Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios

Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Το μενού θα το αγκαλιάσεις με ένα βλέμμα, εμπρός σου, στο μενού. Μερικά πρώτα, τρεις στήλες με «κυρίως», να κάνεις τον δικό σου συνδυασμό με κάτι από τις τρεις επιλογές και θεότητα από κάτω η μνήμη της «γουρνοπούλας», να τη μοιραστούν 4 άτομα. Φωτο: Μαντώ Σταματίου
0

Στην ταράτσα, εκεί στα σκοτεινά, τη νύχτα φωτίζει η Ακρόπολη, στις σεζλόνγκ που είναι τοποθετημένες αντικριστά στον βραδινό ήλιο της βουλιάζουν χαμηλόφωνες κουβέντες με ένα ποτό στο χέρι, η μουσική κάνει ό,τι μπορεί για να μαγέψει την ατμόσφαιρα διακριτικά, σαν αραχνοΰφαντη νεράιδα.

Tα καλοκαίρια του Bios είναι και φέτος εδώ, καμωμένα από τσιμέντο και τα υπέροχα βοτσαλωτά ψηφιδωτά της αστικής αισθητικής του '30.


Κατεβαίνοντας τη σκάλα, στον μεσαίο όροφο, μπαίνεις «σαν στο σπίτι σου». Ανοιχτή η μπαλκονόπορτα στην κίνηση, να μπάζει τη δροσιά κι εκείνη τη χαρακτηριστική μυρωδιά της πόλης με καλό καιρό. Το εστιατόριο, pop-up, με ένα καινούργιο Taverna concept που μετρά μία εβδομάδα στις κουζίνες.

Τρία δωμάτια συνοψίζουν μια ιστορία από περασμένες δεκαετίες στην επίπλωση, ό,τι γούστο και να έχεις κάποιο τραπέζι θα κλέψει την καρδιά σου, όλα διαφορετικά, όλα μοναδικά, μια ανοιχτή κουζίνα σαν φως από μεσημεριάτικο ήλιο, ασπρόμαυρες καδραρισμένες οι αφίσες του νέου concept, τόσο to the point: ένας βοσκός με το κοπάδι του ατενίζει στο βάθος την Ακρόπολη.

Και τέλος, σου σκάει στο τραπέζι το «όνειρο»! Ένα ολόκληρο μπούτι από γουρουνάκι που ψήνεται όλη νύχτα στους 90 βαθμούς, με μια κρούστα κυριολεκτικά καραμελένιο κρύσταλλο. Που σπάει με πολλά κρακ σε χιλιάδες κομμάτια ‒ η συνταγή, μόνο κρέας και αλάτι. Έχω δοκιμάσει δεκάδες γουρουνοπούλες, αυτή ήταν μακράν η αρτιότερη, η ιδανική, η επιτομή!


Ναι, δεν το περίμενες σε ένα τέτοιο ντεκόρ, αλλά τόσο κλασικά, ρουστίκ και παραδοσιακά πρόκειται να εξελιχθεί η νοστιμιά αυτού του δείπνου, που κυριολεκτεί στον τίτλο του.


Η Γωγώ Δελογιάννη θα γίνει φίλη σου με το «καλησπέρα». Θα την έλεγα «σεφ», αλλά ηχεί τόσο στεγνό, σαν να της κλέβεις τη μισή ψυχή. Και η Γωγώ, βροντόφωνη, πληθωρική, αυθόρμητη και κυρίως ακατέργαστα αληθινή, είναι σαν ένα γεμάτο χυμούς δέντρο της καλής ζωής.

Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Η Γωγώ Δελογιάννη, βροντόφωνη, πληθωρική, αυθόρμητη και κυρίως ακατέργαστα αληθινή, σέβεται πάρα πολύ τον κ. Μπλούμενταλ, αλλά προτιμάει την πείρα της γιαγιάς της! Φωτο: Μαντώ Σταματίου


Δικηγόρος, με δικό της γραφείο, κοσμικά, Σίνα και Σκουφά, άντεξε τα κλασικά ταγέρ για οκτώ χρόνια, μετά κλείδωσε το γραφείο και την παλιά της ζωή, είπε να ακολουθήσει τα αρώματα της παιδικής της ηλικίας, το ζεστό γάλα με το παξιμάδι που θυμάται από τον Ηπειρώτη παππού της, τις τραγανές δίπλες της Πελοποννήσιας γιαγιάς.


Επέστρεψε στο Άργος, την πατρίδα της, και όσο κι αν η μανούλα της τα έβαψε μαύρα, εκείνη γράφτηκε στη Σχολή Τουρισμού. Μετά από λίγο ‒ακόμα δεν ξέρει ποιος της έκανε την πλάκα και την έγραψε υποψήφια‒ βρέθηκε στο «Μasterchef».

Εκείνο το τελευταίο με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο δεν έκανε και πολλή τηλεθέαση για να την αναδείξει σταρ, άσε που η Γωγώ δεν «μασάει» καθόλου με κάτι τέτοια. Έπειτα δούλεψε στο Costa Navarino και στη Fuga, τώρα εδώ, στα εναλλακτικά του Bios. Στα νερά της. Στα χωρικά της ύδατα.


Το μενού θα το αγκαλιάσεις με ένα βλέμμα, εμπρός σου, στο μενού. Μερικά πρώτα, τρεις στήλες με «κυρίως», να κάνεις τον δικό σου συνδυασμό με κάτι από τις τρεις επιλογές και θεότητα από κάτω η μνήμη της «γουρνοπούλας», να τη μοιραστούν 4 άτομα.

Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Κεφτεδάκια κρεατένια και ξεροτηγανισμένα, φάβα Φενεού, πατάτα ολόκληρη σπασμένη, λεπτή και ολοτράγανη με χοντρό αλάτι (κόλαση). Φωτο: Μαντώ Σταματίου
Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Το λουκάνικο με ολόκληρα κομματάκια από κρέας που φτιάχνει ένας παππούς στην Καρδίτσα με γιαούρτι σακούλας από την Καρδίτσα. Φωτο: Μαντώ Σταματίου

 
Η Γωγώ αγαπάει κυρίως την πρώτη ύλη. Και τη σερβίρει σχεδόν ακατέργαστη, βαθιά ελληνική και άκρως σπάνια.

Πάθος της η αναζήτηση, αυτό που δεν θα βρεις στις αγορές και τα σούπερ-μάρκετ, το τυρί που φτιάχνει μόνη της, ένα λευκό βελούδο που μοσχοβολά κατσίκα και χωριό, ο δικός της πελτές, το λουκάνικο με ολόκληρα κομματάκια από κρέας που φτιάχνει ένας παππούς στην Καρδίτσα, τα καππαρόφυλλα που μαζεύει η μαμά της από την Καραθώνα, πλάι στο κύμα, το γιαούρτι σακούλας από την Καρδίτσα, η σπάνια γινωμένη γραβιέρα από την Ελασσόνα, η φέτα από τους Βοσκούς Λιβαδίου του Ολύμπου.


Έρχεται, λοιπόν, μια ντομάτα «τριαντάφυλλο», ξεφλουδισμένη, με την κάππαρη και τις χοντρές ελιές της, μαγικό ζυμωτό ψωμί από τη χειροποίητη ζύμη του «Πεϊνιρλί Ιωνίας», χοντρές ελιές, πλάι η φέτα, η γραβιέρα, η δική της γκίζα, ξεροψημένη σφέλα και γιαούρτι όνειρο με χοντρό, θαλασσινό αλάτι, μυρίζει χωριό, προσφάι σε καρό πετσέτα κάτω από τη σκιά του ελαιώνα, σχεδόν ακούς τα τζιτζίκια, «παθαίνεις διακοπές», βουτιά στο Ελληνικό Καλοκαίρι του Λακαριέρ, άντε να πω στις σελίδες του Πάτρικ Λι Φέρμορ, για να τιμήσω την Πελοποννήσια καταγωγή της.

Κεφτεδάκια κρεατένια και ξεροτηγανισμένα, φάβα Φενεού, πατάτα ολόκληρη σπασμένη, λεπτή και ολοτράγανη με χοντρό αλάτι (κόλαση), γκόγκες από την Αργολίδα με ξερή μυζήθρα και καβουρμά.

Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Η 93χρονη γιαγιά έχει δώσει τηλεφωνικώς τα φώτα και τα μυστικά της για το πώς διαχειρίζεσαι το δύσκολο αυτό υλικό που λέγεται γκόγκα, με το βούτυρο και τη μυζήθρα, που ακούγεται εύκολο, αλλά σε μια μόνο στιγμή μπορεί να χάσει την υφή του, να σου στεγνώσει. Φωτο: Μαντώ Σταματίου
Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Μεδούλι μοσχαρίσιο ψημένο με χοντρό αλάτι και μαϊντανό για τη δροσιά. Φωτο: Μαντώ Σταματίου


Η 93χρονη γιαγιά έχει δώσει τηλεφωνικώς τα φώτα και τα μυστικά της για το πώς διαχειρίζεσαι το δύσκολο αυτό υλικό που λέγεται γκόγκα, με το βούτυρο και τη μυζήθρα, που ακούγεται εύκολο, αλλά σε μια μόνο στιγμή μπορεί να χάσει την υφή του, να σου στεγνώσει.


Μεδούλι μοσχαρίσιο ψημένο με χοντρό αλάτι και μαϊντανό για τη δροσιά, τηγανητός τραχανάς ανοιγμένος στο χέρι, με κρεμμυδάκι. Όλα μαζί στο τραπέζι, όπως ήταν παλιά η Ελλάδα της απλής, λιτής αφθονίας. Χωρίς πρώτα, δεύτερα και dessert.

Και τέλος, σου σκάει στο τραπέζι το «όνειρο»! Ένα ολόκληρο μπούτι από γουρουνάκι που ψήνεται όλη νύχτα στους 90 βαθμούς, με μια κρούστα κυριολεκτικά καραμελένιο κρύσταλλο. Που σπάει με πολλά κρακ σε χιλιάδες κομμάτια ‒ η συνταγή, μόνο κρέας και αλάτι. Έχω δοκιμάσει δεκάδες γουρουνοπούλες, αυτή ήταν μακράν η αρτιότερη, η ιδανική, η επιτομή!

Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Και τέλος, σου σκάει στο τραπέζι το «όνειρο»! Ένα ολόκληρο μπούτι από γουρουνάκι που ψήνεται όλη νύχτα στους 90 βαθμούς, με μια κρούστα κυριολεκτικά καραμελένιο κρύσταλλο. Φωτο: Μαντώ Σταματίου


Στο τέλος, η γαλατόπιτα που έκανε η εξ Ηπείρου γιαγιά, με σπασμένο παστέλι από φιστίκι και μαγικό παγωτό γιαούρτι και τα ξεροτήγανα της άλλης γιαγιάς, με σιρόπι μελιού και παγωτό παρφέ.

Και όπως αναρωτιόμασταν πώς μπορεί να γίνονται τόσο τραγανά και αιθέρια δαντελένια αυτά τα ξεροτήγανα, η Γωγώ μας βάζει στην περιπέτεια: πρώτα ακολούθησε μια τεχνική του Μπλούμενταλ, αλλά δεν της βγήκε. Παίρνει τη γιαγιά, της λέει το μυστικό, σουξέ!


«Σέβομαι πάρα πολύ τον κ. Μπλούμενταλ, αλλά θα προτιμήσω την πείρα της γιαγιάς μου!».

Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter
Κεφτεδάκια, φάβα κι άλλα ελληνικά φαγητά στην Taverna του Bios Facebook Twitter

Info:

Bios, Πειραιώς 84, 210 3425335

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ