Πώς την παλεύεις με το jetlag μετά από ένα μακρινό ταξίδι;

Πώς την παλεύεις με το jetlag μετά από ένα μακρινό ταξίδι; Facebook Twitter
Κάθε φορά που αποφασίσουμε να κάνουμε ένα υπερατλαντικό ταξίδι, βρισκόμαστε πάντα αντιμέτωποι με το jet lag, τον αποσυγχρονισμό ουσιαστικά του σώματός μας λόγω της μεγάλης διαφοράς ώρας από τη βάση μας σε οποιοδήποτε άλλο μακρινό προορισμό.
0

«Έχω πονοκέφαλο», «δεν μπορώ να κοιμηθώ», «νυστάζω», είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που λέει κανείς μετά από ένα μακρινό ταξίδι με πολλές ώρες πτήσης και συνεπώς πολλές ώρες διαφοράς από τo ωράριο της χώρας του, τα λεγόμενα time zones.


Κάθε φορά που αποφασίσουμε να κάνουμε ένα υπερατλαντικό ταξίδι, όσο χαρούμενοι και ανυπόμονοι κι αν είμαστε, βρισκόμαστε πάντα αντιμέτωποι με το jet lag, τον αποσυγχρονισμό ουσιαστικά του σώματός μας, λόγω της μεγάλης διαφοράς ώρας, από τη βάση μας σε οποιοδήποτε άλλο μακρινό προορισμό.

Όταν ταξιδεύουμε ανατολικά από τη χώρα μας, η αλλαγή ώρας και συνεπώς των συνηθειών μας όπως το ωράριο που θα φάμε ή θα κοιμηθούμε, γίνονται πολύ πιο αισθητές σε σχέση με το ταξίδι προς τη Δύση.

Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας νιώθει πως το αναγκάζουμε να κοιμηθεί όταν αυτό τη συγκεκριμένη ώρα είχε συνηθίσει να ξυπνάει. Συνεπώς για το σώμα μας, είναι πολύ πιο εύκολο ένα ταξίδι προς τη Δύση παρά προς την Ανατολή.


Τελικά όμως, τι είναι αυτό που προκαλεί το jet lag;

Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο και να κάνει συγκεκριμένα πράγματα σε διάστημα 24 ωρών.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν ενός ταξιδιού με πολλές ώρες διαφοράς από την Ελλάδα, το σώμα μας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί και συνεπώς να προσαρμοστεί τόσο ξαφνικά και άμεσα σε μια τέτοια αλλαγή.

Όταν έχει μάθει να ξυπνάει, να κοιμάται, να τρέφεται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και ξαφνικά καλείται να ξεχάσει για λίγο όσα είχε συνηθίσει να κάνει μέχρι τότε περνώντας από διαφορετικά time zones, αντιδρά δημιουργώντας στον ταξιδιώτη διαταραχή ύπνου, πονοκέφαλο, αϋπνία ή υπνηλία, κούραση, έλλειψη συγκέντρωσης, μέχρι και στομαχικές διαταραχές.

Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο και να κάνει συγκεκριμένα πράγματα σε διάστημα 24 ωρών. Κατά τη διάρκεια λοιπόν ενός ταξιδιού με πολλές ώρες διαφοράς από την Ελλάδα, το σώμα μας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί και συνεπώς να προσαρμοστεί τόσο ξαφνικά και άμεσα σε μια τέτοια αλλαγή.


Πόσο χρόνο όμως χρειάζεται κανείς για να νιώσει και πάλι καλύτερα μετά από ένα μακρινό ταξίδι;

Εδώ η απάντηση δεν είναι μία ούτε ίδια για κάθε ταξιδιώτη. Τα συμπτώματα που μπορεί να έχει κάποιος, αλλά και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να νιώσει και πάλι καλά, εξαρτώνται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Η ηλικία του ταξιδιώτη, το πόσο συχνά ταξιδεύει, το πόσο άγχος και στρες μπορεί να έχει, ακόμα και οι διατροφικές του συνήθειες μπορεί να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο και να καθορίσουν το χρόνο ανάρρωσης.

Σε γενικές γραμμές πάντως, οι περισσότεροι άνθρωποι μετά από ένα μακρινό ταξίδι, χρειάζονται περίπου δύο εικοσιτετράωρα όταν ταξιδέψουν στο νέο προορισμό ενώ περίπου τρεις ημέρες για να επιστρέψουν και πάλι στους κανονικούς τους ρυθμούς όταν έχουν γυρίσει από το ταξίδι τους.

Το jet lag είναι αναπόφευκτο αλλά υπάρχουν αρκετά ενδιαφέρονται tips και ιδέες για να μας βοηθήσουν

1.

Αλλάζουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα

Μία εβδομάδα πριν από το ταξίδι μας, ξεκινάμε να προσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας στα ωράρια της χώρας που θα επισκεφθούμε.

Επιδιώκουμε να κοιμόμαστε μια ώρα νωρίτερα ή αργότερα ανάλογα αν ταξιδεύουμε προς Δύση ή Ανατολή και προσπαθούμε να χαλαρώσουμε το πρόγραμμά μας.

Όσο πιο πιεσμένοι και αγχωμένοι είμαστε πριν ένα ταξίδι, τόσο πιο δύσκολα θα προσαρμοστούμε στα ωράρια της χώρας που θα ταξιδέψουμε.


2.

Κοιμόμαστε καλά το βράδυ πριν το ταξίδι μας

Τις περισσότερες φορές, λίγο πριν ταξιδέψουμε είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που καταλήγουμε να κοιμόμαστε ελάχιστα ή και καθόλου πριν πάμε στο αεροδρόμιο.

Για πτήσεις όμως που διαρκούν πάνω από επτά ώρες, καλό είναι να έχουμε κοιμηθεί τουλάχιστον οχτώ ώρες ώστε να έχουμε δώσει στον οργανισμό μας και στο σώμα μας χρόνο για ξεκούραση έτσι ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί καλύτερα στο jet lag.


3.

Αποφεύγουμε τον καφέ και το αλκοόλ

Τόσο ο καφές όσο και το αλκοόλ μπορούν να μας δημιουργήσουν υπερένταση πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και συνεπώς να μας δυσκολέψουν στο να προσαρμοστούμε ομαλά στα νέα ωράρια της χώρας που ταξιδεύουμε.

Αντίθετα, δεν ξεχνάμε να πίνουμε συνέχεια νερό και να κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο.

4.

Ρυθμίζουμε το ρολόι μας και το πρόγραμμά μας στο ωράριο της νέας χώρας

Πριν το ταξίδι, δεν ξεχνάμε να αλλάξουμε την ώρα του ρολογιού μας και το τελευταίο εικοσιτετράωρο ή και κατά τη διάρκεια της πτήσης, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με βάση το ωράριο του προορισμού μας.

Γευματίζουμε για παράδειγμα την ώρα που θα γευματίζουμε και στον προορισμό μας, έτσι το σώμα μας θα έχει ξεκινήσει από πριν τη διαδικασία προσαρμογής κι έτσι να αντιμετωπίσει ευκολότερα και γρηγορότερα τα συμπτώματα του jet lag.


5.

Επιδιώκουμε να έχουμε πτήση με layover

Διαλέγοντας να κάνουμε στάση στη μέση του ταξιδιού, επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να συνηθίσει σταδιακά την αλλαγή ωραρίων και να μπορέσει να προσαρμοστεί πιο εύκολα στο ωράριο του τελικού μας προορισμού.


6.

Επιδιώκουμε να φτάνουμε στον προορισμό μας ημέρα

Επιλέγουμε πτήσεις που φτάνουν στον προορισμό μας ημέρα, έτσι το σώμα μας θα αναγκαστεί να μείνει ξύπνιο και εμείς δε θα μπούμε στον πειρασμό να κοιμηθούμε κατευθείαν.

Το φως της ημέρας, θα μας βοηθήσει πιο εύκολα να ανταποκριθούμε στους νέους ρυθμούς.


7.

Έχουμε μαζί μας την αγαπημένη μας μουσική

Όσο και αν ακούγεται περίεργο ή τετριμμένο, το να έχουμε μαζί μας την αγαπημένη μας μουσική στο αεροπλάνο και γενικότερα στο ταξίδι μας, βοηθάει στο να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε καλά και οικεία σε όποιο σημείο του ταξιδιού και να είμαστε.

Επιδιώκουμε μάλιστα να έχουμε τραγούδια που μας χαλαρώνουν και μπορούμε να τα ακούμε όταν πρέπει πάμε για ύπνο αλλά το σώμα μας συνηθισμένο σε άλλο ωράριο, δεν υπακούει.

Ένα φλιτζάνι τσάι, αγαπημένη μουσική και ένα ζεστό ντους είναι ό,τι καλύτερο για να μας χαλαρώσουν και να μας κάνουν να κλείσουμε τα μάτια μας πιο εύκολα.


8.

Κοιμόμαστε με τις κουρτίνες του δωματίου μας ανοιχτές

Τα πρώτα δύο εικοσιτετράωρα που το σώμα μας παλεύει να ανταποκριθεί στα νέα ωράρια, είναι καλό, πριν ξαπλώσουμε, να αφήνουμε τις κουρτίνες του παραθύρου μας ανοιχτές ώστε να ξυπνήσουμε πιο εύκολα με το φως του ηλίου και να ξεγελάσουμε το σώμα μας που θα θέλει να κοιμηθεί περισσότερο νομίζοντας ότι είναι ακόμα στην Ελλάδα.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ