Δύο πλούσια ελληνικά δάση, ικανά να σας κρατήσουν μακριά από τις θάλασσες αυτό το καλοκαίρι

Δύο πλούσια ελληνικά δάση, ικανά να σας κρατήσουν μακριά από τις θάλασσες αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
Για πάμε για λίγο περπάτημα...
0

Έχουν «πράσινη» ζωή παντού, πανύψηλα δέντρα, ζαρκάδια, αετούς, χρωματιστές σαύρες, σπάνια λουλούδια και βοτάνια, έχουν δροσιά, ποτάμια, ρυάκια, λιμνούλες για βουτιές, πανέμορφες διαδρομές για πεζοπορία και ποδήλατο, εκπλήξεις και ηρεμία.

Διαλέξαμε δύο υπέροχα δάση, ένα στο Βορρά κι ένα στο Νότο. Το ένα με οξιές και ορεινό πεύκο και το άλλο με βελανιδιές: τον Λαϊλιά, λίγο πιο έξω απ' τις Σέρρες και τη Φολόη, κοντά στην αρχαία Ολυμπία. Για πάμε για λίγο περπάτημα...


Λαϊλιάς

Ο τούρκος Ελβιά Τσελεμπή που περπάτησε στο δάσος το σωτήριον έτος 1668 ήτο κατηγορηματικός: εδώ ζει ο Πέρσης Ζαλ, ο μυθικός Ζαρατούστρα!

Ζει δεν ζει ο Ζαρατούστρας, ο Λαϊλιάς είναι ένα πανέμορφο και τεράστιο δάσος από οξιές και ορεινή πεύκη με έκταση 33.000 στρεμμάτων!

Το δάσος βρίσκεται στα 25 χλμ. βόρεια της πόλης των Σερρών πάνω στο δυτικό τμήμα των βουνών της Βροντούς. Ξεκινά απ' τα 700 μ. (ρέμα Κονλού) και φτάνει ως τα 1.849 μ. στην κορυφή Αλή Μπαμπάς, όπου η θέα είναι πανοραμική με τον κάμπο των Σερρών πιάτο.

Το όνομα προήλθε είτε από παραφθορά του τουρκικού τοπωνύμιου Yailas (γιαϊλιάς), που σημαίνει το μέρος που παραθερίζουμε, ή απ' τον προφήτη Ηλία, που -επιτέλους ήρθε η ώρα να το μάθουμε- βρίσκεται εκεί που βρίσκεται (πάντα στην κορυφή) γιατί είναι ο προστάτης των ελληνικών βουνών.

Δύο πλούσια ελληνικά δάση, ικανά να σας κρατήσουν μακριά από τις θάλασσες αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
Το ορειβατικό καταφύγιο στον Λαϊλιά

Είκοσι δύο διαφορετικά είδη δέντρων ζουν στο δάσος και 21 ποικιλίες άλλων φυτών είναι μοναδικές στον κόσμο. Στον ουρανό πετάνε ξεφτέρια, ψευταϊδόνια, αετομάχοι και φιδαετοί και στη γη κυκλοφορούν, μακριά απ' το βάρβαρο κι επιθετικό άνθρωπο, ασβοί, λαγοί, αλεπούδες, ζαρκάδια κι ένα ιδιαίτερο είδος αγριόγατας!

Μέσα στο ίδιο το δάσος του Λαϊλιά υπάρχει κι άλλο ένα μινιόν σπουδαίας σημασίας. Το δάσος του Σφαγνώνα, από τα αρχαιότερα στην Ευρώπη, είναι ένας ζωντανός παλαιοβοτανικός κήπος, 39 στρέμματα όλα κι όλα, που περικλείει την ιστορία και την εξέλιξη ολόκληρου του δάσους. Έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μαζί με Λαϊλιά προστατεύονται από το πρόγραμμα Natura 2000. Το καλύτερο είναι ότι υπάρχουν κιόσκια και σηματοδοτημένα μονοπάτια, και περνά και το περιπατητικό μονοπάτι Ε6, για να το απολαύσεις με την ηρεμία σου.

Υπάρχουν 2 ξενοδοχεία σε απόσταση 3 χλμ. από το βουνό, η Αετόπετρα (6945772051) και η Κανέλλα, στην Κορφή (6932 950107).

Στη θέση Ολύμπια, στο βουνό μέσα στο δάσος, υπάρχει ένα καταπληκτικό ορειβατικό καταφύγιο. Επικοινωνήστε με την αναπτυξιακή δημοτική εταιρεία (23210 64402-3) για να ενημερωθείτε από τους ευγενικούς υπαλλήλους, για το αν είναι ανοιχτό.


Φολόη

Δύο πλούσια ελληνικά δάση, ικανά να σας κρατήσουν μακριά από τις θάλασσες αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
Εδώ είναι ο τέλειος παράδεισος του πεζοπόρου και του ποδηλάτη για off road πενιές, ιδανικός και για ιππασία.

Αν το δεις από ψηλά, μοιάζει μ' ένα απέραντο αλώνι σε ακτίνα 10χιλιομέτρων, αν το δεις από χαμηλά, με δρεπάνι!

Καλωσήλθατε στο αγαπημένο μου δάσος, το ένα και μοναδικό, το απέραντο δάσος της Φολόης, το δάσος με τις βελανιδιές. Όχι σαν τις βελανιδιές που ξέρετε, αν ξέρετε. Αυτές εδώ είναι σπερμοφυείς, φυτρώνουν δηλαδή από το δικό τους σπόρο, γενεά τη γενεά, είναι πανύψηλες, 20 μέτρα, άλλες ευθυτενείς σαν κυπαρίσσια κι άλλες χοντρές και πολύκλωνες. Ούτε 1, ούτε 2, αλλά 5. Τι πέντε;

Πέντε εκατομμύρια βελανιδιές και το καλύτερο δεν τ' ακούσατε ακόμη. Το δάσος είναι επίπεδο, ούτε βουνά ούτε χαράδρες, μία απέραντη ισιάδα, αλλού φωτεινή αλλού σκοτεινή, ένας ολοζώντανος πράσινος ωκεανός.

Κάνετε σλάλομ ανάμεσα σ' αναρίθμητους ψηλούς κορμούς κάτω από μία ζωηροπράσινη φουντωτή ομπρέλα κλαδιών και φύλλων και χαίρεστε που το δάσος δεν έχει σκοπό να τελειώσει κάπου. Και πού να τελειώσει; Η έκτασή του ξεπερνά τα 45.000 στρέμματα και στο χώμα έχει μόνο στρωμένη φτέρη, σφερδούκλια και μανιτάρια. Οι ντόπιοι το ονόμασαν και «Κάπελη», που σημαίνει άφθονο δάσος.

Συμπέρασμα; Εδώ είναι ο τέλειος παράδεισος του πεζοπόρου και του ποδηλάτη για off road πενιές, ιδανικός και για ιππασία. Οπωσδήποτε κράνος και σχετικές προφυλάξεις - τώρα το καλοκαίρι υπάρχουν ξερά πεσμένα κλαδιά, αλλά οι διαδρομές είναι βατές και αμέτρητες. Βουναλάκια, φυσικά εμπόδια, κλίσεις για άλματα, ρυάκια ξέμπαρκα από τον Ερύμανθο Ποταμό, όλα σου φωνάζουν «όρμα»!

Τι να πρωτογράψει γι' αυτά που ακούει και βλέπει κανείς σ' ένα τέτοιο περιβάλλον. Πέρδικες, τσαλαπετεινοί, μπεκάτσες, κούκοι, τρυγόνια, δρυοκολάπτες, αετοί, αετομάχια, ξεφτέρια και κουκουβάγιες στη δύση.

Δύο πλούσια ελληνικά δάση, ικανά να σας κρατήσουν μακριά από τις θάλασσες αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του δάσους είναι ότι διασχίζεται από αρκετούς αριθμημένους δασικούς δρόμους, ο κεντρικός μάλιστα είναι ασφαλτοστρωμένος. Έτσι εύκολα και γρήγορα μπορείς ν' αλλάζεις θέση και τοποθεσία, παραμένοντας πάντα στην καρδιά του δάσους.

Περίεργο πράγμα αυτό με τα δάση μέσα στα δάση, σαν τις ρώσικες μπάμπουσκες. Εδώ έχουμε δύο δάση μέσα στο δάσος. Πριν 20 χρόνια, στη θέση Λάκα-πούσι δεντροφυτεύτηκε και περιφράχτηκε έκταση 100 στρ. ώστε να χρησιμεύσει για παραγωγή νέων φυτών, ενώ σε άλλη τοποθεσία, πριν 30 χρόνια και βάλε, φυτεύτηκαν γενετικώς ελεγχόμενες ποικιλίες πεύκης για παραγωγή σπόρου για αναδασώσεις.


Κίνδυνος στη Φολόη

Το ξύλο της βελανιδιάς πληρώνεται καλά, αυτού του σπάνιου είδους πολύ ακριβότερα. Κάποιοι μπουκάρουν στο δάσος τις νύχτες και κατεβάζουν δέντρα, κόβουν κορμούς και αραιώνουν επικίνδυνα το δάσος. Οι γέροντες των διπλανών χωριών θλίβονται και ζητάνε απ' τους νεότερους να καταλάβουν ότι αυτό το δάσος είναι το μέλλον τους.


Πού βρίσκεται

Δώδεκα χλμ από την αρχαία Ολυμπία ή 40 χλμ. ανατολικά από τον Πύργο Ηλείας. Κεφαλοχώρι κοντά στο δάσος είναι ο Λάλας (998 κατ.) και στο δήμο που προσπαθεί να ανοίξει δρόμους τουρισμού θα σας ενημερώσουν για δωμάτια σε όλη την περιοχή.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Δήμος Φολόης: 26240 41882

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 2009

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ