Το θέατρο στο ίντερνετ: Η Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά

Το θέατρο στο ίντερνετ: Η Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά Facebook Twitter
Η Άννα Παϊτατζή στο ρόλο της Μαντάμ Σουσού το 1972. Η σειρά που σημείωσε υψηλή τηλεθέαση δεν σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ.
1

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ

 

 

 

Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται:

Ντίνα Γιαννακού, Ειρήνη Κουμαριανού, Γιάννης Γκιωνάκης, Άννα Παϊτατζή, Νίκος Παγκράτης, Θόδωρος Δημήτριεφ, Θόδωρος Κατσαδράμης, Κική Ρέππα, Σταύρος Ξενίδης, Στέλιος Δρίβας

Σκηνοθεσία: Βίκτωρ Παγουλάτος

Η Μαντάμ Σουσού ανέβηκε πρώτη φορά στο θέατρο το 1942, στο μέσο της γερμανικής Κατοχής. Ο Ψαθάς έδωσε στην Κυρία Κατερίνα τη "Μαντάμ Σουσού", μια θεατρική απόδοση της γνωστής ηρωίδας σειράς ευθυμογραφημάτων, η "σνομπαρία" του Μπίθουλα, που πάντα ονειρευόταν να ζήσει τη μεγάλη ζωή στο Κολωνάκι μέχρι που τελικά το κατάφερε, για ν' αποδειχθεί στο τέλος θύμα εξαπάτησης, αποτέλεσμα της ελαφρότητας και της μεγαλομανίας της.

Το 1948 η "Μαντάμ Σουσού" μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια τη Μαρίκα Νέζερ. Στο πλευρό της οι Βασίλης Λογοθετίδης (Παναγιωτάκης), Γιώργος Παππάς (Καντακουζηνός), Χρήστος Τσαγανέας, Μίμης Φωτόπουλος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Ελένη Χατζηαργύρη κ.ά. Δυστυχώς, η κινηματογραφική "Μαντάμ Σουσού" δεν διασώζεται.

Η Άννα Παϊτατζή ενσάρκωσε το 1972 το ρόλο της Μαντάμ Σουσούς στην πρώτη τηλεοπτική σειρά που βασίστηκε στο σενάριο του Δημήτρη Ψαθά. Ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς ήταν απόλυτα ευχαριστημένος με τον τρόπο που ενσάρκωνε την ηρωίδα των ευθυμογραφημάτων του η Άννα Παϊτατζή.

Η ηρωίδα αγαπήθηκε πολύ και έγινε βιβλίο που εξαντλήθηκε και δεν επανεκδόθηκε μέχρι το 1977, οπότε ο Ψαθάς κατόπιν πιέσεων των εκδοτών αλλά και του κόσμου κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση με τη σημείωση στο οπισθόφυλλο, ότι ήλπιζε η ηρωίδα του να τον άφηνε πια ήσυχο....

Το θέατρο στο ίντερνετ: Η Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά Facebook Twitter
Ο Ψαθάς υποκλίνεται στην πρεμιέρα της θεατρικής «Μαντάμ Σουσούς» στην οποία πρωταγωνίστρια ήταν η μοναδική Κυρία Κατερίνα.
Θέατρο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT