Καλοκαίρι στα Κουφονήσια: Γαλανά νερά και αγριοκάτσικο Κέρου

Καλοκαίρι στα Κουφονήσια: Γαλανά νερά και αγριοκάτσικο Κέρου Facebook Twitter
Οι παραλίες στα Κουφονήσια είναι το πιο ωραίο αξιοθέατο και τα καταγάλανα νερά τους δεν τα συναντάς πουθενά αλλού. Φωτο: Getty Images/Ideal Image
1

Τα Κουφονήσια είναι ξεκάθαρα εθιστικά και αυτό δεν είναι τυχαίο. Μπορείς να βρεις πραγματικά όλα όσα χρειάζεσαι για να περάσεις αξέχαστες διακοπές, να χαλαρώσεις και να απολαύσεις ξέγνοιαστες στιγμές χωρίς πολλές μετακινήσεις. Σου παίρνει περίπου μισή μέρα για να μπεις στο χαλαρό κλίμα του νησιού και να απολαύσεις τη φιλοξενία των κατοίκων που σε καταλαβαίνουν, αν μόλις έφτασες από την Αθήνα, και σε βοηθάνε να χαλαρώσεις.


Το Καλόφεγγο στην παραλία Πορί έχει εξαιρετικό ελληνικό φαγητό, ιδιαίτερες συνταγές, όμορφο περιβάλλον. Πολύ συχνά διοργανώνουν μουσικές βραδιές και μπορεί να σε κρατήσει όλη την ημέρα στην παραλία, χωρίς να θες να πας κάπου αλλού. Ο Καπετάν Νικόλας στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού είναι το τέλειο μέρος για γαριδομακαρονάδα και όχι μόνο. Οι μεζέδες και τα πιάτα ημέρας της οικογενειακής ψαροταβέρνας, όπου μαγειρεύει η μητέρα και σερβίρουν οι δύο κόρες, είναι ό,τι πιο νόστιμο μπορείς να φας στο νησί. Στον Μιχαλιό θα πας όταν θα έχεις μπουχτίσει από τα θαλασσινά και τα ψάρια και θα θέλεις να φας κρέας. Εκεί θα βρεις ντόπια κρέατα παραγωγής τους και αγριοκάτσικο Κέρου! Το Νέο Ρεμέντζο είναι ο απόλυτος προορισμός για φρέσκο ψάρι που έρχεται κατευθείαν από το καΐκι τους, τον Καπετάν Γιώργη, και για αστακομακαρονάδα κατόπιν παραγγελίας. Στη Χώρα του νησιού, η ταβέρνα «Οι αταίριαστοι», αν και από τις πιο πρόσφατες του νησιού, έγινε must από την πρώτη στιγμή που άνοιξε. Μετά το μπάνιο και το ντους και μια σύντομη βόλτα στα σοκάκια, θα καταλήξεις στην όμορφη ταβέρνα και πραγματικά θα φας καλά, πιάτα ημέρας βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές του νησιού.


Καλοκαίρι στα Κουφονήσια: Γαλανά νερά και αγριοκάτσικο Κέρου Facebook Twitter
Το Καλόφεγγο στην παραλία Πορί έχει εξαιρετικό ελληνικό φαγητό, ιδιαίτερες συνταγές, όμορφο περιβάλλον.


Τα Καλάμια είναι το πρώτο café που άνοιξε στο νησί και δεν υπάρχει περίπτωση να μην το επισκεφτείς, το πρωί για να πιεις τον καφέ σου και να διαβάσεις την εφημερίδα σου ή το βράδυ για να πάρεις τη δόση σου από Wi-Fi, να απολαύσεις τα φοβερά κοκτέιλ που κατεβαίνουν σαν νεράκι και για να κάνεις φιλοσοφικές κουβέντες με τον ιδιοκτήτη ή τους χαλαρούς θαμώνες.


Ο Σορόκος δεν θέλει πολλά λόγια, είναι απλώς ένα από τα πιο όμορφα μπαρ που μπορείς να δεις σε ελληνικό νησί. Το Σχολείο, το πέτρινο μπαράκι στη Χώρα του νησιού, παίζει ωραία μουσική και σερβίρει καλά ποτά. Το Κύμα, που είναι όντως πάνω στο κύμα, είναι ό,τι πρέπει για να πιεις ρακόμελο και να φας παραδοσιακούς λουκουμάδες και σπιτικά γλυκά. Έχει και πολύ ωραίο σπιτικό πρωινό (αυγά, ντοματούλα, τυρί και φρέσκο ψωμάκι). Το Εν πλω είναι το after-άδικο του νησιού και συνήθως καταλήγεις εκεί ζαλισμένος από το ποτό για χορό μέχρι το πρωί.


Οι παραλίες στα Κουφονήσια είναι το πιο ωραίο αξιοθέατο και τα καταγάλανα νερά τους δεν τα συναντάς πουθενά αλλού. Θα πας με το καΐκι που φεύγει κάθε μία ώρα από το λιμάνι και περνάει σχεδόν απ' όλες, με αυτοκίνητο ή λεωφορείο, αλλά μπορείς και με τα πόδια, που είναι και η πιο ωραία επιλογή, γιατί θα τις δεις όλες: την παραλία Φανός, την Πισίνα για τις πιο τρελές βουτιές (μη φοβηθείς να βουτήξεις, θα το χαρείς πραγματικά, κι αν πέσεις μια φορά, μετά θα θέλεις κι άλλες!). Λίγο πριν από το Πορί θα συναντήσεις και το Μάτι του Διαβόλου που έχει μικρές σπηλιές και είναι πολύ ωραία για κολύμπι. Το Πορί, η αμμουδερή παραλία με τα γαλάζια νερά, ως εικόνα δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό σου. Μετά το Πορί θα βρεις το Γάλα (ονομάζεται έτσι λόγω της έντονης αναταραχής του νερού που αφρίζει και γίνεται άσπρο σαν γάλα), που είναι ό,τι πρέπει για παιχνίδι με τα κύματα. Τέλος, η παραλία στο λιμάνι είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ και χαλάρωση δίπλα σε όλες τις ανέσεις της Χώρας.


Και αν μείνεις μέρες και βαρεθείς λίγο το νησί, πράγμα πολύ δύσκολο, μπορείς να πας ημερήσια εκδρομή στο ακατοίκητο Κάτω Κουφονήσι, να κάνεις μπάνιο στις παρθένες παραλίες, να φας στο μοναδικό ταβερνάκι του νησιού και, αν έχεις σκηνή, να διανυκτερεύσεις, μια και το μικρό νησί είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για ελεύθερο κάμπινγκ.

Ταξίδια
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ