκειται για τοπική σπεσιαλιτέ, ψητή γουρουνοπούλα γεμισμένη με διάφορα ντόπια μπαχαρικά, μυρωδικά και μπόλικο τσίλι. Τα κρασιά στο Μπαλί είναι ακριβά, καθώς η Ινδονησία είναι μουσουλμανική χώρα, οπότε τσεκάρετε πάντα τις τιμές πριν παραγγείλετε.


Το Ουμπούντ είναι ο επίγειος παράδεισος της υγιεινής διατροφής. Yπάρχουν πολλά εστιατόρια που προσφέρουν αποκλειστικά και μόνο χορτοφαγικά πιάτα. Το Clear café, το Soma café, το Seeds of Life, το Αtman café και το Alchemy είναι μερικά από αυτά που συστήνω. Αξίζει, επίσης, μια επίσκεψη στη φάρμα Sari Organik, όπου καλλιεργούν δικά τους λαχανικά οργανικής γεωργίας. Δοκιμάστε, ξαπλωμένοι στις μαξιλάρες του εστιατορίου τους, τις κρύες σούπες του μενού για ένα ελαφρύ μεσημεριανό, αλλά και όλα τους τα vegetarian πιάτα που είναι γεμάτα γεύση.

 

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Μίνα Κακανιά


Αν σας αρέσει το διαφορετικό, δοκιμάστε στο Holifields χυμούς με ντόπια φρούτα και λαχανικά από διάφορους παραγωγούς της περιοχής. Πιστέψτε με, είναι απίστευτη πηγή ενέργειας!

Στο Juria house θα δοκιμάσετε καφέ Juria, αυθεντική ποικιλία Arabica Typica που έχει επιβιώσει από την πανδημία του coffee rust, η οποία αφάνισε στο παρελθόν όλα τα δέντρα στην Ινδονησία. Τα παλιά δέντρα βρέθηκαν στα νησιά Floris μόλις προ τεσσάρων ετών! Η επίγευση του καφέ αυτού είναι ατελείωτη!


To βράδυ υπάρχουν πολλά μπαράκια και café με ζωντανή μουσική όλων των ειδών. Οι Μπαλινέζοι αγαπούν πολύ το τραγούδι και τον χορό. Εγώ κόλλησα με το café Havana, διότι μου άρεσαν πολύ τα κοκτέιλ τους και, βέβαια, η salsa!

 

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Μίνα Κακανιά

Σας δίνω μια συνταγή για μπαλινέζικη Chili Mary

30 ml βότκα
1 κλωναράκι lemongrass
1 φλοίδα φρέσκια τζίντζερ
μισή κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη χωρίς τα κουκούτσια της
5 ml σιρόπι ζάχαρης
90 ml ντοματοχυμός

Ανακατεύουμε τη βότκα, το lemongrass, το ginger, το τσίλι και το σιρόπι. Σουρώνουμε μέσα σε ποτήρι με παγάκια. Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό και ανακατεύουμε.

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Μίνα Κακανιά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ