Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter

Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria

1

Το Πουέρτο Ρίκο είναι ένας εξωτικός προορισμός κρυμμένος στην αγκαλιά της Καραϊβικής, δίπλα από τη Δομινικανή Δημοκρατία και πολύ κοντά στην Κούβα και τη Τζαμάικα. Ένας προορισμός που για πολλούς Έλληνες παραμένει ακόμα άγνωστος και συνδέεται ίσως μόνο με το τραγούδι των Vaya Con Dios "Ay ay ay ay Puerto Rico".

Ένας προορισμός που κάποιοι γνωρίζουν εξαιτίας του Ricky Martin, του Marc Anthony και της Jennifer Lopez ή του τραγουδιού που ήταν το χιτ του 2017, του Despacito, το οποίο γυρίστηκε στο νησί και τραγουδήθηκε από τον Πορτορικανό τραγουδιστή Luis Fonsi.

Το Πουέρτο Ρίκο μπήκε στο «στόχαστρό» μου περίπου πριν δύο χρόνια, όταν γνωρίστηκα με έναν travel blogger από το νησί και ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε σε κάποια project. Θυμάμαι ακόμα να μου λέει «Μαρία πρέπει να έρθεις στο νησί Δεκέμβριο» και από τότε το έβαλα στόχο ότι θα πήγαινα να γιορτάσω τα Χριστούγεννα με μαγιό στο Πουέρτο Ρίκο.

Στο τέλος του καλοκαιριού που μας πέρασε, αποφάσισα να κλείσω επιτέλους εισιτήρια ώστε να περάσω δέκα ημέρες το Δεκέμβριο στο νησί. Μέχρι που μια άλλη «Μαρία», αποφάσισε να επισκεφθεί το νησί πριν από εμένα. Ο τυφώνας Maria, ο πιο καταστροφικός τυφώνας στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο κατηγορίας 4 με ανέμους ταχύτητας 205 χιλιομέτρων την ώρα.

Τα Χριστούγεννα στο Πουέρτο Ρίκο ήταν μια υπέροχη εμπειρία γιατί η καρδιά των ανθρώπων της Καραϊβικής δεν το βάζει κάτω και ξέρει να γλεντάει με τον καλύτερο τρόπο.

Ολόκληρο το νησί από επίγειος παράδεισος μετατράπηκε σε κόλαση σε μόλις ένα 24ωρο. Οροφές σπιτιών ξηλώθηκαν, σπίτια γκρεμίστηκαν, γέφυρες και δρόμοι κόπηκαν στη μέση, πλημμύρησαν ποτάμια, δέντρα κόπηκαν ενώ ολόκληρο το νησί κηρύχτηκε σε περιοχή ζώνης καταστροφής. Μέσα σε 24 ώρες κατέρρευσε ένα ολόκληρο νησί, κόπηκε το ρεύμα, έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο, κόπηκε το νερό, το τηλέφωνο, τα πάντα.

Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Ανακαλύπτοντας τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα graffiti στην περιοχή Santurce. Η περιοχή Santurce είναι κάτι σαν τη δική μας γειτονιά του Ψυρρή. Παραμελημένη για πολλά χρόνια, κατάφερε να πατήσει πάλι στα πόδια της μετά από προσπάθειες τοπικών street artists να της ξαναδώσουν ζωή. Το project Santurce es Ley φρόντισε λοιπόν ώστε οι τοίχοι της να γεμίσουν όμορφα graffiti.

Η επόμενη ημέρα βρήκε ένα Πουέρτο Ρίκο ακινητοποιημένο πλήρως, ένα νησί σαν εμπόλεμη ζώνη. Ο πρώτος μήνας ήταν ένας μήνας που όπως μου έλεγαν οι κάτοικοι και φίλοι μου εκεί, όλες τους οι ημέρες ήταν μια συνεχής ουρά αναμονής. Αναμονή τριών ωρών για να καταφέρουν να πάνε από το ένα μέρος στο άλλο, αναμονή δύο ωρών για να βάλουν βενζίνη, τέσσερις ώρες στην ουρά των ΑΤΜ, δύο ώρες για να βρουν τρόφιμα σε κάποια από τα ελάχιστα μαγαζιά που δεν είχαν καταστραφεί εντελώς από τον τυφώνα.

Ακόμα και μετά από ενάμιση μήνα πολλές περιοχές στο κέντρο του νησιού δεν είχαν επικοινωνία και δε μπορούσαν να βρουν νερό και φαγητό καθώς λόγω των κομμένων δρόμων τα αυτοκίνητα δεν είχαν πρόσβαση για να μετακινηθούν ή για να φέρουν προμήθειες. Οι νεκροί πολλοί. Η απογοήτευση ακόμα περισσότερη. Όταν πλέον άρχισε να λειτουργεί το αεροδρόμιο πολύς κόσμος αποφάσισε να μετακινηθεί οριστικά και να φύγει από το Πουέρτο Ρίκο καθώς ξαφνικά σε μόλις ένα μήνα η ανεργία ανέβηκε στα ύψη καθώς όλες οι εταιρείες και τα καταστήματα παρέμεναν κλειστά. Ο τουρισμός έπεσε στο 0% και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έκλεισαν επί τόπου και για πάντα.

Θυμάμαι να μου λένε πως κάθε ημέρα που ένα μαγαζί άνοιγε για λίγες ώρες, συγκεντρώνονταν όλοι εκεί για να βρουν air condition σε λειτουργία και να δροσιστούν για λίγο καθώς τα σπίτια δεν είχαν ρεύμα. Και πως όταν έβρισκαν πάγο το γιόρταζαν λες και ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να έχουν ποτέ. Πόσο συγκλονιστικό ε; Ξαφνικά εκεί που ζεις μια νορμάλ ζωή, χάνεις τα πάντα και βρίσκεσαι να ψάχνεις τα απολύτως απαραίτητα. Να στέκεσαι στην άκρη του αυτοκινητόδρομου, στο μοναδικό σημείο που πιάνει σήμα το κινητό σου για να καλέσεις τους δικούς σου ή για να μπεις για λίγα λεπτά στο ίντερνετ.

Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Η μαυρόασπρη σημαία στο δρόμο San José στη γειτονιά του Old San Juan. Αρχικά, η σημαία είχε τα χρώματα της χώρας, μπλε, άσπρο και κόκκινο αλλά μια ομάδα καλλιτεχνών την έβαψε ασπρόμαυρη για να δηλώσει το πένθος και την εναντίωσή τους στα μέτρα λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο τα τελευταία χρόνια.

Και αφού έχουν ακυρωθεί πτήσεις και κρουαζιέρες και οι τουρίστες συνεχίζουν να ακυρώνουν τα ταξίδια τους προς το Puerto Rico, εγώ αποφασίζω πως ό,τι και να γίνει αυτό το ταξίδι θέλω να το κάνω. Τρεις μήνες μετά λοιπόν τον τυφώνα Maria, μπαίνω στο αεροπλάνο με κατεύθυνση το νησί.

Το πρώτο σοκ είναι στη θερμοκρασία. Όσο και να μου το έλεγαν, οι 30 βαθμοί μήνα Δεκέμβριο με βρίσκουν απροετοίμαστη, το ίδια και τα πεσμένα φανάρια στους δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο. Η ζωή στο νησί έχει αρχίσει να βρίσκει και πάλι τους φυσιολογικούς της ρυθμούς αλλά τα σημάδια από τον τυφώνα είναι εμφανή.


Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς οι φωτεινοί σηματοδότες δεν λειτουργούν ή δεν υπάρχουν καν, βρίσκονται πεταμένοι στην άκρη του δρόμου. Η βλάστηση αν και έχει ξανα ανθίσει στα περισσότερα σημεία του νησιού, σε πολλά σημεία παραμένει ξερή, σα να έχει καεί. Πολλοί δρόμοι κυρίως στο κέντρο του νησιού παραμένουν κλειστοί καθώς έχουν κοπεί, πράγμα που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη κίνηση στο δρόμο λόγω των παρακάμψεων.

Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Περιοχή Fajardo. Από εκεί ξεκινούν οι περισσότερες εκδρομές με καραβάκι για τα νησάκια Vieques και Culebra.

Πολλά καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά – δύσκολα θα ξανα ανοίξουν, ενώ αυτά που λειτουργούν έχουν αρκετές ελλείψεις καθώς έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες και συνεπώς η τοπική παραγωγή. Άλλα καταστήματα λειτουργούν ακόμα με ηλεκτρικές γεννήτριες πράγμα που σημαίνει πως τα ωράρια λειτουργίας δεν έχουν επανέλθει ακόμα στο κανονικό ενώ οπουδήποτε και να αποφασίσεις να πας πρέπει να πάρεις τηλέφωνο πριν για να δεις αν λειτουργεί ή όχι.

Το νησί πλέον, μετά από 3 μήνες έχει αρχίσει να «πατάει στα πόδια του» και πάλι αλλά ουσιαστικά ξεκινάει από το μηδέν. Ναι, αυτή είναι η φράση που άκουσα από τους περισσότερους ντόπιους όταν πήγα στο Πουέρτο Ρίκο: «Μηδενίσαμε σα χώρα και ξεκινάμε από την αρχή αλλά το Πουέρτο Ρίκο σηκώνεται και πάλι, λίγο λίγο κάθε μερα», «Puerto Rico se levanta, un dia a la vez».

Και όντως, το ένιωσα όλες αυτές τις δέκα ημέρες που βρέθηκα στο νησί, το Πουέρο Ρίκο, όσο σκληρά και να του φέρθηκε ο τυφώνας Maria, σήκωσε τα μανίκια, ένωσε τις δυνάμεις του και άρχισε να ξαναχτίζει, τοίχους αλλά και φήμη.

Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Περιοχή La Parguera. Οι Πορτορικανοί είναι πολύ περήφανοι για τη σημαία τους και τη βρίσκεις ζωγραφισμένη σχεδόν σε κάθε πόλη και χωριό του νησιού για να τους δίνει κουράγιο και να τους θυμίζει πως αν και αποικία της Αμερικής το Πουέρο Ρίκο έχει τη δική του δύναμη.


Αυτές τις δέκα ημέρες στο νησί, επισκέφθηκα παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και έκανα τις βουτιές μου αλλά βρήκα και παραλίες κλειστές, που λόγω της μόλυνσης των υδάτων δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση, βρήκα κλειστό ένα από τα πιο γνωστά rainforests της Αμερικής, το El Yunque ενώ δεν κατάφερα να πάω σε κάποια μπαράκια που είχα σημειώσει αρχικά στα to do μου γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν πια.

Παρόλα αυτά, τα Χριστούγεννα στο Πουέρο Ρίκο ήταν μια υπέροχη εμπειρία γιατί el Corazón Caribeño (η καρδιά των ανθρώπων της Καραϊβικής) δεν το βάζει κάτω και ξέρει να γλεντάει με τον καλύτερο τρόπο. Είχα την ευκαιρία να μείνω σε σπίτι φίλων και έζησα μαζί τους όλη την προετοιμασία της παραμονής των Χριστουγέννων όπου οι οικογένειες και οι φίλοι μαζεύονται στα σπίτια και χορεύουν, τραγουδούν, τρώνε pasteles και πίνουν παραδοσιακά ποτά όπως το Pitorro, ρούμι που φτιάχνουν οι ίδιοι στα σπίτια τους και το συνοδεύουν με καρύδα και αμύγδαλα.

Κάπου στη μέση της βραδιάς group φίλων "las parrandas" έρχονται απρόσκλητοι, χτυπούν την πόρτα και παίζουν Χριστουγεννιάτικες μελωδίες τραγουδώντας και χορεύοντας ενώ φεύγοντας η παράδοση λέει πως πρέπει να πάρουν μαζί τους ένα από τα μέλη της οικογένειας που επισκέφθηκαν και να συνεχίσουν χτυπώντας και άλλες πόρτες παίρνοντας κάθε φορά από ένα μέλος της εκάστοτε οικογένειας. Στο τέλος της βραδιάς, το αρχικό group των 3-4 ατόμων μετράει περίπου 20 -30 ανθρώπους όπου όλοι μαζί τρώνε στο τελευταίο σπίτι που θα επισκεφθούν και χωρίζουν για να πάνε για ύπνο.

Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Παραδοσιακή parranda. Group φίλων που τραγουδούν από σπίτι σε σπίτι παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Έχω επιστρέψει στην Ελλάδα εδώ και δέκα ημέρες και ομολογώ πως το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο ήταν τελικά το καλύτερο ταξίδι που έκανα το 2017. Γιατί μπορεί να μην κατάφερα να δω το νησί όπως είχα φανταστεί και σχεδιάσει αλλά πήρα ένα ακόμα μάθημα ζωής που μόνο ταξιδεύοντας αντιλαμβάνεται κανείς.


Συνειδητοποίησα πως όπως σε ένα ταξίδι μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις που δεν έχεις προβλέψει έτσι και στην καθημερινότητα ενός τόπου και ενός λαού, μπορούν να συμβούν γεγονότα που θα το βγάλουν εντελώς έξω από το δρόμο που ακολουθούσε μέχρι τότε αλλά αυτό που μετράει τελικά είναι η προσπάθεια να ξεπεράσει τις δυσκολίες, τα απρόοπτα, τις τραγωδίες και αφού κλάψει και πονέσει, να καταφέρει να σηκωθεί, να ξαναπιστέψει, να ξαναελπίσει και να ξαναφτιάξει ακόμα και αν όλα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν. Και το Πουέρτο Ρίκο είναι η απόδειξη αυτή, ό,τι παρόλες τις δυσκολίες η ζωή συνεχίζεται.

Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Τρεις μήνες μετά τον τυφώνα Maria, οι επιπτώσεις στο νησί είναι ακόμα εμφανείς.

8 αλήθειες που με προβλημάτισαν και πήρα μαζί μου γυρίζοντας στην Ελλάδα

1. Το 90% του νησιού του Πουέρο Ρίκο καταστράφηκε ολοσχερώς και ξεκίνησε η ανοικοδόμησή του από το μηδέν.

2. Μετά από 3 ολόκληρους μήνες από τον τυφώνα Maria, πολλά χωριά εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

3. Τρεις μήνες μετά, πολλές από τις παραλίες του νησιού δεν είναι ακόμα προσβάσιμες στο κοινό καθώς τα νερά είναι μολυσμένα.

4. Οι κάτοικοι του νησιού μιλούν για τη ζωή τους λέγοντας "Η ζωή πριν τον Τυφώνα Maria - η ζωή μετά τον Τυφώνα Maria". Κάτι σαν Προ Χριστου και Μ.Χ.

5. Πάγος, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, λέξεις που μέχρι πριν τον τυφώνα ήταν απλά λέξεις ενώ μετά τον τυφώνα έκαναν πολύ κοσμό να τις αναζητά απελπισμένα.

6. Στα περισσότερα εστιατόρια, θα ακούσουν τουλάχιστον μια φορά την ημέρα τη φράση "λυπούμαστε αλλά το συγκεκριμένο είναι σε έλλειψη" καθώς μετά τον τυφώνα η παραγωγή ντόπιων προϊόντων είναι σχεδόν μηδενική.

7. Ο μοναδικός ήχος που ακουγόταν στο νησί μετά τον τυφώνα ήταν οι γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος.

8 . Η ζωή συνεχίζεται και οι Πουερτικανοί προσπαθούν και ορθοποδήσουν και πάλι γιορτάζοντας με μεγάλες fiestas τη ζωή. Σημαντικό παράδειγμα η γιορτή Fiestas de la Calle de San Sebastian τέλος Ιανουαρίου.

ι. Η Μαρία Κόφου είναι η δημιουργός του travel blog T-stories.

Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Faro Los Morrillos: Ο όμορφος και εγκαταλελειμμένος φάρος του Cabo Rojo.
Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Περπατώντας στους πολύχρωμους δρόμους του Old San Juan.
Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Old San Juan.
Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Boriqua σημαίνει Πουερτορικανός στη διάλεκτό τους. Τα graffiti σε κάθε σημείο του νησιού δίνουν δύναμη και υπενθυμίζουν στο λαό πως μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια του μετά τον τιφώνα Maria.
Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Ο δρόμος calle Tanca, το σημείο συνάντησης των ντόπιων στο Old San Juan για τα πρώτα ποτά της βραδιάς.
Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Περιοχή Aguadilla, από τα μέρη που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον τυφώνα Maria.
Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Παραλία Isabela.
Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Old San Juan.
Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Old San Juan.
Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Old San Juan.
Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Old San Juan.
Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Old San Juan.
Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Old San Juan.
Το ταξίδι μου στο Πουέρτο Ρίκο, μετά τον τυφώνα Maria Facebook Twitter
Η πολύχρωμη γειτονιά La Perla.
Ταξίδια
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και πολυ ωραίες εικόνες! Πραγματικά κρίμα για όλους αυτούς τους ανθρώπους..Αλλά και μπράβο τους που προσπαθούν με όλη τους τη δύναμη και την αγάπη για το νησί τους να "ξαναφτιάξουν" τη ζωή τους από το μηδέν..