Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου Facebook Twitter

Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου

0

Αν θέλεις κάτι διαφορετικό από το κλασικό μοντέλο των διακοπών, τότε η Σιθωνία είναι ο ιδανικός προορισμός. Το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, για πολλούς το καλύτερο, κρύβει πολλούς θησαυρούς που δεν φαντάζεσαι και συνδυάζει τα πάντα. Μία εβδομάδα θα σου φτάσει για να τους ανακαλύψεις όλους. Κι αν έχεις να διαθέσεις χρήματα για δύο, ακόμα καλύτερα.


Εδώ θα βρεις την πολύβουη παραλία της Καλογριάς στη νότια πλευρά, με το νησάκι σε σχήμα χελώνας απέναντι να σε περιμένει, για να το φτάσεις είτε κολυμπώντας είτε με ποδήλατο θαλάσσης που μπορείς να νοικιάσεις. Θα βρεις επίσης την ξακουστή παραλία Καβουρότρυπες με τα γαλαζοπράσινα νερά, που νομίζεις ότι βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό νησί. Η παραλία Καρύδι, από την άλλη, έχει πολλή πλάκα. Ίσως είναι η πιο ρηχή θάλασσα του κόσμου, μια και πρέπει να διασχίσεις πολλά μέτρα μες στο νερό μέχρι να αρχίσει επιτέλους να βαθαίνει. Οι ντόπιοι αστειεύονται ότι εδώ έμαθε να κολυμπάει όλη η Βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή, ό,τι πρέπει για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, για πολλούς το καλύτερο, κρύβει πολλούς θησαυρούς που δεν φαντάζεσαι και συνδυάζει τα πάντα.Μία εβδομάδα θα σου φτάσει για να τους ανακαλύψεις όλους

Αν θέλεις να συνδυάσεις περιπέτεια και μπάνιο, μπορείς να φτάσεις χαμηλά, στην άκρη της χερσονήσου, όπου βρίσκεται το Καλαμίτσι και το Κριαρίτσι, δύο παραλίες όπου, ειλικρινά, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στον παράδεισο της Ελλάδας ή, καλύτερα, όλης της Μεσογείου! Τα μαγευτικά κρυστάλλινα νερά και η χοντρή άμμος σε κάνουν να θέλεις να κατασκηνώσεις εκεί όλη μέρα. Καλύπτουν μεγάλη έκταση που χωράει όλους τους επισκέπτες. Ένα ψυγειάκι με τα απαραίτητα για την ημέρα και μια καλή ομπρέλα χρειάζονται, και είσαι άρχοντας.


Στη βόρεια πλευρά θα βρεις την υπέροχη ακτή Τρανή Αμμούδα, όπου, λόγω μεγάλης έκτασης, μπορείς να απολαύσεις την υπέροχη ομορφιά της, είτε από κάποιο beach bar συνοδεία ενός δροσερού ροφήματος είτε με την ψάθα σου παραπέρα. Η χοντρή, και πάλι, άμμος και τα καταγάλανα νερά της είναι αυτά που την χαρακτηρίζουν, ενώ, εάν σου αρέσει να συλλέγεις ψάχνοντας στην αμμουδιά, εκεί θα βρεις ελαφρόπετρες και άσπρες πετρούλες που ζυγίζουν το 1/10 μιας κανονικής πέτρας.

Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου Facebook Twitter
Καβουρότρυπες


Εκτός, όμως, από γαλάζια νερά, στη Σιθωνία θα βρεις και υπέροχες παραλίες μέσα στα πεύκα σε πολλά σημεία του ποδιού, όπου μπορείς να ξαπλώσεις κάτω από τη σκιά ενός πεύκου, όπως η παραλία Ασκαμνιά στον δρόμο προς Νικήτη. Το σίγουρο είναι ότι θα βρεις κάποια που σου ταιριάζει, καθώς σε μικρές αποστάσεις υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα.

Πέρα, όμως, από τις ωραίες παραλίες για κολύμπι, υπάρχουν και πολλές παραλίες για τους λάτρεις του ψαρέματος, όπως η παραλία της Τριστινίκας και άλλες που εκτείνονται σε όλο το πόδι, ενώ οι λάτρεις των ορεινών διαδρομών αξίζει να επισκεφτούν με αυτοκίνητο το ημιορεινό γραφικό χωριό Παρθενώνας και να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα πίνοντας καφέ στου Paul. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν πολλές διαδρομές στο βουνό Ίταμος που βρίσκεται στο κέντρο του ποδιού. Εκεί υπάρχουν πολλά σημεία όπου μπορείς να κάνεις στάση για να φας το κολατσιό σου και να ξεδιψάσεις, όπως η δασική θέση Ψαρρά, όπου έχει και πηγή με κρύο νερό. Το βουνό αυτό πήρε το όνομά του από ένα σπάνιο στην Ελλάδα δέντρο, τον ίταμο, που φύεται κυρίως σε ορεινές περιοχές στην Ευρώπη και στη βόρεια Αφρική. Επιπλέον, εάν είσαι τυχερός και έχει ησυχία, μπορεί να βρεθείς στην ευχάριστη έκπληξη να περάσει από μπροστά σου κάποιο ζαρκάδι!


Για τους λάτρεις του κάμπινγκ, γύρω-γύρω στο πόδι εκτείνονται πολλά οργανωμένα. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι το camping του Αρμενιστή, όπου διοργανώνονται κάθε χρόνο ωραίες συναυλίες με μουσικά σχήματα από όλο τον κόσμο και οι βραδιές προσελκύουν πολύ κόσμο από όλη τη Χαλκιδική!

Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου Facebook Twitter
Το κάμπινγκ του Αρμενιστή


Για διασκέδαση, επίσης, αξίζει να πας μια μέρα στο χωριό της Νικήτης, την πρωτεύουσα του Δήμου Σιθωνίας. Απογευματάκι να περπατήσεις στην ορεινή Νικήτη, στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού οικισμού, και βραδάκι στην Κάτω Νικήτη, για υπέροχη κρέπα στον «Αρχαίο» ή ποτό σε κάποιο από τα μπαράκια επάνω στο κύμα. Αν θέλεις να κάνεις τουρισμό, υπάρχει ο κοσμικός Νέος Μαρμαράς για ψώνια και παγωτό μηχανής με θέα τη θάλασσα.


Επίσης, ένα μεσημεράκι σε κάποια ψαροταβέρνα στον όρμο του Πόρτο-Κουφό αξίζει, ειδικά εάν συνδυαστεί με μια μικρή βόλτα στο λιμάνι του για χώνεψη! Ο κλειστός κόλπος του είναι μοναδικός, καθώς το άνοιγμα που σχηματίζει το λιμάνι προς τη θάλασσα είναι μόλις 620 μέτρα! Έτσι, μοιάζει με λίμνη δίπλα στη θάλασσα – μόνο που δεν είναι.


Το σίγουρο είναι πως θα απολαύσεις τη Σιθωνία και για το λαχταριστό φαγητό της, σε καταπληκτικές ψαροταβέρνες, όπως ο Βασίλης στη Μεταμόρφωση, σε καλές χασαποταβέρνες με σπεσιαλιτέ τα αρνίσια παϊδάκια στο ημιορεινό χωριό του Μεταγγιτσίου και στα ζαχαροπλαστεία της Νικήτης με τις πολλές λιχουδιές. Αγαπημένο φαγάδικο, η πιτσαρία Οβελίξ, με αφεντικό που τιμάει το όνομα, σερβίροντας, χωρίς υπερβολή, τη μεγαλύτερη πίτσα και τις μεγαλύτερες σαλάτες του κόσμου. Με το μέτρο, λένε, αλλά δεν φαντάζεσαι το μέγεθος.

Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου Facebook Twitter
Το γραφικό ορεινό χωριό Παρθενώνας


Όμως το απόλυτο τοπικό προϊόν που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις φεύγοντας είναι το μέλι, για να γλυκαθείς ακόμη περισσότερο. Βρίσκεις στον δρόμο συνεχώς μαγαζιά που το πουλούν, είτε από τοπικούς παραγωγούς είτε από τον συνεταιρισμό της Νικήτης «Σίθων», κι έχουν ποικιλίες τοπικές, όπως αυτές του πευκόμελου ή της σουσούρας, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως το ελαφρύ μέλι της πορτοκαλιάς.


Καταλύματα υπάρχουν πολλά, για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια, γι' αυτό μην ανησυχείς. Από ωραία bungalows μπροστά στη θάλασσα, ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών, μέχρι ενοικιαζόμενα σπιτάκια μέσω Airbnb σε οικονομικές τιμές. Εκείνο που σίγουρα θα χρειαστείς είναι αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις. Αν δεν έχεις, μπορείς εύκολα να νοικιάσεις εκεί.


Και μην ξεχνάμε ότι για να κάνεις τον γύρο ολόκληρου του ποδιού θέλεις μία ώρα και κάτι, οπότε μην ανησυχείς και πολύ για το πού θα βρεις να μείνεις – οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές. Μπορείς όμως να διαλέξεις ως ορμητήριο τη Μεταμόρφωση ή τη Νικήτη στην αρχή του ποδιού και ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου να κινείσαι σε αποστάσεις 10 λεπτών, σε παραλίες στην πάνω ή στην κάτω μεριά της χερσονήσου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ