Κέρκυρα: Plane spotting με θέα το Ιόνιο σε έναν από τους διαχρονικά πιο όμορφους προορισμούς της Ελλάδας

Κέρκυρα: Plane spotting με θέα το Ιόνιο σε έναν από τους διαχρονικά πιο όμορφους προορισμούς της Ελλάδας Facebook Twitter
0

Το πρώτο που θα δεις είναι το πράσινο που κατακλύζει το νησί και τα ελαιόδεντρα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Το πρώτο που θα ακούσεις είναι η χαρακτηριστική, τραγουδιστή κερκυραϊκή προφορά, με τις διάσπαρτες ακατανόητες λέξεις. Οι πρώτες τοπικές λιχουδιές που πρέπει να δοκιμάσεις είναι η παστιτσάδα (μακαρόνια με κρέας κοκκινιστό και διάφορα μπαχάρια) και η τσιτσιμπίρα (ανθρακούχο αναψυκτικό με τζίντζερ). Και η πρώτη βόλτα που πιθανότατα θα κάνεις θα είναι στα καντούνια (σοκάκια) της παλιάς πόλης, με τη βενετσιάνικη αύρα.


Δίπλα στα καντούνια θα βρεις το Λιστόν, σημείο αναφοράς για ντόπιους και τουρίστες: ο πιο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης και τα κτίρια με τις εντυπωσιακές καμάρες. Εκεί ξεκινάει και η Σπιανάδα, η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, όπου γίνονται συχνά αγώνες κρίκετ.


Στη λίστα με τα μέρη που σχεδόν σίγουρα θα επισκεφτείς είναι τα δύο φρούρια της πόλης (το παλαιό και το νέο), το Ποντικονήσι και η πολυφωτογραφημένη Παναγιά Βλαχερνών, το Κανόνι και το Αχίλλειο. Μην παραλείψεις, όμως, να ανακαλύψεις τα γραφικά χωριά του νησιού με τα παλιά πέτρινα σπίτια και τα στενά σοκάκια. Μερικά μόνο αγαπημένα είναι οι Κυνοπιάστες, ο Αφιώνας, ο Χλωμός, οι Σιναράδες, η Επίσκεψη και οι Λάκωνες. Κοντά στους Λάκωνες βρίσκεται και το Αγγελόκαστρο, χτισμένο σε μια απόκρημνη κορυφή. Θα χρειαστεί να περπατήσεις λίγη ώρα σε ένα ανηφορικό μονοπάτι, αλλά η θέα θα σου κόψει την ανάσα.

Σε ένα τειχίο στη λιμνοθάλασσα του Χαλικιόπουλου, που ενώνει το Κανόνι με την απέναντι πλευρά, θα συναντήσεις ένα ξεχωριστό θέαμα, με αεροπλάνα να προσγειώνονται μια «ανάσα» από το σημείο όπου βρίσκεσαι. Περπατώντας πάνω στο τσιμεντένιο πέρασμα, το οποίο βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο αεροδρόμιο, νιώθεις σαν να μπορείς σχεδόν να αγγίξεις τα αεροσκάφη, λίγο πριν ακουμπήσουν στο έδαφος.


Για ένα ταξίδι στον χρόνο θα πας στην Παλιά Περίθεια, στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας. Τα ερειπωμένα αρχοντικά σπίτια παλεύουν με τη φύση σε αυτό το χωριό-φάντασμα που οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν πριν από πολλές δεκαετίες. Η τοποθεσία είναι ιδανική για περίπατο, ενώ οι ταβέρνες Ωγνίστρα και Φόρος, που παραμένουν ανοιχτές για τους επισκέπτες, φημίζονται για τα φαγητά τους.

Οπωσδήποτε να ψάξεις να βρεις αν πραγματοποιείται κάποια συναυλία στο Μον Ρεπό, καθώς ο χώρος είναι ειδυλλιακός. Αλλά ακόμη και αν δεν γίνεται κάτι, βάλε στο πρόγραμμά σου μια βόλτα στους καταπράσινους κήπους με το νεοκλασικό παλάτι. Εκεί, μέσα στο δασάκι του Μον Ρεπό, θα βρεις κι ένα μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στον «πόντε της βασίλισσας», μια πέτρινη προβλήτα όπου έκανε η βασίλισσα τα μπάνια της.

Κέρκυρα: Plane spotting με θέα το Ιόνιο σε έναν από τους διαχρονικά πιο όμορφους προορισμούς της Ελλάδας Facebook Twitter
Η πολυφωτογραφημένη Παναγιά Βλαχερνών

Οι επιλογές για παραλία είναι πραγματικά δεκάδες. Μία από τις πιο φημισμένες είναι η Παλαιοκαστρίτσα, με τα παγωμένα, κρυστάλλινα νερά και τις σπηλιές. Αν θες να συνδυάσεις καφέ και βουτιές, το καφέ La Grotta είναι χτισμένο σε έναν βράχο, για άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Σε περίπτωση που θες να αποφύγεις τον πολύ κόσμο, λίγα μόνο χιλιόμετρα πιο πέρα βρίσκονται οι Λιαπάδες, ένας από τους πιο παλιούς, παραδοσιακούς οικισμούς στην Κέρκυρα. Εκεί θα βρεις βαρκάκια που θα σε οδηγήσουν στα βορειοδυτικά του νησιού, σε εκπληκτικές παραλίες χωρίς όνομα, οι οποίες είναι απρόσιτες οδικώς.

Για τεράστια, χρυσαφένια αμμουδιά θα πας στον Χαλικούνα, που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Κορισσίων, σε ένα απίστευτο φυσικό τοπίο. Η παραλία της Κερασιάς συνδυάζει καταγάλανα νερά και πυκνή βλάστηση, με τα δέντρα να ακουμπούν στη θάλασσα. Μερικές από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες ξεκινούν από το Σιδάρι, όπου αμμώδη βράχια επεκτείνονται στη θάλασσα και δημιουργούν όρμους και σπηλιές. Εκεί σχηματίζεται και το Canal d' Αmour, ένα πέρασμα μέσα από τον βράχο, και, αν πιστεύεις τον μύθο, τα ζευγάρια που κολυμπούν σε αυτό θα είναι για πάντα μαζί.


Κολύμπι και ηλιοβασίλεμα θα συνδυάσεις στον δημοφιλή Κοντογιαλό ή στους πιο ήσυχους Έρμονες. Εξαιρετική θέα για ηλιοβασίλεμα θα βρεις και στους Περουλάδες, στο 7th Heaven Café που είναι χτισμένο σε λόφο πάνω από τη θάλασσα και τα αργιλώδη βράχια.

Κέρκυρα: Plane spotting με θέα το Ιόνιο σε έναν από τους διαχρονικά πιο όμορφους προορισμούς της Ελλάδας Facebook Twitter
Μερικές από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες ξεκινούν από το Σιδάρι, όπου αμμώδη βράχια επεκτείνονται στη θάλασσα και δημιουργούν όρμους και σπηλιές.


Όταν έρθει η ώρα για φαγητό, την καλύτερη παστιτσάδα θα τη φας στον Θεοτόκη, στον κόλπο της Γαρίτσας. Για ψάρι, θα πας στο παραδοσιακό ψαροχώρι Πετρίτη ή, αν θες πιο hardcore καταστάσεις, στον Αϊ-Γιώργη των Πάγων θα φας ψαγμένους ψαρομεζέδες στις ταβέρνες Fisherman και Ακρογιάλι, που λειτουργούν μόνο με γεννήτριες. Για καταπληκτική ποικιλία, πήγαινε στο μαγαζί Απόβραδο, στο Κομμένο. Στον Άνεμο, στο χωριό Αφιώνας, που θα πας μόνο περπατώντας, θα απολαύσεις το γεύμα σου με θέα τα Διαπόντια νησιά. Από τοπικές συνταγές αξίζει να δοκιμάσεις, όπου τα βρεις, σοφρίτο και μπουρδέτο. Πιο γκουρμέ πιάτα θα βρεις στο γαστροκουτούκι «Κάθε πράμα στον καιρό του», ενώ, αν έχεις όρεξη για ιταλικό, θα πας στο La Famiglia (και τα δύο στην πόλη).


Για καφέ, προτίμησε το Μικρό Καφέ στα καντούνια και την καφετέρια στο Παλαιό Φρούριο. Ποτά και κοκτέιλ θα πιεις στην αυλή του Jasmine αλλά και στο Πολύτεχνο και το Bristol στην Παλιά Πόλη, ενώ για τσίπουρο πήγαινε στον Μπερντέ.


Για το τέλος, μένει κάτι ιδιαίτερο, για όσους αγαπούν το «plane spotting», και όχι μόνο. Σε ένα τειχίο στη λιμνοθάλασσα του Χαλικιόπουλου, που ενώνει το Κανόνι με την απέναντι πλευρά, θα συναντήσεις ένα ξεχωριστό θέαμα, με αεροπλάνα να προσγειώνονται μια «ανάσα» από το σημείο όπου βρίσκεσαι. Περπατώντας πάνω στο τσιμεντένιο πέρασμα, το οποίο βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο αεροδρόμιο, νιώθεις σαν να μπορείς σχεδόν να αγγίξεις τα αεροσκάφη, λίγο πριν ακουμπήσουν στο έδαφος.


Φεύγοντας από το νησί, θυμήσου να πάρεις το ταυτισμένο με την Κέρκυρα κουμ κουάτ, αν σου αρέσει η ξινή, ιδιαίτερη γεύση του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το βρεις σε κάθε είδους μορφή, από γλυκό του κουταλιού και λουκούμια μέχρι λικέρ.

Κέρκυρα: Plane spotting με θέα το Ιόνιο σε έναν από τους διαχρονικά πιο όμορφους προορισμούς της Ελλάδας Facebook Twitter
H πόλη της Κέρκυρας τη νύχτα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ