Ανατροπή: Η Eldorado θα μοιράσει στον λαό όσο χρυσάφι βρει στις Σκουριές

Ανατροπή: Η Eldorado θα μοιράσει στον λαό όσο χρυσάφι βρει στις Σκουριές Facebook Twitter
«Στα τσακίδια Ελντοράντο, κακορίζικια να 'σαι, χρυσάφι να πιάνεις, κάρβουνο να γίνεται»
13

Πιστεύω ότι έχουμε όλοι πειστεί για το πόσο η κυβέρνηση αγαπάει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Μας το είπε, άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τη μοναδική έκθεση παγκοσμίως στην οποία εκτίθενται δημόσια μονοπώλια για να μας πείσουν να αγοράζουμε από αυτά, ενώ δεν έχουμε καν εναλλακτική. Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνησή μας έχει νομοθετήσει, ώστε αν είσαι αρκετά ηλίθιος να ξεκινήσεις μια επιχείρηση στη χώρα μας, να πρέπει να πληρώνεις το 125% των εσόδων στο κράτος, για να μπορεί να διορίζει ο Αλέξης τους κολλητούς του στο Δημόσιο και να νιώθεις κι εσύ, βρε παιδάκι μου, ότι προσφέρεις.

Αν, παρ' όλα αυτά, επιμένεις να επιθυμείς να κάνεις την επένδυσή σου, τότε αναλαμβάνει δράση η Αρχαιολογική Υπηρεσία, μια και σίγουρα η έδρα της εταιρείας σου είναι αρχαιολογικός χώρος, διότι κάποτε εκεί θα είχε κατουρήσει κάποιος αρχαίος πρόγονός μας, καθώς πήγαινε σε κάποιο όργιο ή συμπόσιο.

Για κάποιον περίεργο λόγο, μόνο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ρυπαίνουν, ενώ η ΔΕΗ στην Κοζάνη, ας πούμε, παρότι καίει λιγνίτη, το πλέον ρυπογόνο καύσιμο στον πλανήτη, εκλύει άρωμα γιασεμί και τζίνγκο μπιλόμπα.

Αν, παρ' ελπίδα, καταφέρεις να βρεις μη αρχαιολογικό χώρο (αποκλείεται!), τότε σειρά έχουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που θα προστατεύσουν το περιβάλλον από τη χυδαία δραστηριότητα που σκοπεύεις να ξεκινήσεις, όποια κι αν είναι αυτή. Για κάποιον περίεργο λόγο, μόνο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ρυπαίνουν, ενώ η ΔΕΗ στην Κοζάνη, ας πούμε, παρότι καίει λιγνίτη, το πλέον ρυπογόνο καύσιμο στον πλανήτη, εκλύει άρωμα γιασεμί και τζίνγκο μπιλόμπα. Αντιθέτως, οι ιδιώτες μολύνουν το περιβάλλον με τον ιδρώτα των τίμιων εργαζομένων που χύνεται ποτάμι ώστε να θησαυρίζουν οι καπιταλιστές. Ή, όπως, στην περίπτωση του Ελληνικού, ανακαλύπτεται τυχαία ότι ένας χώρος που ήταν αεροδρόμιο για δεκαετίες είναι ξαφνικά και αρχαιολογικός χώρος αλλά και πυκνό δάσος του Αμαζονίου.

Με μεγάλη ανακούφιση μάθαμε σήμερα ότι η εταιρεία Eldorado, που εδώ και χρόνια παλεύει με τα θηρία για να στήσει μια εγκατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και να μας πάρει τον χρυσό μας, εγκαταλείπει την προσπάθεια να γίνει κερδοφόρα (όπως η Apivita – με την ευκαιρία, μπράβο, Αλέξη, που έγινες ο πρώτος πρωθυπουργός στον κόσμο που διαφήμισε αποτριχωτικές κρέμες) και αποφάσισε να μοιράσει ό,τι χρυσό εξορύξει στον ταλαιπωρημένο λαό της περιοχής και ειδικά σε όσους είχαν χάσει τον ύπνο τους, αφού ξύπναγαν αχάραγα για να πάνε να βανδαλίσουν εγκαταστάσεις και οχήματα. Μετά από λίγο, όμως, οι ιθύνοντες της εταιρείας το ξανασκέφτηκαν και είπαν «άσε, μάλλον είναι πιο εύκολο να την κάνουμε από 'δω» και ανακοίνωσαν την αναστολή της επένδυσης που δίνει δουλειά σε χιλιάδες προσκυνημένους στους κατακτητές.

Ο σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, εκδήλωσε άμεσα τον ενθουσιασμό του με ένα σεμνό και βαθυστόχαστο σχόλιο στο Facebook και όχι στο Twitter, όπως συνηθίζει, αφού φαίνεται ότι θέλει να το κρατήσει αποκλειστικά για να συνομιλεί με την Ελένη Μενεγάκη. Ο κ. Νίκος κάλεσε τον λαό να διώξει άμεσα τον κατακτητή και ευχήθηκε στην εταιρεία τα καλύτερα για το μέλλον με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, λέγοντας «στα τσακίδια, Eldorado, και να μη στεριώσεις πουθενά», δίνοντας στις ευχές του μια εσάνς Κατίνας που πηγαίνει σε χαρτορίχτρες και καταριέται την παστρικιά που της έφαγε τον άντρα.

Ανατροπή: Η Eldorado θα μοιράσει στον λαό όσο χρυσάφι βρει στις Σκουριές Facebook Twitter
«Η αριστεία είναι ρετσινιά, αλλά το βυσματικό χώσιμο στο Δημόσιο, ευλογία»

Όλα αυτά γίνονται μόνο μία μέρα μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ως προστάτης των επενδύσεων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Κάτι σαν να εμφανίζεται ο Ταμτάκος ως εκπρόσωπος της Chanel ένα πράγμα. Όμως όλοι ξέρουμε ποια οικονομία γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή των διορισμών ημετέρων σε ανύπαρκτες θέσεις του Δημοσίου, του μόνου εργοδότη που αγαπούν αλλά και που θα τους ανεχόταν.

Με τις αποκαλύψεις που έκανε ο Κωνσταντίνος Ζούλας στην «Καθημερινή», μάθαμε την απίστευτη διαδρομή της συζύγου του πρώην υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, που με διορισμούς, αποσπάσεις, προαγωγές και άλλα απίστευτα τερτίπια βρέθηκε να είναι Διευθύντρια Ακίνητης Περιουσίας στην εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ η ίδια έχει ένα μεταπτυχιακό που της έδωσε ο σύζυγός της σε άσχετο αντικείμενο και για το οποίο πέτυχε δικαστικά να πάρει και αύξηση.

Και ενώ έχει γίνει ήδη ρεζίλι, αντί να κρυφτεί στο λαγούμι του, βγαίνει και επιβεβαιώνει τα πάντα με επιστολή του στην εφημερίδα, ενώ ταυτόχρονα κουνάει το δάχτυλο της ηθικής και μιλάει για «εκτέλεση συμβολαίων» και άλλα δραματικά. Εγώ, πάντως, μια robe de chambre που έχω σπίτι τη βάφτισα ήδη «Αριστείδη» και τη φοράω πάντα ξεκούμπωτη.

aNameToCome
13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

12 σχόλια
Πολυ λυπουμαι που δεν υπηρξε η παραμικρη αναφορα σε ...κορμορανους, σε αυτο το -κατα τα αλλα- αξεπεραστο σχολιο.Δειχνει την ΒΑΘΙΑ ελλειψη καθε οι..ΚΩΛΟγικης συνειδησης του σχολιαστη. Ντοπης πραματα!
Καλά, ο Καρανίκας χαμογελάει ποτέ ;Ή από την βαθιά σκέψη και τον στρατηγικό σχεδιασμό, του 'χει μείνει μια μόνιμη ξινίλα γιατί άκρη δεν βγάζει ;Και στο τέλος αντί για διανοούμενος φέρεται σαν την "κακιά γειτόνισσα" που καταριέται καθόλου διανοητικά ; Tο 'χει άλλωστε και σαν φάτσα, αν προσέξουμε. Ή, τέλος, δεν υπάρχει τίποτε μέσα στο κεφάλι και πουλάει σοβαροφάνεια για να δικαιολογήσει τον μισθό που ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ;Γιατί, μην ξεχνάμε, δεν είναι και τόσο ιδεολόγος για να προσφέρει στρατηγικό σχεδιασμό δωρεάν...
μια και σίγουρα η έδρα της εταιρείας σου είναι αρχαιολογικός χώρος, διότι κάποτε εκεί θα είχε κατουρήσει κάποιος αρχαίος πρόγονός μας, καθώς πήγαινε σε κάποιο όργιο ή συμπόσιο Πηγή: www.lifo.grΑπόλυτα δεκτή η ένσταση για τις διαδικασίες και την αργοπορία σχετικά με τις αρχαιολογικές ανασκαφές... αλλά η ειρωνεία για την αρχαιότητα την ίδια δεν αρμόζει.Όπου κι αν τρυπήσεις σε αυτή τη χώρα δε βρίσκεις πετρέλαια... αρχαία βρίσκεις. Και δεν χωράνε ειρωνεία ή αδιαφορία.
Που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει:1. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι στο κράτος περιήλθαν από την εξαγορά 11 εκ ευρώ. Χθες η εταιρία είπε πως πλήρωσε για την εξαγορά 2 δις ευρώ. "Που πήγαν τα λεφτά΄" αναρωτιέται ο ψεκασμένος Πάνος ... "Υπάρχει περίπτωση να έχει δίκιο ο ψεκασμένος Πάνος;" αναρωτιέμαι εγώ.2. Είναι αλήθεια ότι η εταιρεία έχει φτιάξει όλες τις "απαραίτητες υποδομές" φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής; Αληθεύει ότι η εταιρία δια νόμου είχε εξασφαλίσει φορολογία 10% όταν για τον απλό ελεύθερο επαγγελματία το ποσοστό ξεκινάει από το 29%;3. Είναι αλήθεια ότι στόχος της εταιρίας είναι η ημερήσια παραγωγή 24000 τόνων μεταλλεύματος με τη διαδικασία της ανοιχτής εξόρυξης με χρήση εκρηκτικών; Αν είναι έτσι δεν πρόκειται για μια βαρύτατη περιβαλλοντικά παραγωγική διαδικασία;4. Είναι αλήθεια ότι η διαδικασία που προτείνεται για την επεξεργασία του μεταλλεύματος , που είναι πλουσιότατο σε βαρέα μέταλλα , δεν έχει δοκιμαστεί ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού , άρα κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις; Έπρεπε η εταιρία να έχει κάνει συγκεκριμένες εργαστηριακές δοκιμές τις οποίες ΔΕΝ έκανε, παρά τη συμβατική της υποχρέωση;5. Πόσα ξεροκόμματα αξίζουν οι επιπτώσεις ενός ατυχήματος .... όποιος μπορεί να απαντήσει ας πάει να πάρει απ' το χρυσάφι που θα "μοιράσει απλόχερα η εταιρία μετά την ανατροπή (τίτλος παρόντος άρθρου)". Το "ξεροκόμματό" μας να 'ναι καλά και ασε τους άλλους ... η ίδια νοοτροπία αυτών που ξεπούλησαν και δανείστηκαν στην πλάτη των επόμενων γενεών.Η Ελλάδα έχει ανάγκη απο επενδύσεις. Περισσότερο όμως από αυτό έχει ανάγκη από νομιμότητα και σταθερούς νόμους και κανόνες για ΟΛΟΥΣ. Ας μην είναι χρυσωρυχείο ας γεωργία και κτηνοτροφία .... περισσότερα ξεροκόμματα μοιράζει ο πρωτογενής τομέας σε περιβάλλον πολύ πιο ασφαλές!
Έλεος, αυτό το "σύνδρομο της αντιπολίτευσης" που μετά από 3 σχεδόν χρόνια στην κυβέρνηση δεν μπορούν να αποβάλλουν. Μια σοβαρή κυβέρνηση αν βλέπει παρανομίες ας τις υποδείξει, και μάλιστα οφείλει να διορθώσει τον κρατικό μηχανισμό ώστε να μην ξεφεύγουν κάτι τέτοια. Πού είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να αποκαλύψουν την καταστροφή του περιβάλλοντος; Μα επιτέλους, αν πράγματι είναι τόσο προβληματική η επένδυση, γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέδωσαν περιβαλλοντικές άδειες; Γιατί τα δικαστήρια αποδέχτηκαν τις εργαστηριακές δοκιμές; Το αντίδικο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε με τους μηχανικούς του να αποδείξει την οποία απάτη; Κάποιο λάκο έχει η φάβα, εκτός αν αρχίσουμε πάλι τις θεωρίες συνομωσίας. Το αν το κράτος είναι μπάχαλο και ανίκανο ας το διορθώσουν επιτέλους. Τον κάθε επενδυτη δεν τον ενδιαφέρει αυτό, ας του έλεγαν "φύγε" να τελειώνουμε, όχι όμως αυτό το Κινεζικό μαρτύριο και ο κλεφτοπόλεμος και οι Καρανίκιες χαζογκομενιστικες ψευτομαγκιές. Ούτε μπορεί η κάθε επένδυση να κρίνεται από το αν ο τάδε ή ο δεινά υπουργός γουστάρει τη φάτσα του επενδυτή.Τέλος, το να λέμε ότι ο πρωτογενής τομέας θα μας σώσει, είναι σαν να θελουμε να πάμε την οικονομία 50 χρόνια πίσω. Προφανώς χρειαζόμαστε ΚΑΙ πρωτογενή τομέα, χωρίς όμως επενδύσεις, καθετοποίηση, εξειδίκευση, μεταποίηση, κτλ, απλά θα παράγουμε πατάτες και ντομάτες προσπαθώντας να ανταγωνιστουμε υποαναπτυκτες χώρες που επίσης ξέρουν να βγάζουν πατάτες και ντομάτες και μάλιστα στη μισή τιμη (γιατί απλούστατα ο εκεί αγράμματος αγρότης - εξ ίσου ικανός να σπέρνει και να ποτίζει - ζει με ένα κρεμμύδι την ημέρα). Εκεί θα πάμε και εμεις αναγκαστικά. Αν αυτό είναι το όραμα για την -υποτίθεται - ευρωπαϊκή Ελλάδα του μέλλοντος, καληνύχτα μας.
Πολύ εύστοχο και διασκεδαστικό κείμενο.Δυστυχώς όσον αφορά το "άρωμα τζίνγκο μπιλόμπα" την πάτησες ;-)Τα θηλυκά δέντρα (πανέμορφα το φθινόπωρο) εκλύουν μια εξαιρετικά δυσάρεστη οσμή. Οι καρποί τους συγκεκριμένα ζέχνουν εσάνς εμετού. Όπως περιγράφουν οι New York Times (υπάρχουν πολλά Ginkgo trees στο Μπρούκλιν):Simply stated, female ginkgos stink. This is not a sexist remark if you’re addressing a dioecious tree — simplified, a tree that grows either male or female flowers on separate plants. The male ginkgo bears no fruit, but those of the female are uniquely malodorous. They have been likened to vegetal vomit (the acrid scent attributable to butyric acid in the soft outer parts of the fruit), and though hard to appreciate, it imparts some adaptive value to the ginkgo fruit — attracting or discouraging interest. Near the corner of Avenue U and 23rd Street, not far from where I grew up in Brooklyn, a female ginkgo tree was planted where a male tree was undoubtedly intended. The sheer abundance of this tree’s fruits each autumn required herculean feats just to walk past. Holding my breath, I’d sprint by the tree and the dozens of rank yellow fruits that lay like stink bombs all around it.https://tinyurl.com/y7ucddx4
Επενδύσεις δεκάδων δις που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στη ρημαγμένη οικονομία έχουν παγώσει από τους ιδεοληπτικούς για ασύλληπτους λόγους ,συνεχίζοντας την παράδοση των ίδιων ακριβώς ανθρώπων που στο παρελθόν εμπόδιζαν με κάθε τρόπο οποιαδήποτε επένδυση μεγάλης κλίμακας ως “επιτροπές κατοίκων”, ”συλλογικότητες προστασίας του μπούφου” και κάθε λογής π@π@ρι@ που θα μπορούσε να κάνει φασαρία αρκεί να μην προχωρά τίποτα σ’αυτή τη χώρα. Μια μεγάλη απορία μόνο ,γιατί? Ιδεολογική αντίληψη ? ψυχοπαθολογική εμμονή? απλή βλακεία? ομάδες συμφερόντων που θίγονται ? η όλα μαζί?Το σίγουρο πάντως είναι ότι όταν κοιτάς πίσω δεν πάς μπροστά, γι’αυτό στα τσακίδια (κυριολεκτικά) το συντομότερο.