Ένα αξέχαστο road trip στην Κρήτη

Ένα αξέχαστο road trip στην Κρήτη Facebook Twitter
6

Tην Κρήτη για να την καταλάβεις, θες αυτοκίνητο. Το ταξίδι ξεκινάει από τα Χανιά. Πίνεις μια πορτοκαλάδα στο καφενείο «Τα δύο λουξ» και μετά παίρνεις το αμάξι και πας νότια. Οδηγείς σε δρόμους που στον χάρτη είναι μια συνεχόμενη ζιγκ-ζαγκ γραμμή. Περνάς από απόκρημνα σημεία, από φαράγγια, έρχεσαι πολύ κοντά με τον βράχο, σχεδόν τον αγγίζεις. Κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι σου τελειώνει η βενζίνη. Τα περισσότερα χωριά που συναντάς είναι τόσο μικρά, που δεν έχουν βενζινάδικο, γι' αυτό προσπάθησε να μην ξεχαστείς και προσπεράσεις τα κεφαλοχώρια χωρίς να γεμίσεις.


Πρώτος σταθμός στην Παλαιόχωρα, στο οργανωμένο κάμπινγκ. Το νερό στα μπάνια δεν έχει πολλή πίεση, αλλά η αλμύρα θα βγει. Τρως μια φοβερή αχινοσαλάτα στην ταβέρνα και συνεχίζεις.


Σούγια για μπάνιο, κατά προτίμηση στην παραλία των γυμνιστών. Το βράδυ θα χαλαρώσεις στις αιώρες του μοναδικού beach bar και αν θέλεις να χορέψεις, υπάρχει λίγο πιο έξω και μια ντίσκο.

Ένα αξέχαστο road trip στην Κρήτη Facebook Twitter
Παίρνοντας το φουσκωτό, πηγαίνεις για βουτιές και ψαροντούφεκο στα Δώματα.

Αν είσαι τυχερός, θα δοκιμάσεις και γαμοπίλαφο. Μπορεί και κάποιος ντόπιος να πήζει τυρί και να πάρεις μια γεύση λίγο πριν γίνει


Παίρνοντας το φουσκωτό, πηγαίνεις για βουτιές και ψαροντούφεκο στα Δώματα. Με καραβάκι πηγαίνεις στο Λουτρό, απολαμβάνεις τους μεζέδες και τη ρακή στα ταβερνάκια της παραλίας και αν θέλεις να κατασκηνώσεις κάπου μοναχικά, πηγαίνεις στα Γλυκά Νερά. Είτε με καραβάκι είτε από ένα μονοπάτι, φτάνεις στην αγαπημένη παραλία της παρέας. Με φόντο έναν μεγάλο βράχο και μια βοτσαλωτή παραλία, αν σκάψεις τρία μέτρα από τη θάλασσα βρίσκεις γλυκό νερό. Με έναν κουβά, λοιπόν, κάνεις το μπάνιο σου μετά τη βουτιά. Η μοναδική καντίνα σε δροσίζει από τον καυτό ήλιο της νότιας Κρήτης. Στην παραλία κατεβαίνουν συχνά και τα αγριοκάτσικα του βουνού. Τα κουδούνια τους σε αποσπούν από την ηρεμία του τόπου.

Ένα αξέχαστο road trip στην Κρήτη Facebook Twitter
Η παραλία Λουτρό Σφακίων


Συνεχίζοντας, πηγαίνεις με καραβάκια στα Σφακιά, τρως μια σφακιανόπιτα και οδικώς ανεβαίνεις στα βόρεια Χανιά. Εκεί, η άμμος είναι γεμάτη κοχύλια. Η περιοχή είναι προστατευόμενη και απαγορεύεται να πάρεις έστω και ένα μαζί σου. Με καραβάκι από τη Γραμβούσα ανεβαίνεις στο κάστρο – με καπέλο και φουλ αντηλιακό, γιατί ο ήλιος δεν αστειεύεται.

Επιστρέφοντας στα Χανιά, το βράδυ πηγαίνεις για κοκτέιλ στην παλιά Συναγωγή, μια πολύ καλή επανάχρηση ενός ιστορικού μνημείου, και συνεχίζεις με βόλτες στα σοκάκια. Η πόλη θα σε κάνει να θέλεις να επιστρέφεις.

 
Κάπου πιο παραδοσιακά, όπως στα Ανώγεια, αν φτάσεις Δεκαπενταύγουστο, θα περάσεις αξέχαστα. Θα ανέβεις στα όρη, θα ψήσουν οφτό στο μιτάτο, το παραδοσιακό πέτρινο οίκημα των βοσκών που μένει δροσερό λόγω της πέτρας και είναι τέλειο για μεσημεριανό ύπνο. Το οφτό κρέας ή αλλιώς «αντικριστό» είναι ένας από τους αρχαιότερους τρόπους μαγειρέματος, περιγραφές του οποίου υπάρχουν και στην Ιλιάδα: το κρέας τοποθετείται απέναντι (αντικριστά) και όχι επάνω στη φωτιά. Θα φας ακόμα την τοπική πατατοσαλάτα με αυγό και ωμή λεμονάτη αγκινάρα και μακαρόνια βρασμένα σε ζωμό από αρνί, πασπαλισμένα με μυζήθρα. Αν είσαι τυχερός, θα δοκιμάσεις και γαμοπίλαφο. Μπορεί και κάποιος ντόπιος να πήζει τυρί και να πάρεις μια γεύση λίγο πριν γίνει. Επιστρέφοντας στο χωριό, μην ξεχάσεις ότι στο καφενείο, στην πλατεία, σερβίρουν παγωτό και γαλακτομπούρεκο από πρόβειο γάλα.


Πριν πάρεις το πλοίο από το Ηράκλειο, μην ξεχάσεις να φας μια μπουγάτσα στην πλατεία με τα λιοντάρια.

Ένα αξέχαστο road trip στην Κρήτη Facebook Twitter
Ανώγεια. Φωτο: Joan Alvado
Ταξίδια
6

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

5 σχόλια
Καλά όλα αυτά. Επειδή επισκέφτηκα πρόσφατα τα περισσότερα μέρη που αναφέρονται, υπάρχει ένα κενό. Αφήνεις αυτοκίνητο στην Παλαιόχωρα, πας δια θαλάσσης σε όλες τις παραλίες που αναφέρονται, φτάνεις Σφακιά διά θαλάσσης και μετά πως ξαναπάς Παλαιόχωρα από Σφακιά χωρίς αυτοκίνητο;;!!;;!!;;!!Μιλάμε για τουλάχιστον 150χλμ!!