Μηχανές που επιθυμούν (την προσοχή σας)

Μηχανές που επιθυμούν (την προσοχή σας) Facebook Twitter
Μπορεί τα έργα του Demirtaş να έχουν μια έντονη ρομποτική εμφάνιση, δεν είναι όμως μηχανές που προορίζονται για μια συγκεκριμένη εργασία, απλά θέλουν υποκινήσουν τη συνείδηση και την παρατήρηση της ανθρώπινης κατάστασης.
0

H Μ.Α.D.Gallery μπορεί να στεγάζεται σε έναν ήσυχο δρόμο της Γενεύης, αλλά πρόκειται για ένα από τα πιο πρωτοποριακά σημεία της ελβετικής πόλης, το οποίο λειτουργεί 50% ως αποκλειστική μπουτίκ των σπάνιων ρολογιών MB&F και 50% ως γκαλερί τέχνης, αφοσιωμένο 100% στον κόσμο της μηχανικής και κινητικής τέχνης. Η τελευταία προσθήκη στην κορυφαία αυτή έκθεση μηχανικών ωμοτήτων είναι πέντε γλυπτά του Τούρκου εικαστικού Server Demirtaş, κάθε ένα από τα οποία προσφέρει μια αναζωογονητική προοπτική στη σύγχρονη ρομποτική.

Ο τίτλος της έκθεσης "Desiring-Machines" βασίζεται στο έργο των Γάλλων φιλοσόφων Ζιλ Ντελέζ και Φελίξ Γκουατταρί και ειδικότερα στην εισαγωγή του φιλοσοφικού έργου που από κοινού υπέγραψαν το 1972 με τίτλο "Ο Αντί-Οιδίπους: Καπιταλισμός και Σχιζοφρένεια". Κάθε μία από τις πέντε μηχανές της έκθεσης εκτελεί μια μοναδική και χορογραφημένη σειρά κινήσεων ή χειρονομιών που μιμούνται τη ζωή και εξερευνούν την ανθρώπινη κατάσταση, ακριβώς όπως και το εισαγωγικό κείμενο στο έργο των δύο φιλοσόφων.

Μηχανές που επιθυμούν (την προσοχή σας) Facebook Twitter
"Desiring Machine, 2017, 151x40x30cm.Tιμή: 53.000 ελβετικά φράγκα

Ένα από τα γλυπτά με τίτλο "Desiring Machine" παριστάνει ένα μικρό παιδί που στέκεται σε μια ανήσυχη στάση με διπλωμένα τα χέρια του στο στήθος, χτυπώντας σταθερά τον τοίχο με την πλάτη του, ξανά και ξανά. Μια κίνηση που ενσαρκώνει την αβεβαιότητα και την απογοήτευση στην παιδική ηλικία, επισημαίνοντας μια οπτική ισορροπία μεταξύ των χαρακτηριστικών στο πρόσωπο του παιδιού και των ενεργειών του σώματός (ύψους 150 εκατοστά) που εκτελούνται από τους μηχανικούς δεσμούς του.

Μηχανές που επιθυμούν (την προσοχή σας) Facebook Twitter
"Contemplating Woman's Machine II", 2017, 147x40x30cm. Tιμή: 65.000 ελβετικά φράγκα.

Ένα άλλο κομμάτι της συλλογής, το "Contemplating Woman's Machine II" σχεδόν στο ίδιο ύψος με το παιδί, παρουσιάζει μια γυναίκα να στηρίζεται στα γόνατά της με τα χέρια της τυλιγμένα γύρω από τα πόδια της, ενώ οι τρυφερές και αργές κινήσεις της υποδηλώνουν μια ιδιωτική στιγμή σκέψης.

Μηχανές που επιθυμούν (την προσοχή σας) Facebook Twitter
"Playground II", 2017, 157x50x40cm. Tιμή: 45.000 ελβετικά φράγκα.

Κάθε κινητικό γλυπτό είναι μοναδικό, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στο χέρι από την αρχή μέχρι το τέλος. Η διαδικασία ξεκινάει με σχέδια για τις μηχανικές λύσεις που τροφοδοτούν αυτά τα καινοτόμα έργα τέχνης. Το "Playground II" είναι ένα διαδραστικό γλυπτό που περιέχει 14 μουσικά κουτιά, μοιρασμένα σε δύο αναρριχώμενους κορμούς ενός φανταστικού φυτού, το οποίο προσελκύει τους παρατηρητές να παίξουν μαζί του, να δημιουργήσουν και να ζήσουν μια πολύ ιδιαίτερη μουσική εμπειρία. Όλα τα γλυπτά έχουν δημιουργηθεί από ανοξείδωτο ατσάλι, πολυεστέρα, πυρίτιο και Delrin, ένα συνθετικό πολυμερές υλικό που χρησιμοποιείται συνήθως σε αντικείμενα και μέρη ακρίβειας και υψηλής απόδοσης λόγω της αντοχής και της χαμηλής τριβής του.

Μηχανές που επιθυμούν (την προσοχή σας) Facebook Twitter
Το έργο "Hand on the Shoulder" απαιτεί περίπου 80 δευτερόλεπτα προσοχής για να καταλάβεις το ρυθμό των αναπνοών στην πλάτη.
Μηχανές που επιθυμούν (την προσοχή σας) Facebook Twitter
Ο Τούρκος εικαστικός Server Demirtaş φέρνει τη ζωή στα καλλιτεχνικά του μηχανήματα με περίπλοκη μηχανική. Όλες οι "Desiring Machines" αφομοιώνουν με τρομακτική λεπτομέρεια την ανθρώπινη κίνηση ενώ διατηρούν μια έντονη αντίθεση με τη ρομποτική εμφανισή της κάθε δημιουργίας.
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM