Όλο το καλό θέατρο που θα δούμε φέτος Facebook Twitter
O Άρης Σερβετάλης στο ρόλο του Ριχάρδου του Β'. Φωτο: Γιώργος Καπλανίδης

Όλο το καλό θέατρο που θα δούμε φέτος

1

Θέατρο Ροές
Ριχάρδος Β'

Η Έφη Μπίρμπα, μετά τον Σωσία και τα Ωραία χέρια μας, σκηνοθετεί τον Ριχάρδο Β' στο θέατρο Ροές. Με τον Άρη Σερβετάλη στον κεντρικό ρόλο (μαζί του ο Νίκος Καμόντος, ο Ερμής Μαλκότσης, η Ιωάννα Τουμπακάρη και ο Αχιλλέας Χαρίσκος), θα διερευνήσει σκηνικά τον μέγα μηχανισμό της Ιστορίας, που με μοχλό τον πόθο της εξουσίας αποδεικνύεται μοιραίος για τους ανθρώπους που έχουν ή θέλουν την εξουσία. Το σκηνικό κείμενο βασίζεται στο έργο του Σαίξπηρ, που με τη σειρά του βασίζεται στην ιστορία του Ριχάρδου Β', που βασίλεψε στην Αγγλία από το 1377 έως το 1399. «Η εργασία επικεντρώνεται στην τραγικότητα της απογύμνωσης του βασιλιά από την κατάσταση της βασιλείας, από κάθε αυταπάτη. Στην εκθρόνιση του προσώπου από τον τίτλο του και στον συνειδησιακό σεισμό που έπεται» σημειώνει η σκηνοθέτις, που έχει αναλάβει τη σκηνογραφία και τα κοστούμια της παράστασης. Από τον Νοέμβριο.

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Φαίδρες του Κριστόφ Βαρλικόφσκι

Για μια ακόμη φορά, στις 20, 21 και 22 Δεκεμβρίου, το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την εκπληκτική Ιζαμπέλ Ιπέρ στις Φαίδρες του Κριστόφ Βαρλικόφσκι. Θα υποδυθεί τη Φαίδρα, την παθιασμένη με τον γιο του άνδρα της βασίλισσα, προσωποποίηση της καταστροφικής δύναμης του έρωτα, σε μια σύνθεση κειμένων που αντλεί από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη και τη Φαίδρα του Σενέκα και αξιοποιεί μέρη από το Φαίδρας Έρως της Σάρα Κέιν, το μυθιστόρημα Ελίζαμπεθ Κοστέλο του Νοτιοαφρικανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί και κείμενα του Καναδολιβανέζου Ουασντί Μουαουάντ. Εκτός από τη Φαίδρα στις διαφορετικές «εκδοχές» της, η Ιπέρ θα ερμηνεύσει μερικά ακόμη πρόσωπα (από τη θεά Αφροδίτη έως τη συγγραφέα Ελίζαμπεθ Κοστέλο, την ηρωίδα του Τζ. Μ. Κουτσί). Η επιθετική, και την ίδια στιγμή στοχαστική, γλώσσα του Πολωνού σκηνοθέτη ταιριάζει στην Ιπέρ, που βρίσκεται στη σκηνή σχεδόν επί τρεισήμισι ώρες. Σαν να ελευθερώνει απ' αυτήν τη χλωμή, μικροκαμωμένη γυναίκα μια τρομακτική εσωτερική ενέργεια που καθηλώνει το κοινό – είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε το 2010, όταν ήρθε στο Φεστιβάλ Αθηνών η παράσταση του Βαρλικόφσκι Λεωφορείον ο Πόθος. Οι κριτικές που έχουν γραφτεί για την παράσταση διαφέρουν – μερικοί κριτικοί δεν κρύβουν τη δυσανεξία τους στην έντονη «σωματικότητα» της παράστασης («Three hours of vomit, fellatio and menstruation» γράφει ο κριτικός του «Spectator»), στις τολμηρές σκηνοθετικές επιλογές (η σκηνογραφία, οι προβολές, η σύνθεση της ζωντανής παρουσίας και της εικόνας είναι καθηλωτικές) και στην πληθωρικότητα των κειμενικών αναφορών, αλλά αυτή είναι μια παράσταση που, όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό θέατρο, δεν μπορούν να χάσουν. Και η Ιπέρ μια ηθοποιός που δεν μπορείς να μην αποθεώσεις.

Όλο το καλό θέατρο που θα δούμε φέτος Facebook Twitter
Φαίδρες του Κριστόφ Βαρλικόφσκι. Φωτο: Pascal Victor

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Άμλετ, Μικρός Πρίγκιπας, Καλιγούλας

Μετά τις πολύ καλές ερμηνείες του στο Rocky Horror Show και στο Αρμαντέιλ, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης θα ερμηνεύσει τον Άμλετ, αυτόν το ρόλο-γρίφο, στην πρώτη μεγάλη παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ο Γιάννης Κακλέας, που σκηνοθετεί την παράσταση, θα χρησιμοποιήσει τη μετάφραση του Διονύση Καψάλη. Στη διανομή συμμετέχουν η Έλενα Τοπαλίδου, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, η Ευγενία Δημητροπούλου, ο Χρήστος Σαπουντζής, ο Γιάννης Τσεμπερλίδης, ο Ιβάν Σβιτάιλο κ.ά. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου. Νωρίτερα, στις 19/10, θα ξεκινήσει ο Μικρός Πρίγκιπας, η κλασική ιστορία του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, ως παράσταση για ενήλικες. Στην υπέροχη ιταλική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά θα δούμε τη Λένα Παπαληγούρα, σκηνοθετημένη από τον Δημήτρη Μπογδάνο.

Τον Φλεβάρη αναμένουμε τον Καλιγούλα του Αλμπέρ Καμύ σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν, σκηνικά Μαγιούς Τρικεριώτη και με πρωτότυπη μουσική που γράφει (και θα ερμηνεύσει επί σκηνής) ο Blaine Reininger. Στον ρόλο του Καλιγούλα ο Γιάννης Στάνκογλου.

Θέατρο Θησείον

Young Lear

Επειδή πολλοί δεν μπόρεσαν να τη δουν στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, η παράσταση Young Lear της Ιόλης Ανδρεάδη επανέρχεται την 1η Οκτωβρίου στο θέατρο Θησείον. Η ιστορία του γνωστού σαιξπηρικού δράματος μεταφέρεται στο σήμερα, στον προθάλαμο μιας αίθουσας χειρουργικών επεμβάσεων. Εκεί, πέντε αδέρφια περιμένουν, ενώ ο πατέρας τους υποβάλλεται σε μια επικίνδυνη επέμβαση. Ο χρόνος περνά με αγωνία και τότε ο πρώτος γιος αρχίζει να λέει τα λόγια του Βασιλιά Ληρ – και ξεχειλίζουν αβίαστα από το στόμα του. Οι συνομιλητές του τον υποδέχονται διστακτικά. Γιατί κάποιος να θέλει τον ρόλο του πατέρα; Σταδιακά υποκύπτουν στο παιχνίδι του και τον ακολουθούν. Τον υπονομεύουν. Τον προκαλούν. Μπορεί, αναρωτιέται η σκηνοθέτις (που έγραψε το κείμενο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη), η γλώσσα του Σαίξπηρ να υποκαταστήσει όσα δεν λέγονται στο οικογενειακό τραπέζι; Και η ποίηση να επιστρέψει όσα δεν εκπληρώθηκαν ποτέ; Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) η Χριστίνα Γαρμπή, η Ελεάνα Καυκαλά, ο Γιώργος Κισσανδράκης, ο Θύμιος Κούκιος, η Μαρία Προϊστάκη και ο Μιλτιάδης Φιορέντζης.

Όλο το καλό θέατρο που θα δούμε φέτος Facebook Twitter
Υoung Lear. Φωτο: Πάνος Μιχαήλ

Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

1984

Τον Νοέμβριο είναι προγραμματισμένη και η μεταφορά στη σκηνή του μυθιστορήματος του Τζορτζ Όργουελ, 1984, στη διασκευή των Robert Icke και Duncan Macmillan, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Τους κύριους ρόλους θα ερμηνεύσουν ο Νίκος Κουρής, ο Αργύρης Πανταζάρας και η Λένα Δροσάκη. Μαζί τους θα δούμε επί σκηνής τον Σωτήρη Τσακομίδη, τη Σεραφίτα Γρηγοριάδου, τον Γρηγόρη Ποιμενίδη, τον Ερρίκο Μηλιάρη και τον Αγησίλαο Μικελάτο. Τα σκηνικά έχει αναλάβει η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια η Βασιλική Σύρμα και τη μουσική ο Βύρων Κατρίτσης.

Θέατρο Εμπορικόν

Ήταν όλοι τους παιδιά μου

Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί το Ήταν όλοι τους παιδιά μου, το πρώτο έργο του Άρθουρ Μίλερ που γνώρισε επιτυχία. Η πρώτη παράσταση του έργου στο Κόρονετ του Μπρόντγουεϊ, σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν, κατέκτησε το New York Drama Critics' Circle Award και το βραβείο Tony για το καλύτερο έργο και την καλύτερη σκηνοθεσία. Πρωταγωνιστούν τα μέλη μιας εύπορης αμερικανικής οικογένειας την κρίσιμη ώρα που αποκαλύπτεται ότι ο πλούτος της βασίζεται στα ελαττωματικά ανταλλακτικά αεροσκαφών που πούλησε ο βιομήχανος πατέρας στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (και τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε αρκετούς στρατιώτες). Στον ρόλο του πατέρα ο Δημήτρης Καταλειφός και δίπλα του η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, ο Γιώργος Βουρδάμης, η Δανάη Επιθυμιάδη, ο Κώστας Βασαρδάνης, ο Δημήτρης Καραμπέτσης, η Ευγενία Αποστόλου, ο Γιώργος Τζαβάρας και η Ιωάννα Πιατά.

Από Μηχανής Θέατρο

Πάρτι Γενεθλίων

Το Πάρτι Γενεθλίων (1957) είναι το δεύτερο μεγάλο έργο του Πίντερ, που, ενώ έμοιαζε ότι θα ξεχνιόταν γρήγορα μετά τις πρώτες αρνητικές κριτικές, σήμερα θεωρείται κλασικό της μεταπολεμικής δραματουργίας και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυπαιγμένα έργα του σπουδαίου συγγραφέα. Όπως και σε άλλα έργα του, μια φαινομενικά κοινότοπη κατάσταση μετατρέπεται σε καφκικό εφιάλτη, με το αίσθημα απειλής διαρκώς παρόν, καθώς οι επεξηγήσεις και τα αίτια των γεγονότων παραλείπονται. Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος σκηνοθετεί τον Άκι Βλουτή, τη Μίνα Αδαμάκη, τον Φώτη Αρμένη, τον Αλέξανδρο Μούκανο, τον Γιώργο Κοψιδά και τη Δήμητρα Κόκκορη. Αρχές Φεβρουαρίου στο Από Μηχανής Θέατρο θα δούμε το Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ του Έντουαρντ Άλμπι, στη μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη. Την παράσταση και τους τέσσερις ηθοποιούς της διανομής (Άκις Βλουτής, Νίκη Παλληκαράκη, Σαράντος Γεωγλερής, Τζωρτζίνα Λιώση) θα σκηνοθετήσει ο Γιώργος Κιμούλης.

Όλο το καλό θέατρο που θα δούμε φέτος Facebook Twitter
Πάρτι Γενεθλίων

 

Ο Πίθηκος του Κάφκα

Τον Πίθηκο του Κάφκα του Κόλιν Τίβαν ερμηνεύει στο Από Μηχανής Θέατρο ο Χάρης Αττώνης από τις 14 Οκτωβρίου. Τόσο στη Μεταμόρφωση όσο και στην Αναφορά σε μια Ακαδημία, τον Κάφκα απασχολούν οι έννοιες της ταυτότητας, της κανονικότητας, της προσαρμογής και της αποξένωσης. Ο Γκρέγκορ Σάμσα, ξυπνώντας μια μέρα στο δωμάτιό του, συνειδητοποιεί πως έχει μεταμορφωθεί σε έντομο. Στην Αναφορά σε μια Ακαδημία ένας φυλακισμένος πίθηκος αποφασίζει να εξανθρωπιστεί, για να μπορέσει να επιβιώσει στον κόσμο των ανθρώπων. Σύντομα γίνεται ένας διάσημος ηθοποιός που κάθε βράδυ δίνει παραστάσεις και περιτριγυρίζεται από τον Τύπο και τους θαυμαστές του. Πέτυχε μόνος του τη μεταμόρφωσή του, πέτυχε ως άνθρωπος, αλλά με τι κόστος και τίμημα, θα δούμε επί σκηνής. Τη σκηνοθεσία και τη διαμόρφωση του χώρου ανέλαβε ο Άκις Βλουτής.

Όλο το καλό θέατρο που θα δούμε φέτος Facebook Twitter
O Πίθηκος του Κάφκα

Βρυσάκι

Φιλοκτήτης

Ο Ένκε Φεζολλάρι αφήνει για λίγο τη σκηνοθεσία για να ερμηνεύσει ο ίδιος τον Φιλοκτήτη του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Σίσσυς Παπαθανασίου. «Ο Φιλοκτήτης του Ρίτσου μιλά για όλα όσα μας ταλανίζουν και τώρα: την εσωτερική μοναξιά του ανθρώπου, τα ιδανικά, το προσωπικό και κοινωνικό-ιστορικό τραύμα του ατόμου και της κοινωνίας, τη συμφιλίωση, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιχνίδια εξουσίας, την αλλοτρίωση της ψυχής, την απάτη και τη φιλία, τις νίκες που χάνουμε, τις μάχες που καλούμαστε να δώσουμε, τα προσωπεία που καλούμαστε να φοράμε, τον πόλεμο σε κάθε του εκδοχή» σημειώνει η σκηνοθέτις. Στο Βρυσάκι, από τις 5 Σεπτεμβρίου.

Bios Main

Ευτυχισμένες Μέρες

H Σύλβια Λιούλιου σκηνοθετεί τις Ευτυχισμένες Μέρες του Σάμιουελ Μπέκετ στο Bios Main, με την Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Γουίνι. Δίπλα της ο Νίκος Φλέσσας, στον ρόλο του βωβού Γουίλι. «Μια φωνή μονολογεί. Μάταια. Αυτή είναι η ελάχιστη μονάδα μέτρησης της ύπαρξης στα κείμενα του Μπέκετ. Η Γουίνι μονολογεί και διαρκώς αναζητά μια επιβεβαίωση από τον Γουίλι πως είναι εκεί και την ακούει. Άρα θα υπάρχει. Άρα θα υπάρχουν» σημειώνει η σκηνοθέτις, που μαζί με τη Λαζαρίδου και παράλληλα με τις πρόβες έχουν σχεδιάσει ένα εργαστήριο για τη διαδικασία ανεβάσματος της παράστασης. Για όσους ενδιαφερθούν, θα λειτουργεί παράλληλα με τη διαδικασία των προβών, θα «πληροφορείται» απ' αυτήν και θα την «πληροφορεί». Το εργαστήρι ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου, η παράσταση στις 18 Νοεμβρίου.

Skrow Theater

Ορλάντο

Οι σκηνοθέτες αγαπούν πολύ το Oρλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ, γι' αυτό και το βλέπουμε αρκετά συχνά στο θέατρο. Προφανώς γιατί είναι ένα πλάσμα χωρίς τους συνηθισμένους ανθρώπινους περιορισμούς του γήρατος και του θανάτου, που ξεκινά τη ζωή του ως Άγγλος ευγενής της ελισαβετιανής εποχής και, διατρέχοντας εμπειρίες και αιώνες, φτάνει στον 20ό αιώνα ως ολοκληρωμένη, χειραφετημένη γυναίκα. Στις 30 Σεπτεμβρίου στο Skrow θα δούμε πώς «βλέπει» αυτή την έξοχη μυθιστορηματική φαντασίωση με την περίσσεια θεατρικότητας η Ιώ Βουλγαράκη. Ερμηνεύει η Αμαλία Καβάλη.

Όλο το καλό θέατρο που θα δούμε φέτος Facebook Twitter
Oρλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ. Φωτο: Κική Παπαδοπούλου

Θέατρο Δημήτρης Χορν

"Από τη σιωπή στην άνοιξη" και "Αύγουστος"

Στο θέατρο Χορν η Λίλλυ Μελεμέ θα σκηνοθετήσει το έργο Από τη σιωπή στην άνοιξη του Λεωνίδα Προυσαλίδη (θυμάμαι ακόμη την ωραία παράσταση του έργου Επτά λογικές απαντήσεις που είχε σκηνοθετήσει ο Αντώνης Αντύπας στο Απλό Θέατρο). Δύο δίδυμα αδέλφια ζουν στο πατρικό τους, ένα παλιό διώροφο νεοκλασικό. Αγαπούν το θέατρο και την όπερα, έχουν ο ένας τον άλλον. Ώσπου μια γυναίκα εισβάλλει στη ζωή τους και τότε ο έρωτας φέρνει την άνοιξη στον χειμώνα της ζωής τους. Αν πρόκειται για κωμωδία ή δράμα θα το διαπιστώσουμε στις 19 Οκτωβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η πρεμιέρα. Παίζουν ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Γιάννης Φέρτης και η Κατερίνα Λέχου.

Στο ίδιο θέατρο, τον Δεκέμβριο, θα ξεκινήσουν οι παραστάσεις του έργου του Τρέισι Λετς Αύγουστος. Τους ρόλους ερμηνεύουν, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, πολλοί καλοί ηθοποιοί: η Θέμις Μπαζάκα, η Μαρία Πρωτόπαππα, η Βίκυ Βολιώτη, η Μαρίνα Ασλάνογλου, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Μάνος Βακούσης, η Μαρία Κατσιαδάκη, ο Νίκος Αλεξίου, ο Θύμιος Κούκιος, ο Κώστας Ανταλόπουλος, η Σίσσυ Τουμάση και η Μάριον Αρζόγλου.

Εθνικό Θέατρο

Την περασμένη χειμερινή περίοδο ζήσαμε το παράδοξο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, να «εφαρμόζει» ένα ρεπερτόριο που στο μεγαλύτερο μέρος του είχε επιλεγεί από τον τέως διευθυντή (Σωτήρη Χατζάκη). Γι' αυτό και στην ουσία η σεζόν 2016-17 είναι η πρώτη που κρίνεται η νυν διεύθυνση ως προς τα έργα και τα πρόσωπα που προτείνει. Εκ πρώτης όψεως, όλες οι παραστάσεις φαίνονται ενδιαφέρουσες.

Η Κεντρική Σκηνή θα ανοίξει στις 20 Οκτωβρίου με τη Δωδεκάτη Νύχτα του Σαίξπηρ, αυτό το υπέροχο, γλυκόπικρο έργο του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά. Η Σταυρούλα Σιάμου θα είναι δίπλα του, φροντίζοντας για την κίνηση των ηθοποιών (στοιχείο που στις παραστάσεις έχει διακριτή σημασία). Η μετάφραση που θα χρησιμοποιήσει είναι του Νίκου Χατζόπουλου – ο καλός ηθοποιός θα ερμηνεύσει και τον αβανταδόρικο ρόλο του Μαλβόλιο. Στον θίασο συμμετέχουν ο Γιώργος Χρυσοστόμου, η Εύη Σαουλίδου, η Έμιλυ Κολιανδρή, ο Άρης Μπαλής, ο Μιχάλης Σαράντης, ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, η Ελίνα Ρίζου, ο Γιάννης Κλίνης ο Αινείας Τσαμάτης κ.ά. Τα σκηνικά είναι της Κλειώς Μπομπότη και τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη.

Η Νέα Σκηνή ξεκινά μέσα στον Οκτώβριο με το Στέλλα, κοιμήσου, βασισμένο στη Στέλλα Βιολάντη του Γρηγορίου Ξενόπουλου, που θα σκηνοθετήσει ο (κινηματογραφιστής) Γιάννης Οικονομίδης. Η διασκευή του (σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Μουρίκη) συνδέεται με τη σημερινή πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, στο χρήμα, στη χυδαιότητα, στο έγκλημα και στη σκληρή εξουσία του πατέρα. Παίζουν η Ιωάννα Κολλιοπούλου, ο Στάθης Σταμουλακάτος, η Καλιρρόη Μυριαγκού, η Ασημίνα Ξηρού, ο Γιάννης Νιάρρος, η Έλλη Τρίγγου και ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος

Η Σκηνή Κοτοπούλη του Ρεξ παραδίδεται σε μορφές συνάντησης του χορού με το θέατρο και τη μουσική. Τον Νοέμβριο θα δούμε τον Γαλαξία, παράσταση που σκηνοθετεί και χορογραφεί ο νέος διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αντώνης Φωνιαδάκης (συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή). Χορευτές του κλασικού και του μοντέρνου χορού, μαζί και ηθοποιοί, θα κινηθούν στον ηχητικό/μουσικό κόσμο που διαμορφώνουν οι πειραματικές ηχητικές συνθέσεις του Λιγκέττι και του Ιάνη Ξενάκη και η μουσική του σύγχρονου συνθέτη Ζιλιέν Ταρίντ.

Τον Δεκέμβριο θα δούμε τον Άνεμο του πάντα ευφάνταστου Κωνσταντίνου Ρήγου. Μαθαίνουμε ότι θα είναι μια σκηνική σύνθεση με λόγο, κίνηση και ζωντανή μουσική. Ο τίτλος έχει να κάνει με την εξής ιδέα: «Ένας άνεμος διατρέχει τις ζωές μας, παρασύρει τις στιγμές μας και τις σκορπά. Άραγε, τι απομένει; Λέξεις, εικόνες, ιδέες, συναισθήματα, στροβιλίζονται σε μια αέναη περιπλάνηση». Περισσότερα στοιχεία αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Θέατρο Σφενδόνη

Phone Home

Τρία θέατρα, τρεις σκηνοθέτες και τρία σύνολα ηθοποιών στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στο Μόναχο δημιουργούν μια κοινή παράσταση που θα παίζεται ταυτόχρονα, με τις σκηνές να συνδέονται ζωντανά με τις νέες τεχνολογίες και τους ηθοποιούς να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω τηλεδιασκέψεων.

Η νέα παράσταση της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που άφησαν το σπίτι τους τον προηγούμενο χρόνο για να δημιουργήσουν ένα καινούργιο σε μια άλλη χώρα.

Η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 από τον Γιάννη Καλαβριανό και τον Γερμανό σκηνοθέτη και δραματουργό Michael Sommer. Στη δημιουργική ομάδα προστέθηκε ο Άγγλος σκηνοθέτης Tom Mansfield και οργανώθηκαν οι τρεις θίασοι στις 3 χώρες (Sforaris/Athens - Pathos/München - UpstartTheatre/London). Η περίοδος της έρευνας και επεξεργασίας του υλικού του Phone Home (από τα μέσα του 2015 έως σήμερα, μέσω τακτικών συναντήσεων όλων των συντελεστών στις τρεις πόλεις) συνέπεσε με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στη σύγχρονη Ιστορία, ως επακόλουθο του πολέμου στη Συρία.

Οι θεατές κάθε θεάτρου θα βλέπουν ένα μέρος της κάθε ιστορίας. Οι ιστορίες θα ολοκληρώνονται με τη ζωντανή επικοινωνία των ηθοποιών μέσω Skype, Facebook και τηλεφωνημάτων. Οι τρεις παραστάσεις θα μεταδίδονται ζωντανά στο Διαδίκτυο, παρέχοντας τη δυνατότητα στους θεατές να επιλέγουν την πόλη και την οπτική της ιστορίας που θέλουν να παρακολουθήσουν.

Η παράσταση της Αθήνας, σε σκηνοθεσία και κείμενο (που δούλεψε μαζί με την Έρι Κύργια) Γιάννη Καλαβριανού, θα παρουσιαστεί στο θέατρο Σφενδόνη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Χριστίνα Μαξούρη, Στέφη Πουλοπούλου και Κώστας Σιλβέστρος. Από 19 έως 23 Οκτωβρίου και από 26 έως 30 Οκτωβρίου.

Όλο το καλό θέατρο που θα δούμε φέτος Facebook Twitter
Phone Home
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT
Ο Έκτορας Λυγίζος σκηνοθετεί τον Αποτυχημένο του Μπέρνχαρντ

Θέατρο / Ο Έκτορας Λυγίζος σκηνοθετεί τον Αποτυχημένο του Μπέρνχαρντ

Το έργο του κορυφαίου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, που σφράγισε τη γερμανόφωνη λογοτεχνία κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η θεατρική αυτή διασκευή μετασχηματίζει τη μονολογική αφήγηση του πρωτοτύπου σε μουσικοθεατρικό έργο για τέσσερις φωνές και ένα πιάνο.
M. HULOT
Βάσω Καμαράτου: Οι πληγές μας μάς κάνουν καλύτερους ανθρώπους

Θέατρο / «Εγώ που δεν μασούσα, φοβάμαι πια να περάσω ανάμεσα από παρέα αγοριών»

Η επιστροφή της Βάσως Καμαράτου στο θέατρο με την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη ήταν η αφορμή για μια εκ βαθέων συζήτηση με την ηθοποιό που αποκαλύπτει στο Facebook τον εσωτερικό της κόσμο με ειλικρίνεια και ευαισθησία.
M. HULOT
I WAS THERE : ΣΤΡΑΚΑΣΤΡΟΥΚΕΣ 

Θέατρο / «Στρακαστρούκες»: Μετά τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, η παράσταση του Δημήτρη Σαμόλη είναι τρομερά επίκαιρη

Οι «Στρακαστρούκες» έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα queer έργων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο ελληνικό θέατρο τα τελευταία χρόνια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ηλίας Λογοθέτης: Ένας κάτοικος εντός της γλώσσας του Βιζυηνού

Θέατρο / Ηλίας Λογοθέτης (1939 - 2024): Ένας εργάτης του θεάτρου και του σινεμά που δεν υπήρξε σνομπ

Από τους Πέρσες του Κουν μέχρι το τηλεοπτικό Έτερος Εγώ Νέμεσις, ο Ηλίας Λογοθέτης διέσχισε όλα τα είδη με μπρίο, αξιοπρέπεια και ακατάβλητο ποιητικό οίστρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΙΤΣΑΚΗΣ

Θέατρο / Γιάννης Μαυριτσάκης: «Για δύο χρόνια απομονώθηκα και έγραφα, μόνος, σαν τα θηρία»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του νέου του έργου «Rayman ούρλιαξε» σε σκηνοθεσία Περικλή Μουστάκη, ο συγγραφέας της ποιητικής ενατένισης και του σκληρού ρεαλισμού μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, την πορεία του στο θέατρο, τη «συνάντησή» του με τον Μπερνάρ-Μαρί Κολτές και την αφοσίωσή του στη συγγραφή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια