Καλοκαίρι στη Χαλκιδική: Οι περισσότερες γαλάζιες σημαίες

Καλοκαίρι στη Χαλκιδική: Οι περισσότερες γαλάζιες σημαίες Facebook Twitter
Καβουρότρυπες
0

Η Χαλκιδική ήταν πάντα ένας ασφαλής οικογενειακός προορισμός, επειδή είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη – δεν χρειάζεται να μπεις σε αεροπλάνο ή σε καράβι κι έτσι δεν «ταλαιπωρούνται τα παιδιά». Τώρα, πώς πίστευαν οι γονείς μας ότι δεν ταλαιπωρούμασταν πέντε άτομα σε έναν φορτωμένο μέχρι τα μπούνια σκαραβαίο χωρίς κλιματισμό, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Πέρασα, λοιπόν, από αρκετές εναλλαγές συναισθημάτων για το συγκεκριμένο μέρος. Από τις τρομερές παιδικές βουτιές στις τροπικές καβουρότρυπες στο δεύτερο πόδι (Σιθωνία). Από τις πρώτες εφηβικές διακοπές με παρέα στην εξωτική Καλλιθέα (σόρι, μαμά, τελικά είχαμε πάει με μηχανάκια και όχι με το ΚΤΕΛ). Ο κύκλος δείχνει να κλείνει με τη δημιουργία της δικής μου, πια, οικογένειας και η επιστροφή στη Χαλκιδική «για να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά» αναπόφευκτη και καθόλου άσχημη.


Πρώτο Πόδι: Για μπάνιο στη Σάνη, μπροστά στην παραλία του κάμπινγκ Άνεμος (προσοχή, πολυκοσμία), στη Σίβηρη, στον Ναυαγό, στο Παλιούρι της Κασσάνδρας, στον Γλαρόκαβο και, γενικά, όπου δεν έχει τύπους να σε ρωτάνε αν έχεις κάνει κράτηση στο σετάκι ομπρέλας-ξαπλώστρας (φέραν τα μπουζούκια στην παραλία, ας μη μιλήσω). Για φαγητό στη Μασσαλία, στην πλατεία της Νέας Φώκαιας. Χαμογελαστό σέρβις, δροσερή αυλή, καλές τιμές στα κρασιά κι ένας συνδυασμός από ψαρικά και κρεατικά με γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, με ένα μικρό twist όπου χρειάζεται (φέτα τυλιχτή σε πάστα κόκκινης πιπεριάς, τηγανιά μανιταριών με δεντρολίβανο, μύδια με φέτα και μπούκοβο, μπαρμπουνάκι, λαβράκι με πουρέ μελιτζάνας και, στο τέλος, λουκουμάδες με παγωτό). Στο Τριζόνι, στην Κρυοπηγή (θα το βρείτε πάνω στον κεντρικό δρόμο στο δεξί σας χέρι, καθώς κατευθύνεστε για Παλιούρι). Στην αυλή του εστιατορίου, ανάμεσα σε μουριές, λεμονιές και κυδωνιές, απολαμβάνεις ένα μοναδικό μενού ψαριών και θαλασσινών από εξαιρετικές πρώτες ύλες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε σασίμι τόνου με lime, διαλέξτε από την εξαιρετική λίστα κρασιών με επίσης πολύ λογικές τιμές και στο τέλος προφιτερόλ παγωτό. Σουσουράδα και Σγουρός Σκαντζόχοιρος στην Άφυτο. Για βόλτα στη µαρίνα της Σάνης, στο πιο κοσµοπολίτικο µέρος του νοµού, που φιλοξένει το διάσημο Φεστιβάλ της Σάνης. Στον μαγικό λόφο της Σάνης μπορείς να απολαύσεις µερικά από τα σπουδαιότερα μουσικά συγκροτήματα, συμπεριλαμβανομένου του μαγικού σκηνικού.

Καλοκαίρι στη Χαλκιδική: Οι περισσότερες γαλάζιες σημαίες Facebook Twitter
Στον μαγικό λόφο της Σάνης μπορείς να απολαύσεις µερικά από τα σπουδαιότερα μουσικά συγκροτήματα.

Δεύτερο Πόδι: Οι πιο πολλές γαλάζιες σηµαίες µαζεµένες εδώ. Για μπάνιο στην Ακτή Ελιάς, στις Καβουρότρυπες, στην Τρανή Αµµούδα, στην Τριστινίκα. Γενικά, παντού γαλάζια νερά και δέντρα που κατεβαίνουν ως τη θάλασσα. Πού να φας: Σε ένα σπίτι 100 χρόνων και πλέον υπάρχει η Μπουκαδούρα, στην Ακτή Ελιάς, πάνω στη θάλασσα. Καθαρές ελληνικές γεύσεις, άριστες πρώτες ύλες, ολόφρεσκα άγρια μύδια, κριταμοσαλάτα, χόρτα μαζεμένα από καλόγερους στο Άγιο Όρος, κολοκυθοανθοί, μπακαλιαροκροκέτες, γαύρος μαρινάτος αλλά και ψαρομακαρονάδα ανάλογα με το φρέσκο ψάρι που φέρνουν οι ψαράδες της περιοχής. Στα Λιναράκια, φρέσκο ψάρι στο Λιναράκι, ανάµεσα σε Καλαµίτσι και Σάρτη, και εξαιρετική θέα στους κολπίσκους της περιοχής. Ο Δημήτρης στο Μεταγκίτσι Χαλκιδικής αποτελεί ένα ασφαλές hidden place «για όσους ξέρουν». «Δουλεύει» όστρακα που βγάζει ο ίδιος, λαχανικά από τον κήπο του και φρέσκες τηγανητές πατάτες. Νot to be missed: αχινοσαλάτα, στρείδια, φούσκες, πεταλίδες, καραβίδες αχνιστές – γενικά, ρωτήστε τον τι έχει βγάλει και θα καταλάβετε γιατί. Για βόλτα στον Παρθενώνα, ένα υπέροχο ορεινό χωριό πάνω από τον Νέο Μαρμαρά. Σε πολλούς θυμίζει έναν συνδυασµό Πηλίου και Ζαγοροχωρίων. Έχει φοβερό ηλιοβασίλεµα, θέα που κόβει την ανάσα, σπίτια µοναδικής αρχιτεκτονικής, ένα υπέροχο µουσείο και µια υπέροχη εκκλησία. Στο Πόρτο Κουφό υπάρχει ένας όρμος, ο Μυχός, που αποτελεί ένα φυσικό μικρό λιμάνι. Κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε από τα γερμανικά υποβρύχια λόγω της στρατηγικής του θέσης, που παρείχε αφενός φυσική αντιαεροπορική κάλυψη, αφετέρου άμεση πρόσβαση στο Αιγαίο, ενώ στην αρχή του όρμου είχαν εγκαταστήσει ένα πολυβολείο που φρουρούσε την είσοδό του.

Καλοκαίρι στη Χαλκιδική: Οι περισσότερες γαλάζιες σημαίες Facebook Twitter
Ο Παρθενώνας, ένα υπέροχο ορεινό χωριό πάνω από τον Νέο Μαρμαρά. Σε πολλούς θυμίζει έναν συνδυασµό Πηλίου και Ζαγοροχωρίων.


Τρίτο Πόδι: Για μπάνιο στις ατελείωτες αμμουδιές της Χερσονήσου του Άθω, με τα κρυστάλλινα νερά και την άμμο σε σχήμα ρυζιού, στην παραλία Κακούδια της Ιερισσού με τον χαρακτηριστικό τεράστιο βράχο μέσα στη θάλασσα. Οπωσδήποτε στο νησάκι της Αμμουλιανής, που έχει παντού τιρκουάζ νερά και κάτασπρη άμμο. Για μύδια και θαλασσινά πηγαίνετε στην Ολυμπιάδα, ένα από τα μέρη με ονομαστές μυδοκαλλιέργειες, για νόστιμους μεζέδες και τσίπουρο στην παραλία της Ιερισσού και στα Νέα Ρόδα. Αποφύγετε τα φημισμένα εστιατόρια της Ουρανούπολης που απευθύνονται στο ξανθό γένος, με μενού από αστακομακαρονάδες μέχρι γαύρο με κρέμα γάλακτος (wtf). Για βόλτα στα Στάγειρα, την πατρίδα του µεγαλύτερου Έλληνα φιλοσόφου, του Αριστοτέλη, στους πρόποδες του Στρατωνικού Όρους, µε το εξαιρετικό πάρκο του Αριστοτέλη. Αλλά και στο υπέροχο ορεινό χωριό της Αρναίας για περίπατο ανάμεσα στα υπέροχα κτίρια εξαιρετικής µακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, δίπλα στο δάσος.

Καλοκαίρι στη Χαλκιδική: Οι περισσότερες γαλάζιες σημαίες Facebook Twitter
Ολυμπιάδα. Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ