Είναι όντως «τα καλύτερα» αυτά που προτείνει το ΤripΑdvisor;

Είναι όντως «τα καλύτερα» αυτά που προτείνει το ΤripΑdvisor; Facebook Twitter
Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί που συνυπολογίζουν την τιμή και κόβουν μονάδες από τη γεύση, ακόμα και για εστιατόρια που οι ίδιοι θεωρούν πολύ καλά .Διαβάζω από αξιολόγηση "Παρ' όλα αυτά, ετοιμαστείτε να "ξηλωθείτε", είναι πραγματικά πανάκριβο, γι' αυτό και τα 4 αντί 5 αστέρια"...
7

Γαστρονομική πολυτέλεια ή συνοικιακή ταβέρνα; Δημιουργική κουζίνα ή φολκλόρ τουριστικά εστιατόρια; Επιχειρήσεις εστίασης με πλούσια ιστορία και υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης ή οινομαγειρεία με χορταστικά και πλήρη γεύματα; Πρόκειται για απορίες που δημιουργούνται αυθόρμητα όταν διαβάζεις προσεκτικά τη λίστα του TripAdvisor με τα δέκα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας και ανάμεσα σε αυτά διακρίνεις από διακεκριμένα εστιατόρια με αστέρια Michelin μέχρι συνοικιακά μεζεδοπωλεία. Επομένως, με τι κριτήρια διαμορφώνεται η λίστα του TripAdvisor; Είναι επιλογές που προέρχονται από γαστρονομικές εμπειρίες ή καθορίζονται βάσει τουριστικών παραμέτρων, όπως οι ταξιδιωτικοί οδηγοί και τα sites;


Ας δούμε, όμως, κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως το συνοικιακό μεζεδοπωλείο στην περιοχή του Κουκακίου. Αν παρατηρήσουμε ευκρινώς τις ερωτήσεις που έχουν καταχωριστεί στο TripAdvisor προς το συγκεκριμένο εστιατόριο, αφορούν το «πόσο μακριά βρίσκεται από το Χίλτον». Από τις 227 κριτικές που έχουν υποβληθεί, οι 186 γράφουν ότι είναι εξαιρετικό, με σχόλια που μιλούν για χορταστικές μερίδες, ύφος κουτουκιού, ωραία μουσική και γνήσια, ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα. Παράλληλα, ένα άλλο εστιατόριο που συναντάμε σε υψηλή θέση τυχαίνει να είναι ακριβώς δίπλα σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας. «Μιλάμε για μαγαζιά που δουλεύουν μόνο με τουρίστες. Υπάρχουν πολλά καλύτερα εστιατόρια στην περιοχή, τα οποία όμως δεν λειτουργούν με τη λογική του πούλμαν» θα μου πει κάτοικος της περιοχής. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το cult οινομαγειρείο που βρίσκεται στην κεντρική Αγορά Αθηνών, με τον πατσά να αποτελεί το δυνατό του χαρτί και να εντοπίζεται και αυτό στις πρώτες δέκα θέσεις.

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που εξηγούν γιατί δημιουργήθηκε η έκφραση "τουριστικό εστιατόριο". Απευθύνεται στη λογική του τουρίστα που θέλει μέσα σε λίγες ημέρες να βιώσει το κλίμα μιας πόλης.


Επιπρόσθετα, πολλές φορές, στα κριτήρια επιλογής ενός εστιατορίου, σημαντικό ρόλο καταλαμβάνει το σημείο στο οποίο βρίσκεται. «Αλλιώς είναι να τρως με θέα την Ακρόπολη ή τη θάλασσα και αλλιώς σε έναν κλειστό χώρο. Οι εντυπώσεις που σου μένουν είναι καλύτερες και η ποιότητα του φαγητού ακολουθεί σε δεύτερο επίπεδο» λέει ιδιοκτήτης εστιατορίου.


Συνεπώς, θα διαπιστώσουμε ότι η σύσταση, τα σχόλια και η θέση διαμορφώνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια. Οι άνθρωποι που θα μπουν στη διαδικασία του να γράψουν μια κριτική, θετική ή αρνητική, θα συμπεριλάβουν στα κριτήριά τους την αναζήτηση ταυτότητας ενός εστιατορίου (παράδοση - εθνική κουζίνα), τη διεύρυνση της επικοινωνίας (φιλικό σέρβις - παρεΐστικο προφίλ - ζωντανή μουσική), καθώς και τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη δική τους εμπειρία.


Τι λένε, όμως, οι ειδικοί της γεύσης και του γαστρονομικού χώρου για το θέμα; «Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που εξηγούν γιατί δημιουργήθηκε η έκφραση "τουριστικό εστιατόριο". Απευθύνεται στη λογική του τουρίστα που θέλει μέσα σε λίγες ημέρες να βιώσει το κλίμα μιας πόλης. Επιλέγει, λοιπόν, μαγαζιά με φαγητό που υποτίθεται πως είναι αντιπροσωπευτικό της χώρας και με διακόσμηση couleur locale, κατά προτίμηση σε θέσεις με θέα σε αρχαιολογικά μνημεία, θάλασσα ή οτιδήποτε άλλο εντυπωσιακό. Μπορεί να τον έχει πάει εκεί το ταξιδιωτικό του γραφείο, αν είναι ομαδική η εκδρομή, ή να τον έχει στείλει ο ξενοδόχος, για τους δικούς του, αφιλοκερδείς ή μη, λόγους. Ωστόσο, θα διαβάσει και έναν ταξιδιωτικό οδηγό και αν έχει χρόνο, θα πάει και σε εστιατόρια που είναι γαστρονομικοί προορισμοί. Ο περιηγητής είναι μια άλλη ιστορία. Είναι αυτός που θέλει να γνωρίσει σε βάθος τον πολιτισμό και την κουζίνα ενός τόπου. Είναι ενημερωμένος, έχει ψάξει, έχει πάρει πληροφορίες και είναι επιλεκτικός. Αυτός θα εκτιμήσει το εστιατόριο αξιώσεων. Δεν είναι, πάντως, κάτι περίεργο να ψηφίζονται στα τοπ εστιατόρια πολλά που είναι άνευ αξίας. Όλοι ξέρουμε την αξία του Μότσαρτ, αλλά αν πήγαινε στη Γιουροβίζιον μπορεί να μην είχε φτάσει ούτε μέχρι την τελική βραδιά» μου λέει η Μελίσσα Στοΐλη, αρχισυντάκτρια στο «BHMA Gourmet» και συγγραφέας του βιβλίου Και διηγώντας τα... να τρως.


Για «διαδικτυακή δικτατορία της ανωνυμίας» κάνει λόγο η δημοσιογράφος γεύσης στο «The food and leisure guide» και στο «ΒΗΜagazino» Θάλεια Τσιχλάκη. «Το σχόλιο του Μιχάλη Μιχαήλ στο Facebook σχετικά με την παράδοξη αξιολόγηση από τους χρήστες της εφαρμογής TripΑdvisor, που έφερε το Δυο δεκάρες η οκά, ένα συνοικιακό μαγειρείο στο Κουκάκι, στην 4η θέση των δέκα καλύτερων εστιατορίων της Αθήνας αλλά και στην 9η θέση των 30 καλύτερων, από την ίδια εφαρμογή, χτύπησε καμπανάκι σε όλους όσοι ασχολούμαστε με τη γεύση» θα μου πει. Πώς σχολιάζει την πρώτη δεκάδα; «Θεωρώ την κατάταξη κουκουρούκου, στο πνεύμα του "μπερδεύω τα τρόλεΐ με τα μούσμουλα", καθώς προέρχεται από ένα ετερόκλητο κοινό, χωρίς κοινές προσλαμβάνουσες και, ακόμα χειρότερα, χωρίς κοινώς συμφωνημένα κριτήρια αξιολόγησης. Μια κατάταξη που δεν ελέγχει ούτε την αξιοπιστία αυτού που αξιολογεί, κρυμμένος πίσω από ένα user name, αλλά ούτε και την εμπειρία του ή την ικανότητά του να κρίνει αμερόληπτα. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί που συνυπολογίζουν την τιμή και κόβουν μονάδες από τη γεύση, ακόμα και για εστιατόρια που οι ίδιοι θεωρούν πολύ καλά. Διαβάζω από αξιολόγηση "Παρ' όλα αυτά, ετοιμαστείτε να "ξηλωθείτε", είναι πραγματικά πανάκριβο, γι' αυτό και τα 4 αντί 5 αστέρια". Όπως υπάρχουν "αξιολογητές" που προσθέτουν μονάδες γιατί τους κέρασαν ένα "γλυκάκι", σημαντικό κριτήριο για πολλούς, ή γιατί οι μερίδες ήταν μεγάλες και χορταστικές. Γι' αυτό θεωρώ μεγάλο επίτευγμα το ότι, ανάμεσα σε όλους αυτούς που βαθμολογούν με γνώμονα το μέγεθος των μερίδων, υπήρξε ένας ικανός αριθμός αξιολογητών –690 για την ακρίβεια, σήμερα– που ανέβασε στη 2η θέση το Funky Gourmet, όπου τα πάντα έρχονται σε μερίδες-μινιατούρες, δεδομένου ότι αποτελούν μέρος των μενού degustation. Παράλληλα, να επισημάνω πως η τεράστια διαφοροποίηση του πλήθους των αξιολογητών ανά λήμμα ακυρώνει, στατικώς, την αξιοπιστία της κατάταξης. Θα εστιάσω και στο γεγονός ότι στην πρώτη θέση εμφανίζεται το Dinner in the Sky (245 αξιολογητές), το οποίο δεν είναι καν εστιατόριο αλλά ένα δρώμενο-πρόκληση για το ποιος θα αντέξει να ίπταται στα 50 μέτρα πάνω από το έδαφος, δεμένος με ζώνη ασφαλείας, στο κάθισμα μιας πλατφόρμας 22 ατόμων, έχοντας υπογράψει από πριν πως συμμετέχει με δική του ευθύνη, και να απολαμβάνει ένα γεύμα που του σερβίρεται σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, όχι απευθείας από κάποια κουζίνα αλλά εν είδει catering... με τον σεφ στον αέρα – και χωρίς την Ελένη Ψυχούλη να δίνει τον τόνο» υποστηρίζει η κ. Τσιχλάκη.


Τι μπορεί να κάνει κάποιος ώστε να ξεχωρίσει μια αναξιόπιστη κριτική; «Αγάπες μου, καθίστε καλά! Ποιον ακριβώς εμπιστεύεστε όταν παίρνετε στα σοβαρά μια κατάταξη που προέρχεται από τον μέσο όρο της βαθμολογίας κάποιων ανώνυμων χρηστών, που κουκιά έφαγαν, κουκιά μολόγησαν; Πώς βγήκε ο μέσος όρος; Προσθέτοντας τη βαθμολογία του Έλληνα και του τουρίστα; Του Κινέζου ή του Αμερικάνου που έλαβαν μέρος στο Athens Food Tour και του Γάλλου ή Γερμανού που πήγαν καρφωτοί, με τον οδηγό Michelin ανά χείρας, στα αστεράτα μας εστιατόρια; Ας μην τρελαθούμε. Καλό είναι να ακούμε και να σεβόμαστε τη γνώμη του κοινού, αλλά δεν πρόκειται να εμπιστευτώ τον απολαυστικό μου χρόνο σε μια αξιολόγηση που υποβιβάζει τη Σπονδή στη 16η θέση, κάτω και από το ψητοπωλείο του τάδε και το μαγέρικο του δείνα. Προτιμώ να διαβάσω τον κριτικό γεύσης που εμπιστεύομαι, που σίγουρα δεν είναι ο ίδιος για τον καθένα μας, ο οποίος έχει και την ευθύνη της γνώμης του» απαντά, ενώ για τη χρησιμότητα του TripAdvisor θα συμπληρώσει «Είναι, τέλος πάντων, χρήσιμος αυτός ο οδηγός; Ε! Όσο περισσότεροι ψηφίζουν για τα πάντα, από παραλίες μέχρι μαγαζιά, δημιουργώντας λίστες με τα καλύτερα στον κόσμο, τόσο ανεβαίνει η τιμή της μετοχής της TripAdvisor, και τα χρηματιστηριακά τους παράγωγα. Όταν εμείς, σήμερα, σχολιάζουμε τις εν λόγω λίστες, η μετοχή της βρίσκεται στα 59,90 δολάρια (NASDAQ). Να πω κι άλλα;».


Τελικά, σε ταβέρνα ή εστιατόριο, είτε έχει θέα είτε όχι, με πολύ ή λίγο φαγητό, ίσως να είχε δίκιο ένας παλιός Γάλλος συγγραφέας που έλεγε «το να τρως είναι αναγκαιότητα, το να τρως έξυπνα είναι τέχνη».

ΤripΑdvisor

Είναι ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός ιστότοπος παγκοσμίως. Λειτουργεί σε 45 χώρες, με 340 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα. 250 εκατ. κριτικές για περισσότερα από 4,9 εκατ. καταλύματα, εστιατόρια, αξιοθέατα.

Τα δέκα καλύτερα εστιατόρια στην Αθήνα, σύμφωνα με το ΤripΑdvisor.
1. Dinner in the Sky Greece, Πειραιώς 100 & Περσεφόνης
2. Funky Gourmet, Παραμυθίας 13 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός
3. Gostijo, Αισώπου 10, Ψυρρή
4. Δυο δεκάρες η οκά, Δημητρακοπούλου & Αναστασίου Ζίννη 29-31, Κουκάκι
5. Tα Καραμανλίδικα του Φάνη, Σωκράτους 1 / Σωκράτους & Ευριπίδου 52
6. Oineas Restaurant, Aισώπου 9, Ψυρρή
7. Scala Vinoteca, Σίνα 50 & Aναγνωστοπούλου, Koλωνάκι
8. Ήπειρος Ταβέρνα, Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά
9. Αleria, Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο
10. Λίθος, Αισώπου 17, Ψυρρή-Μοναστηράκι

Γεύση
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

7 σχόλια
Καλησπέρα.Μου ένανε πολύ αρνητική εντύπωση η απόψη που προβάλει το άρθρο αυτό.Καταρχήν θα ήθελα να διευκρινήσω ότι μιλάω εκ πείρας καθώς, το Tripadvisor είναι ένα site που χρησιμοποιώ συχνά και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να αποκτήσω εικόνα ενός μέρους πέρα από το εμπορικό του κομμάτι.Οσο αφορά τα καταλύματα ως τώρα δεν έχω βρει καμια αντίφαση αντίθετα είναι πάντα κοντά στην πραγματικότητα.Και επειδή είμαι και η ίδια σχολιαστής οι ερωτήσεις που έχουν τεθεί είναι αντικειμενικές και αφορούν την ποιότητα του καταλύματος και των παροχών του. Βέβαια φροντίζω να διαβάζω αρκετά απο τα σχόλια και κυρίως τα αρνητικά για να διαμορφώσω την τελική μου εικόνα και προσωπική γνώμη αν θα προχωρήσω σε κάποια επιλογή.Οσο αφορά τα εστιατόρια ή μπαρ δεν καταλαβαίνω γιατί η γνώμη ενος κριτικού είναι μεγαλύτερης βαρύτητας από την γνώμη ενός μη γευσιγνώστη.Ετσι κι αλλιώς είναι υποκειμένικη η γεύση στον καθένα.Επίσης τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι ο κριτικός είναι αντικειμενικός και δεν έχει παρακινηθεί και από άλλους παράγοντες για να γράψει την εκάστοτε κριτική.Ιδιαίτερα όσο αφορά συνοικιακά ή μη ευρέως γνωστά εστιατόρια αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο site δεν θα ήταν γνωστή η υπαρξή τους ούτε θα υπήρχε κάποια εικόνα για την ποιότητά τους .Θα ανατρέξω στην γνώμη του ειδικού για πολύ ακριβά ή gourme εστιατόρια για να συμπληρώσω την εικόνα μου γιαυτά μια που θα δαπανήσω ένα σημαντικό ποσό. Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος ιστιότοπος είναι πολύ χρήσιμος και σε βοηθάει να ανακαλύψεις μέρη και γωνιές μια περιοχής που δεν γνωρίζεις.Η δε ποικιλομορφία των σχολιαστών (τόσο σε επίπεδο όσο και σε εμπειρία ή ενδιαφέροντα) εξασφαλίζει μια πιο σφαιρική εικόνα. Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος να αξιολογεί και να "φιλτράρει" ότι διαβάζει.
Κομπλεξικοι κριτικοί.. Αν δηλαδή εγω πάω στο κουτουκι στο Κουκάκι και μείνω πολύ ευχαριστημένος γιατί το φαγητό ήταν νόστιμο, οι μερίδες μεγάλες οι τιμές φτηνές κλπ και τα γράψω όλα αυτά στην κριτική μου, θα έρθει να μου πει "οχι, δεν είσαι ειδικός, δεν ξερεις καλά. Δεν έπρεπε να μεινεις ευχαριστημένος." Μια χαρά είναι το TripAdvisor. Διαβαζεις σχόλια, βαζεις φίλτρα και σχεδόν πάντα βρίσκεις αυτό ακριβώς που θέλεις.
Ασφαλώς λαμβάνουμε υπόψη τα σχόλια περιοδικών γεύσης και συντακτών που εμπιστευόμαστε (και της κας Θ. Τσιχλάκη που εγώ εμπιστεύομαι στο fnl-guide). Τα σχόλια αυτά δυστυχώς, όμως, δεν καλύπτουν τα χωριά και τα νησιά όπου θα ταξιδέψει ο μέσος έλληνας, ενώ πολλές φορές συμβαίνει πολλά σχόλια να είναι παλαιά και να μην ανανεώνονται (όπως γνωστού περιοδικού γεύσης που διατηρεί σχόλια από 4-5 χρόνια για επαρχιακές μονάδες εστίασης και αφορούν ... προηγούμενους ιδιοκτήτες). Το fnl-guide που πάντα εμπιστεύομαι, επιπλέον, δεν έχει αρκετές προτάσεις για προορισμούς στο εξωτερικό ή προτείνει συχνά εξεζητημένες επιλογές που δεν εξυπηρετούν - όσα εστιατόρια στην Ιταλία ή τη Γαλλία έχει παρουσιάσει δεν θα επέτρεπαν στη γυναίκα μου και εμένα να μπούμε χωρίς να αλλάξουμε μετά από μια πολύωρη περιήγηση! Άρα το tripadvisor είναι χρήσιμο και κακώς το αντιμετωπίζει καχύποπτα η κα Θ. Τσιχλάκη. Τα σχόλια των αναγνωστών, άλλωστε, δείχνουν σχετική εμπειρία: κανείς δεν εμπιστεύεται διθυράμβους από σχολιαστές με ελάχιστες συνεισφορές, όλοι αναζητούν σχόλια έμπειρων σχολιαστών. Αν μη τι άλλο διαβάζοντας τα σχόλια καταλαβαίνεις. Πολλοί σχολιάζουν συγκεκριμένα πιάτα με λεπτομέρειες, το σέρβις, την ατμόσφαιρα κ.α. (και είναι αυτό ένα είδος αλτρουϊσμού, παρότι αυξάνει και την τιμή της μετοχής του ΤΑ). Βλέπεις και τους κακούς βαθμούς που είναι ικανή ένδειξη αν είναι αιτιολογημένοι (πρόσφατα σε αστεράτο εστιατόριο, από αυτά που εγκωμιάζει το fnl-guide και το αθηνόραμα, είχε τόσο καπνό επειδή ο αδιάφορος επιχειρηματίας επέτρεπε σε όποιον ήθελε να καπνίζει που δεν ήταν δυνατόν να ευχαριστείς το γεύμα. Αν είχα διαβάσει το ΤΑ πριν πάω θα το είδα δει, αλλά το είδα δυστυχώς αργότερα). Συμπέρασμα: η θέση στο ΤΑ δεν έχει σημασία αλλά αν δείτε καλή ή κακή κριτική από σχολιαστή με πολλές κριτικές, ο οποίος αναφέρεται αναλυτικά σε πιάτα, ατμόσφαιρα και σέρβις και σταθμίζει την ποιότητα με την τιμή μην την αγνοήσετε (δεν είναι τυχαίο που μπορείς να δεις σχολιαστές με 150 και πάνω σχόλια σε εστιατόρια, μερικοί από αυτούς γράφουν με τρόπο που προδίδει ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία στις γευστικές δοκιμές)
Είχα,έχω και εξακολουθώ να έχω την άποψη: << Ότι πληρώσεις παίρνεις!!!>>Αυτό νομίζω ίσχυε,όχι μόνο τώρα που έχουμε την οικονομική κρίση,αλλά από τον καιρό.....του Νώε!!Τώρα όσον αφορά τα διάφορα site που παρουσιάζουν και προτείνουν, τουριστικά καταλύματα-εστιατόρια-ξενοδοχεία πέντε αστέρων κλπ,θα πρέπει να είναι κάποιος το λιγότερο ..αφελής για να πιστέψει ότι δεν.... εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα!!!
Χρησιμοποιώ το trip advisor και με έχει βοηθήσει πολύ στο εξωτερικό να βρω εστιατόρια που μου ταιριάζουν όσον αφορά το μενού,την τοποθεσία και φυσικά την τιμή.Σχολιαζώ και η ίδια,αποτελώ από τους κορυφαίους σχολιαστές στην πόλη μου και ανεβάζω φωτογραφίες για να βοηθήσω τους άλλους.Στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο αξιοπίστο γιατί είναι εμφάνες ότι κάποια εστιατόρια βάζουν άτομα να τους εξυμνούν.Η συμβουλή μου είναι να λαμβάνετε κυρίως υπόψιν μόνο τα σχόλια των εμπειρών σχολιαστών (με πολλές κριτικές).
To TRIP ADVISOR είναι μια χαρά και μπορείς κάλλιστα να έχεις χρήσιμες πληροφορίες αν διαβάζεις προσεχτικά τα σχόλια των χρηστών και κρίνεις αν σε καλύπτουν. Από μόνο του ένα εστιατόριο στην πρώτη ή την δέκατη πέμπτη θέση δεν λέει κάτι. 'Όμως παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, το σέρβις, το μέγεθος των μερίδων, τις τιμές, την ατμόσφαιρα και την ποικιλία εν τέλει σου δίνουν μια ιδέα και εσύ μετά μένει να αποφασίσεις αν θα πας και τι να περιμένεις. Αρκεί να μην δέχεσαι άκριτα την βαθμολόγηση γιατί κάθε άνθρωπος βαθμολογεί με δικό του , πλήρως υποκειμενικά κριτήρια.