Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα

Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter
0
Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter
Είναι απίθανα τα παιχνίδια της γευστικής μνήμης που ξεδιπλώνονται στον μοντέρνο πλέον χώρο που διατηρεί κάποια στοιχεία της ιστορίας του...

«Το συναίσθημα είναι παράξενο πράγμα, συχνά κρύβεται σε μια πιρουνιά ταραμοσάλατα» σκέφτομαι καθώς τη δοκιμάζω στου Βασίλαινα, ίδια κι απαράλλαχτη όπως πριν από μερικά χρόνια που την γευθεί στο ιστορικό μαγαζί του Πειραιά. Είναι απίθανα τα παιχνίδια της γευστικής μνήμης που ξεδιπλώνονται στον μοντέρνο πλέον χώρο που διατηρεί κάποια στοιχεία της ιστορίας του. Ο απίθανος μαρμάρινος ποτηριώνας του περασμένου αιώνα επιμένει να δίνει και σήμερα το δικό του, θρυλικό στίγμα. Ο Θανάσης Βασίλαινας κρατά τα ηνία της ιστορικής ταβέρνας με πάθος και πείσμα, αισθανόμενος το βάρος της παράδοσης, συνεχίζοντας να προσφέρει γαστρονομικές εμπειρίες με την παρέλαση των πιάτων.

Είναι συγκινητικό όταν σκεφτείς ότι σε αυτό το μαγαζί διασκέδαζε το 1947 ο Τάιρον Πάουερ και ότι τους μεζέδες του έχουν απολαύσει από τη Σοφία Λόρεν, μέχρι τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον Μυριβήλη και τον Γιώργο Σεφέρη. Το σημαντικό, όμως, με τον Βασίλαινα είναι ότι δεν έχει μόνο λαμπρό παρελθόν αλλά και εξαιρετικό παρόν και μέλλον. Η καινούργια ομάδα στην κουζίνα, με σεφ τον Άνταμ Κοντοβά, χαρίζει έναν αέρα ανανέωσης και δημιουργικότητας. Ο νεαρός σεφ, που έχει θητεύσει στο πλευρό του Γιάννη Μπαξεβάνη και σε κουζίνες του εξωτερικού, αποκαλύπτει ένα ασίγαστο πάθος για τη μαγειρική. Ανήσυχος, αναζητά τα καλύτερα προϊόντα και βάζει όλη του την τέχνη στην κουζίνα, θέλοντας να σερβίρει πιάτα που προσφέρουν ευωχία.

Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter
Η καινούργια ομάδα στην κουζίνα, με σεφ τον Άνταμ Κοντοβά, χαρίζει έναν αέρα ανανέωσης και δημιουργικότητας...

Αρχή με σούπα κολοκύθα βιολογικής καλλιέργειας που ο Άνταμ καπνίζει σε ξύλα αγριομάραθου και σερβίρει με λεπτοκομμένες φέτες από φρέσκο κάστανο (€8). Εύγευστη κάθε κουταλιά, που αφήνει στην επίγευση το διακριτικό κάπνισμα και συμπληρώνεται από την τραγανή «γλύκα» του κάστανου. Ακολουθεί καπνιστή ρέγκα, θρονιασμένη σε καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, που στη βάση της βρίσκεις αυγά βασιλικής ρέγκας, και συνοδεύεται με σπιτικά τραγανά τσιπς πατάτας και χόρτα τουρσί (€7,50). Ένα ενδιαφέρον πιάτο που παίζει όμορφα και γευστικά με τις υφές και τις εντάσεις των υλικών. Πολλοί είναι οι σεφ που τιμούν το αυγό στην κουζίνα τους. Εδώ έρχεται ποσέ το βιολογικό αυγό, πάνω σε σταμναγκάθι ελαφρά σοταρισμένο, που συνδυάζεται με τραγανή κινόα (€6,50). Ύμνος στην άνοιξη είναι η τσιπούρα φρικασέ φτιαγμένη με άγρια χόρτα και αφρό αυγολέμονο, με το σιγομαγειρεμένο ψάρι να ενισχύεται γευστικά από την πούδρα αυγοτάραχου με την οποία είναι πασπαλισμένο και τη φετούλα χρυσαφένιο αυγοτάραχο (€24). Εκτίμησα το τέλειο συνοδευτικό σφηνάκι, με το ζουμί από τα άγρια χόρτα και χυμό λεμονιού. Ο σεφ, προσπαθώντας να προβάλλει το βέλτιστο της γεύσης, τυλίγει το κατσικάκι με μπόλια, το ψήνει υπομονετικά στην γάστρα και το σερβίρει πάνω σε σαντορινιά φάβα με ραγού από τα συκωτάκια του και ωραιότατο φρέσκο κατσικίσιο τυρί που φτιάχνει μόνος του (€18,50). Ένα πιάτο που βγάζει φουλ νοστιμιάς, με τη φάβα να παίζει το ρόλο γέφυρας ανάμεσα στα υλικά.

Γλυκό φινάλε με μους αρμπαρόριζας με τραγανά εσπεριδοειδή σε πούδρα, γλυκό αχλάδι και μους κυδώνι (€6,50) που θα συνδυάσεις με ένα γλυκό κρασί όπως το ΕΟΣ Σάμου, Grand Cru. Για τον συνδυασμό φαγητού και κρασιού αφεθείτε στα έμπειρα χέρια του Γρηγόρη Μιχαήλου AIWS. Στον Βασίλαινα θα φάτε καλά και θα αισθανθείτε ότι σας περιποιήθηκαν αληθινά.

Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter

☛ Βασίλαινας, Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 210 4612457

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ